- Učlanjen(a)
- 13.09.2004
- Poena
- 380
ja ne mogu da se otmem utisku da su karte koje dolaze stvarno zveri. Nije mi jasno kako je moguc toliki tehnoloski skok i skok u proizvodnom procesu? I ako su cenovne prognoze tacne kako misle da to postignu kada je samo cena memorije koju misle da korite toliko skupa da ove karte moraju da budu uzasno skupe
Slazem se da izgledaju kao zveri. CPU snaga se u proseku duplira svakih 18 meseci, a GPU-ova svakih 12 meseci sto je OGROMNA razlika! Ako pogledamo recimo 9-10 godina unazad, GPU-ovi su bili S3 Virge DX i sl., u principu ni do kolena pa kompleksnosti jednog Amd K6 ili Pentium MMX procesora, a danas, jedan Amd X2 je smesan u odnosu na kompleksnost jednog 8800GTX...
Sto se cene tice, ja bih se vise brinuo za svoj dzep... jer 600e ili jos vise u pocetku je OGROMNA cifra za graficku karticu (moz' bre da kupis dva XBOX-a 360 ili ceo laptop), koju samo mali procenat vlasnika racunara, cak i na zapadu, moze da si priusti. A da ne spominjem da ce godinu dana kasnije polovna da vredi sasvim sigurno manje od 300e...
Uostalom, ATI koristi jos skuplju GDDR4 na 2GHz i X1950XTX sa 512MB iste prodaje za 449e (sto ce naravno odma' pasti kako izadje 8800GTS za slicne pare a ima da je dere po performasama i sposobnostima).
Poslednja izmena: