Šta je novo?

gde nabaviti os za eMac

slakirs

Cenjen
Učlanjen(a)
04.10.2010
Poena
154
zdravo svima, dobio sam od kolege neki polovan eMac (mnogo je lep) i koliko vidim on na njemu ima neki stari OS 9.xx moje pitanje gde se može nabaviti neka novija verzija u Bg skroz sam nov u ovom Mac svetu pa bi mi svaki dobar savet dobrodošao pozz

Imas u uscu neku apple reseller prodavnicu, ne znam kako se zove. Verovatno ima i istyle. Kucaj u google pa vidi gde se nalaze u bgu. I sta ti je molim te eMac? Verovatno mislis na iMac.

Imas u uscu neku apple reseller prodavnicu, ne znam kako se zove. Verovatno ima i istyle. Kucaj u google pa vidi gde se nalaze u bgu. I sta ti je molim te eMac? Verovatno mislis na iMac.

eMac, edukativni Mac ;)

@slakirs

Ako si stvarno dobio eMac, jel znas koliko RAM-a ima i na kom taktu radi procesor? Verovatno imas poslednju verziju eMac koji napravljen pa bi procesor trebao da radi na 1.5GHz (ne secam se tacne cifre) tako da brzina procesora ne bi trebala da bude problem ali je pitanje koliko ram memorije imas. Prvo to proveri i napisi pa ce ti neko od Mac korisnika reci koja bi ti verzija sistema najbolja pasovala.

Poslednja izmena:
da da baš eMac to je računar koji je ranije služio isključivo za neki program koji koristi Renault (dialogys) i ja sam ga nasledio pa bih sada malo da uživam koristeći ga (zaista mislim da su ne prevaziđeni) ali ima taj stari štagod probam da instaliram kaže da je nemoguće na tom OS tj. da je verzija stara,prelep je sve je u nekom belom kućištu samo se tastatura i miš nakače i vozi, ako sam dobro razumeo OS se ne može naći ovako mora u radnju?

ne neznam gde ga "nabaviti"ako bi mogao neko uputstvo na pm thanks

ne neznam gde ga "nabaviti"ako bi mogao neko uputstvo na pm thanks

Prvo da te pitam da li imaš neki drugi Mac, na kome bi mogao narezati image DVD-a?
Ako si iz NS-a, pozajmiću ti DVD, jer je rezanje DMG fajla na Windows-u jako teško izvodljivo...
Opet druga varijanta ti je da lepo zamoliš ljude sa macserbia.org foruma da ti pozajme DVD na par dana. Na tu mašinu ide Tiger sasvim lepo. Znači pitaj da li neko može da ti pozajmi
Retail Mac OS X Tiger (10.4) Install DVD
ili ako imaš neki drugi Mac da narežeš disk onda ti šaljem uputstvo za "nabavku" :D

Uh ja nemam, ali imam prijatelja koji ima Macbook pa se nadam da bi on mogao ako bi mi poslao uputstvo bilo bi super

Poslednja izmena:
Ja sam na Power Mac G4 instalirao OS X 10.4.2 Tigar i to leti iako je procesor samo na 400MHz i PCI Graficku sa 16MB DRAM

Mac je cudo!;)

Ako neznas gde da nabavis javi se ja cu ti pozajmiti.

@slakirs si dobio mail od mene?

jesam odgovorio sam ti neznam jesi li dobio mail,
ps: uspeo sam da nabavim i instaliram tigra i radi dobro za sada , (neznam zašto mi nije obrisao sve sa diska hteo sam to da uradim ali neznam kako jednostavno je samo uradio update OS-a) uradio sam update za javu ali mi i dalje prijavljuje kvar kada probam da instaliram telenor internet kaže da je java stara verzija ,neznam u čemu je problem , sve jedno kupio bih wireles adapter za bežični internet (kućna varijanta) jer imam problem da ovog lepotana povežem na kabal (problem je fizičke prirode ne da mi žena da kabl ide kroz sredinu sobe) pa ako neko ima ideju gde kupiti taj adapter molim za preporuku.

uspeo sam da instaliram tigra,probao da instaliram wifi adapter ali neuspelo probaću sa još jednim driverom ako ni to ne uspe odustajem kabl i vozi,ali dok sam sve to radio toliko toga sam otvarao kopirao brisao i sada mi se čini da nekako lošije radi, sada bih ja (naravno ako mislite da to mogu sam bez iskustva sa os) pošto već imam disk sa OS tiger obrisao kompletan HD i napravio samo jedan profil tj.moj jer ih ima nekoliko i plus za admin neznam pasword problem je što neznam kako kada sam radio update na tiger nije me pitao želim li da brišem sve nego je samo odradio update i sve je ostalo isto,ovaj je računar bio ranije u trening centru koji je imao svoju mrežu,vpn ruter itd (možda tu negde leži i moj problem sa wifi adapterom )ako postoji neko uputstvo na forumu molim za link ili ako je potrebno otvoriću novu temu

Prilicno je jednostavno instalirati Tigra "na cisto".

Da ne kucam sve, jer nema potrebe, pogledaj sledeci Link
I prati uputstva sve do otvaranja Disk Utility-ja. Tu izaberi Erase, pa obrisi kompletan disk.

Nakon zavrsetka brisanja zatvori Disk Utility i nastavi normalno sa instalacijom, obicno sve ide na strelicu desno. To ces valjda umeti jer nije neka problematika, poznavanje engleskog je dovoljno.

Pozdrav!

Evo posle duže vremena uspeh da uradim ono što sam hteo(naravno uz vašu pomoć) obrisao sam disk.instalirao sve iz početka i čak uspeo da instaliram ovaj w.adapter g122 i sada kuckam po ovoj lepoj tastaturi naavno spojen na mrežu bežično,jedino što mi nije baš po volji nakon instalacije drivera za ovaj adpter pojavio mi se problem da nemogu da isključim računar,kada kliknem na shut down on ode u neki mod gde imam samo plavi ekran(ne kao iz dosa) nego kao ekran koji je na pozadini nema ni jedne ikonice i tako ostaje do beskonačno dok ne isčupam kabl iz struje ili pritisnem dugme za uključenje u tom slučaju ide u mod sleep neznam u čemu je kvar ako neko ima ideju please help me .

Vrh Dno