Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Tako je.
Da su cakum-pakum, nisu, daleko od toga, ali nisu ni “svinjac”, kako reče kolega.
I ja sam letovao u rizortu, ali kad smo već u okviru aranžmana bili i 2 dana u Kairu hteo sam da vidim kako grad “diše”, neku koliko-toliko realnu sliku.
Ima tamo svega, i istorije, i kulture, ali i štroke, kao uostalom i u ostatku Afrike. I jako sam srećan što sam sve to video i doživeo, nemerljivo iskustvo i doživljaj + naučiš više da ceniš ono što imaš.

ma ne zameram ja, ko što rekoh ja ne razumem to ali poštujem da ljudi vole. Ja sam samo reagovao na njegov opis, koji u prvoj recenici kaže pa nije strašno a u drugoj navodi mitraljeska gnezda, policiju, djubre po ulicama i terorističke napade. Malko vam je fluidna ta definicija NeSvinjca onda :)

Verovatno si čuo kako je kod nas nestalo ono što se zove srednja klasa, e ista u Africi istorijski nije postojala. Nastaje tek poslednjih godina/decenija.
Krajnosti su im ekstremne.

Mitraljeska gnezda i naoružana vojska po hotelima nije ništa čudno za Afriku. Ja sam imao tu sreću da provedem u Fort Portalu u Ugandi nekoliko meseci, izuzetno iskustvo, baš jer nema kalašnjikova kao po Kampali i Entebeu. Egipatski resort ne bih nikad odabrao kao destinaciju, sem da budem porodično nadglasan, ali baš bih voleo da vidim istorijsku zaostavštinu van turističke sezone.

Putovanja na koja bih jako želeo da su putovanje nilom u egiptu, i jordan tj petra. Ali u trenutnim uslovima <biraj malo reči> odlažem to za trenutak kada se situacija popravi, ako ikad.

Samo da se ne desi kao u Siriji da dođu neki kojima smetaju spomenici, pa ne daj Bože sruše Petru.

Siriju, Damask, sam imao sreću da obidjem pre ovog ******, fenomenalno, nadam se da će se prilika ponovo ukazati, nekad. Nažalost nisam bio, do sada srušene, Palmire.

Ja stvarno moram da pitam kako se tvrdnja iz prvog pasusa ne potvrdjuje u punoj meri u ostalima? Prvo kažeš nije rupa, a onda napišeš činjenica ne da je rupa nego je i gore nego što bi se pomislio na prvi pogled?!?

Ja ne razumem potrebu ljudi da idu po raznim svinjcima, ali poštujem. No ipak očekujem da budete bar donekle realni kad pričate o tome.
Veruj mi, nista te nisam razumeo. Prvi pasus mog posta, na koji se pozivas -

"Uh, citajuci komentare, ispada da je Egipat ranijih godina bio neka crna rupa maltene, gde su stranci bili neka egzotika..Ali, upravo je suprotno. Jos od 19. veka se oni bave turizmom i turizam im donosi ogroman novac."

Cini mi se da je ovo bas jasno.. Ali, da probam da prevedem...Stranci, najvise Britanci, radi raznoraznih stvari, najvise radi iskopina, dolaze u Egipat jos od 18. veka. Bogati stizu turisticki, u svojoj organizaciji, a malo kasnije i preko turistickih agencija. I Egipat ima zaista dugu istoriju turizma i dolaze im ljudi iz celog sveta.

Imali su dosta teroristickih napada na strance i resili su da ih maksimalno zastite. Stoga je i bilo policije svuda. Kome je to smetalo? Kol'ko znam nikome. Pa ni oni naoruzani ispred hotela nikom nisu smetali.

Licno, nisam se osecao nigde neprijatno a kamoli nesigurno. Osim sa vodicem, zena i ja smo i u svojoj organizaciji obilazili gradove, isli u sukove, setali ne bas glavnim ulicama, jeli tamo gde svi ljudi jedu...Nikakvih problema nikada nije bilo.

Egipat kao zemlja..od sjaja do ocaja. Ima bas svega.

Putovanja na koja bih jako želeo da su putovanje nilom u egiptu, i jordan tj petra. Ali u trenutnim uslovima <biraj malo reči> odlažem to za trenutak kada se situacija popravi, ako ikad.
Moj sin je u februaru isao u Jordan za neke smesne pare. Povratna karta Wizzom nekih 7-8 k din, tamo jeftina spavanja, 10-50 eura, hrana takodje jeftinija nego ovde. Rentacar 20 eura dan. Ne trebaju ti neke ogromne pare za 4-5 dana, samo treba pratiti kada iskoce ti jeftini letovi.

Egipat van rezorta je ozbiljan komad ciganije ali u njemu ima toliko mnogo znacajne istorije da je prosto nezaobilazna destinacija.

@Labello Vidim da se dvoumis da li ici na Zanzibar ili u Grcku. Ja iskreno Grcku pored Zanizbara ne bih ni uzeo u razmatranje jer ni po cemu nisu slicni, a dozivljaj koji ces iskusiti u Africi ne moze da se poredi sa onim u Grckoj. Sve zavisi sta volis i sta te zanima. Ako zelis da dozivis nesto totalno drugacije, a usput da se kupas u tirkiznom okeanu, onda nema dileme. Ja sam bio pre 2 godine u Julu i odusevljen sam.

Pisao sam ranije u temi o mom iskustvu i manje vise se poklapa sa onim sto je @PJ napisao. Sto se tice ajkula, nasi ljudi koji zive tamo godinama nikada nisu culi ni videl ida je neko nastradao od njih. Kada je oseka vidi se daleko u daljini da postoji ogroman bedem i to je verovatno razlog zbog cega nema ajkula jer je generalno plitko. Voda je fantasticna, beli pesak, ma milina. Ja sam isao na cini mi se 15 izleta i smatram da to obavezno treba da se uradi ako se ide tamo, jer ces u suprotnom samo blejati u hotelu, izlezavati se i mozda malo prosetati tu izvan hotela, a to je toliko pogresno po meni. Ukoliko trazis tako nesto, onda zaobidji Zanzibar.

Ostavicu link do mog prvog posta o Zanzibaru, pa ako te zanima prodji i vidi sta je napisano: #766

Ako imas neka dodatna pitanja, tu sam.

Poslednja izmena:
Otpisati tako lako grčka ostrva može samo da znači da ti to nisi video.

Nije Grčka samo Halkidiki, ali nažalost, naši turisti teško dalje dobace. Tu Grčka praktično još nije ni počela.

Hvala @el_patron na odgovoru, ali ipak smo se odlucili za Kefaloniju, uplaceno je sve i to je to. :)
Mogli smo na Zanzibar, ali ja sam odlucio da preskocimo, jer imam dosta toga kuci da sredjujem, i znam da sam verovatno pogresio ali ***, treba i gaming room da se pravi. :D
Drugom prilikom, Boze zdravlje.

Kefa je bomba destinacija, pogotovo ako ti je baza na nekom baš dobrom mestu van naselja i znaš da organizuješ sebi letovanje van turističkih programa gde te vodaju za ruku u krug. Ja sam se jedva odbranio da odemo i treći put, stavio veto, reko dosta više. Mnogi posle Kefe ne mogu drugde da letuju.

Mogu. Ima tek bolesnih ostrva. Ja sam isao nekim logicnim sledom, Lefkada, Kefa, Krit. Samo upgrade na visi nivo i svaki sledeci mi bolji. A opet ih volim sve podjednako. Grcka je raj.

Ostrvo Chrissi npr nema veze sa Grckom. Zanzibar u malom.

Ne zelim da poredim, ja sam generalno za sve :D

Mogu. Ima tek bolesnih ostrva. Ja sam isao nekim logicnim sledom, Lefkada, Kefa, Krit. Samo upgrade na visi nivo i svaki sledeci mi bolji. A opet ih volim sve podjednako. Grcka je raj.

Ostrvo Chrissi npr nema veze sa Grckom. Zanzibar u malom.

Ne zelim da poredim, ja sam generalno za sve :D
Krit je sr.nje teško, bar u pogledu mora i plaža (govorim za severni deo, gde obični turisti uglavnom gostuju).
Talasi, vetrina i algetine non-stop.

Zapadni deo je potpuno nepristupačan (ponovo talaščine, hridi i sl), istok rezervisan za privatne kuće milionera, dakle malo javnih plaža i prilaza moru, a jug potpuno bez infastrukture, čak i bez pijaće vode i struje (iako su tamo ubedljivo najlepše more i plaže)...

Pozitivna stvar što na Kritu ima mnogo dešavanja i zanimacija mimo mora, istorijskih lokaliteta, planinarenja i sl, ali za to ti treba dva-tri meseca da sve obiđeš...

Ovo je moje mišljenje, bazirano na ličnom iskustvu, nemam ništa protiv da neko drugi misli suprotno.

Otpisati tako lako grčka ostrva može samo da znači da ti to nisi video.

Nije Grčka samo Halkidiki, ali nažalost, naši turisti teško dalje dobace. Tu Grčka praktično još nije ni počela.
Nisam otpisao Grcku, ima tamo dosta toga da se vidi ali se dozviljaj nikako ne moze uporediti sa Afrikom. Da se razumemo, pod Afirkom ne podrazumevam Tunis i Egipat, vec dole ka jugu. Ne samo Grcka, vec bilo koja Evropska zemlja. Ko zeli da vidi nesto novo, da dozivi totalno drugaciju kulturu, nacin zivljenja, drugacije pejzaze, jednostavno putuje van Evrope. Ne idu ljudi na Kubu zbog mora i sunca, tacnije idu, al greota je ne obici i ne upoznati kako oni tamo zaista zive kad si vec tamo. Isto vazi i za Afriku/Aziju.

Ko hoce da leskari u resortu i ne pomera se mnogo, uvek su tu Egipat/Tunis i pritom je dzabe.

@Labello iz mesta Sami na Kefaloniji polazi brod na poludnevni izlet do Itake. lako se nadje online i nije skupo. Staje i par puta na plaze na njoj na po pola sata, a i veca pauza u dva naselja. Ima neki smek i romantiku. Takodje na Kefaloniji je i podzemna pecina sa rupom na vrhu kroz koju sunce sija, puna hladne vode, camcem se obidje brzo i vredi. Melisani cave.

Krit je sr.nje teško, bar u pogledu mora i plaža (govorim za severni deo, gde obični turisti uglavnom gostuju).
Talasi, vetrina i algetine non-stop.

Zapadni deo je potpuno nepristupačan (ponovo talaščine, hridi i sl), istok rezervisan za privatne kuće milionera, dakle malo javnih plaža i prilaza moru, a jug potpuno bez infastrukture, čak i bez pijaće vode i struje (iako su tamo ubedljivo najlepše more i plaže)...

Pozitivna stvar što na Kritu ima mnogo dešavanja i zanimacija mimo mora, istorijskih lokaliteta, planinarenja i sl, ali za to ti treba dva-tri meseca da sve obiđeš...

Ovo je moje mišljenje, bazirano na ličnom iskustvu, nemam ništa protiv da neko drugi misli suprotno.
Krit ima 100+ plaza sa plavom zastavom i bar jos pola od toga divljih.

Na zapadu je nepristupacan put samo do Balosa. Ostale isto kao i svako drugo ostrvo. Jos je put perverzija.

Svako ima pravo na misljenje.

Nasi ljudi uplate, idu, pa se cude sto ima 100 km da se voza po pravcu.

Gledao sam vise klipova, bukvalno prikazali sta sve moze da se poseti, vidi. Mi smo u Lassiju, bukvalno je sve oko nas, glavni grad na 10ak minuta setnje. Svakako planiramo neke izlete i auto za obilazak ostrva i plaza. Hvala na sugestiji, pecina je super.

Krit ima 100+ plaza sa plavom zastavom i bar jos pola od toga divljih.

Na zapadu je nepristupacan put samo do Balosa. Ostale isto kao i svako drugo ostrvo. Jos je put perverzija.

Svako ima pravo na misljenje.

Nasi ljudi uplate, idu, pa se cude sto ima 100 km da se voza po pravcu.
Plaže na severu i donekle zapadu možda jesu pristupačne, ali morske struje, konstantni talasi (a sa njima i svakakva nečist) i neumorni, dosadni, hladni vetar, ubijaju bilo kakav užitak...
Bar je to kod mene slučaj.
Istok je puno bolji jer tu struja, talasa i vetra nema, ali je privatizovan u većoj meri.
Jug je, kao što rekoh super, ali iznenađujuće bez ikakve infrastrukture.

EDIT: Krit je jedno od retkih (možda i jedino) mesto na kome sam proveo godišnji odmor i koje više nikad ne bih posetio (čak ni da mi nude džabe)...
EDIT2: Da ne ispadne da samo kritikujem, sir i jagnjetina su im vrhunski. Pogotovo ona jagnjetina zapečena unutar hleba sa povrćem (zaboravih kako se zove, možda, kalembaki ili lembaki)...

Poslednja izmena od urednika:
Ja uvek koristim nekoliko app za vreme i nekih kao windfinder. Ne ustanem ujutru i kazem idem tu i tu. Jedan dan smo imali talase samo. I na zapadu i na istoku, 30ak dana ukupno i obisli smo ogroman broj plaza, sela, gradova. Ja bih ziveo tamo.

Gledao sam vise klipova, bukvalno prikazali sta sve moze da se poseti, vidi. Mi smo u Lassiju, bukvalno je sve oko nas, glavni grad na 10ak minuta setnje. Svakako planiramo neke izlete i auto za obilazak ostrva i plaza. Hvala na sugestiji, pecina je super.
Nije jednostavno peske, imas veliko brdo izmedju dva mesta. Dok se spustis do grada, ispustis dusu :D Ona zega i pakao nocu.

Ja uvek koristim nekoliko app za vreme i nekih kao windfinder. Ne ustanem ujutru i kazem idem tu i tu. Jedan dan smo imali talase samo. I na zapadu i na istoku, 30ak dana ukupno i obisli smo ogroman broj plaza, sela, gradova. Ja bih ziveo tamo.

Nije jednostavno peske, imas veliko brdo izmedju dva mesta. Dok se spustis do grada, ispustis dusu :D Ona zega i pakao nocu.
Ok, drago mi je zbog tebe.
Mi smo bili 15tak dana i kako su nam rekli domorodci te struje, talasi i vetrovi su konstanta na severu i zapadu ostrva, možeš da gledaš apk za vreme koliko hoćeš, oni su tu bar 300 od 365 dana u godini...

EDIT: Više-manje ovo... I npr. ovo... Kao što vidiš vetrina duva od 10 pa do 30 knots (20-55 km/h) non-stop. A jul i avgust su još vetrovitiji.

"In Greece, the Meltemi is also known as the 'etesian' wind which translated means 'annual wind'. These strong, dry northern winds actually blow all through the summer from June right through to September and sometimes they can last another month too.".

"Why is it so windy in Crete?
The mountains of Crete form an East-West barrier to prevailing northerly winds and they trap the clouds sweeping down the aegean.".

Poslednja izmena od urednika:
Pa bio sam brate dva puta, znam da duva. Ubija. Sta ce mestani :D Tamo mi zive sestre od kuma.

Nego hocu da kazem da se uz dobro org moze proci savrseno. Mi smo samo 2 ili 3 puta imali u obe posete to sto pricas jer nas mrzelo da se cimamo. Ali smo spas nasli u uvalama.

Npr Libijsko more, plaze Ammoudi i Micro Ammoudi vetar je bio jak, talasi skoro 2m a plaza iza koja je otvorenija nista.

Edit: a vetar i jeste najveci problem Grckih ostrva. Realno smara.

To je već nešto drugu, pod uslovom da na planini nema potencijalne lavine zimi. 😁

Čovek je ribar, godinama, prvi put je video ajkulu. Otprilike 3km od luke.

Zaista lepo ostrvo, ali većina naših turista odlazi u Laganas, em jedna od skromnijih plaža (osim što je ogromna), em hrpe pijanih severnjaka.

Alykes i Alikanas, velike plaže, mirne.
Ležaljke smo iznajmljivali od neke tetke, koja na plaži ima svoju kućicu od recimo. 15m2 i to sa sve galerijom za krevet. Čak sam imao utisak da ako neko dodje i pita, rekla bi da smo ležaljke doneli sa sobom 😄

Nazad
Vrh Dno