Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Jel putovao neko skorije za Tunis sa AirSerbia, kakvo je stanje za nosenje lekova koje uzimam bez recepta, jel detaljno kontrolisu, smestio bih u veliki prtljag jer mi nisu u putu potrebni a rucni prtljag nikad ne nosim sa sobom. Jel mi trebaju recepti za sve, jel gledaju sve pojedinacno itd?

I onda odeš u avgustu u CG i voda se rashladila 10-15 stepeni, i ne možeš da se kupaš.
A porediti Sitoniju i Boku koja nema nijednu plažu ni normalno more mi je tek hit, no ne bih tu temu.

Uh, uh, gde si sve bio u Grčkoj pa da tako kažeš? Ima baš previše različtih mesta, da ih nikad ne obiđeš a da stalno ideš na drugo mesto. Ja sam poprilično obišao od Grčke, bio sam i po CG puno. Kad sam bio klinac stalno smo letovali u Budvi, do '98. Posle toga sam još par puta bio u CG, i dalje odem nekad, i naravno da ne kažem da je cela CG (što se tiče obale i gradova) ista. A bio sam od Igala do Ade Bojane maltene svuda. I dalje mi je najlepše mesto u CG Rt Veslo, mada će i tamo stići ono što je stiglo većinu ostatka obale. Ćale ima kuću izvan Sutomora, zet kod HN, mogu da odem tamo kad poželim i da ne platim ništa, a ja i dalje lutam okolo, CG me ni malo ne privlači za glavni odmor. Neki vikend ako se organizujem sa nekim društvom plus obilazak još nečega mimo mora, ali da odem na 2 nedelje na more dole, nema šanse. CG ima prelepu prirodu, tako im je dato, od planina, reka, pa čak i to more koje uspešno unazađuju i uništavaju (po meni). More ume da im bude stvarno lepo, ali je krcato i ne održava se ništa kako treba, infrastruktura loša... Nisu spremni za toliki broj ljudi i pitanje je da li će uspeti da uhvate korak. Oni koji dođu avionom, čeka ih taxi brod u Tivtu, ostavi ih u vili na sopstvenom doku, na izlet idu helikopterom... Se stvarno provedu fantazija. Ali za nas sa jeftinijim ulaznicama, koji bi da na letovanje potrošimo 2-3 hiljade evra, CG je baš propast.

Grčka s druge strane ima ogromnu obalu, nenormalno mnogo izbora i uvek neko može nešto za sebe da nađe da mu odgovara. I ko bi blizu, i ko bi da ne govori strani jezik, i ko bi da ne čuje srpski, i ko bi da prođe jeftinije, i ko da nađe dobar hotel, i dobru plažu, i dodatne neke aktivnosti... Svega ima. A ja u Grčku otišao prvi put mislim 2004. u Paraliju, smorio se i nisam išao godinama nakon toga. A bio sam od 2010. do danas verovatno 20 puta. Od Halkidikija (Sitonije) do Elafonisosa, ostrva, Jonske obale... Šta ti padne na pamet. I potpisujem da su Grci bolji domaćini, da mi je draže da kod njih ostavim dinar nego u CG. Bolju hranu imaju (u CG se manje - više sve svodi na roštilj i ribu što i volim, ali u Grčkoj ima baš svašta da se proba). Plaže po meni ne mogu da se porede jer je u Grčkoj moguće naći (lepu) plažu da budeš sam, ili da bude 10 ljudi na 100m plaže, u CG praktično nemoguće.
Daj neku preporuku za hranu ako si bio na Tasosu. Ja što sam do sada bio, uglavnom se svodi na giros, pice i neke salatice, pa bi malo više da istražim. Probao sam roštilj par puta i nije mi se nešto svidelo.

Molos u Limenariji, mi smo tu skoro svako veče jeli. A i Mouragio je bio dobar.

Isto kao što je rekao i Tomast,

Neljubaznost na visokom nivou, prljavo i generalno nezainteresovanost za bilo šta. Vijas koga stigneš da li konobara u kafiću, da li na plaži, da li u marketu.

Cene kao da sam otišao u Rim, a ne u Petrovac ili Budvu ili Čanj ( pričam o restoranima). Da ne pričam što ako te pitam druže jesu li sveže lignje, ti meni ne kažeš da nisu sveže iako na moru ako nisu sveže ne znam gde jesu. Dobijem 2 puta u dva različita restorana lignje kao da su smrznute bile, pa sam jednu lignju zvakao 5 minuta. U Turskoj dobio plato morskih plodova i salatu ogromnu sa algama i kojekakvim cudesima za 60e na obali mora i dva vina, a ovde daleko od vode piletina sa sirom i lignje (5 komada) sa kolom i kiselom 54e.
Dodaj na ovo da se dernjaju, vicu nervozni su jer ti zavisis od njih i oni hrane tebe a ne oni od turista i njihovog novca.Nemas bre gde da se okrenes, ulice uze nego u favelama, u smestaju ne mozes da odmoris a da ne cujes komsiluk i *ebes onda takav odmor. Odlicno jedino za nabeđene drogirane klince. Jos jednom preporuka ZA ZAOBICI.

Dodaj na ovo da se dernjaju, vicu nervozni su jer ti zavisis od njih i oni hrane tebe a ne oni od turista i njihovog novca.Nemas bre gde da se okrenes, ulice uze nego u favelama, u smestaju ne mozes da odmoris a da ne cujes komsiluk i *ebes onda takav odmor. Odlicno jedino za nabeđene drogirane klince. Jos jednom preporuka ZA ZAOBICI.
Letovao kao momak 3 puta u CG (Petrovac / Budva / HN ),potpisujem sve gore napisano,plus dodajem zadnji put stomacni virus koji je tada pokosio i mene i devojku,jedva zivi ostali. Komentar mestana je bio "to je ovde normalno da dobijes stomacni" . Kada sam izvadio pasos,samo GR,razlika nebo i zemlja,prvenstveno u usluzi i samom mentalitetu ljudi. Ruku na srce,nisu svi Crnogorci takvi,ima tu i OK ljudi,ali su jako retki,i prosto mi je neverovatno da neko ko bukvalno zivi od tog turizma,moze tako bahato da se ponasa prema turistima. Tamo sta sam doziveo,nigde jos nisam....Sto se mene tice,radije cu provesti godisnji u dvoristu,nego ici u CG.

Ne postoji stomačni virus nego su to fekalne bakterije.
Nije mi teško svaki put da napišem.

To što su uske ulice je isto u manje-više svim (starim) primorskim gradovima, meni to lično ne smeta sve dok se tu ne kreću automobili. Buka i ne zavisi od mesta gde si već od klijentele (što će reći, takvu su klijentelu privukli), ali jedino što možeš da uradiš je da izabereš da ne ideš na takva mesta. I u Grčkoj i Hrvatskoj imaš "party" mesta gde su žurke po celu noć, ali je to uglavnom eksplicitno dozvoljeno (od toga žive), dok je u ostatku države strogo regulisano i pridržavaju se toga. U CG se obično ljudi ponašaju kako im padne na pamet i nikom ništa, dok se ne požali neki lokalni "baja" ili dok ne ometaju neki elitni hotel ili resort. Tada reaguju.

Ja ne volim da pravim generalizacije, zato sam i išao u CG na vikend da vidim da li je to za mene, i shvatam da nije, čak i bez deteta kad krenemo ne prija nam (odnosno može to mnooogo bolje). Sa detetom tek nema diskusiju gde smo se pronašli. Hr generalno preskačemo zbog par stvari, nešto hladnijeg mora i cene, za iste pare ostanemo duže u Grčkoj. Ove godine smo bili na vikend žena i ja, i planiramo opet na vikend sa detetom jer nije bilo toliko dranje koliko smo očekivali.

Za tu kanalizaciju ljudi koji su dole (žive i rade) kažu da je rešeno barem na budvanskoj rivijeri, da postoji stanica za prečišćavanje vode i da se prečišćena voda ispušta par km od obale pa da ne bi trebalo da može neko od toga da se razboli (upitno je naravno, ali tako kažu). S druge strane, to ne znači da kuvar pere ruke posle posete WC-u tokom rada, ili da je salata oprana kako treba, ili hiljadu drugih nekih stvari. Mi smo nekako navikli da se u CG higijena održava kao da živiš na smetlištu, sve pereš i ribaš po 10x, i nismo imali problema. Da je i klinac bio sa nama, verovatno bi se razboleo. Da je more u CG puno bolje nego u regionu (Hr, Gr, ostalo ni ne razmatram), možda bih i išao. Da je jeftinija od regiona, možda bih i išao. Da je bliža (vremenski) možda bih i išao. Da je bolja hrana, da su ljubazniji, da imam šta da obiđem mimo mora (a da nisam već obišao), možda bih i išao. Trenutno baš nijedan razlog ne vidim da idem tamo.

Pošto kampujemo a imamo i kera, ograničeni smo na to da putujemo kolima, pošto je dete malo moramo negde gde stižemo za jedan dan. Želja nam je neka pustolovina da ostanemo 20-30 dana, da promenimo 7 mesta, Italija, Francuska, Španija pa severom Evrope nazad. Ali to dok dete ne napuni 10-ak godina, teško da će moći.

Ako ideš na Kubu, da budeš u Varaderu - nemoj.
Mislim da sam u ovoj temi imao jedan opširan post o tome, da se ne ponavljam. Bio sam 2019, dok su još uvek postojale 2 valute i pre nemilih događaja iz 2020, ali bez obzira na sve promene, mnogo toga je tamo duboko ukorenjeno.
Sumirano, dobar vodič svuda vredi, ali na Kubi, zlata vredi. Nije da ideš na 6 meseci, pa da sam otkrivaš destinaciju.

Što se hotela tiče, kategorizacija je lokalna i može hotel sa 3* da bude bolji od onoga sa 5, jer je noviji ili je prosto bolje održavan. Recimo, u našem hotelu je klima bila centralna i manje više je non stop radila, jer se po zidovima videla neka vlaga, pa valjda isušuju. Ali našao sam kutiju sa osiguračima pored vrata, pa sam je tako gasio, da se ne zaledimo.
Hotel ima ogroman restoran, velika ponuda hrane, ali negde padne nešto, to tako stoji i ubrzo se pojave mravi. S obzirom da je krov polu otvoren, vrapci lete na sve strane, sleću na hranu i stolove. Koktele u all inclusive hotelima zaboravi, bez obzira što uvek imaju bar jedan šank koji ga služi.
Mi smo našli jedan šank na kome skoro uvek ima Havana Club Especial, pa je to bilo piće za tih par dosadnih dana u Varaderu. Kažem skoro uvek, jer je tamo potpuno normalno da negde nečega nestane.
Kada su u pitanju Karibi, od mene preporuka za Dominikanu, Punta Cana, ClubMed resort, all inclusive.
Karibi u pravom smislu te reči, usluga vrhunska, hrana odlična - najbolji ceđeni sok od pomorandže i ananas, vrhunski jastog na meniju svaki dan, internacionalna kuhinja, plaža kao sa slike (beli pesak i palme), more…poseban doživljaj.
Sve je bolesno čisto, ali neverovatno, nema teorije da naletite na neko đubre, ni u ludilu.
Ništa nije idealno, pa ću kratko o par stvari koje mi se nisu svidele.
Frankofonska destinacija, svi uglavnom spikaju francuski, manje njih engleski.
Bio u maju, vlaga je 100%, temperatura u toku 24h varira oko 3-4 stepena, prva dva dana sam hteo da umrem, disao na škrge. Najbolje (i najskuplje) je oko Nove Godine, suvo i toplo.
Pivo je bio samo i isključivo američki Bud, gori je od našeg Jelena. Zato sam pio isključivo koktele, my favorite Caipirina (rakija od melase, braon šećer, mrvljeni led, lime, menta), ubijao sam se od ovoga.
Bazeni su okay, ali se ne pune morskom vodom i to mi je bilo bezveze.
U more se ulazi kroz šanac iskopan u koralnom sprudu, preko korala se ne gazi jer su kazne ogromne, a ko gazi bos nagrabusio je, iskasapiće se.
Može da se pliva nekih 100-150 metara do bova, ispid kojih je čelična mreža do dna, jer se oko spruda hrane ajkule, pa možete postati ručak ako preskočite sajlu. Za svaki slučaj, za avanturiste koji pređu preko sajle tu je baja na skuteru sa megafonom koji vas fino vrati nazad.
Za kraj…oseća se i dalje neokolonijalistički duh, najgore poslove rade Haićani, potomci robova, kojima je zabranjeno da komuniciraju sa gostima, a sve drugo potomci kolonijalista. Beli čovek je Bog, za moj ukus malo previše.

Pošto izvan rezorta nema bukvalno ništa, od mene preporuka posetiti glavni grad Santo Domingo, nije loše ko voli istoriju, ali je grad štrokav za medalju.

Piti samo i isključivo flaširanu vodu, sa njom prati zube i umivati se (nikako česmovaču, pošto je kod njih prisutna endemska ešerihija na koju su domoroci imuni, ali Evropljanima pravi haos, završite sa dizenteričnim prolivom i neretko u bolnici na infuziji). Led u rizortu je kupovni i bezbedan je.

Eto, koga interesuju detalji neka pita.

Budva je opkoljena kanalizacijom. I iz Petrovca se pod uticajem struja i vetra često skupi u zalivu.
Bio sam ukupno jednom, još pre te stanice za prećiščavanje i nijednom se nismo kupali u Budvi zbog dece. Mali od sestre je trenutno tamo i dvojica iz društva su popili primanje infuzije u bolnici. On je prošao bez bolnice. Nije to redak slučaj uopšte zadnjih XY godina ali eto ide se u provod :)
Nije nikada, koliko je meni poznato, produžena kanalizacija dublje u more. U Petrovcu jeste. Koga ne mrzi da pogleda ima na netu, da i dalje veliki deo ide direkt u zaliv:

Znači: prljavo, preskupo, usluga katastrofa, buka nepojmljiva, saobraćaj ne komentarišem, ljudi ne znam ni sam koji im je, i tako neki moji utisci o CG generalno. A nije da nisam išao po njihovom celom primorju. Za zimovanje je uglavnom suprotno, utisci odlični ali još kada bi mogli ski liftovi da rade duže od par sati. Ne mora da se gase čim dune vetar :)
Sa obzirom da nisam bio tamo preko deset godina i ne verujuem da je stanje nešto bolje preskočiću dalje komentarisanje.
Meni su i ti odmori lepo prošli, bez nekog posebnog truda i sa prihvatanjem situacije. Ali postoje mnogo bolja mesta ne mnogo dalje od toga.

Kada su u pitanju Karibi, od mene preporuka za Dominikanu, Punta Cana, ClubMed resort, all inclusive.
....
Pošto izvan rezorta nema bukvalno ništa, od mene preporuka posetiti glavni grad Santo Domingo, nije loše ko voli istoriju, ali je grad štrokav za medalju.
....

Dobar AI hotel si mogao da zabodeš i negde bliže, a štrokavi Santa Domingo zapravo jesu Karibi :)

Kao što napisah za Kubu - ako ćeš u Varadero - nemoj. Za Dominikansku republiku isto važi za Punta Cana.

Za Dominkansku Republiku sam birao Boca Chica, pre svega što karipsko ostrvo, meni pretpostavlja karipsko more, a ne prokleti okean, i zbog blizine Santa Dominga, ali zbog neke komplikacije sa avionskim kartama, let je bio preko Punta Cana, pa sam imao prilike da potvrdim dobru odluku za izbor baze. U to vreme nije postojao autoput, pa smo išli skoro 5h kolima preko nekih brda. A, da, zbog te komplikacije sa letovima, prtljag mi je ostao u Amsterdamu i stigao je nakon 5 dana. Avio kompanija nam je platila sve što smo kupovali tamo, a da smo sačuvali račune (garderoba, četkice za zube od 20 američkih dolara, kozmetika)... Priznali su nam 80%, jer kao sve nam je to ostalo da koristimo.

Plaža je ogradjena kamenim bedemom, tako da je praktično napravljen oooogroman bazen, ali kada je plima, bedem može da bude pod vodom, tako da nije bezbedno za plivanje.

Išli smo na neke zaista fantastične izlete i obilaske, ali pošto je naš bilo dvoje, nismo imali pravog vodiča, već smo se zakačili nekoj Italijanki, koja je vodala okolo 3-4 Italijana, za koje nisam shvatio da li su joj drugari ili turisti koje prati. Dali smo joj neku lovu da idemo sa njima. Na jednom izletu smo došli busem do ergele, pa smo dobili konje i preko sat vremena smo jahali kroz, srećom, relativno pitom, ali kolima neprohodan, predeo, da bi stigli na liticu, ispod koje je delta reke gde se gomila turista ukrcava na glisere i razvezu nas na razna ostrva u blizini.
Ispostavilo se da svi Italijani ekstra jašu, a ja, prvi put seo na konja, se jurio sa njima, em mi mrežica šorca za kupanje otkinula deo kože na zadnjici, em su me kolena bolela danima. Slana voda na odranu zadnjicu se ne zaboravlja 😂😥

Vožnja gradskim autobusom do Santa Dominga i nazad je bila avantura za sebe, dobro, ni blizu kao gradski prevoz u Havani, ali opet, nekako posebno iskustvo, jer vidiš obične, prosečne, skromne, loklace, kako se oblače, kako komuniciraju. Trgovi, Kolumbova kuća, dvorane pune slika, ništa se ne razumem u to, ali su zaista delovale prelepo. Kažu da su neke od tih slika dela veeelikih majstora. Autentični nameštaj i kreveti, nijedan duži od 150cm, XV vek, takav je bio standard :)

Ljudi koji se uredno bave voodoo magijom, kače one lutkice, pale neke sveće, Haićanin, električar, koji spaja kablove i otrese ga struja, ustane i opet. Bez da isključi osigurač.
Majstor koji dodje da montira klimu, izbije prozor, ubaci klimu, sve spoji, a onda rupe oko klime, dimenzije velike skoro kao i klima, popuni stiroporom i kartonom od ambalaže te iste klime.

Automobili bez vrata, a ceo gepek pretvoren u zvučnik i tako se vozaju uveče/noću, trešti. U prodavnici kupiš pivo i ako ćeš odmah da ga piješ, na ulici, dobiješ ga u papirnoj kesi, da se ne vidi šta piješ, pa tek onda shvatiš zašto toliko prolaznika fura braon kese. Bili smo u All Inclusive hotelu, ali ulična hrana (neka lokalna varijanta ropa vieja) i pivo na trotoaru su bili posebno zadovoljstvo, nekako se osetiš kao deo te karipske atmosfere. Lokalna piva su mi uvek prvi izbor i najčešće sam zadovoljan istim, a kada ga probam neku godinu kasnije, na nekoj drugoj lokaciji, pomislim WTF?! Vrlo retko je do piva, uglavnom je do atmosfere i raspoloženja :)

Prošlo je dosta vremena od tog puta, pa sam možda neke stvari malo romantizovao u svojoj glavi, ali verovatno je to neophodno da tokom godina sećanja ne izblede.

U oktobru trčim polumaraton u Valensiji, ali pošto, naravno, nisam uzeo karte na vreme, sada je direktan let u tom terminu totalni no go, zbog cene. Verovatno će da bude kombinacija Beograd-Barselona-Valensija - Madrid-Beograd, što će na kraju da košta mnogo više nego taj preskupi direktan let, ali do sada nisam bio u Madrid, ima potencijala da bude baš lepa ekskurzija :)

Nemam mnogo iskustva sa vozovima, prošlog septembra sam se vozio španskim Renfe, ali opušteno, a sada će biti potrebno uklapanje i to u nekim nezgodnim večernjim terminima.

Svaki savet/iskustvo za navedene gradove i commuting su dobro došli, kao i predlozi za drugu rutu koja pokriva Valensiju.

Strogo medicinski gledano stvarno ne postoji stomačni virus, pošto je to neadekvatna klasifikacija.
Ali postoje virusi koji predominantno imaju takvu kliničku sliku, da se laički zovu “stomačni” virusi.
Npr. Rota virusi su takvi, a obično se javljaju leti, rezervoar je uglavnom zagađena voda bazena i more gde je blizu odvod fekalija, jer se mahom iz tela oslobađaju preko fekalija.

Dobar AI hotel si mogao da zabodeš i negde bliže, a štrokavi Santa Domingo zapravo jesu Karibi :)

Kao što napisah za Kubu - ako ćeš u Varadero - nemoj. Za Dominikansku republiku isto važi za Punta Cana.

Za Dominkansku Republiku sam birao Boca Chica, pre svega što karipsko ostrvo, meni pretpostavlja karipsko more, a ne prokleti okean, i zbog blizine Santa Dominga, ali zbog neke komplikacije sa avionskim kartama, let je bio preko Punta Cana, pa sam imao prilike da potvrdim dobru odluku za izbor baze. U to vreme nije postojao autoput, pa smo išli skoro 5h kolima preko nekih brda. A, da, zbog te komplikacije sa letovima, prtljag mi je ostao u Amsterdamu i stigao je nakon 5 dana. Avio kompanija nam je platila sve što smo kupovali tamo, a da smo sačuvali račune (garderoba, četkice za zube od 20 američkih dolara, kozmetika)... Priznali su nam 80%, jer kao sve nam je to ostalo da koristimo.

Plaža je ogradjena kamenim bedemom, tako da je praktično napravljen oooogroman bazen, ali kada je plima, bedem može da bude pod vodom, tako da nije bezbedno za plivanje.

Išli smo na neke zaista fantastične izlete i obilaske, ali pošto je naš bilo dvoje, nismo imali pravog vodiča, već smo se zakačili nekoj Italijanki, koja je vodala okolo 3-4 Italijana, za koje nisam shvatio da li su joj drugari ili turisti koje prati. Dali smo joj neku lovu da idemo sa njima. Na jednom izletu smo došli busem do ergele, pa smo dobili konje i preko sat vremena smo jahali kroz, srećom, relativno pitom, ali kolima neprohodan, predeo, da bi stigli na liticu, ispod koje je delta reke gde se gomila turista ukrcava na glisere i razvezu nas na razna ostrva u blizini.
Ispostavilo se da svi Italijani ekstra jašu, a ja, prvi put seo na konja, se jurio sa njima, em mi mrežica šorca za kupanje otkinula deo kože na zadnjici, em su me kolena bolela danima. Slana voda na odranu zadnjicu se ne zaboravlja 😂😥

Vožnja gradskim autobusom do Santa Dominga i nazad je bila avantura za sebe, dobro, ni blizu kao gradski prevoz u Havani, ali opet, nekako posebno iskustvo, jer vidiš obične, prosečne, skromne, loklace, kako se oblače, kako komuniciraju. Trgovi, Kolumbova kuća, dvorane pune slika, ništa se ne razumem u to, ali su zaista delovale prelepo. Kažu da su neke od tih slika dela veeelikih majstora. Autentični nameštaj i kreveti, nijedan duži od 150cm, XV vek, takav je bio standard :)

Ljudi koji se uredno bave voodoo magijom, kače one lutkice, pale neke sveće, Haićanin, električar, koji spaja kablove i otrese ga struja, ustane i opet. Bez da isključi osigurač.
Majstor koji dodje da montira klimu, izbije prozor, ubaci klimu, sve spoji, a onda rupe oko klime, dimenzije velike skoro kao i klima, popuni stiroporom i kartonom od ambalaže te iste klime.

Automobili bez vrata, a ceo gepek pretvoren u zvučnik i tako se vozaju uveče/noću, trešti. U prodavnici kupiš pivo i ako ćeš odmah da ga piješ, na ulici, dobiješ ga u papirnoj kesi, da se ne vidi šta piješ, pa tek onda shvatiš zašto toliko prolaznika fura braon kese. Bili smo u All Inclusive hotelu, ali ulična hrana (neka lokalna varijanta ropa vieja) i pivo na trotoaru su bili posebno zadovoljstvo, nekako se osetiš kao deo te karipske atmosfere. Lokalna piva su mi uvek prvi izbor i najčešće sam zadovoljan istim, a kada ga probam neku godinu kasnije, na nekoj drugoj lokaciji, pomislim WTF?! Vrlo retko je do piva, uglavnom je do atmosfere i raspoloženja :)

Prošlo je dosta vremena od tog puta, pa sam možda neke stvari malo romantizovao u svojoj glavi, ali verovatno je to neophodno da tokom godina sećanja ne izblede.

U oktobru trčim polumaraton u Valensiji, ali pošto, naravno, nisam uzeo karte na vreme, sada je direktan let u tom terminu totalni no go, zbog cene. Verovatno će da bude kombinacija Beograd-Barselona-Valensija - Madrid-Beograd, što će na kraju da košta mnogo više nego taj preskupi direktan let, ali do sada nisam bio u Madrid, ima potencijala da bude baš lepa ekskurzija :)

Nemam mnogo iskustva sa vozovima, prošlog septembra sam se vozio španskim Renfe, ali opušteno, a sada će biti potrebno uklapanje i to u nekim nezgodnim večernjim terminima.

Svaki savet/iskustvo za navedene gradove i commuting su dobro došli, kao i predlozi za drugu rutu koja pokriva Valensiju.
U Valensiji najveci akvarijum u ovom nasem delu sveta, u Barseloni Sagrada, u Madridu kraljevski dvorac. sve drugo je stvar licnih preferencija.

@PJ Beograd - Bergamo - Valensija je čini mi se jeftinija varijanta, pogledaj i tu opciju. Valensija - Madrid preporuka za Iryo voz, noviji su i bolje je iskustvo nego matori Renfe. Povratak Madrid - Beograd može isto preko Bergama, svakako će biti povoljnije nego Air Serbia pošto kako kažeš nisi uzeo karte na vreme. Kao što je napisao kolega iznad, obavezno jedan dan izdvoji za Ciudad de las Artes y las Ciencias u Valensiji, Prado muzej u Madridu, Retiro park, Plaza Mayor, Botin restoran i Royal Palace of Madrid. Dva dana je dovoljno za sve ovo u Madridu.

Strogo medicinski gledano stvarno ne postoji stomačni virus, pošto je to neadekvatna klasifikacija.
Ali postoje virusi koji predominantno imaju takvu kliničku sliku, da se laički zovu “stomačni” virusi.
Npr. Rota virusi su takvi, a obično se javljaju leti, rezervoar je uglavnom zagađena voda bazena i more gde je blizu odvod fekalija, jer se mahom iz tela oslobađaju preko fekalija.
I ne pricamo recnikom struke, na it forumu je za ocekivati laicko izrazavanje.Prosecan covek ce pre reci stomak, nego stomacna duplja,abdomen gastrointestinalni trakt itd...Samim tim viruse sa simptomima u istom nazivaju i za njih su "stomacni". Akcenat je na tome da covek tvrdi da ne postoje "virusi" vec su to fekalne "bakterije". Potpisujem da ne zna da nabroji vise od dve vrste istih a za navedene viruse u zivotu nije cuo. Na kraju je ipak poentirao sa izlivom kanalizacije. To je materija gde izgleda pliva dobro 😁 Ponovicu lako je napisati, teze procitati 🤦🏻

U CG je moguce pokupiti oba 😁

Ako ti odgovara, proveri varijantu iz Budimpeste, minibus Beograd - Budimpesta 40e jedan smer, karta za Valensiju moze da se nadje i za manje od 50e. Doduse rucni prtljag, ali ja sam sa njim letovao sada 14 dana u Španiji u toj varijanti bez problema
Za Madrid iz Valensije i nazad noviji jeste Iryo ali i druga kompanija je odlicna, Iryo ima manje polazaka, i treba obratiti paznju jer postoje polasci koji obilaze sva mesta pa je umesto 2h vreme putovanja 4h.

Poslednja izmena:
ja gledam neku spansku turneju sevilja i valensija..ima jeftin let i do barselone iz beograda,pa onda avionom na druge destinacije...neka njihova niskotarifna komanija ima povoljne karte tj oko 2.500-3000 po pravcu

Bolje je vozom po Španiji, usput razgledaš krajolik i stižeš u centar grada, nema zezanja po aerodromima...

isao sam od barse do madrida i bila je jeftina karta 30e povrata,ali sam za valensiju i sevilju gledao da su dosta skuplje

Par pitanja oko Tenerifa. Gde je najbolje biti smešten? Mislili prvo par dana Puerto de la Cruz ili Santa Cruz, a onda da se prebacimo u Los Cristianos. Generalno saveti za Tenerife? Hvala

Trenutno na Ammoliani-u. Malo ostrvo, lepe plaže, lepa voda, al previše ljudi. Nisam očekivao ovoliko ljudi. Generalno dosadno. Sreća poneli SUP, a plaža blizu. Preporuka za porodice sa decom i ljude koji vole pasivni odmor.

Poslednja izmena:
Zato sam pio isključivo koktele, my favorite Caipirina (rakija od melase, braon šećer, mrvljeni led, lime, menta), ubijao sam se od ovoga.

Caipirina ti je Brazilsko nacionalno piće, ali naći ćeš ga svuda. Glavni sastojak je kašasa koja se zapravo ne pravi od melase. Kašasa se pravi od nekuvanog prevrelog trščanog soka, dok se od melase dobija rum.

Hvala za info.
Kako god, vrh koktel, pogotovo kad ga piješ tamo gde su sastojci domaći.
Btw, pio sam i sokić od ceđene trske, sa sve domestic made ledom i lajmom, u sred Santa Dominga, gurao deda trsku na taljigama sa presom i ledomatom…tad kad nisam fasovao ešerihiju, neću nikad, ali sam morao da probam i to.

Nazad
Vrh Dno