Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Je l može neko da mi pomogne oko leta, iz Beograda do aerodroma Araksos u blizine Patre (Grčka), povratak za 10 dana ? Kraj juna, početak jula. Ne uspevam da nadjem ništa...
Po wikiju je to vojni aerodrom, sa vrlo malo civilnog saobracaja. Nemaju cak ni letove iz atine/soluna. Ja bih zaboravio na to, i trazio druge varijante.

Pozdrav, da li preporučujete ulazak u Peking za 10h čekanja na glavnom aerodromu?

Imam prelazni let preko Pekinga (avion stiže u 17h), a za Bg kreće u 3 ujutro.
Pa sam da svratim na neki koncert od 2h (počinje u 19:30h) i da se vrnem nazad na aerodrom.
Hvala

Управо се вратили са Сардиније. 12 даан, север и југ. Да ми је неко рекао да ћу се купати у мору кад је температура воде 15.5 степени, рекао бих да је луд 🤣 ал се тог првог дана, темп је расла, па је на крају била 18, и заиста се осетила разлика.
Сем тога, апсолутно све остало је било савршено. Много јефтиније у односу на летње месеце (3-4х), апсолутно без икаквих гужви (само за 1. Мај је било мало више људи на плажама и то опет зависи од плаже). Вероватно смо имали и среће па је за тих 12 дана киша падала 2 пута, и то баш у дане кад смо ишли са севера на југ и назад. Изнајмили смо ауто, добили смо гратис класу изнад (неки кинез, mg zs+, одличан) - паркинг свуда бесплатан, нигде саобраћаја, добили у првом хотелу гратис собу 2 класе изнад (са ђакузијем на тераси). Не знам да ли је то било због жениног стомака или мог италијанског, али свуда су нас лепо дочекали и третирали. Ко има децу, ипак можда боље да гледа крај лета, јер је вода топлија.
Нама је ово било последње путовање у двоје, па нисмо имали много избора.
Све у свему, Сардинија сан снова :)
У јулу и, нарочито августу је за избегавање.
Синоћ смо чак у Облији налетели на аутобус с нашим таблицама, не смем ни да замислим који је то малтрет :/

Rezervisao na kraju Kipar Larnaku kraj avgusta preko Bookinga, 500e apartman 35kv za 2 osobe + karte za Larnaku me izasle (u oba pravca) 600e za 2 osobe, znaci 1100 ukupno.
Preko agencije, za isti smestaj platio bih 1400e + dodatne troskove, ozbiljno se ugradjuju
Plus hrana,opet za vas dvoje bez 2000e ne moze da se ide.Za tu cifru imate allinc u Turskoj,Egiptu,Tunisu u pravom hotelu da birate.Mi smo prosle godine krajem jula za 1700e isli u Tursku na 7 noci.Za 10 noci bi nas kostalo oko 2.000.

Pozdrav, da li preporučujete ulazak u Peking za 10h čekanja na glavnom aerodromu?
Imam prelazni let preko Pekinga (avion stiže u 17h), a za Bg kreće u 3 ujutro.
Pa sam da svratim na neki koncert od 2h (počinje u 19:30h) i da se vrnem nazad na aerodrom.
Hvala
Prošle godine sam istraživao letove za Phuket preko Pekinga, plan je bio da iskoristimo 20+h layover u povratku za obilazak Velikog zida, Zabranjenog grada i još par mesta...

Prilikom istraživanja šta je sve potrebno za tu njihovu "tranzitnu vizu" tj. boravak do 240h bez vize, na par mesta sam naleteo na komentare kako su ljude odbijali zbog layovera kraćeg od 8-10h, tako da računaj da možda može i to da se desi... Koliko sam pročitao, sve zavisi od radnika na kontroli...

Ne bi trebalo da ima problema jer su od 2024. znacajno olaksali ulazak za te tranzitne posete, cak daju nasima i duze ( i pored toga sto na sajtu ministarstva pise da je 24h... ) Od iskustva koje ja znam, cela grupa nasih ljudi iz mog aviona koji su isto isli za Tajland preko Pekinga je usla bez problema, koliko sam skapirao ako zelis duze od 24h onda je dobro da imas i hotel bukiran...

A da li da ides, idi defitinitivno, racunaj da ti od aerodroma do centra treba 40ak min, ne znam gde ti je ta koncertna sala doduse...

A da li da ides, idi defitinitivno, racunaj da ti od aerodroma do centra treba 40ak min, ne znam gde ti je ta koncertna sala doduse...
Ok super, dvorana je u centru, pored carske palate.

Pošto reče da treba oko 40min (taksijem verovatno), znači li to da je povratak u 12-01h (ponoć) bezbedna opcija zbog gužvi na aerodromu (let je u 3h)?
Prtljag mi je već bukiran za let ka BEG (isti avio-operater Hainan), bukvalno treba da prođem pasošku sa rancem ponovo.

Da, taksijem sam mislio, imas i metro Daxing Airport Express, on je oko 20 min do centra, ali mislim da radi do 23h, proveri... S obzirom da nemas prtljag da predajes i ides pravo na pasosku, 2 sata je po meni i vise nego dovoljno da budes pre leta na aerodromu...

Управо се вратили са Сардиније. 12 даан, север и југ. Да ми је неко рекао да ћу се купати у мору кад је температура воде 15.5 степени, рекао бих да је луд 🤣 ал се тог првог дана, темп је расла, па је на крају била 18, и заиста се осетила разлика.
Сем тога, апсолутно све остало је било савршено. Много јефтиније у односу на летње месеце (3-4х), апсолутно без икаквих гужви (само за 1. Мај је било мало више људи на плажама и то опет зависи од плаже). Вероватно смо имали и среће па је за тих 12 дана киша падала 2 пута, и то баш у дане кад смо ишли са севера на југ и назад. Изнајмили смо ауто, добили смо гратис класу изнад (неки кинез, mg zs+, одличан) - паркинг свуда бесплатан, нигде саобраћаја, добили у првом хотелу гратис собу 2 класе изнад (са ђакузијем на тераси). Не знам да ли је то било због жениног стомака или мог италијанског, али свуда су нас лепо дочекали и третирали. Ко има децу, ипак можда боље да гледа крај лета, јер је вода топлија.
Нама је ово било последње путовање у двоје, па нисмо имали много избора.
Све у свему, Сардинија сан снова :)
У јулу и, нарочито августу је за избегавање.
Синоћ смо чак у Облији налетели на аутобус с нашим таблицама, не смем ни да замислим који је то малтрет :/
A do Sardinije preko Rima, Milana, Nice ili nešto treće/4-to?

Базирани смо у Цириху, тако да имамо директан лет. Иначе, креће ЈАТ (лепше се изговара од овог новог) на лето да лети за Алгеро.

Šta je JAT? Neka švajcarska kompanija? Ili misliš na Air Srbija?
Koliko je let i kojom kompanijom iz Ciriha?

Ok super, dvorana je u centru, pored carske palate.

Pošto reče da treba oko 40min (taksijem verovatno), znači li to da je povratak u 12-01h (ponoć) bezbedna opcija zbog gužvi na aerodromu (let je u 3h)?
Prtljag mi je već bukiran za let ka BEG (isti avio-operater Hainan), bukvalno treba da prođem pasošku sa rancem ponovo.
Vracali smo se preko Pekinga prosle nedelje, layover 8 sati. Bez problema su nas pustili da udjemo u zemlju, niko problem nije pravio. Naravno, pogledali su i sledecu kartu, ali to je to.
Mislim da imas dovoljno vremena za sve. Racunaj oko sat vremena od sletanja, do islaska sa aerodroma (moze da bude i manje, ali svakako racunaj). Za nazad, ja bih licno dosao 3 sata ranije, oko pola 1 najkasnije, iako je nocni let. Imaju u to vreme 5-10 tih long rangeova, racunaj po 300 ljudi svaki, pa ako se zainate moze ds bude guzva.
Mi smo oko pola 1 bili na aerodromu, i imali smo jedno sat vremena lufta (let oko 3 i 20 mislim da je bio), generalno nije bilo guzve. Nismo isli do grada, bilo je manje vremena, plus smo pri dolasku izgbili jos jer smo menjali sedista. Uzeli smo hotel blizu aerodroma, 45e za troje uz besplatan prevoz sa i do aerodroma. Isplati se za tus i malo odmora.
Za tvoj slucaj ostaje minimun 6 sati za grad, sto mislim da je sasvim ok.

Šta je JAT? Neka švajcarska kompanija? Ili misliš na Air Srbija?
Koliko je let i kojom kompanijom iz Ciriha?
Мислим на air Serbia, на лето крећу летови из Београда.
Ми смо летели из Цириха преко Swiss-a. Карте су биле 350 (са великим коферима) по особи. У зависности од сезоне, цене могу ићи мало доле, али много горе. У поређењу са Канарима, који су нам били прва опција, а где је карта увек 900е из Швајцарске, ово је била багатела.

Vracali smo se preko Pekinga prosle nedelje, layover 8 sati. Bez problema su nas pustili da udjemo u zemlju, niko problem nije pravio. Naravno, pogledali su i sledecu kartu, ali to je to.
Mislim da imas dovoljno vremena za sve. Racunaj oko sat vremena od sletanja, do islaska sa aerodroma (moze da bude i manje, ali svakako racunaj). Za nazad, ja bih licno dosao 3 sata ranije, oko pola 1 najkasnije, iako je nocni let. Imaju u to vreme 5-10 tih long rangeova, racunaj po 300 ljudi svaki, pa ako se zainate moze ds bude guzva.
Mi smo oko pola 1 bili na aerodromu, i imali smo jedno sat vremena lufta (let oko 3 i 20 mislim da je bio), generalno nije bilo guzve. Nismo isli do grada, bilo je manje vremena, plus smo pri dolasku izgbili jos jer smo menjali sedista. Uzeli smo hotel blizu aerodroma, 45e za troje uz besplatan prevoz sa i do aerodroma. Isplati se za tus i malo odmora.
Za tvoj slucaj ostaje minimun 6 sati za grad, sto mislim da je sasvim ok.
Hvala na svežem iskustvu.
Ovde je veći problem što je to noćni period (između 17h i 3h), da je dan bilo bi puno više izbora.
U svakom slučaju, gledaću da se vratim 3h ranije.

2000€ karte za troje za Sardiniju iz BG, kraj juna / početak jula.

Rezervisao na kraju Kipar Larnaku kraj avgusta preko Bookinga, 500e apartman 35kv za 2 osobe + karte za Larnaku me izasle (u oba pravca) 600e za 2 osobe, znaci 1100 ukupno.
Preko agencije, za isti smestaj platio bih 1400e + dodatne troskove, ozbiljno se ugradjuju
Пошто си резервисао за крај августа, капирам да је пре свега летовање, тј. купање у питању. Моја топла препорука је да Ларнаку уколико је наравно могуће откажеш, то је лучни град (купање није баш нешто), не претерано велик, брзо ћеш видети све што има да се види, поготово на кипарских +40 и уместо тога нађеш нешто у Аја Напи или Протарасу.
У Аја Напи ако би мало бољи ноћни провод, а Протарас ако хоћеш нешто мирније, да не кажем породично, али опет са пуно ресторана и барова (прилагођеним Енглезима додуше).
О плажама у околини Аја Напе и Протарасу нећу да трошим речи, све су феноменалне осим што ће вероватно свуда бити гужва у том периоду.
Ако се одлучиш за једно од ова два места, рачунај за такси од аеродрома у једном смеру око 60 еура као додатни трошак.

Пошто си резервисао за крај августа, капирам да је пре свега летовање, тј. купање у питању. Моја топла препорука је да Ларнаку уколико је наравно могуће откажеш, то је лучни град (купање није баш нешто), не претерано велик, брзо ћеш видети све што има да се види, поготово на кипарских +40 и уместо тога нађеш нешто у Аја Напи или Протарасу.
У Аја Напи ако би мало бољи ноћни провод, а Протарас ако хоћеш нешто мирније, да не кажем породично, али опет са пуно ресторана и барова (прилагођеним Енглезима додуше).
О плажама у околини Аја Напе и Протарасу нећу да трошим речи, све су феноменалне осим што ће вероватно свуда бити гужва у том периоду.
Ако се одлучиш за једно од ова два места, рачунај за такси од аеродрома у једном смеру око 60 еура као додатни трошак.
E ***, kasno je sada, odem pa kako bude. Prijatelj je bio prosle godine tamo i bio je zadovoljan, narocito plazama, pa me cudi to za plaze.
Aja Napu nismo iz razloga sto sam cuo da je jako bucna, a Protaras smo mogli ali eto, procitali da Larnaka ima malo vise znamenitosti i stvari za videti pa smo se odlucli za nju.
Nocni zivot nas uopste ne zanima niti planiramo, setnja, kupanje, restorani i to je to.
Te vrucine me jedino plase, da sam znao da cemo Kipar, pisao bih odmor za oktobar ali sta je tu je sad :D

E ***, kasno je sada, odem pa kako bude. Prijatelj je bio prosle godine tamo i bio je zadovoljan, narocito plazama, pa me cudi to za plaze.
Aja Napu nismo iz razloga sto sam cuo da je jako bucna, a Protaras smo mogli ali eto, procitali da Larnaka ima malo vise znamenitosti i stvari za videti pa smo se odlucli za nju.
Nocni zivot nas uopste ne zanima niti planiramo, setnja, kupanje, restorani i to je to.
Te vrucine me jedino plase, da sam znao da cemo Kipar, pisao bih odmor za oktobar ali sta je tu je sad :D
Ja sam bio prošle godine sa devojkom u avgustu, rentirao auto odmah na aerodromu i pravac severni deo gde smo dobili smeštaj od prijateljice. U toku noći temperatura ne pada ispod 27-29, ono je pakao. Voda kao termalna banja :) Tako da očekuj dobre vrućine. Ja sam bio kada je i ovde bio toplotni talas, pa me to tešilo. Kompleksi sa bazenima i par ljudi u njima su nešto nezamislivo za jug.

Ako ti je bitno da imaš mir i prazne plaže, sever ostrva je ludilo. Neverovatan kontrast u odnosu na jug, a ima i dosta prirodnih lepota. Bio sam 14 dana i pored tog pakla bilo je lepo iskustvo.

izbedacili ste me sad maksimalno 😭
mislim, moja je krivica sto se nisam bolje informisao, ali sta sad. veliko mi je cimanje da otkazujem i booking a karte sam vec pokupovao 🤦🏻

Sta mislite o Malti kao opciji za sredinu jula? Neko letovanje sa obilascima. Bas dobro ostrvo nema sta. Ali me zanima, leto je za takva mesta haos, pa da li ima onih paklenih guzvi u Italija fazonu?

Bio sam cini mi se pre 2 godine na Kipru, bas Ayia Napa. Osim ako ne uzmes smestaj bas gde su neki klubovi i slicno, ne bi trebalo da bude problema sa bukom.
Bio sam kraj jula, pocetak avgusta, hotel blizu plaze i nikakvih problema sa bukom nisam imao. Sto se vrucine tice, to vec jeste dosta vruce, ali kad se zabodes ispod suncobrana nije problem, osim ako ne zelis da se cvaris, onda se bas rostiljas.

PS Ko god planira da iznajmljuje auto tamo, cisto da imate u vidu da se vozi na levoj strani. Takodje, stekeri su UK, ali tamo po prodavnicama ima za male pare adaptera na prodaju.

Мислим на air Serbia, на лето крећу летови из Београда.
Ми смо летели из Цириха преко Swiss-a. Карте су биле 350 (са великим коферима) по особи. У зависности од сезоне, цене могу ићи мало доле, али много горе. У поређењу са Канарима, који су нам били прва опција, а где је карта увек 900е из Швајцарске, ово је била багатела.
Za tako malo razdaljinu i taj period i nije baš malo 350e mada kapiram da je niža cena sa ručnim prtljagom. Mislio sam da ima nekih niskobudzetnih iz Ciriha.

Za tako malo razdaljinu i taj period i nije baš malo 350e mada kapiram da je niža cena sa ručnim prtljagom. Mislio sam da ima nekih niskobudzetnih iz Ciriha.
Ima EasyJet 234 CHF sa čekiranim prtaljagom, slučajno sam ubo datume u avgustu. Ima kad oćeš.
za 100 Eur, EasyJet vredi zaobići, pravi pilikari.

Sta mislite o Malti kao opciji za sredinu jula? Neko letovanje sa obilascima. Bas dobro ostrvo nema sta. Ali me zanima, leto je za takva mesta haos, pa da li ima onih paklenih guzvi u Italija fazonu?

Bili žena i ja na Malti, doduše dosta davno, ali nije se tu nešto promenilo...

Malta je izuzetno lepa za obilazak gradića, muzeja, malih uličica, odličnih restorana... Bogate je istorije i veoma fotogenična za foto entuzijaste.
Mi smo imali smeštaj sa terasom na krovu stare kuće u Sanglea, sa neverovatnim pogledom na Valletu i zaliv između, evo ovde.
Bukvalno, da sediš na toj terasi, gledaš u Valletu i zaliv i ne radiš ništa, satima... :love:

Javni prevoz sa malim brodićima/čamcima, plus odlična povezanost autobusima čini da se lako stiže bilo gde.

Ali ne znam da li je pametno da se tamo ide u julu?!?
Vrućine su velike, a Malta nije baš da je destinacija za kupanje i otpadanje na plažama, jer su slabi, sa plažama.
A neko skitanje starim gradovima, leti kada Sunce upeče onaj kamen i one uske uličice, ne bih se usudio....
Mi smo bili krajem septembra. Vrućine su popustile, i gužva se razišla (ali ipak nije bila pustoš).

Ne bih tamo išao sredinom leta, nikako.

Ima li komaraca? Idemo sredinom juna :)

^^ Na Malti?
Pa nešto se ne sećam da su nam pravili problem. :unsure:
Dosta je suvo, jako malo zelenila, tako da nema gde da se gnezde.

Da da, na Malti, nešto sam imao osećaj da će biti vlažno vreme pa sam se plašio komaraca. Mene naročito vole :(

Нема easyjet из Цириха, само Базел и Женева. Отићи до Базела и назад на крају изађе мало јефтиније.
Притом ми баш нисмо имали много избора. Трудна жена и могли смо путовати само у овом периоду. Да слажем се да 350е није мало, поготово што се карте некад нађу за 150е. Хбига, било је узми или остави.

Све морске дестинације имају лудачке цене, нарочито у периоду школских распуста, јер тад цела Швајцарска лети негде.

Нпр у време Васкрса, Цирих-Београд-Цирих је 350-400, а Београд-Цирих-Београд је 150

Nazad
Vrh Dno