Šta je novo?

GDDR3 2GB za $1180

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma totalno besmisleno. Isto kao i kad se DDR2 pojavljivao, bio je skuplji mnoogo a sporiji. Debilizam...

Šta da radim sa toliko GDDR3 memorije? Da nalemim na grafičku? 😀
Neđo, previše diskutuješ o grafičkim kartama, sve memorije ti postadoše grafičke memorije 🙂 Već vidim kako prenosiš vest o novom Sony Ericsson telefonu "telefon sa slotom za GDDR4 memorijske kartice" 🙂

Enivej, cene su ogromne, što se i moglo očekivati. Sa taktom od 1066 se kreće kao entry levelom za novu tehnologiju. Strateška odluka, verovatno, pošto bi tek 1333 koštao užasno mnogo. Isti pristup kao i uvek do sada.

Ovo je naravno pocetak koji sada deluje kao preuranjen, ali s obzirom da su DDR2 memorije dosegle svoj limit, logicno je da neko mora da krene sa promovisanjem novog standarda. Ako se uzme u obzir da na grafickim karticama slicne memorije rade na znacajno vishim taktovima, sasvim je realno ocekivati kroz godinu dana DDR3 memorije koje ce raditi na 2 GHz uz daleko povoljnije cene nego ove danas.

Intel je po meni napravio dobar potez time sto je memorijski kontroler na najnovijim, jos ne predstavljenim (NDA do 21. maja) cipsetovima projektovao tako da podrzava oba memorijska standarda, kako bi tranzicioni period bio sto bezbolniji. Kada se bude omasovila DDR3 memorija, Intel ce izaci sa procesorima koji u sebi imaju integrisani memorijski kontroler sposoban za rad sa DDR3 sto ce anulirati povisene latencije i iskoristiti u potpunosti potencijal uzasno visokog takta na kome ce u to vreme raditi novi tip DDR memorije. To ce dodatno povecati IPC broj i na taj nacin novu arhitekturu uciniti jos brzom "takt-za-takt" u poredjenju sa, tada vec, starom.

Cena koja je sada je besmislena i sasvim logicno je da ce brzo da se drasticno sroza, ali ce, naravno, DDR3 jos dugo vremena biti prodavan uz premium price u odnosu na DDR2.

Poslednja izmena:
http://www.xbitlabs.com/news/memory/display/20070426140713.html
Plus sto je totalno besmisleno ici sa 1066 frekvencijom!

Slazem se za 1333 MHz, ali je 1066 ipak i dalje 2x visi inicijalni radni takt od DDR2 memorije koje je debitovala na 533 MHz (bilo je cak, kasnije, i DDR2 @ 400 MHz). U svakom slucaju, za procesore koji rade na FSB 1067 MHz ovo je sasvim OK, a modeli sa FSB-om na 1333 MHz ce sa DDR2-1067 raditi ispod svog potencijala.

Mada, malo overkloka, po obicaju, dovede stvari na svoje mesto 🙂

Sustina je da nema nikakvog tehnoloskog rezona da DDR3 bude toliko skuplja od DDR2 memorije, jer sa tehnoloske tacke gledista razlike nisu prevelike. Ova cena je posledica malih proizvodnih serije novog tipa memorije, a kako se proizvodnja bude omasovljavala (nema sta da se preterano uhodava, jer proizvodjaci imaju dosta iskustava sa ovim tipom memorije sa grafickih kartica) padace i cena. GDDR3 iDDR3 su isti cipovi, razlika je samo u naponima i nekim sitnijim stvarima koje su posledica implementacije samih cipova na DIMM plocice odnosno graficke kartice.

Poslednja izmena:
Kad se ocekuje poplava trzista DDR3 modulima po nekim procenama. Dakle zanima me da li ce to desiti krajem leta (moja predvidjanja)

Opet nebuloze!Vidim da se omasovio C2D kako kod nas je li tako i u inostranstvu,te ce i DDR3 evoga samo shto nije.Ljudi josh jednom svaka vam chast na entuzijazmu i optimizmu,ali ovome ne treba ipak davati neki bogzna kakav znachaj kada se kod nas josh uvek ni DDR2 nije odomacio onako kako je zamishljeno.Pogledajte shta ljudi kupuju.Uglavnom su to nazhalost 533 ili 667 moduli i to 512MB-tni!!! Sramota,ali istinito!!!

Opet nebuloze!Vidim da se omasovio C2D kako kod nas je li tako i u inostranstvu,te ce i DDR3 evoga samo shto nije.Ljudi josh jednom svaka vam chast na entuzijazmu i optimizmu,ali ovome ne treba ipak davati neki bogzna kakav znachaj kada se kod nas josh uvek ni DDR2 nije odomacio onako kako je zamishljeno.Pogledajte shta ljudi kupuju.Uglavnom su to nazhalost 533 ili 667 moduli i to 512MB-tni!!! Sramota,ali istinito!!!

Pa nismo mi (ja) krivi shto nemamo para da priushitmo sebi bolje, mislish da dosta tih ljudi koji kupuju te module od 533/667mhz ne bi kupili one od 800? bi naravno al ne mogu to da plate. Pogledaj moju konfu iz potpisa, kupljena je josh 2004te ni onda nije bilo bog zna shta, a sad sigurno nije. I onda kad dodjem ovde i vidim ljude kako razglabaju od C2D procesorima i GF8xxx grafichkama meni se plache, ja trenutno ne bi mogao da se skrpim ni za single core Athlon64, a da ne pricham on nekom X2 il C2D procesoru.

To je neka sasvim druga priča. Uostalom, ni na zapadu se ne prodaju te tehnologije tek tako. Ali poenta je prodati 5 proizvoda visoke klase i uzeti na njima po npr. 500 dolara što je ukupno 2500, a onaj ko prodaje 50 proizvoda po 50 dolara u value segmentu na njima uzme 50x10 odnosno 500 dolara. Bolje prođe onaj prvi, jer ovaj drugi treba da proda mnooogo više da bi ga dostigao 🙂

Elem, nazad na temu - pohvalne su najave hibridnih ploča koje će primati i DDR2 i DDR3 memoriju, a postojaće i ploče sa novim čipsetovima i ili DDR2 ili DDR3 podnožjima, tako da će korisnici moći da biraju šta im odgovara. Niko ih neće siliti da uzimaju DDR3 još uvek (ja sam i dalje na DDR1, btw 🙂 )

te hibridne ploce nikad nisu radile kako treba, pogotovo ne u klasi "entizajst" ploca ... Ima i ASrock hibrid ddr1/ddr2 odavno pa ga niko skoro ne kupuje...Ja sam kanda bio jedina woona koja je 2002-ge ili tako nesto kupio ECS hibrid sdram/ddram, naravno zazalio sam i skontao da to nece bas tako da moze, pogotovo za overkloking. :S:

To je 512 oko 300e, pa kad razmislim to i nije nesto mnogo vise nego sto je bilo kada se DDR2 pojavio?

Link neki plz ? 🙂 Daj malo da se informisemo 🙂

Da vidis, mogao bi neki link. Koliko sam (veoma malo) citao o dd3 pocetne latencije su prevelike a brzina samo 1066tako da ???

Link neki plz ? 🙂 Daj malo da se informisemo 🙂

Da vidis, mogao bi neki link. Koliko sam (veoma malo) citao o dd3 pocetne latencije su prevelike a brzina samo 1066tako da ???

Ne znam koliko se razumete u Super Pi 32M takmicenja ali ovo je bolesno dobar rez ako je uradjen bez tweakova na win-u (a lik kaze da jeste), kida bilo koju ddr2 memoriju:

8x500_pc3_1500_7.7.6.15_spi32m_12m24s671ms.jpg

Ne znam koliko se razumete u Super Pi 32M takmicenja ali ovo je bolesno dobar rez ako je uradjen bez tweakova na win-u (a lik kaze da jeste), kida bilo koju ddr2 memoriju:

8x500_pc3_1500_7.7.6.15_spi32m_12m24s671ms.jpg

Da video sam to ovde http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=141960 i naravno primetan je pomak, što je za spi vise nego odlično (pogotovo, ako se zna da nije bilo tvikova). Pitanje je koliko će da se sabije SPi na memoriji preko 2GHz (lična očekivanja) i koliki je mem protok na tom taktu sa pravim deliocem. Ako znamo da novi P35 nema strapa i da je rađen u 65nm, i ako je poznata činjenica da se najveći protok dobija u odnosu 1:1 onda je jasno da možemo da očekujemo FSB i do 750MHz (1500MHz memorija).E sad još jedno pitanje se postavlja da li su sa novim čipsetom rešili i problem GTL REF. votage-a i da li je mogućno očekivati pomenuti FSB na novim pločama, a ako jesu onda milina (veoma bitno za Quad core CPU). I kad se sve sabere, zajedno sa core-om u 45nm i 6mb keša, mogućno je da će se videti rezultati spi-ova na vazduhu koji bi mogli da pariraju onima na LN2 i C2D.
Sve u svemu veoma lepo.🙂

Poslednja izmena:
Ja se bas nesto ne razumem Spi testove i takva cuda ali ono sto vidim da je rez mnogo bolji nego do sada sa slicnim oc i ddr2...

btw bas labave te latencije - 33 6 14 15 . Kako god, rez je super

te hibridne ploce nikad nisu radile kako treba, pogotovo ne u klasi "entizajst" ploca ... Ima i ASrock hibrid ddr1/ddr2 odavno pa ga niko skoro ne kupuje...Ja sam kanda bio jedina woona koja je 2002-ge ili tako nesto kupio ECS hibrid sdram/ddram, naravno zazalio sam i skontao da to nece bas tako da moze, pogotovo za overkloking. :S:

Nisi, kod laleta je isti taj ecs sdr/ddr radio od 2002 do pre mesec dana. A i na kraju nije crko vec se preselio u neku kantu-pisacu masinu.

Ja se bas nesto ne razumem Spi testove i takva cuda ali ono sto vidim da je rez mnogo bolji nego do sada sa slicnim oc i ddr2...

btw bas labave te latencije - 33 6 14 15 . Kako god, rez je super

CAS 33 je malo too much 🙂 Verovatno, CPU Z ocitava loshe...

Nisi, kod laleta je isti taj ecs sdr/ddr radio od 2002 do pre mesec dana. A i na kraju nije crko vec se preselio u neku kantu-pisacu masinu.

nije ni kod mene crko, samo je na PCI magistrali preko 45mhz brljavio podatke na HDD, imao je ultra los mem protok sa ddr-om, FSB nije hteo preko 180 (dakle ddr400 nije radio na 400 vec na 333 maksimalno), samim tim nisam mogao ni athlona tadasnjeg da kloknem nesto posebno. Imao sam problema sa SB Live-om povremeno itd. Ok je to ploca za neku kanc masinu i kucanje po wordu, ali nije za neku ozbiljniju upotrebu.

PS. Pozdravi laleta 🙂

Polako Nedjo bicje DDR3 i mnogo brzi i mnogo jeftiniji, samo treba vremena 🙂 Koliko sam ja shvatio Intelov cipset koji podrzava DDR3 se necje pojaviti pre Q4 ove godine tako da cje biti vremena da DDR3 dostigne vecje brzine i manju cenu. Naravno realno dobar odnos cena/performanse ne treba ocekivati tako brzo.

DDR3 definitivno mora ili biti ozbiljno brzi, ili ozbiljno jeftiniji!

Pa brzi je podosta, ovo je mnogo veca razilka nego sto je bila izmedju ddr1 vs. ddr2 ustvari ddr1 je u pocetku bio brzi od ddr2, a ovaj je u startu poprilicno brzi od nasviranih ddr2ki tako da se ddr3kama smesni lepa buducnost.

Pa brzi je podosta, ovo je mnogo veca razilka nego sto je bila izmedju ddr1 vs. ddr2 ustvari ddr1 je u pocetku bio brzi od ddr2, a ovaj je u startu poprilicno brzi od nasviranih ddr2ki tako da se ddr3kama smesni lepa buducnost.

I sad ti meni reci kako je to ddr2 800 u mem bandwidth brzi od ddr1 pa da se ja krstim 🙂 Kolko ja vidim ddr2 800 4-4-4 ima me band oko 5900, dok ddr1 400 ima oko 6200. I ?

edit: pricam o default-u , dakle moj ddr1 je na 3-3-3 i daje ~6400 u DC na athlonu. Kolko vidim po netu , e6600 sa ddr2 na 800 4-4-4 daje 5900.

Poslednja izmena:
I sad ti meni reci kako je to ddr2 800 u mem bandwidth brzi od ddr1 pa da se ja krstim 🙂 Kolko ja vidim ddr2 800 4-4-4 ima me band oko 5900, dok ddr1 400 ima oko 6200. I ?

edit: pricam o default-u , dakle moj ddr1 je na 3-3-3 i daje ~6400 u DC na athlonu. Kolko vidim po netu , e6600 sa ddr2 na 800 4-4-4 daje 5900.

Svaka cast za poredjenje, medjutim, poredis babe i zabe.

A64 ima integrisan memorijski kontroler, a C2D nema... Uporedi A64 S939 DDR-400 i A64 AM2 DDR2-800.

Los memorijski transfer kod C2D u DDR2-800 rezimu je posledica ogranicenja FSB-a koji ima uzu propusnu moc (FSB na 1067 MHz) od propusne moci 128-bitne DDR2-800 memorije. Kod AMD platforme neka FSB-a kao ogranicavajuceg faktora, tj. memorijski kontroler sa CPU jezgrom komunicira vezom koja ima visestruko vecu propusnu moc od propusne moci memorije.

Dakle, razlika o kojoj ti pricas nema veze sa samom memorijom, nego sa arhitekturom Intel-ove i AMD-ove platforme tako da ti je poredjenje totalno deplasirano. DDR2-800 jeste drasticno brzi od DDR-400 i to nesto nize latencije DDR-400 memorije ne mogu nikako da nadoknade.

Cak su i latence kod novijih DDR2 memorija drasticno poboljsane, tako da je DDR1 totalno prevazidjeni memorijski standard oko koga vise ne treba trositi reci...

Poslednja izmena:
e pa sad 🙂 znam o cemu pricas, ali nemam sad AM2 da probam, ali mislim da sam iz price sa GoranM-om cuo da slicno tako radi tj ima slican mem transfer ako ne i manji od s939. No, nije ni bitno. Davao sam repliku na Miskov post. Jeste ddr2 brzi u radu ali ne zahvaljujuci latencijama vec arhitekturi same memorije i novih chipseta pa i samih procesora koji rade sa njime. Moglo je dosta toga jos da se poboljsa i sa ddr1, ali nije bitno posto nisu to uradili, kao sto kazes, nema smisla vise trositi reci. 😉

Poz.

e pa sad 🙂 znam o cemu pricas, ali nemam sad AM2 da probam, ali mislim da sam iz price sa GoranM-om cuo da slicno tako radi tj ima slican mem transfer ako ne i manji od s939. No, nije ni bitno. Davao sam repliku na Miskov post. Jeste ddr2 brzi u radu ali ne zahvaljujuci latencijama vec arhitekturi same memorije i novih chipseta pa i samih procesora koji rade sa njime. Moglo je dosta toga jos da se poboljsa i sa ddr1, ali nije bitno posto nisu to uradili, kao sto kazes, nema smisla vise trositi reci. 😉

Poz.

Aha, znaci malo price napamet - po obicaju...

Naravno da DDR2 ima drasticno veci memorijki transfer i da je u pitanju brza memorija. Kada je proslog leta predstavljena AM2 platforma, jasno se moglo videti koliku prednost donosi DDR2 memorija... Umesto sto nagadjas sta je ko rekao - informisi se malo...

Sandra_Memory.png

Znaci, Athlon 64 X2 procesor na 2 GHz ima 54% bolji memorijski protok sa DDR2-800 memorijom u onosu na Athlon 64 X2 procesor koji takodje radi na 2 GHz, ali sa DDR400 memorijom.

Uostalom, ta tvoja DDR400 memorija radi na 200 MHz, a DDR2-800 na 400 MHz - 2x vishe. Latencija jeste niza, u pocetku je bila ogranicavajuci faktor, ali je vishi radni takt to kompenzovao, a na kraju su i latencije poboljsane. DDR1 je dostigao svoje limite, bas kao sto ih je i DDR2 polako dostigao i zamenice ga DDR3...

Malo kasnim ali bolje ikad nego nikad :d , ni u jednom testu default ddr2 nemoz da dobije napucani ddr1 na AMD platformi, cak je pitanje da li ima sanse i 1200mhz cl4 protiv 300mhz cl1.5 kod keca... tu su negde, super pi i dosta drugih programa neku epohalnu prednost ddr2 ci kod amd-a. Ovde je drugaciji slucaj ddr3 defaultni je upropastio napucani ddr2, na istom cipsetu, uostalom pogledaj i sam arhitekturu ddr3ke i videces koliko je napredniji od 2ke.

Aha, znaci malo price napamet - po obicaju...

Naravno da DDR2 ima drasticno veci memorijki transfer i da je u pitanju brza memorija. Kada je proslog leta predstavljena AM2 platforma, jasno se moglo videti koliku prednost donosi DDR2 memorija... Umesto sto nagadjas sta je ko rekao - informisi se malo...

Sandra_Memory.png

Znaci, Athlon 64 X2 procesor na 2 GHz ima 54% bolji memorijski protok sa DDR2-800 memorijom u onosu na Athlon 64 X2 procesor koji takodje radi na 2 GHz, ali sa DDR400 memorijom.

Uostalom, ta tvoja DDR400 memorija radi na 200 MHz, a DDR2-800 na 400 MHz - 2x vishe. Latencija jeste niza, u pocetku je bila ogranicavajuci faktor, ali je vishi radni takt to kompenzovao, a na kraju su i latencije poboljsane. DDR1 je dostigao svoje limite, bas kao sto ih je i DDR2 polako dostigao i zamenice ga DDR3...

Nemoj brate Sandru da uzimas za reper to nema veze sa zivotom, spi 32M i slicni programi koji intezivno koriste ram su najbolji reperi. Da je toliko bolji ddr2 u praxi kidao bi ga svuda a ne samo u sandri 😉.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno