Šta je novo?

Gde gresim?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Sta nije u redu kod ove slike? Od kada imam aparat pokusavam da napravim slike u basti sa 3-5 m udaljenosti i uvek dobijam ovako los kvalitet slika. Ostale slike u basti, makro recimo, ispadaju dobro. U pitanju je fuji f10. Probavao sam razne kombinacije prilikom slikanja, ali uvek ispadne ovako jadno. Mora da negde gresim, ali ne znam gde.

dscf06975sn.jpg

Poslednja izmena:
posto nema manuelnog moda, jedino sto mi pada na pamet da mozes da podesis je exposure compensation kako bi dodao malo kontrasta, ili probaj sa nizim iso...koliko vidim tebi je iso 800, sto cini sliku malo preprzenom!

Kakav drugi? Imam ovaj jedan jedini.

Ovde je iso 800, ali probavao sam i manuelno da ga spustam na 80 i isto je slika jadna. Ekspoziciju nisam dirao. Probacu sutra po danu i to.

Evo nekoliko slika koje sam upravo uradio. Slikao sam isti deo dvorista i to ne iz ruke, da bih izbegao faktor tresenja, vec je aparat stajao na stolu. Probao sam razne varijante. Menjao sam white balance, od auto, preko fine, do shade-a. Menjao sam photometry na sva tri moda, kao i af na isto sva tri moda. Iso je bio zakucan na 80. Slike sam obradio u photoshop-u, tako sto sam radio sledece stvari i to ovim redom:

- auto-levels
- unsharp mask - 200, 1.0, 0
- resize - 1024x768

Posle obrade, slike su malo bolje, ali ovo je da lje skroz jadno. Makro mode, portret i cak neki landscape velike udaljenosti ispadaju dosta dobro. Sad sam se istrpiovao da mi nesto nije u redu aparat. U pocetku sam mislio da ja ne znam da slikam, ali sada vec pocinjem da sumnjam da li je sve u redu sa aparatom.

17vl3.jpg

29so1.jpg

42to.jpg

54mv.jpg

Za, pocetak, stavi automatski white balance. Drugo, posto F10 ima automatiku, i ne mozes kontrolisati blendu/ekspoziciju, javljaju se takvi problemi.

Koliko vidim, ambijent koji slikas ima svetlih i dosta tamnih delova (senki), sto vrlo lako moze da zbuni aparat i dovodi do toga da slike budu sprzene ili tamne. Recimo, stvar je u merenju ekspozicije na aparatu. Nikonov matrixov sistem merenja daje mnogo bolje rezultate u ovakvim slucajevima.

Ne znam tacno kako je na F10 ali probaj da vidis da ti mozda nije ukljuceno SPOT merenje, a ako jeste stavi na MULTI ili AVERAGE (ili slicno) ako ima... jer ce koliko toliko bolje odraditi ekspoziciju... Jer za takve situacije je bolje NE koristiti spot merenje. Ipak, cak i ako koristis Multi ili Average, pribegavaj sledecim trikovima:

Neko je vec napomenuo da mozes da koristis kompenzaciju ekspozicije (AE opcija). Eksperimentisi s tim - kad ti preprzi sliku, probaj negativni AE i ako je tamna slika, pozitivni AE.

Druga stvar koju mozes da uradis: ako je slika preprzena (presvetla) probaj da fokusiras (odnosno lokujes fokus i ekspoziciju) na nekom svetlijem delu slike, jer ako ima puno kontastnih elemenata na sceni koju slikas (jako tamni i jako svetli delovi slike) automatika se zbuni - recimo mozda si fokusirao na nekom tamnijem delu slike i aparat je automatski otvorio blendu i smanjio ekspoziciju - pa ti preprzi sliku (odnosno taj tamni deo je OK, ali svetli delovi su preprzeni). Ili obratno. U slucaju gde je ovo drvece, mozes da fokusiras na nekom od svetlijih delova (recimo ona travica i cvece dole koja je osvetljena suncem) a zatim (ne pustajuci okidac, da ne izgubi merenje koje je izvrsio) izvrsi rekompoziciju scene i slikaj. Moze se desiti da izgubis neke detalje u tamnijim delovima slike, ali izgledace bolje nego ovako, preeksponirano... F10 ima veliki kontrast i ima malo problema sa "highliht clippingom". Tada se vidi i pojacana hromatska aberacija koju imas na svakoj slici.

E, sad vidim da si radio auto-levels i ostrenje. Nemoj, nego postuj sliku iz aparata da vidimo (auto-levels ce ti upropasti sliku samo tako).

A na onom prvom primeru (basta sa zidom iznad) mogao si da fokusiras na tom zidu iza koji je svetliji. Pretpostavljam da si centralno kadrirao pa je aparat merio na zelenisu koji je tamniji dosta, i zato preprzio sliku. Doduse, tamo si koristio ISO800, ali mislim da bi bilo slicno i na nizim ISO. Nemojte verovati bas tim "matrix" sistemima merenja, iz iskustva to ne radi bas tako i maltene meri gde ti je centralna tacka fokusa, a samo "uzme u obzir" ostale tacke na sceni. Mada, Nikon to malo bolje radi (mislim i Canon takodje).

Ovo zbunjivanje zbog velikog kontrasta je cest problem na vecini digitalaca (slab dinamicki raspon, losa svetlosna moc objektiva), pa moras da vezbas i da upoznas dobro aparat...

Evo nekih primera: prva slika (uspravna) - merio sam tu gde je crveni krug (bez obzira sto je matrix merenje a ne centralno, i Nikon pravi greske, mada ipak bolje odradi od Fujia). Isto je i sa drugom slikom. Da sam fokusirao gde je zuti krug (u tamnijim delovima slike) dobio bih prepaljenu sliku, odnosno slicno onome sto si ti dobio. Lako je posle malo korigovati sliku i sitno prosvetliti tamnije delove...

Prilozi

• primer1.jpg
    primer1.jpg
    182.5 KB · Pregleda: 78
  • primer2.jpg
    primer2.jpg
    193.3 KB · Pregleda: 55
ne bi dobio prepaljenu sliku [ zuti krug ] ako slikas iz manual moda pa za white balance stavis day light. probaj bas me interesuje kako ce ispasti na tom primeru

Poslednja izmena:
Ma dzaba mu, kad nema F10 manuelni mod... a moze da stavi i daylight. Bez manuelnog moda mora da se dovija...

Mada meni izgleda ko da mu je ostalo merenje na SPOT. Mislim da bi AVERAGE koliko-toliko resilo stvar....

Da dodam jos... sad videh EXIF, ono sto sam rekao... otvorena blenda i suvise duga ekspozicija (1/20)... zato i daje tako prepaljeno... proveri ti metering da nije na SPOT... Da je recimo 1/250 ili 1/125 bilo bi vec bolje cini mi se, ovde je omasio metering ubi-boze. Ili ti ne valja na aparatu metering... probaj ono sto sam rekao (da podesis metering i da eksperimentises sa merenjem i fokusom na drugaciji nacin)...

Poslednja izmena:
ja recimo dnevne fotke uglavnom slikam u sport modu i nikad nisam dobio preeksponirane fotke. podeeksponirane [ blago ] da ali nikad ne prepali fotku

Evo, kombinovao sam sva tri af mode-a, sa sva tri photometry mode-a i sve slike su pod iso-om 80. U svim mode-ovima sam se trudio da fokusiram (da mi na centru display-a) bude ova osvetljena grana u sredini.

22lm.jpg

37jr1.jpg

41wq.jpg

50wc.jpg

69mx.jpg

79hx.jpg

87gn.jpg

97yq.jpg

109jj2.jpg

Druga, peta i deveta slika mogu da prodju.

Inace, to sto si slikao je jako nezahvalno za slikanje digitalcima jer je suvise kontrasna situacija + zeleno + dosta trave i sitnih detalja, desava se da neki digitalci jednostavno daju nekako razmazanu sliku sa manje detalja u tim slucajevima.

Ono sto mene cudi je veca kolicina hromatske aberacije koju imas na slikama (desni cosak gde su grane). Bas me cudi za Fuji F10...

Znaci mislis da je ovo ok? Nesto sam se istripovao da nije nesto do aparata.

Cosmo@ jel aberacija -loše poklapanje boja ? ...ja to zovem konvergencijom ...Habbit pa nije moguće !!!još se patiš ! Pa ti il nemaš sreće ili je nešto drugo po sredi.
Što se tiče tvojih slika , kao da su ti se ruke tresle , dešava se i meni :)
Što se tiče konvergencije ,(aberacije) to se dalo primetiti na nekim slikama na testu tog aparata čini mi se na dpreview.com ...pa sam te upozoravao kad si slikao parking iz stana , primeti se po ćoškovima slike , to osnovne boje nisu poklopljene i ti tu ništa ne možeš , tako nešto se dešava usled jačeg potresa , no možda to kod njega tako i treba da bude s obzirom da na gore spominjanom sajtu sam isto to primetio , a razmišljao sam i ja da ga kupim , pa sam zbog toga i odustao. To ćeš najpre primetiti znači po ćoškovima slike i to odnos tamno/svetlo ,pa onda povećaj sliku i videćeš i sam. Pronađi si one fotke sa visine prema parkingu dole što si slikao i pogledaj neki dole levo auto svetlije boje i neki domaći (valjda zastava) dole desno , linija između metalnih delova i stakla , pa sve to uporedi i moj ti je savet da pošto ti je aparat pod garancijom , da ga zameniš ,,ali ne za taj , nego za neki drugi.......jaoooo sad će me neko kritikovati zbog ovog , opet češ biti ovde često viđan gost sa milion pitanja , no ništa se ne sekiraj , ja nemam ništa protiv.
Uostalom ,koliko se sećam , imao si i ranije aparat , verovatno imaš i slike , pa pregledaj malo tvoje stare slike i povećaj ih i pogledaj ih po ćoškovima , da li imaju "aberaciju" , ja kažem konvergencija(dinamička) , jer se tako kaže u mom poslu , a to je kad se na slici osnovne boje ne poklapaju pravilno i "sija svaka za sebe".
ajd...srećno...

Poslednja izmena:
Oprosti ako ovo bude zvucalo malo nepristojno, ali iskreno zabole me za hromatsku aberaciju. Da li je moguce da ja jedini primecujem da problem ovih slika nije hromatska aberacija, purple fringing i ostalo, vec da su slike potpuno mutne, a onda i da su boje potpuno isprane? Ti mi pricas o nekoj lajsni na automobilu u nekom tamo cosku, pri uvelicanju od 10x, a ne dajes komentar na sliku koju sam okacio i za koju svako ko je u zivotu video aparat i koga su pritom ubedili da mu ako ga slikaju ta naprava nece uzeti dusu, moze bez problema da vidi da su ove slike mutne i lose.

Inace, rekao sam u jednom od predhodnih postova, ako si citao pazljivo, da sam ove slike namerno slikao tako sto mi je aparat stajao na stolu. Dakle tresenje aparata i ostalo sigurno nije jedan od razloga za ovako lose slike.

VErovatno si shvatio, ali ipak da napemenem da ne bude nesporazuma. Nisam tebi licno nista prebacivao. Tebi hvala na savetu. Moj prethodni odgovor je samo odraz frustracije koja je nastupila kada sam shvatio da ponovo imam neke probleme sa aparatom i to posle toliko vremena i skupljanja infromacija.

Fuji F10 daje malo "soft" slike (mekse), tako da je pozeljno da se ukljuci neko ostrenje u samom aparatu. Drugo, slike ti izgledaju mutno jer su meke, tesko da ces na f2.8 dobiti bas ostre slike na kompaktu... tu je i problem to sto si slikao: na ovoj slici ima previse detalja za jedan kompakt aparat, obicno zelene povrsine, lisce (pogotovo iglice na drvecu), trava - hoce da izgledaju razmrljano kada se ovakva scena slika digitalcem. Probaj da odslikas neki portret, neku scenu - automobile, zgrade, neku prostoriju sa i bez blica. Vecina digitalaca ce ovako da odslika ovu scenu (pokazuje samo koliko imaju ograniceni dinamicki raspon zbog malog ccd-a). Portret odslikaj sa blicom da bi eliminisao tresnju ruku i sl. Odslikaj par slika po gradu pa da vidimo.

A, istina ima previse hromatske aberacije - vidi se itekako u gornjem desnom cosku slike.

Ako ti sve bude bilo mutno i lose, onda aparat ne valja nesto. Mada mislim da jednostavno kompaktni digitalac ne moze da se izbori sa onolikom kolicinom detalja i kontrasnom situacijom (a pri tom JPG kompresija uzme jos detalja i razbrlja sliku)...

Kao sto rekoh, najbolje je koristiti Average ili Multi merenje na aparatu. Isto tako se iz primera koji je defragmenter postavio vidi da kontrasna scena sa puno zelenila u kadru (onaj prozor) daje razmrljane detalje (klasika za svakog digitalca). Zato rekoh, odslikaj nam neke portrete, zgrade i sl...

cozmo je napisao(la):
Fuji F10 daje malo "soft" slike (mekse), tako da je pozeljno da se ukljuci neko ostrenje u samom aparatu.

Ljudi koji se bave fotografijom, na ovom forumu, rekli su mi da je prednost f10, urpavo u tome sto moze da uhvati mnogo detalja i sto dozvoljava naknadno ostrenje na racunaru. Dakle ja skoro sve slike koje obradjujem naknadno na racunaru, tako sto ih skoro uvek izostrim preko unsharpen filtera, a po potrebi koristim i auto levels, za kontast osvetljenost i slicno. Ne znam sta podrazumevas pod "ostrenjem u samom aparatu"?

Drugo, slike ti izgledaju mutno jer su meke, tesko da ces na f2.8 dobiti bas ostre slike na kompaktu...

Na sajtovima putem kojih sam se edukovao i ucio osnovne pojmove iz fotografije, pise da je manji f broj, dakle recimo 2.8, ustvari veci otvor blende, a sto je veci otvor blende, to je dubinska ostrina veca. Zar to onda ne bi trebalo da znaci da bi maksimum ostrine i detalja, odnosno maksimalnu dubinsku ostrinu trebao da dobijem upravo sa f=2.8?

Inace, da li mozes da mi kazes neki trik kojim bih mogao da nateram aparat da podesi blendu na vrednost koju ja hocu?

tu je i problem to sto si slikao: na ovoj slici ima previse detalja za jedan kompakt aparat, obicno zelene povrsine, lisce (pogotovo iglice na drvecu), trava - hoce da izgledaju razmrljano kada se ovakva scena slika digitalcem.

U principu kada sam i otvorio ovu temu, ocekivao sam upravo ovakav odgovor. Dakle ti mislis da je ovo normalno i da je slika mutna zato sto postoji veliki broj detalja i da ccd od 6 mp nije dovoljan da ih sve ucini ostrim?

Probaj da odslikas neki portret, neku scenu - automobile, zgrade, neku prostoriju sa i bez blica. Vecina digitalaca ce ovako da odslika ovu scenu (pokazuje samo koliko imaju ograniceni dinamicki raspon zbog malog ccd-a). Portret odslikaj sa blicom da bi eliminisao tresnju ruku i sl. Odslikaj par slika po gradu pa da vidimo.

Saljem u sledecem postu par primera sa objasnjenjima.

A, istina ima previse hromatske aberacije - vidi se itekako u gornjem desnom cosku slike.

Kazem ti, nisam profesionalni fotogram, sliku gledam kao celinu i stvari poput hromatske aberacije i slicno mi ne smetaju previse, bar za sada.

Ako ti sve bude bilo mutno i lose, onda aparat ne valja nesto. Mada mislim da jednostavno kompaktni digitalac ne moze da se izbori sa onolikom kolicinom detalja i kontrasnom situacijom (a pri tom JPG kompresija uzme jos detalja i razbrlja sliku)...

Izgleda da je do toga. Hvala ti sto si mi sacuvao gomilu zivaca, jer vec sam poceo da razmisljam da je aparat falican. Doduse, ja sa ovim slikama uospte nisam zadovoljan, ali ipak mi je lakse kada znam da je to normalno i kada znam razlog.

Inace, pokusaj da shvatis ovo najdobronamernije receno, one dve slike koje si ti slao kao primere, se meni takodje nista ne svidjaju, tacnije mislim da su podjednako, ako ne cak i jos malo vise mutnije od ovih mojih. Kazem, nemoj da se ljutis sto ovo kazem, jer samo iznosim svoje misljenje, odnosno kapiram da izgleda kompakt digitalci zaista ne mogu da izvuku veliki broj detalja. To mi bas i nije jasno, jer ako ccd od 6 mp nije dovoljan, koliki onda ccd aparat treba da ima da bi jedna ovakva scena, sa pocetka topic-a mogla da izgleda potpuno ostro? Opet DSLR aparati sa 3+ mp, mislim da bi mogli bez vecih problema da izvuku ovu scenu poprilicno ostro. Nije mi to sve nesto bas logicno.

a bre habbit, pa jel ti ne mozes sam da ukapiras. aparat mora da ti pravi sve slike podjednako dobre ili mozda malo da odstupa u situacijama kad ima mnostvo detalja ali ono na cemu je fokus to mora da bude ostro i s detaljima. ovo sto si ti okacio ne moze da se pipne sto se tice ostrenja na kompu

Poslednja izmena:
Bad Habbit je napisao(la):
Ne znam sta podrazumevas pod "ostrenjem u samom aparatu"?

Ne znam koji aparat koristis, ali na mom S5600 postoji "sharpness", sa tri vrednosti - "hard", "std" i "soft". Cozmo je verovatno na tu opciju mislio (verovatno i F10 ima to isto).

Na sajtovima putem kojih sam se edukovao i ucio osnovne pojmove iz fotografije, pise da je manji f broj, dakle recimo 2.8, ustvari veci otvor blende, a sto je veci otvor blende, to je dubinska ostrina veca.

Suprotno. Sto je manji otvor, dubinska ostrina je veca.

To mi bas i nije jasno, jer ako ccd od 6 mp nije dovoljan, koliki onda ccd aparat treba da ima da bi jedna ovakva scena, sa pocetka topic-a mogla da izgleda potpuno ostro?

Izgleda, a to se i dosta puta spomenulo na forumu (a to znaci da je vec i isprobano) da broj MP ne igra glavnu ulogu, nego fizicka velicina CCD-a.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Bad Habbit, cini mi se da imas malo jace zahteve po pitanju ostrine. Ti bi se razocarao kad bi presao na DSLR aparate. Evo i primera (Canon 30D, 17-40L):

Prve dve slike su iz aparata - jedna je skalirana, druga je crop 100% jednog dela slike, bez ostrenja ili bilo kakve dorade u aparatu, iz RAW-a.

Druge dve slike (treca i cetvrta) su malo poostrene + malko dorade. Opet skalirana za gledanje i jedan detalj (crop 100%) da vidis razliku u ostrenju.

Tebi se, verovatno, ne bi dopale slike direktno sa DSLR-a.

Medjutim, ono sto na ekranu mozda izgleda mutno na 100%, izaci ce odlicno u stampi na 10x15cm recimo.

Inace, aparat sa 3mp generalno ce na ekranu izgledati dosta ostrije, ali sa puno MANJE detalja, dok na 6mp ces mozda imati mutniju (meksu) sliku, ali ces imati MNOGO vise detalja da izvuces. Na manjim printovima se, recimo, ne primeti neka razlika.

Mozes da podignes malo sharpness u aparatu ili da ustanovis koliko ostrenja zahteva tvoj aparat. Samo da ti kazem da kad budes stampao slike mozes da budes neprijatno iznenadjen ako slika izadje cudno (preostro).

Objektivi na kompaktnim digitalcima uglavnom daju mekanu sliku na velikom otvoru blende (2.8), jos ako je duza ekspozicija...

Prilozi

• _MG_0629.jpg
    _MG_0629.jpg
    118.4 KB · Pregleda: 59
  • _MG_0629 - detalj.jpg
    _MG_0629 - detalj.jpg
    133.6 KB · Pregleda: 58
  • _MG_0629 - izmena.jpg
    _MG_0629 - izmena.jpg
    186.1 KB · Pregleda: 56
  • _MG_0629 - ostro.jpg
    _MG_0629 - ostro.jpg
    155.5 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Evo ljudi da ne pricam u prazno. Okacio sam par slika koje sam uradio sa svojim aparatom. Po mom shvatanju dobre slike, slika pod brojem 1 je savrsena, slike pod brojem 7 i 10 su nesto losije, ili da kazem lose, odnosno mutne, a obe slike (jedna je upravo to), po kriterijumima udaljenost+kolicina detalja, spadaju u kategoriju one prve iz topic-a, zbog koga sam i okacio ovu sliku. Ostale slike su po meni odlicne, ali za nijansu losije od slike br.1.

Interesuje me vas komentar svih slika, pod jedan, a onda i to da li mozemo da slozimo da je cozmo bio u pravu i da je problem kod oni slika koje sam okacio veliki broj detalja, plus kod prve koju sam okacio eventualno tresenje ruke, posto sam nju slikao iz ruke?

[download] -size 19672 KB

Ove slike sto si poslao su sasvim u redu. Vrlo su ciste na ISO200 (daleko cistije nego Nikon i Canon), ne vidim uopste problem na slikama. Ostrina je u redu, boje su dobre, eksponirano je OK, osim u nekim situacijama gde se pokazuje da Fuji pravi malo kontrasnije slike... ali nista strasno, ovo su sasvim dobre i OK slike za kompaktni point&shoot aparat... BTW, aparat ima jako, jako malo suma, slike su bas ciste sto se tice suma.

Sad, ne znam sta si ocekivao od aparata te klase... isprobavaj, slikaj sto vise, vidi mu mane i prednosti i to je to...

Poslednja izmena:
Ok hvala ti. I ja mislim da su ove slike dobre, za moj pojam cak odlicne, naravno uz izuzetak 7 i 10 koje su nesto losije. Opet tu smo ustanovili da je razlog veliki broj detalja i mozda malo tresenje ruke dok sam slikao, mislim na onu prvu. Sve u svemu, hvala na pomoci. Resio sam misteriju, a to mi je bilo najbitnije.

Nazad
Vrh Dno