Šta je novo?

Gde gresim sto se tice OC procesora?

sikili

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
680
Gde gresim sto se tice OC-a

Ploca Gigabyte p35-ds4
Processor trenutno e2140
Memorija 2 x Geil Ultra 800

Znaci, kada overklokujem processor , sve prodje uredu i masina se digne na recimo 3Ghz.
Nemam nikakvih problema sa radom masine cak i dok je i restartujem.
Problem nastaje onda kada je ugasim (u toku dana ili noci ). Kada zelim opet da je upalim, sve se vrati na defolt i sa tim istim setovanjima ne zeli vise da radi
(moram da smanjim ili cak povecam neke vrednosti i opet proradi sve do gasenja masine), nista mi nije jasno.
Menjao sam do sada 3 biosa i sa svim je bilo isto, trenutno imam ubacen F11 (poslednji)
Da dodam da ortak takodje ima istu plocu ali q6600 procesor i njemu se isto to dogadja kada OC masinu i ugasi je.

Kod mene se to desava samo kada preteram sa oc,da nisi previse podigao takt memorije? probaj da stavis memory divider na 2 (posto za 3Ghz moras poprilicno da podignes fsb)

Poslednja izmena:
ma i stavljam je na 2.
Meni nije jasno zasto radi sve dok ne ugasis komp.

jos neko se ranije zalio na to,mozes da probas da namesti da se procesor klokuje u windowsu sa onim easytune-om,onda ne bi trebalo da imas problema prilikom gasenja.

Poslednja izmena:
Toliko majstora za OC, a niko da kaze bar nesto gde gresim.

Mislim da nigde ne gresis,isto sam i ja uradio iskljucio Eist i c1 (i sve ostalo sto je nepotrebno) fsb stavio na 320x10,memory divider na 2 (posto imam 667) napon sam mizerno podigao i to je to,kada stavim nesto veci takt (3300Mhz) sve radi ali kada ugasim komp isto se vrati na default,verovatno si na granici stabinog kloka pa bios vraca vrednosti na default,probaj sa vecim naponom.

Poslednja izmena:
Mislim da nigde ne gresis,isto sam i ja uradio iskljucio Eist i c1 (i sve ostalo sto je nepotrebno) fsb stavio na 320x10,memory divider na 2 (posto imam 667) napon sam mizerno podigao i to je to,i meni na 3300Mhz sve radi ali kada ugasim komp isto se vrati na default,verovatno si na granici stabinog kloka pa bios vraca vrednosti na default,probaj sa vecim naponom. (mislim da tvoj procesor nece na 3Ghz sa tim naponom koji koristis)

Stvarno to je boljka na vecini GA ploca, ali za test pozajmi od nekoga drugu memoriju i vidi da li ce i sa njom da se to desava, jer GA ploce umeju da se ne slazu dobro sa nekim memorijama i slicni efekti kao sto je ovaj mogu se desavati.Za pocetak probaj da olabavis latencije memorije i da joj malo dignes napon pa vidi da li ce se to i dalje desavati.

Ja sam imao slican problem, samo sto je radilo kada se ugasi, ali posle reseta je ili vracalo na def takt ili se nije butovalo, i cim sam zamenio memoriju sve je radilo odlicno.

Ploca podrzava tu memoriju jer sam gledao na Gigabyte sajtu. Nije bitno sa koliko OC procesor i memoriju, uvek se isto ponavlja. Inace Gigabyte ploce koristim zadnjih par godina i nikada nisam imao problema sa OC-om i prezadovoljan sam sa njima.
Napisao sam da se to isto desava i kod ortaka, on ima istu plocu ali drugu reviziju i q6600 i isto mu se desava.
Malo mi je cudno da se na dve ploce razlicitih revizija, biosa i procesora desavaju iste stvari.

Malo mi je cudno da se na dve ploce razlicitih revizija, biosa i procesora desavaju iste stvari.

Ali opet je cudno da se desava na GA plocama, jednostavno GA ploce nisu za oc sport, mogu da prodju neke, neke ce cak biti i koliko toliko konkurentne, ali su generalno druga liga, DFI, Abit , Asus je ekipa koje se treba drzati, i od sad i Foxconn-a.

Ako ti se ploca muci 20ak sekundi, i na kraju postuje na defaultu, znaci da si neki deo overkloka preforsirao. Probaj da podignes MCH napon na +0.1 ili +0.2. Pazi da ti mem multi ne ode na Auto...

Digni FSB, Mem drzi 1:1, spusti CPU multi, i onda proveri sta se desava... ***, trial and error.. nema druge :D

Inace, Gigabyte ploca moze puno da pruzi za malo para, samo je treba upoznati i pruziti joj sve najbolje... onda ce i ona da ti vrati istom merom ;)

Poslednja izmena:
Probao sam i dosao do saznanja da procesor nije spreman bas za saradnju, morao sam da ga OC manje da bih sve radilo kako treba. Nema veze, on je i onako samo temp. dok ne kupim nesto iz serije 8xxx :)
Hvala @melkor.

Da malo osvezim temu posto imam slican problem...masina je iz potpisa a problem je sto ne mogu da ubrzam proc ni jedan mhz. Podignem fsb, smanjim multiplier na 9, memoriju ne diram (tj ostavim je na 800 tako sto joj multiplier smanjim na 3), negde sam procitao da bi pcie trebalo zakljucati na 100mhz pa sam i to urado ali ne vredi. Kad snimim izmene ide 2xrestart i vraca se sve na default. Eist i C1 sam iskljucio. Jel sam nesto propustio ili je ploca toliko glupava??? Nemoguce da nece ni makac :wall:

Edit: Jel moguce da je ovaj chief 360w preslab za ovakve egzibicije???

Poslednja izmena:
Resio sam problem, ako neko ima ovu plocu nece moci da klokuje dok ne uflesuje F3a BETA bios. Meni je bila frka malo jer je beta ali sam po stranim forumima video da ljudi flashuju ovu verziju.

To se i meni desavalo na toj ploci, kada sam presao na DFI problemi su nestali :)

Imao sam slicam problem
GA P35 DS3 i Q6600 (oc 3.4Ghz)
Primetio sam da posle izvesnog vremena ploca ne reaguje na podesavanja u biosu (setovano 8x425 podize mashinu na 8x266 default magistala, ne reaguje na bilo kakvu promenu fsb-a ni megaherc)
clearmos je reshio problem

Gigabyte ploce su poznate po mushicavom ponashanju.

Takodje predhodna ploca GA K8N Ultra 9 (socket 939) pravila mi je slican prob. Jednostavno zaboravljala :p podesavanja biosa.

Skoro sam navikao na Gigabyte :p (citaj GA nikad vishe)

Poslednja izmena:
Vrh Dno