Šta je novo?

GDDR3 2GB za $1180

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...sto je najgore single core AMD (i 939 i am2) ima bolje memoriske skorove u skoro svim testovima, a on mi je dao reper sa x2 procesorima umesto da me je poklopio onako bas posteno sa single core skorovima :d elem, nije vise ni bitno. ddr3 je babaroga i stekam polako kesh za doticnu platformu. ddr2 me nije nesto tangirao posto sam prestao da vijam rezultate i ostao samo na koriscenju racunara za rad i igranje...ddr3 ce to osetno ubrzati i poboljsati (zakljucak izveden iz testova koji se mogu naci).

Malo kasnim ali bolje ikad nego nikad :d , ni u jednom testu default ddr2 nemoz da dobije napucani ddr1 na AMD platformi, cak je pitanje da li ima sanse i 1200mhz cl4 protiv 300mhz cl1.5 kod keca... tu su negde, super pi i dosta drugih programa neku epohalnu prednost ddr2 ci kod amd-a. Ovde je drugaciji slucaj ddr3 defaultni je upropastio napucani ddr2, na istom cipsetu, uostalom pogledaj i sam arhitekturu ddr3ke i videces koliko je napredniji od 2ke.

Nemoj brate Sandru da uzimas za reper to nema veze sa zivotom, spi 32M i slicni programi koji intezivno koriste ram su najbolji reperi. Da je toliko bolji ddr2 u praxi kidao bi ga svuda a ne samo u sandri 😉.

Naravno da ima veze. Jel SuperPi pokazao neki drugaciji odnos? GX-X je pricao o memorijskom protoku, a SANDRIN algoritam za merenje protoka memorije se pokazao kao najrelevantniji do sada... Ne znam po cemu je SuperPI reprezentativan? To je jos gora sintetika od sandre... Ako ces nekome da pokazes da li DDR2 ima smisla ili nema, sigurno mu to neces dokazati SuperPi.jem, nego 3dsmax-om, DivX enkodiranjem, Photoshop-om itd... SuperPi je program koji je sam sebi svrha - mislim, koja je poenta u racunaju Pi broja i koja je realna primena toga 🙂

...sto je najgore single core AMD (i 939 i am2) ima bolje memoriske skorove u skoro svim testovima, a on mi je dao reper sa x2 procesorima umesto da me je poklopio onako bas posteno sa single core skorovima :d elem, nije vise ni bitno. ddr3 je babaroga i stekam polako kesh za doticnu platformu. ddr2 me nije nesto tangirao posto sam prestao da vijam rezultate i ostao samo na koriscenju racunara za rad i igranje...ddr3 ce to osetno ubrzati i poboljsati (zakljucak izveden iz testova koji se mogu naci).

Ajde opet... Isti bi odnos bio i sa su u tabelama single core procesori... DDR2 bi imao veci protok od DDR... Poenta je da je tvoje poredjenje protoka DDR2 memorije na Core 2 sa protokom DDR1 na S939 platformi totalno nepodesno 🙂 Pusti ti sada pricu, single vs dual core - dual core je realnost i spada u mainstream. Koga vise uopste briga za singe core osim sklapace fenomenalnih racunara za 199 EUR bez PDV i optickog uredjaja 😉

pa, da ne idemo mnogo u off topik - mene je briga. Ja radim u photoshopu i dreamweaver-u, samim tim mi dual-core nije nesto preterano interesantan, interesantniji mi je memory band. 🙂 (ne zbog Dream-a naravno 😛 ) ddr3 mi se cini kao ono sto meni treba za crunching piksela po photoshopu 🙂 (ddr2 sam probao (selim se po racunarima) i nisam osetio potrebu za nekim ulaganjem u doticni, sem naravno kao nusposledicu prelaska na recimo c2d, koji opet nije nesto impresivan u izradi MM materijala u photoshopu itd.)

Poslednja izmena:
Naravno da ima veze. Jel SuperPi pokazao neki drugaciji odnos? GX-X je pricao o memorijskom protoku, a SANDRIN algoritam za merenje protoka memorije se pokazao kao najrelevantniji do sada... Ne znam po cemu je SuperPI reprezentativan? To je jos gora sintetika od sandre... Ako ces nekome da pokazes da li DDR2 ima smisla ili nema, sigurno mu to neces dokazati SuperPi.jem, nego 3dsmax-om, DivX enkodiranjem, Photoshop-om itd... SuperPi je program koji je sam sebi svrha - mislim, koja je poenta u racunaju Pi broja i koja je realna primena toga 🙂

Spi gora sintetika od Sandre? :trust: Spi reaguje na svaku promenu sub parametara rama na 32M testu, tRFC, tRRD, tRTP, tWTR.... sve sto menjas ustice lepo vidis koliko i u kojoj meri ram utice, naravno Spi je daleko od aplikacije koja je 100% ram orjentisana, ali daje kakvu takvu sliku o ramu, cim sa ddr3kom pravi onakve rezove, divx encoding, igrice, photoshop sve su to slicne situacije koje ne daju prednost ni priblizno ddr2ci kao Sandra. Cak sta vise u dosta aplikacija su razlike stvarno mizerne ddr1 vs. ddr2, dok je kod ddr3ke sasvim drugacija situacija.

Poslednja izmena:
Test DDR3 memorije:

http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=2989

ista prica kao i pri prelasku na DDR2! Sve dok se 2009. ne pojavi DDR3-1600, nista od DDR3 memare. A po svim indicijama DDR2 ce doziveti jos jedan korak u standardizaciji - 1066 MHz!

Poslednja izmena:
Ne vredi Nedjo ovo 5 para, barem ne po onome sto sam ja video na xtremu, testirali ddr3 na 800 pa posle oc nikad smesniji, a i Sandra je vidim ostala precizna kao i uvek. Treba sacekati ozbiljnije review-ove, ko voli forumske bice ih na xtremu, ko voli sajt varijante treba sacekati Shamina na vr-zone-u, eventualno x-bit.

Poslednja izmena:
na stranu Sandra, meni je zanimljiv FarCry skor. FC je IZUZETNO osetljiv na memorijski podsistem. I ako on ne moze da pokaze benefit, onda tu zaista nema 'leba!

Ne znam zasto na osnovu prvih pre-production sample memorija donosite ikakve zakljucke - Yoti je dao dobar link: DDR3 @ 2 GHz na P35 ploci, a sta ce biti kroz pola godine, kada se ploce i memorije budu iole omasovile...

Da ne pricam sto ce 2008. godine stici i prvi procesori sa integrisanim DDR3 memorijskim kontrolerom koji ce doneti jos bolje transfere... Sada se lepo omasove DDR3-jke, pa kada im padnu cene izaci ce i procesori sa integrisanim DDR3 memorijskim kontrolerima...

Nadam se da Intel nece integrisati DDR2 kontroler, nego da ce odmah ici iskljucivo na DDR3 varijatnu kod Nehalem-a, a i AMD je najavio za 2008/2009. godinu integraciju DDR3 kontrolera u svoje procesore... Jednostavno, integrisani DDR3 kontroler, uz nize latencije memorije ce biti pun pogodak za novi tip arhitekture i procesore sa vise jezgra koji su uvek po definciji gladni memorijskog protoka...

Poslednja izmena:
Evo ga i Corsair sa svojim DDR2 modulima:

corsair_DDR3.png

Zgodna tabela poredjenja izmedju DDR2 i DDR3:

corsair_DDR3a.png

Dakle, ploče za DDR3 si stigle u ove krajeve. Slot izgleda isto samo je zarez malo pomeren. A trenutna cena memorija, npr. Kingston DDR3 2x1GB/1066MHz će izaći reda 400e u prvoj turi. Daju i veliki popust na količinu, ali ko sme da uzme... Ne znam da li će hteti na 1333MHz, ploča svakako hoće jer joj je to fabrička specifikacija.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno