Šta je novo?

GeForce 6600 GT problem

• Začetnik teme Začetnik teme npero
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

npero

Čuven
Učlanjen(a)
11.04.2003
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Od pre nekoliko dana sam ponosni vlasnik ovog cuda znaci Club3d GeForce 6600GT a sad tu je i problem.
U Warcraft 3 frozen trone u neodredjenim vremenskim intervalima zastane igra na nekoliko sekundi, nestaju neki elementi teksture okviri prozora i ponekad kao da blinka ekran.
Call of Duty 2 kao da se pojavljuju neki zeleni objekti na trenutak.
NFS MW pored zagavljivanja po nekoliko sekundi pa nastavi posle oderedjenog vremena da bi se onda ubila skroz izbaci plavi ekran i prijavljuje neki od nvidia dll fajlova.
Stavljeni zadnji drajveri, ploca MSI K8N NEO4-FI, Windows instaliran kad je kupljena graficka.
Da li je tu u pitanju graficka, drajveri ili nesto drugo, kako da utvrdim sta se desava ?

E da u 3Dmark 2005 kao da isto na nekim testovima malo zastane i na nekim testovima se pojavljuju na teksurama objekata zeleni kvadratici i hoce da se na trenutak pojave i neke cude linije.

Pozdrav...

SilentDEX je napisao(la):
a koje napajanje koristis?

Chiftec 360W nije bas novo kupljeno pre jedno 2 godine sa kucistem.

A jesi li overklokovao graficku posto me ti kvadratici podsecaju na preveliki klok rama a linije GPU.
I jos jedno glupo pitanje ali jesi li ubacio molex od napajanje u karticu?

Hajime je napisao(la):
A jesi li overklokovao graficku posto me ti kvadratici podsecaju na preveliki klok rama a linije GPU.
I jos jedno glupo pitanje ali jesi li ubacio molex od napajanje u karticu?

Nisam nista klokovao radi na 500MHz GPU i 1000Mhz memorija po defaultu, i ja sam posumljao na molex posto sam sklapao komp 31. na brzinu tako da sam malo pre otvorio kuciste i nema ga, ne vidim da ima gde da se utakne.
Znaci komp ovako radi super nema blokiranja, zaglavljivanja ali u igrama je smrt ali bas smrt na drugom kompu sa GeForce 2 mi rade bolje igre nego na ovome tj. bar se ne zaglavljuju.

Pogledaj da li kuler dobro naleze na Gpu. Imao sam istu kartu(samo sa molex-om 🙂 ) i kod mene je radila perfektno ali sam je prodao i uzeo Msi(ima Vivo pa mi je korisnija, a i bila je povoljno). Zove me decko i kaze da ima problema(slicnih kao tvoji) u igrama i 3dmarkovima.
Ispostavilo se da je bilo dovoljno da se kuler lepo namest, tj. jedna od onih zabica nije skroz prosla kroz rupu.Bilo samo "cak" i to je to. Na prvi pogled je sve izgledalo ok ali kada se malo bolje pogleda primetili smo sta je u pitanju(kuler se nije klatio ili tako nesto, samo nije lepo nalegao).I od tad kartica radi kao i svaki drugi GT , cak se i vise oc od ove MSI. Razlog zbog cega je kod mene radila ok je jer imam blagu "promaju" u kucistu a on ne.Da je ostala kod mene ja verovatno ne bih ni primetio tako nesto.
Ako nije do toga(i opet mi nije jasno kako nema molex) ako imas garanciju reklamiraj.
:wave:

Ako je vec doslo dotle da glavi, vrlo je moguce da ce i da crkne. Meni je crkao Prolink 6600GT, a Leadtek 6600 GT PCE-e Extreme Version nije hteo da radi na 550/1100 (na 500/1000 je radio).
6600GT cipovi su barem na osnovu mog iskustva izuzetno osetljivi na lose hladjenje i skloni su otkazivanju bilo parcijalnom bilo potpunom usled pregrevanja.
6600GT kartice se inace moraju izuzetno pazljivo montirati u racunar bez dodirivanja hladnjaka/kulera jer i najmanji pritisak na isti moze da ga pomeri (osim ako nije usrafljen sto kod vecine kartica nije slucaj). Kao rezultat pomeranja stvaraju se vazdusni dzepovi u termalnoj pasti i cip se vise ne hladi kako treba. Kod Gigabyte-ovog PCI-e modela hoce da ispuca termalni lepak. Najlakse je proveriti da li je u tome problem tako sto ces pod punim opterecenjem pipnuti hladnjak (metalni deo) -- ako je samo mlak onda znaci da ne odvodi toplotu sa cipa kako treba.
Ako problem nije u hladjenju onda je u napajanju. Moguce je da 360W ne bude dovoljno ili da sama maticna ne daje dovoljno na slot.

Jos nesto, Club3D 6600 PCI-e koji sam imao pre Prolinka je imao nesto tanju stampanu plocu (neverovatno na cemu se sve stedi!) i nije imao dobar kontakt u PCI-e slotu. Desavalo se da glavi zbog toga ali pri bootovanju.

audiofreak je napisao(la):
6600GT cipovi su barem na osnovu mog iskustva izuzetno osetljivi na lose hladjenje i skloni su otkazivanju bilo parcijalnom bilo potpunom usled pregrevanja.

Ovo je potpuna istina i ja sam imao slicnih problema sa mojom Leadtek 6200TD koja u sustini ima identican cip kao i 6600GT. Sto sam i pomenuo u vec cuvenom thread_u o Leadtek 6200TD kartama. Medjutim u procesu sam pravljenja hladnjaka za istu pa cu resiti problem koji sam imao sa hladjenjem cipa koji na niskim temperaturama pri max opterecenju hoce da brlja.

Pogledacu sto se tice naleganja hladnjaka, trenutno je temperatura oko 45 stepeni, u igri poraste do 55 tako pokazuje.
Probacu i da iskljucim DVD i jedan HDD ako je problem u napajnju to bi trebalo da pomogne.
Kartica je bukvalno nova stavljena iz neotpakovane kutije pre 3 dana u komp.
Probao sam kad pokrenem Pixel Shader test u 3d marku 2005 uvek mi se pojave na trenutak neke linije umesto one teksture i to kraje vrlo kratko.
Trenutno je kartica neupotrebljiva jedino sto kako tako radi je Warcraft 3 Frozen Trone doduse uz povremena smrzavanja bilo koja od ovih novih igri mnogo vise smrzava, gube se teksture na nekim objektima u COD2.

Da li ima neki nacin da se ispita memorija i procesor na grafickoj ?
Da li su ove temperature sto pokazuju drajveri u redu ?
Da li je moguce da su drajveri u pitanju da li je neko ima ovakih problema sa 6600GT i zadnjim drajverima ?
Da li je mozda problem sto imam 20-pin ATX konektor na napajanju a na ploci je 24-pina ?
Neka ideja sta jos da pogledam ili da je reklamiram posto ovo nije upotrebljivo.

Probaj je u nekoj drugoj masini, moj drug je imao skoro isti opis problema sa Leadtek 6200 i pri 4x1 i pri 8x1 konfiguraciji, kada je karticu probao kod mene sve je radilo ko podmazano sa OC 450/650. Moguce je da je graficka 100% ispravna a da je problem u tvom racunaru.

Kao sto kaze mLaki probaj u drugoj masini i otkloni mogucnost "neispravnosti" tvoje.
Ako su simptomi isti pravo kod dilera sa garancijom u ruci. Mislim da nema potrebe da ispitujes sta i kako ako ne radi kako treba.

Temperatura iz drivera nije tacna, tj. ne pokazuje kolika je bila za vreme igre ili testa(ohladi se gpu dok izadjes iz igre). Koristi RivaTuner za pracenje temp.
Moja u novim naslovima sa ukljucenim AA i AF stize i do 80c.

ExR je napisao(la):
Koristi RivaTuner za pracenje temp.

Temperatura padne iste sekunde kad izadjes iz igre za 10 stepeni tako da ti je ovo jedini nacin da budes siguran koja je temperatura bila pod punim opterecenjem. Konkretno posto imam i 6800LE 16/6 modovanu kartu i dobrano klokovanu desava mi se da temperatura pod opterecenjem bude i cak 80 stepeni a za ono vreme koje bi ti trebalo da udjes u drajver da proveris kolika je temperatura ona padne na 67. Opet procitaj thread koji sam pominjao posebno moj post gde ces videti kako uticu dzepovi vazduha na rad GPU_a. A istina je da nijedan stock kuler na grafickim kartama nema naleganje kao npr. kuleri za procesora a na ovako osetljivom GPU_u taj problem moze izazvati pregrevanje a samim tim i artefakte.

npero je napisao(la):
Nisam nista klokovao radi na 500MHz GPU i 1000Mhz memorija po defaultu, i ja sam posumljao na molex posto sam sklapao komp 31. na brzinu tako da sam malo pre otvorio kuciste i nema ga, ne vidim da ima gde da se utakne.
Znaci komp ovako radi super nema blokiranja, zaglavljivanja ali u igrama je smrt ali bas smrt na drugom kompu sa GeForce 2 mi rade bolje igre nego na ovome tj. bar se ne zaglavljuju.

Cekaj tu nesto ne stima bas najbolje. Sve Club 3D 6600GT karte imaju molex na sebi. Jedine koje ga nemaju su: 6600 passive, 6600, 6600LE, ajde proveri jos jednom.

http://www.club-3d.com/productshow_vga.php?gpu_brand=&ordercode=CGNX-G668TVD&show=&p=&filter=&l=en

radio se o ovoj kartici evo pogledao sam jos jednom nema molex.
Mada izgleda je problem u temeperaturi u Riva Tuneru sad na leru je 42 pokrenem Pixel Shading test u 3dMarku namestim da se ponavlja 10 puta posle dve do tri ponavljanja pocinju da se pojavljuju na trenutke zelena boja umesto teksture one stene. Sto se vise vrti taj test pocinje da biva sve izrazenije da trenutke pola ekrana postane zeleno, ljubicasto, crno. Kad temperura dodje do 70 stepeni pocne slika da se kaci opada FPS sa 100 na 60.

Probacu u drugi komp da ubacim.

Hvala svima da odgovorima

SilentDEX je napisao(la):
Cekaj tu nesto ne stima bas najbolje. Sve Club 3D 6600GT karte imaju molex na sebi. Jedine koje ga nemaju su: 6600 passive, 6600, 6600LE, ajde proveri jos jednom.

PCI-E karte nemaju molex jer dobijaju dovoljno struje iz slota.

Edit: Ovo se odnosi na 6600 seriju

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno