Šta je novo?

gde gresim

• Začetnik teme driverGT
  • Datum pokretanja
D

driverGT

Guest
Kupio sam canon a60 ali sve slike koje ja dobijem su dosta losije nego one sto sam video na forumu.Ne znam ja jos manuelna podesavanja pa slikam u auto modu ali nisam bas zadovoljan.Slike su mi uglavnom mutne ili nekako krzave.
A slikam u jajacoj rezoluciji 1600x1200 sa najnizom kompresijom.Jos nisam razvijao slike ali kada ih otvorim u photoshopu dosta su bledje nego ako ih gledam u npr windowsowom vieweru.Da li je greska u photoshopu ili tako treba.Hteo bih da razvijem slike 10x15 cm,i interesuje me da li je potrebno da ih slikam sa 1600x 1200 u najnizoj rezoluciji ili mogu i da malo isfusharim a da bude dobra slika.
hvala....

manuelna podesavanja ti jos nece biti potrebna, tek za
koji mesec ili kada ispucas jedno 1000 slika u svim mogucim uslovima,
mada i tada nije manuelan mod nije nephodano sem za neke spec situacije
kao npr sumrak ili noc ili kada zelis malo da experimentises, mada zarazan je kada se naviknes.

slike su ti mutne jer verovatno monitor drzis u 1024*768 ,a svi
vieweri tada rade resize nearest neiborhood metodom a jos je i
necelobrojan odnos rezolucija 1600x1200 naspram 1024x768
stavi monitor u 1600x1200 ili 800x600 pa ces da vidis
koliko je bolja slika. Neverovatno je da 99% viewer-a nema nikakve
opcije za resize metode.

zasto ti slike izgledaju bledje u photoshopu nemam ideju sem da
ti nije paleta dobro izabrana u photoshopu.

za 10x15 1600x1200 je sasvim dobro, mozes u zavisnosti od onoga
sta slikas da koristis i fine mod umesto superfine, normal izbegavaj
jer se vide vec artefkati kompresije

ps: izbegavaj da editujes slike jer time radis najmanje dva puta
jpg kompresiju sto degradira sliku. Ako vec moras, slikaj u suprefine modu

Kako bre mutne u 1024 ? :) kakve to veze ima :)
Slike su mu mutne jer je verovatno mashio focus, ko zna shta je radio :)

Kolega driveru :), daj ti neku tu mutnu sliku da mi vidimo...nema shanse da je toliko loshe, da nije neshto aparat neispravan ?

Shto se tiche manuelnih komandi, moci ce da slika tako za mesec dana, i nece se skidati sa njih..Ja auto posle 2 meseca ne koristim uopshte, i ne treba mi ;)

Bitno je i u kojim si uslovima slikao. Ako je malo svetla, noc, mracna soba, onda Canon a i svi ostal digitalci slabo izostravaju. Ako si koristio night mod nocu, aparat mora biti na stativu ili nekoj cvrstoj podloyi i ne smes ga pomerati.

Ovaj nspopa sam bio ja samo neki stari log.

Verovatno ti je ukljucen onaj AiAF (ako se, ono bese, tako zove) pa ima vise onih pravougaonika (kada stisnes okidac do pola) koji ti govore na sta bi sve mogao da fokusira. Iskljuci to pa ti ostaje samo jedan u centru, onda gledaj da ti ono na sta hoces da fokusiras ispuni ceo taj pravougaonik, drzi polupritisnut okidac, pomeri malo aparat ako treba jos nesto da uhvatis u toj slici i skljocni. :p
Probaj pa javi :)

Zeleni pravougaonici govore sta je fokusirano a ne sta moze biti fokusirano.

Iskreno se nadam da si shvatio da dugme okidaca ima koleno i da prvo treba da pritisnes do kolena i sacekas potvrdu fokusa pa onda pritisnes dugme do kraja (ne pustas ga pre toga kao sto mnogi rade).

A i RTFM (((-;

moze biti fokusiranje da je problem , ali pretpostavljam da covek zna za to, mada ako je totalni pocetnik mozda tu gresi.

ja sam tu foru sa rezolucijama monitora, skontao kada sam slikao u 1600x1200,(do tada 2048x1536 sto je tacno duplo od 1024x768), mislio sam da mi je neispravan aparat,koliko su mi slike bile mutnije. Nije drasticna razlika ali primetno uocljiva.

update:
zaboravio sam da pomenem sve to vazi kada se slike gledaju u full-screen-u i to da se 100% vide

Poslednja izmena:
Ma nije bas toliko lose,ali je losije od vasih slika koje sam gledao na forumu.Znam kako se fokusira nije u tome problem.Ili sam ja mozda prestog u oceni.Nece da uploaduje slike....Nasto sa serverom..
Mada uvezbavam se vec.

Nazad
Vrh Dno