Šta je novo?

Gasenje racunara

Vladan97

Cenjen
Učlanjen(a)
11.02.2013
Poena
154
Pozdrav,imam sledeci problem koji je sve cesci i ne znam kako da resim.Koristim VOX LCD TV 32inca konfa je sledeca:procesor amd phoenom ii x4 965,graficka radeon 6870,hdd 160gb,maticna 880gm,ram 4gb,koristim win7 64bit.
Problem se javlja kad igram neku igru ili gledam neki film na netu i posle nekog vremena sam racunar "ubaguje" vidim samo crni ekran i pocinje da zuji tv i onda se sam racunar resetuje,ponekad ostane crni ekran i ne reaguje ni na jednu komandu sa tastature pa sam primoran da restartujem,u nekim igrama se ne gasi mozda ponekad kada pretisnem start da odem na netu i tako se desi da ubaguje.
Isto cesto se desava da mi pukne internet veza i tako mozda zaredom 5-6 puta pa posle sat vremena opet..
Molio bih pomoc,da li neko zna o cemu se radi,da li mozda trebam promeniti windows,neka komponenta ne radi dobro.... ?

Poslednja izmena:
kao prvo proveri temperature cpu-gpu i psu da li izbacuje topao vazduh(skoro vreo)
ako imas opciju probaj drugo napajanje

Kuleri u racunaru se dosta jako cuju,kada igram neku igru jos jace

u normalnom radu

u igrama

u nekim igrama mislim da je temperatura visa jer su bucniji kuleri...

Poslednja izmena:
Skini CPUID NWMonitor, instaliraj, pa igraj malo igrice.. On loguje MAX temperature. Ako su ti ovo temperature u leru, nisu bas niske.

imam vec,kad se ugasi racunar kao sacuva se neka slika u folderu OCCT i pise koje su temperature bile pre gasenja ?

i koje su temperature ili ces da nas drzis u neizvesnosti

Ajd' ovako.. Pokreni HWMonitor. Skini Prime95 i FurMark. Pokreni oba programa i prati temperature procesora i grafike u HWMonitoru dok se ne ugasi (ako se ugasi), pa nam napisi koje su.

Nisi napisao dve najvaznije stvari-koje napajanje i koja ploca. Ili zeza napajanje, ili ploca odumire, mada moze da bude svasta. Prvo pogledaj dal su ti naduti kondenzatori na ploci, zatim probaj neko drugo napajanje. Pa javi rezultate da vidimo sta dalje ako problem i dalje ostane

evo slika,
primer95

furmark

i evo slika kad sam pokrenuo primer95 i funmark test zajedno

i da napomenem komp se nije gasio

Poslednja izmena:
Procesor je OK. Temperatura graficke je visoka, ali ako se tokom FurMark-a nije ugasio ne verujem da je do toga, iako je jako sumnjiva. Koliko si dugo pustio test?

Ukoliko si u mogucnosti, probaj sa drugim napajanjem.

Velika temp i graficke i procesora.
Jesi li oc procesor jer koliko vidim ocitava ti na napon od 1.44v za procesor uglavnom nije cudo sto se gasi komp velike temperature komponenti.

@ksLazy temp jezgri procesora od 66c nije nikako dobra u pitanju je AMD procesor za intel je uredu ali amd-e NE.

Poslednja izmena:
~60c u prajmu sa BOX-om je uredna temperatura i za AMD.

Kakvi 60c vidis da su mu jezgra na 66-67c bitna su jezgra pri full loadu, a temp grafe do 100c nista kod njega ne valja.

Komp sam kupio polovan nisam siguran da li je OC,kako mogu da spustim temperaturu ?
Da li ce pomoci ako povecam brzinu ventilatora,nisam u mogucnosti da promenim napajanje :(
Hvala na odgovorima.

Test sam pustio mozda 5-10min

Poslednja izmena:
Zameni pastu na cpu i gpu i ocisti kuler za cpu i graficku (dobro bi bilo i za chipset)...ostavi otvorenu stranicu pa prati temp...takodje proveri napajanje da li se pregreva?i da koje je napajanje?ako mozes napisi celu konf.

Nikad nisam stavljao grafu,cpu pa ne znam kako se skida,sto se tice ciscenja kulera smem li produvati fenom za kosu ima jedno dugme da za hladan vazduh,skinuo sam stranicu kucista i konfa:
maticna gigabyte 880gm-usb3,graficka power color radeon hd 6870,procesor amd phenom ii x4 965 Black Edition,ram 4gb,hard 160gb

jesi testirao hard?i nisi mi rekao kakvo je napajanje na dodir?jel se cuje mozda neki klik kada ti se iskljuci komp?

Pozdrav,imam sledeci problem koji je sve cesci i ne znam kako da resim.Koristim VOX LCD TV 32inca konfa je sledeca:procesor amd phoenom ii x4 965,graficka radeon 6870,hdd 160gb,maticna 880gm,ram 4gb,koristim win7 64bit.
Problem se javlja kad igram neku igru ili gledam neki film na netu i posle nekog vremena sam racunar "ubaguje" vidim samo crni ekran i pocinje da zuji tv i onda se sam racunar resetuje,ponekad ostane crni ekran i ne reaguje ni na jednu komandu sa tastature pa sam primoran da restartujem,u nekim igrama se ne gasi mozda ponekad kada pretisnem start da odem na netu i tako se desi da ubaguje.
Isto cesto se desava da mi pukne internet veza i tako mozda zaredom 5-6 puta pa posle sat vremena opet..
Molio bih pomoc,da li neko zna o cemu se radi,da li mozda trebam promeniti windows,neka komponenta ne radi dobro.... ?
Temperature procesora i grafe istina jesu više ali to ništa ne mora da znači.
Pre nego što se upustiš u zamenu termalne paste i ostaloga provrti još jednom iste testove (prime i furmark zajedno sa svim ostalim programima isključenim) i ako se i tada ne zabaguje mašina pregrevanje (a verovatno i napajanje) nisu problem.

Zato napominjem da moraš još jednom da uradiš stress test i to bar sat i po do dva sata da bi se moglo utvrditi sa sigurnošću.
Jer po ostalim simptomima tvoj računar lako može imati softverske probleme.
Problem sa pucanjem internet veze da li je počeo u isto vreme da se pojavljuje kad i crni ekran?

Poslednja izmena:
probaj da ga ocistis izduvas na kompresoru (po mogutstvu)
Promeni pastu i na procesoru i na grafickoj i da li imas dodatnih ventilatora ako ne stavi otvoreno kuciste i obican ventilator da duva
to je velika temperatura a za test je kratko 5-10min

AMD GAMER,napajanje je LC POWER LC600H-12 600W sad cu ugasiti racunar,uslikao sam kuler
poolmaker,ponovicu test pucanje veze imao sam i na drugom kompu isto cesto,za sada veza mi nije pukla 3/4 dana.
Mislio sam da je graficka posto kada se ugasi ekran pocne da zuji tv posto nemam zvucnike graficka je povezana sa tv-om hdmi kablom

Nemam kompresor,obavicu test pa vam javljam rezultate.
Hvala svima na odgovorima

Opet taj LC600H..

Vrlo verovatno da je grafika. Sad, da li zbog nedovoljno struje ili zbog temperature.. Ili mozda neceg treceg, ko ce ga znati. Licno, verujem da je do visoke temperature. Skini bocnu stranicu kucista za pocetak. 67 stepeni procesora u prajmu jeste malo vise od tolerantnih 62 za dati procesor, ali nije strasno i ne verujem da u igrama prelazi 55. Inace, vise temperature su isto tako posledica pregrejavanja ostalih komponenti u datom kucistu.

Ako je TMPIN2 temperatura cipseta, a predpostavljam da jeste, visoka je i ona (naravno, sa rezervom usled softverskih ocitavanja temperature).

5 minuta testiranja je prosto nedovoljno. Pusti prajm i furmark u isto vreme najmanje pola sata (da bi otklonio nedovoljno jako napajanje kao uzrok), ili samo furmark (posto sumnjam da se gasi grafa zbog temperature).

Zaboravih da napomenem da je LC600H-12 na granicama svoje izdrzljivosti u loadu tvog racunara. :)

Poslednja izmena:
da li moze da "crkne" graficka ili neki deo komp-a ako pokrenem prime95 i furmark u isto vreme i budu velike temperature ?
Skinuo sam bocnu stranu,samo da pitam da li smem fenom za kosu da prislonim kuleru graficke i procesora u kucistu da se produvaju,fen ima dugme da duva hladan vazduh ...

Postoji neka sansa da nesto crkne, naravno, ali takva sansa postoji i u svakodnevnom radu..

Sa otvorenom stranicom bi trebao da imas malo manje temperature. Fen moze, samo je problem taj staticki elektricitet koji ume da stvori.

Moj savet ti je da promenis graficku karticu sto pre, za nekog daleko manjeg potrosaca. Ako trazis slicne performanse, moj savet ti je HD 7790. Napajanje takodje u neko skorije vreme.

Naravno da možeš da produvaš sa fenom, samo je pitanje koliko će pomoći. Ispod ventilatora na lamelama kulera se najviše zapuši. Isto tako na grafičkoj. Pzi da zadržiš ventilatore da se ne okreću dok duvaš. Po mom iskustvu, ako dođe do tolikog pregrejavanja da se kompjuter gasi zbog toga, ništa bez skidanja hladnjaka i baš dobrog čišćenja i menjanja paste. Svo to testirane ti ništa neće značiti dok god se gasi i pod normalnom upotrebom, može samo nešto da upropasti ako safety zabaguje. Očisti, sredi, ohladi pa onda testiraj do mile volje.

Nazad
Vrh Dno