Šta je novo?

GeForce GTX 260 Vs. Radeon HD 4870

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Interesuje me kolika je razlika u performansama izmedju ovde dve kartice jer je cenovno 100 eura GTX 260 skuplji?

2. Interesuje me kolika je razlika u performansama izmedju 8800GTS (512mb) i GTX 260, odnosno izmedju 8800GTS i HD 4870 ??

3. Interesuje me da li bi E6400 mogao normalno da funckionise sa jednom od ove dve kartice ili je potreban jaci procesor ??

1. karte su tu negde, mozda je overall 4870 nesto malo jaca. od igre do igre.
2. od igre do igre, od rezolucije do rezolucije, od podesavanja do podesavanja. odokativno, rekao bih da je 4870 brzi od 8800GTS jedno 30-40 %.
3. mogao bi, ali ako je na minimum 3Ghz.

mene interesuje razlika u performansama izmedju 8800GTS 512mb i obicne 4870 (a ne X2) ??? Takodjer, koja je razlika i ima li je uopste izmedju radeon 4870 i 260 GTX???

Evo, ovo ce ti mozda pomoci:

perfrel.gif

Uz malo matematike, 100*100/73 = 136.98, dobijamo da je 4870 u proseku brza oko 37% od 8800 GTS, a prakticno izjednacena sa GTX260.

Ceo test: http://www.techpowerup.com/reviews/Point_Of_View/GeForce_GTX_260/1.html

Poslednja izmena:
ok, da li mi je za 4870HD potrebno jace napajanje od ovog 420W koji trenutno imam ??
Takodjer, da li je bolje da uz tu karticu (4870HD) zadrzim ovaj procesor (E6400) ili da uzmem neki polovni E6600 ???

ok, da li mi je za 4870HD potrebno jace napajanje od ovog 420W koji trenutno imam ??
Takodjer, da li je bolje da uz tu karticu (4870HD) zadrzim ovaj procesor (E6400) ili da uzmem neki polovni E6600 ???

Miki moj, fino ti je covek rekao da mozes zadrzati taj procesor, ali je potrebno da ga klokujes, ocigledno zar ne.;) Ja ti ne bih preporucio prelazak bezveze trosis novac, ako se vec ovaj postojeci moze fino kloknuti.

Napajanje po meni je slabo, s ozirom da ces vjerovatno imati klokovan procersor a i grafulju ces kloknuti sigurno; ne preporucujem nista ispod 550-600w, i to TT, Corsair, Antec, znaci samo kvalitetna, sa jakim +12V granama.

edit: sada vidjeh, imas 17" monitor?!!!:trust: Ma daj, covjece, sta ce ti onda 4870 da se igras u 1024x768 ili najvise u 1280x1024?

Uzimati takvu grafulju i koristi je na 17" je suludo, - obavezno neki 22" cak 24" ako imas love.;)

Pozz

Poslednja izmena:
Kupio sam monitor Samsung Syncmaster 2232BW i ne svidja mi se kako igre rade na 8800GTS 512 u native rezoluciji za ovaj monitor (1650 X..) pa iz tog razloga hocu da uzmem 4870HD.
Moj E6400 je clockovan trenutno na 2.43 Ghz, memorija je 667mhz, ...koliko je jos moguce da overclockujem ovaj procesor , jer se bojim da ne spalim nesto pa onda kuku-lele :mad: ....Nisam shvatio, da li je ok da zadrzim ovo napajanje za 4870 ili da kupujem novo..a za to mi se bas ne daju pare...????

Kupio sam monitor Samsung Syncmaster 2232BW i ne svidja mi se kako igre rade na 8800GTS 512 u native rezoluciji za ovaj monitor (1650 X..) pa iz tog razloga hocu da uzmem 4870HD.
Moj E6400 je clockovan trenutno na 2.43 Ghz, memorija je 667mhz, ...koliko je jos moguce da overclockujem ovaj procesor , jer se bojim da ne spalim nesto pa onda kuku-lele :mad: ....Nisam shvatio, da li je ok da zadrzim ovo napajanje za 4870 ili da kupujem novo..a za to mi se bas ne daju pare...????

Aha, pa nisi napisao u moja masina, pa zato i kazem.;) Sto se tice procesora, za to ces morati postaviti novi topic, da pitas ljude koji vec imaju taj model, ili korisnike koji ti mogu reci nesto konkretnije vezano za taj model.

Po ovome: http://www.firingsquad.com/hardware/intel_core_2_duo_e6400_review/page19.asp

trebalo bi da moze raditi najmanje na 3.00, ali opet sve zavisi kakav ti je primjerak zapao, kakvu memoriju, plocu imas, itd.

Sto se tice napajanja, ne bih se igrao, kao sto sam ti i gore rekao. Taj 4870 vuce kao lud, plus kada se klokne, rizik ti je to. Znaci napajanje ja bih rekao - obavezno neko 550w minimum, plus da je kvalitetno, neko sli ready i tako.

Evo da ti pomognem,obzirom da imam E6300 i slicnu plocu.Kao sto vidis meni slabiji model procesora od tvog radi na 3Ghz,tako da E6400 sigurno moze i jos vise.Nesto mnogo preko 3GHz ti i ne treba za igre,tj. ne dobijas prakticno nista.

EDIT:OK,mozda imas slabiju memoriju,ali ti je zato mnozilac na procesoru veci za jedan,tako da 3Ghz ne bi trebalo da predstavlja proclem za tvoju konfiguraciju.
Sto se tice napajanja,kao sto su ostali rekli,moralo bi jace.

:wave:

Poslednja izmena:
Da li to prakticno znaci da samo treba da uzmem neki bolji cooler za procesor i mogu da ga clocknem na 3 ghz i da mi ne treba bolji procesor za ovu graficku ???

E da, i da li za ovaj overclock moram i da menjam one voltaze i ostale slicne stvari posto pojma nemam kako se to radi ?!?

Poslednja izmena:
Da li to prakticno znaci da samo treba da uzmem neki bolji cooler za procesor i mogu da ga clocknem na 3 ghz i da mi ne treba bolji procesor za ovu graficku ???

E da, i da li za ovaj overclock moram i da menjam one voltaze i ostale slicne stvari posto pojma nemam kako se to radi ?!?

Znas kako, sve zavisi, meni radi na 3.7 sa stock coolerom i ne prelazi 65C, doduse stavio sam 12-ku da duva direktno na procesor i to dosta pomaze, ali ne bi ti bilo na odmet bolji cooler ako vidis da ti proc prelazi 70 kada ga klokujes.

Naravno da moras dizati voltazu i to radis u biosu... Imas na forumu dosta stvari oko toga pa malo procesljaj. Naces sigurno sto te zanima.

Ja ne verujem šta ovde čitam. :lupko:
Zašto bi morao da podiže takt procesora na 3GHz!? Neće imati 3DMark06 score kao vi sa nasviranim procesorima? Big deal. :-/

@mikelebg26
Prijatelju, samo zameni napajanje za neko jače i uzmi tu grafičku. Mani se OCa, nećeš imati potrebe za tim. Možda nećeš imati FPS kao ljudi u testovima po Internetu (imaćeš možda 5% manji), ali sve igre će ti raditi bez ikakvih problema u toj rezoluciji sa 30+ min FPS.

Ja moj E6420 držim na default i sa Radeonom 4850 mi sve igre koje sam probao (Bioshock DX9 i DX10, Mass Effect, NWN2, Oblivion) na Max setovanjima rade glatko u 1680x1050. Doduše, eto nisam probao Crysis jer generalno ne volim previše pucačine, možda bi ti tu trebao OC procesora za min FPS preko 30, ali čisto sumnjam u to.

Poslednja izmena:
Zašto bi morao da podiže takt procesora na 3GHz!? Neće imati 3DMark06 score kao vi sa nasviranim procesorima? Big deal. :-/

@mikelebg26
Prijatelju, samo zameni napajanje za neko jače i uzmi tu grafičku. Mani se OCa, nećeš imati potrebe za tim. Možda nećeš imati FPS kao ljudi u testovima po Internetu (imaćeš možda 5% manji), ali sve igre će ti raditi bez ikakvih problema u toj rezoluciji sa 30+ min FPS.

Ja moj E6420 držim na default i sa Radeonom 4850 mi sve igre koje sam probao (Bioshock DX9 i DX10, Mass Effect, NWN2, Oblivion) na Max setovanjima rade glatko u 1680x1050. Doduše, eto nisam probao Crysis jer generalno ne volim previše pucačine, možda bi ti tu trebao OC procesora za min FPS preko 30, ali čisto sumnjam u to.
nije bas to tako. E6400 nije dovoljno brz na defu da isprati 4850. ok, ti igras u 16x10 kada CPU ne utice mnogo na performanse, ali za 12x10 u koliko on igra bi ipak morao malo da ga klokne. i niko nije pominjao 3D Mark...

Interesuje me kolika je razlika u performansama izmedju ovde dve kartice jer je cenovno 100 eura GTX 260 skuplji?

2. Interesuje me kolika je razlika u performansama izmedju 8800GTS (512mb) i GTX 260, odnosno izmedju 8800GTS i HD 4870 ??

3. Interesuje me da li bi E6400 mogao normalno da funckionise sa jednom od ove dve kartice ili je potreban jaci procesor ??

100€ skuplji GTX 260 :trust: U tom slucaju kupi 4870.

nije bas to tako. E6400 nije dovoljno brz na defu da isprati 4850. ok, ti igras u 16x10 kada CPU ne utice mnogo na performanse, ali za 12x10 u koliko on igra bi ipak morao malo da ga klokne. i niko nije pominjao 3D Mark...

Za 1280x1024 nema smisla uzimati takvu grafičku i ima još manje smisla klokovati procesor, jer će uglavnom imati preko 60 FPS, a u takvim situacijama je stvarno nebitno da li ima 100 FPS ili 120, 150, ili koliko već. ;)

A čovek je lepo napisao da i on planira da se igra u 1680x1050:
mikelebg26 je napisao(la):

Za 1280x1024 nema smisla uzimati takvu grafičku i ima još manje smisla klokovati procesor, jer će uglavnom imati preko 60 FPS, a u takvim situacijama je stvarno nebitno da li ima 100 FPS ili 120, 150, ili koliko već. ;)

A čovek je lepo napisao da i on planira da se igra u 1680x1050:

mozda u proslim igrama, a u nadolazecim? ;) doci ce vreme kada ce mu itekako zatrebati puna snaga 4870, i bolje je pripremiti se na vreme. ja takodje planiram da uzmem 4870 i to za 12x10 i uopste ne mislim da je to besmisleno...
za monitor nisam video.
@starac:
jesi li siguran? GTX260 se odlicno klokuje :d

Poslednja izmena:
To je kod nas GTX 260 toliko skuplji,preko je razlika 20 evra.

mozda u proslim igrama, a u nadolazecim? ;) doci ce vreme kada ce mu itekako zatrebati puna snaga 4870, i bolje je pripremiti se na vreme. ja takodje planiram da uzmem 4870 i to za 12x10 i uopste ne mislim da je to besmisleno...
za monitor nisam video.
@starac:
jesi li siguran? GTX260 se odlicno klokuje :d

Da, samo se ti pripremi.
Dok stigne bilo sta zahtevno tvoja ce karta ( kao i gtx280) biti nedovoljna. Ako i stigne takav neki naslov. A onda ce se pojaviti DX 11 sa jednim "pravim" naslovom, ove zveri od karti idu u bescenje i trka krece , again and again...

Da zakljucimo mikele, klokni ladno taj 6400 na 3 ili 3.2 (8x400) mozda uzmi TX cooler ako se bas mnogo krcka, malo se poigraj sa mem ali ona ce ladno da ide na 800,malo ce da te zeza jer je 4x1 ali dobro, eventualno flesuj bios, ali obavezno kupi jace napajanje i to ako mozes nemoj da ides na granicu nego uzmi 700, 800w i onda si miran duze vreme, jer kako stoje stvari treba ce sve veca i veca napajanja i miran si do DX11

@mikelebg26
PMani se OCa, nećeš imati potrebe za tim. Možda nećeš imati FPS kao ljudi u testovima po Internetu (imaćeš možda 5% manji), ali sve igre će ti raditi bez ikakvih problema u toj rezoluciji sa 30+ min FPS.

A zasto ne bi podigao takt proceosra, tj. klokovao ga? Reci mi sta gubi? I jel dobija?! Naravno da dobija, bilo to 5-10 posto sigurno dobija!;)

I ne moze bti nikako da nema veza kada je proc. na 2.2 ghz i kada je na 3.6 ili 4.5Ghz!

Samo ti matori mjenjaj napajanje, ubacuj grafulju, i iscitaj thred-ove o clocku, pa ako se odlucis da ga kloknes, samo udri!:smoke::D

P.S. Evo i Space je odradio jedan odlican tutorijal pa baci pogleda, naravno ako zelis:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=155925

Poslednja izmena:
pokusao sam da flashujem procesor na osnovu ovog tutorial-a, ali se sto sam podigao mnozilac procesora , nemam nigde u Biosu opcije za menjanje opcija oko DDR2, niti bilo sta, kao i nemam mogucnost da menjam voltazu kako je opisano u istom clanku. Podigao sam clock procesora sa 2.14 Ghz na 2.4Ghz i to je najvise, a sve preko toga mi se komp resetuje kad ga restartujem...

Neznam, po svemu sudeci cu uzeti neko napajanje od 500W i uzeti graficku 4870HD , valjda ce sve raditi kako treba...

Ploca je OK.
SA Ctrl + F1 u BIOSu otvaras dodatnu opciju u kojoj samo stavis FSB na 400Mhz a delilac na 2 i brzina za memoriju ce ti se ispisati na 800Mhz .
Kod voltaze za Mem. stavis 1.9 ili 2.0v .Ostalo je sve AUTO po biosu.
Ploca je jako zahvalna.Ja sam je licno imao i BIOS F5 je extra sa mojim E6300 na 3.15Ghz. probao sam i sve posle toga ali se najbolje ponasala pri OC sa F5.( sa drugim verzijama nije hteo da se resetuje i sl.)

Pozz

Poslednja izmena:
A zasto ne bi podigao takt proceosra, tj. klokovao ga? Reci mi sta gubi? I jel dobija?! Naravno da dobija, bilo to 5-10 posto sigurno dobija!;)

I ne moze bti nikako da nema veza kada je proc. na 2.2 ghz i kada je na 3.6 ili 4.5Ghz!

Samo ti matori mjenjaj napajanje, ubacuj grafulju, i iscitaj thred-ove o clocku, pa ako se odlucis da ga kloknes, samo udri!:smoke::D

P.S. Evo i Space je odradio jedan odlican tutorijal pa baci pogleda, naravno ako zelis:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=155925

Gubi na stabilnosti sistema.
A stoji da dobija više stvari: veću verovatnoću otkaza, veći račun za struju, veću disipaciju toplote i temperaturu prostorije, ... :)

BTW Zaboravih da dodam i bolje performanse procesora, koje mu ne trebaju. ;)

Vrh Dno