Šta je novo?

gde stampate?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
trebao bi da sohtampam dve knjige po 400 strana pdf formata ... koliko ce to da koshta i gde je najjaftinije?

najjeftinije ti je da stampas na nekom laserskom stampacu. Ako ti treba kolor (ima slika i to) a nema mnogo kolor strana te stranice odstampaj na kolor printeru. Ovo ti je najjeftinija varijanta. Druga varijanta ti je digitalna stampa. ~90din kolor A3 stranica (znaci 2 xA4). Ako pomisljas da nosis to u stampariju, racunaj ovako:
ides iz A3 tabaka (npr.) to je 2xA4 stranice, jedna ploca za masinu (ukoliko je crno belo to sto stampas) je cirka 20e (mozda 10 posto je posao obiman) tebi treba 400 strana (racunam ukupno i da su crno bele) znaci to je 200 ploca puta 10e =2000e plus secenje i koricenje :S: neisplativo za dve knjige, papir tu nije neka stavka, nije mala stavka ako je 10.000 knjiga, ali je otprilike 1000 A3 oko 2000din.

Za sve sem za prvu varijantu moras da radis neku pripremu za stampu, malo manje za digitalnu, ali za stampariju moras i da filmujes sve itd....

Moja preporuka znaci obicni stampaci u kombinaciji ili odnesi na digitalnu pa se dogovori sa njima kolko bi kostalo...

ma bre liq :)

pitam dal se razlikuju cene od firme do firme i gde je najpooljnije kakva crna priprema za shtampu :)

na nekom laserskom naravno ... ima slika ali neka budu crno bele sta cu ima ja ...

kolko je na toj prvoj varijanti stranica?

U onom trznom centru kod pocetka knez Mihailove ima Copy Centar, i mislim da su mi pre par dana rekli da je ulaz ~20din a strana 1.5din. Ako je to tako (ako nisam pogreshio), verujem da ti je to najpovoljnija varijanta.

@sumanut: PA zar neznas nikog ko ima laserski stampac ? tebi treba 400 stranica pretpostavljam A4, to je 200 listova, rekao si dve knjige znaci to je ukupno 400 listova, to je npr. 30% necijeg tonera (posto ima i slika), papir je 240 din 500 kom pakovanje, refil tonera ~30e uu zavisnosti od stampaca. To ti je najjeftinija varijanta...

meni reko lik da mu je toner 100 evra :trust:

preispitacu to sa njim onda ;)

pa nov jeste toliko... doduse zavisi za koji laserski stampac, ali refill nekosta toliko sigurno... ;)

I ja cu uskoro nesto da stampam, pa cisto da pitam, koliko stranica moze u stvari da izvuce jedan kertridz za neki HP ink-jet? Do sada sam par puta stampao u (novosadskom) Copy Centru, tamo je 3 din/strana.

oko 2500 str. teksta , bez slika.
reciklaza ketridza je oko 35e, zavisi od stampaca, za a3 je recimo 8000din reciklaza ali izlazi oko 12000 a4 strana na "saving" modu.

Poslednja izmena:
za canon bjc serije colori 8e komad crni 12e komad. Ovo su original canon catridzi. B&W tekst: cca 500 strana ako stampac radi svaki dan (ne susi se boja u ketridzu), HQ color ~40-tak strana (glosy papir, 1200dpi)

Ok, hvala, u stvari je jeftinije stampati kod kuce, jedino sto treba prevrtati listove cca 500 puta za deblju knjigu...

Digitalna obostrana kolor stampa a3: 101-250kom ~ 75 din
Crno-bela obostrana stampa a3: 101-250kom ~ 25 din

Par dana pre nove godine stampao sam u image-u

Nazad
Vrh Dno