Šta je novo?

Gde povezati dodatni ventilator ?

matrix

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
604
Stavio bih dodatni ventilator ispod Maxtorovog diska pa me zanima kako ga povezati ?

Zavisi od ventilatora. Neki dolaze sa prikljuccima za plocu neki za napajanje (kao cdrom) a neki sa oba.

Ja sam jedan iscupao iz starog napajanja, a inace je bio zalemljen za plocu, i povezao ga na molex. Skupio bananice, izvukao, ugurao zice i vratio. Sad, kol'ko je lepo "na oko" zbog izolir-traka, ne znam. Bitno je da radi...

moze sa starog kulera, pa ako dohvati konektor na ploci
a moze i dodatni ventilator za kucista, pa se veze za napajanje

Pogledajte na nalepnici na fanu karakteristike - koliko vuce i slicno, da ne ispadne macice nestandardan za kacenje na plocu. Pod ovim mislim sledece - bilo je vec slucajeva tj. modela ploca, koje su pravile problem kada su nakacene na relativno slabije napajanje, a imaju istovremeno vise ventilatora nakacene na plocu. Kada se masina pali, sve se inicijalizuje i povuce vise struje (tada se obicno i primeti da su ventilatori glasniji pa utihnu nakon inicijalizacije masine); desavalo se da zbog tih jacih ventilatora potrosaca ploca ne ume dobro da se inicijalizuje odnosno postuje. Lek je bio prespajanje na normalne 4-pinske molexe (konektori kao za hdd i cd).

poslusajte cika silvera. ako imas mogucnost, nakaci ga na molex. ili na plocu ako je neki kvalitetniji model (pri tom mislim na MAX verzija abitovih ploca koje su napravljene da rade sa svim i svacim osim memorijom :D )

Zvuci mozda glupo posto kosta dosta, ali zgodno resenje je onaj Zalman Fan ZM-MFC1 kontroler. Ja ga imam, i lepa stvar je sto zauzme jedan molex, a na njega posle nakacis do 6 fanova. Ja sam zakacio 4 fana (2x Spire LED Fan i 2X CoolerMaster) na njega, i ostalo mi je 5 slobodnih molexa, a da sam sve fanove kacio na molexe ostao bih sa samo dva molexa (mada postoje i oni prolazni molex konektori za rednu vezu...kao kod TT Xaser-a).

ako imas kuler sa konektorom kao za hdd i cd, nemoj vezivati na istu granu hdd i kuler (razvodnik za dva prikljucka) jer sam imao prilike da vidim kako je riknula elektronika na hardu zbog toga. ako nemas slobodnih prikljucaka, onda je pametnije da vezes na razvodnik sa cd-a.

delimir je napisao(la):
Zvuci mozda glupo posto kosta dosta, ali zgodno resenje je onaj Zalman Fan ZM-MFC1 kontroler.

Da li se doticni moze nabaviti kod nas i ako moze kolika mu je cena?
Pozdrav

matrix je napisao(la):
Stavio bih dodatni ventilator ispod Maxtorovog diska pa me zanima kako ga povezati ?

Ja sam dodatni ventilator montirao elesticnim gumenim trakama tako da duva direktno ispod u elektroniku diska.

Ventilator se lako montira uz pomoć dva improvizovana čvora i dva namotaja pomenutih elastičnih pantljika. Lako cisti, očas skine i izduva. Akusticki izolovano i amortizovano. Temperatura kohu pokazuje HDDtemp ne prelazi 35-36 (maxtor 40GB D740) ni u najgorim uslovima (ovih dana radim po ceo dan).

PS
Specijalne elastične trake sa svilenim elektro izalacionim materijalom mozete pronaci u svakoj robnoj kuci pod koodnim nazivom "lastiž za gaće" !

PPS
Ideja mi je pala na pamet kad je ono onaj radio akusticnu izolaciju HDD-a "majicom - duksericom" zimus.

Vrh Dno