Šta je novo?

Gde je pametnije drzati Hard?

olfrud

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
619
Sad za vikend bih (ako bog da) trebao da pazarim nov HD. U pitanju bi bio Maxtor 9+ 7200 80G.
Posto su mnogi preporucivali hladjenje, pitao sam se da li bi bilo pametno drzati ga u rack-u(posto ima
napred nazad coolere, i kakvo je onda hladjenje), ili je bolje resenje trzati ga napolju, i spolja hladiti?

Bilo vec price na tu temu...
S obzirom da je plastika ocajna sto se tice toplote i da su ti ventilatori zesce njesra nije preporucljivo stalno drzati hard u fioci (OK za varijante donese ti ortak, pa na kratko dok nesto ne iskopiras), jer se mnogo vise grejectp;
Opet, s druge strane se pokazalo da je kupovina raznoraznih HDD Cooler-a uglavnom bacanje para (osim ako ti je bitna estetika zato sto se neko lozi na njihov "besan izgled" :)), jer se za dosta manje moze uzeti jedna ili dve osmice, pa napravis sendvic (jedna direkt na elektroniku koja uglavnom i crkava, a druga odozgo). Neko stavi osmicu ili cak i nesto vece ispred diska tako da vazduh duva preko njega i sa gornje i sa donje strane.
:wave;

Crni je napisao(la):
Neko stavi osmicu ili cak i nesto vece ispred diska tako da vazduh duva preko njega i sa gornje i sa donje strane.
:wave;

Najefikasinije resenje ako mozes tako nesto da izvedes u kucistu. Ako ne mozes bice sasvim dovoljan jedan ventilator ispod da duva na elektroniku.

Imam i ja taj hard odnedavno, i odmah sam instalirao siguardian da bih pratio temperaturu. E sad, nije mi jasno, temperatura se krece od 11-19 stepeni. Ne znam dal' to siguardian lose ocitava ili su to te besne i opasne temperature ili se ovaj hard ne greje toliko koliko se pricalo po forumu.

leksa je napisao(la):
Imam i ja taj hard odnedavno, i odmah sam instalirao siguardian da bih pratio temperaturu. E sad, nije mi jasno, temperatura se krece od 11-19 stepeni. Ne znam dal' to siguardian lose ocitava ili su to te besne i opasne temperature ili se ovaj hard ne greje toliko koliko se pricalo po forumu.

Ocigledno lose ocitava, sem ako ti nije mnooogo ladno u sobi. Ovo je u MBM 5.2 i HDD ide do 36 kada se nesto kopira ili igra pa stalno nesto cita....
Inace stavljen je jedan 80mm na front kucista koji duva ispod HDD-a i tako mu hladi elektroniku, dok drugi izvlaci. Tako sam hladio i D 740 X i nije bilo problema. Kad se iskljuce fanovi ide do 48. Bolje ih je hladiti, ali su obicne duvaljke dovoljne. Ovo je sve sa zatvorenim kucistem.

Mihha je napisao(la):
Ocigledno lose ocitava, sem ako ti nije mnooogo ladno u sobi. Ovo je u MBM 5.2 i HDD ide do 36 kada se nesto kopira ili igra pa stalno nesto cita....
Inace stavljen je jedan 80mm na front kucista koji duva ispod HDD-a i tako mu hladi elektroniku, dok drugi izvlaci. Tako sam hladio i D 740 X i nije bilo problema. Kad se iskljuce fanovi ide do 48. Bolje ih je hladiti, ali su obicne duvaljke dovoljne. Ovo je sve sa zatvorenim kucistem.
]

Hoces reci da ti "promaja" hladi hard, ili pored nje imas jos jedan cooler, koji ti duva direkt na elektroniku?

leksa je napisao(la):

Ochigledno loshe ochitava, jedino ako komp nije na balkonu :)

septimus je napisao(la):
Ochigledno loshe ochitava, jedino ako komp nije na balkonu :)

Pa komp jeste ispod prozora koji je cesto otvoren, a u chieftec kucistu imam jedan 80mm fan koji se nalazi direktno ispred harda i duva u njega, mada mislim da taj fan ne moze da spusti temperaturu za 20 stepeni, mozda 6-7 max...

Jel' ima neki bolji software za ocitavanje temperature sa harda?

leksa je napisao(la):
Osim MBM-a, moze i HSMonitor (Hardware Sensor Monitor - skoro sam postovao limk za novu verziju, pa potrazi) i cini mi se HDTemp ili HDDTemp (pominjan na forumu). Meni SpeedFan odradjuje posao :)

video si moje kuciste kako sam to resio sa jednom osmicom... i sasvim sa zadovoljan hladjenjem ...

za ostale koji nisu videli ja sam sa strane maticne ploce izbusio lim od kucista kod hard diskova i ugradio dan cooler da mi duva na dva harda od 7200

Ne, ne hladi promaja, nego je donji ventilator ispod harda i duva direktno preko njega, a onda dalje. Jednostavno tu je ulaz "hladnog" vazduha i prvo njega oladi, a onda dalje kroz unutrasnjost...
Inace ove nove 9 se zesce greju, mislim da idu vise od D740.

Mihha je napisao(la):
Ne, ne hladi promaja, nego je donji ventilator ispod harda i duva direktno preko njega, a onda dalje. Jednostavno tu je ulaz "hladnog" vazduha i prvo njega oladi, a onda dalje kroz unutrasnjost...
Inace ove nove 9 se zesce greju, mislim da idu vise od D740.
Da, to znam. Cudime da maxtor ne daje uz hard i aktivno hladjenje.:)
Nego posto kako sam rekao sad ga uzimam za vikend(mozda ste videli u malim oglasima da nam fale jos dvojica pa da u novom sadu uzmemo za 93E. Ako neko hoce mozemo se dogovoriti), da li se zna koliko su izdrzljivi, ipouzdani(vek trajanja)

Ima lepih primera ali ima i onih loshih, zavisi od primerka... ( d740 )

leksa je napisao(la):
Pogledaj DTemp, samo oko 100KB, baš za tu svrhu.

Posto je ovo moj prvi post ovde na forumu da iskoristim priliku i pozdravim sve ovde na forumu :wave;

DTemp je stvarno dobar programcic, pored mjerenja temperature ocitava i SMART funkcije. Takode mozes da podesis acoustic management.

Moja Barracuda V 80GB krene sa oko 25C i ide do 36C. Tad se stabilizuje i ne pomera se sa 36C. Imam jedan 80mm cooler ispred HD koji je podesen da slabije duva zbog buke. Mislim da normalna temperatura novijih hard diskova nebi trebala da prelazi 42-45C.

Instalirao sam i taj DTemp medjutim i on mi pokazuje temperaturu 15-19c. Znaci da je siguardian dobro to ocitavao. Ustvari, kako se to ocitava, jel' direktno sa harda ili nesto ploca to ocitava pa onda sa ploce? Ako je sa harda onda bi trebalo da je to validna temperatura...

milsim da je sa harda, i samo sa onih koji podrzavaju tk SMART.

S.M.A.R.T. nije dovoljan za očitavanje temperature.

Ako ti DTemp ocitava tu temperaturu onda je stvarno tolika. Valjda HD-u nese skodit sto je prehladan :) .

Da, S.M.A.R.T podrska neznaci da ce DTemp moci da ocita temperaturu. Resimo kod Western Digital modela (80GB) sa 8 MB cache memorije cita S.M.A.R.T parametre ali ne i temperaturu.

Kahm. Kahm...
Ako ste se odlucili za hladjenje dobro pazite da imate "apotekarsku" atmosferu oko kucista, jer interni ventilatori usisavaju sve moguce i nemoguce cestice prasine koje mogu napraviti kurslus na elektronici (ako vent. direktno duva na elektroniku), sto je KONTRA efekat.
To se meni desilo :(

Evo da se i ja pohvalim: DM+ 9 60GB, trenutno CPU 40, kućište 39, hard 23 :D
Tako svi programi kažu, osim pametnog MBM, po njemu je -12.

Darko je napisao(la):
Kahm. Kahm...
Ako ste se odlucili za hladjenje dobro pazite da imate "apotekarsku" atmosferu oko kucista, jer interni ventilatori usisavaju sve moguce i nemoguce cestice prasine koje mogu napraviti kurslus na elektronici (ako vent. direktno duva na elektroniku), sto je KONTRA efekat.

zato je po meni najbolja varijanta da duva sa strane na diskove jer onda cestice udaraju u stranu diska

Darko je napisao(la):
Kahm. Kahm...
Pa taj tvoj cooler je izgleda bacao sljunak :D
Kakve bre cestice prasine?
Pa evo kod mene ubacuje drvlje i kamenje, a iz kucista mogu lopatama da izbacujem krsh, tj. prasinu i sve radi OK. Kako li bi tek izgledalo da imam prozorce sa sve onim neonkama :beat:

Izgledalo bi mnogo opako;
a sto se tice mog sistema - bilo je tu malo "cica-maca" i po koja dlaka; ali ono sto me je najvise istripovalo je sledece:
Ko je dodjavola lepio zvaku na moje kuciste? :D

ako Vam smetaju cestice prasine, a vi uzmite okljopljenu barakudu ili neki bolji SCSI i necete imati problema

Ova nova Barracuda 7200.7 ATA verzija nema vishe nasebi sea sheald. Ali zato se izgleda manje greje. Poceo i Seagate da zakida nebili sto jeftinije proso.
Valjda nece krenut IBM-ovim stopama.:whip

Miroslav je napisao(la):
ako Vam smetaju cestice prasine, a vi uzmite okljopljenu barakudu ili neki bolji SCSI i necete imati problema

Ma nesto sam se razmisljao da uzmem Atlasa... :D

leksa je napisao(la):
Instalirao sam i taj DTemp medjutim i on mi pokazuje temperaturu 15-19c. Znaci da je siguardian dobro to ocitavao. Ustvari, kako se to ocitava, jel' direktno sa harda ili nesto ploca to ocitava pa onda sa ploce? Ako je sa harda onda bi trebalo da je to validna temperatura...

Neverovatno! Meni DTemp pokazuje 12-14c (diamondmax 9+). Kad iskljucim fan koji je ispod harda i duva na elektoniku, onda je 27-28c. Instalirao sam Hdd temp ali pokazuje istu temperaturu kao i dtemp. Meni se cini da ovi programi tripuju nesto

Ma Boze svasta - ja mislim da su 100% tacni :D

Vrh Dno