Šta je novo?

Gasenje Ili Ne?

kjager

Slavan
Učlanjen(a)
06.05.2006
Poena
350
Imam jedno elementarno pitanje,cuo sam mnogo prica o tome da li trebe gasiti
comp ili ne.Sta je zaista od toga istina?:trust:

A zasto ga ne bi gasio? Zasto bi ga gasio?
Zavisi za sta ga koristis. Obicnom korisniku niko ne moze da kaze da ne gasi kompjuter. To bi bilo suludo, a i poludeo bi od buke.
Ne znam da li mislis na gasenje iz struje ili klasicni ShutDown?

cuo sam mnogo prica

Bas me interesuje koje su to price koje idu u prilog jednom ili drugom.

Zavisi kako ga i koliko koristiš.

Lično sam bliži stavu da ga ne treba gasiti (svoj ne gasim jer je u upotrebi 14 sati dnevno od ukućana, a preko ADSLa stalno stiže pošta, poruke...) jer navodno statistika pokazuje da većina kvarova nastaje pri uključenju računara a ređe usred rada. S druge strane komponente (naročito mehaničke) se nešto malo troše pa ako se PC duže neće koristiti logično je da se ugasi.

A u firmi je zabranjeno da se gase računari (sme samo periferija) kako bi administrator van radnog vremena mogao da ih održava daljinski kroz mrežu.

kalimero je napisao(la):
A zasto ga ne bi gasio? Zasto bi ga gasio?
Zavisi za sta ga koristis. Obicnom korisniku niko ne moze da kaze da ne gasi kompjuter. To bi bilo suludo, a i poludeo bi od buke.
Ne znam da li mislis na gasenje iz struje ili klasicni ShutDown?

Bas me interesuje koje su to price koje idu u prilog jednom ili drugom.

mislim na klasican ShutDown

Bas tako - kako i koliko koristis komp, zavisice i da li ces stalno da ga gasis ili ostavljas upaljenog. Meni je komp koji glumi ruter i "down/upload machine" :D stalno upaljen. Ovaj na kome radim, gasim/palim bez nekih pravila, a onaj na kome VDub-ujem... hoce da ostane upaljen i po nekoliko dana, jer zaboravim na njega (da je zavrsio "posao") :D

E da... i ja bih voleo da cujem te razloge ZA i PROTIV ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Nema tu "za" i "protiv". Kao sto rekose, zavisi za cega se koristi. Verujem da ljudi koji su na flat paketu ne gase nocu.
Ja recimo ovu konfu ne gasim NIKADA, eMule radi, IDA skida [jos se i rimuje :d] i evo vec godinu i po dana radi bez gasenja, naravno izuzimam kada nosim negde ili menjam komponente ili prckam nesto unutra.... nekada i zaboravim da ga resetujem po 2-3 dana... I nista mu ne fali, temperature konstantne, sve sljaka kao leptir.... Ne vidim zasto bih ga gasio, ako se vec nesto skida.
A i navikao sam na kulere, hard, komp mi je na pola metra od glave uvek, pa ni ne primecujem kulere... Kada ga ugasim, cujem neki cudan zvuk tisine, i iritira....

Sa druge strane, ako neko nema flat, i smetaju mu kuleri normalno da ce da ga gasi.

Sa trece strane :d, ima ljudi kojima komp stalno radi, ali drze kuciste u drugoj sobi... I o5 tisina....

navodno stalno podizanje sistema steti procesoru,hard-u itd.I ja sam mislo da su te price glupost ali eto htedoh da se malo raspitam.hvala

kjager sto malo ne udaris search po benchu? Tema je prezvakana mnogo puta.

ajde da ne otvaram novu temu pa da se lepo nadovezem ovde..

dakle interesuje me posto nisam poznavalac elektrike i elektronike. Koliko trose struje konfiguracije u W/h u realnom radu . recimo kada ga ostavim nesto da skida ceo dan i noc. Da li je to povezano sa jacinom napajanja od recimo 400w i on konstantno vuce 400w/1h ili to varira od opterecenje racunara (optika i sl...)
Moram priznati da mi je to takodje jedna od bitnih stavki.

izvinjavan se ako sam pogresio u terminologiji ali kao sto rekoh nisam neki poznavalac

Poslednja izmena:
@duigor

Koliko će komp trošiti struje zavisi od toga kakva ti je konfiguracija i naravno šta se na njoj radi (šta je od komponenata aktivno, koliko je opterećen procesor, grafička), a ne koliko je jako napajanje.
Ako ti je bitno koliko ćeš struje trošiti mesečno, onda najbolje da ga gasiš.
Ako ti komp troši, recimo 250W u proseku + 50W za monitor (TFT), to dnevno ispada 7,2 kW ili na mesečnom nivou oko 220 kW, što i nije baš malo. Koliko će to uticati na tvoj kućni budžet proceni sam.
Sećam se kada je pre par godina John C. Dvorak u svojoj kolumni u PC Magazine-u izračunavao koliko mu struje godišnje potroše LE diode koje na elektronici rade kada su uređaji u Stand By režimu rada :zgran:
Treba biti baš totalni freak pa raditi tako nešto, ali o tome da li će ti komp mesečno povući 100 kW manje ili više itekako vredi razmišljati.

Ja moju net masinu, iliti SERVER, kako ga ja zovem (mada to nije :d) nisam gasio 22 dana, ali sam posle morao jer win je poceo s*anja da radi. Inace taj komp je Pentium 2 na 450Mhz, 8.4Gb HDD, 128SDRAM, Integrisana graf, Wireless Adapter, ostalo nebitno. Napajanje mu je od 230W, tako da sumnjam da wuche mnogo struje + nemam monitor za njega, nego preko VNC-a ga accesujem :)

"ali o tome da li će ti komp mesečno povući 100 kW manje ili više itekako vredi razmišljati"

apsolutno se slazem sa time da je to veoma vazno, pogotovo u danasnje vreme kada struja stalno poskupljuje. Nekako imam utisak da ljudi uopste i ne razmisljaju o tom segmentu potrosnje, kao da imaju utisak da komp po defaultu mora biti upaljen i da jednostavno ne obracaju paznju na potrosnju. Za mene je to isto toliko bitna stvar kao kada cu ukljuciti bojler (u vreme jeftine ili skuplje tarife). malo sam banalizovao stvar da bi istakao kako se i na to treba misliti.
napomena: nisam freak i ne ukljucujem komp samo nocu (a cak i nemam klasican bojler) :D

Sale je napisao(la):
Ako ti komp troši, recimo 250W u proseku + 50W za monitor (TFT), to dnevno ispada 7,2 kW ili na mesečnom nivou oko 220 kW, što i nije baš malo. Koliko će to uticati na tvoj kućni budžet proceni sam.
Sećam se kada je pre par godina John C. Dvorak u svojoj kolumni u PC Magazine-u izračunavao koliko mu struje godišnje potroše LE diode koje na elektronici rade kada su uređaji u Stand By režimu rada :zgran:
Treba biti baš totalni freak pa raditi tako nešto, ali o tome da li će ti komp mesečno povući 100 kW manje ili više itekako vredi razmišljati.

Prosecan racunar u idle-u iliti pri downloadu trosi 90-140W, monitor ugasis jer nema potrebe da radi. Znaci ajd da uzmemo da je to oko 10h dnevno, to je max 50KW mesecno. Sad jos neko to pomnozi sa cenom KW i nek vidi dal se isplati ili ne. pozz

@Misko
Nisam računao, niti imam mogućnosti za izmerim koliko struje vuče računar noću kada samo downloaduje, ali otprilike mi je račun za struju veći 800-900 din mesečno otkako sam uveo ADSL. Monitor naravno gasim (tj. sam odlazi u Stand by posle određenog vremena).

KizaTheDeath je napisao(la):
E da... i ja bih voleo da cujem te razloge ZA i PROTIV ;)
Pozdrav!
MrBigJump.gif

Elektrodistribucija Srbije je glavni razlog protiv. Po meni, nije toliko bitno KOLKIKO struje se trosi vec los KVALITET iste.

Poslednja izmena:
Sale je napisao(la):
@Misko
Nisam računao, niti imam mogućnosti za izmerim koliko struje vuče računar noću kada samo downloaduje, ali otprilike mi je račun za struju veći 800-900 din mesečno otkako sam uveo ADSL. Monitor naravno gasim (tj. sam odlazi u Stand by posle određenog vremena).
Mislim da si preterao, mnogo je to....

dr.Tiristor je napisao(la):
Mislim da si preterao, mnogo je to....

Neznam doktore šta da ti kažem... To je otpilike to... Jedino ako u međuvremenu struja nije poskupela ili su sijalice počele više da mi troše.

duigor je napisao(la):
ajde da ne otvaram novu temu pa da se lepo nadovezem ovde..

dakle interesuje me posto nisam poznavalac elektrike i elektronike. Koliko trose struje konfiguracije u W/h u realnom radu . recimo kada ga ostavim nesto da skida ceo dan i noc. Da li je to povezano sa jacinom napajanja od recimo 400w i on konstantno vuce 400w/1h ili to varira od opterecenje racunara (optika i sl...)
Moram priznati da mi je to takodje jedna od bitnih stavki.

izvinjavan se ako sam pogresio u terminologiji ali kao sto rekoh nisam neki poznavalac
Moja konfa iz potpisa trosi oko 210w.Pa ti vidi.Peak postoji(skok) ali jako kratko...Problem kod potrosnje je shto no-name napajanja nemaju snagu koja je navedena.Neka imaju i 100w a pishe 350w.Uzas...u sustini,skidanje data sa p2p konekcije ne vuche mnogo struje.CPU odmara prilichno,grafichka isto...itd...Ne vuche stalno maksimum od PSu-naravno...

Poslednja izmena:
Mislim da je komp. zdravo povremeno ugasiti iz nekih praktičnih razloga! Evo na primjer moj prijatelj 2 tjedna nije gasio komp nego je samo palio i gasio programe i igre i sustav se srušio bio je to win XP sp1! DDR memoriju treba barem resetirati da se isprazni jer ovako ona nema neke ''pametne'' mehanizme za to! A i same komponente imaju svoj vjek trajanja, pa ako se stalno koriste normalno da im je životni vijek krači! najbolji primjer su projektori kod kojih lampe imaju par tisuča sati rada, iako se to čini puno kada se projektor kupi, ako bi stalno radio to vrjeme za čas prođe i ode par stotina eura u vjetar na novu žarulju!
Moj zaključak: ako se nama šta pametno raditi bolje da je komp ugašen, jer se štedi i struja i hardvare koji s obzirom na naše 'ne'prilike i nije baš prejeftin!

Ako je ovako kako je folka09 napisao, onda komp nije namenjen za gasenje, za razliku od projektora, btw.

Ajao, gde ste nasli da uporedjujete lampe za projektor i silicijumske spojeve....????!!!

Pa htio sam samo napisati da sve ima svoj predviđeni vjek trajanja i da ako komp stalno radi skračuje vijek trajanja! Serveri su namjenjenji za stalni rad, ali i cijena im je mnogo veča od desktop računala, a i složit čete se arhitektura im je ipak malo drugačija od desktop računala!
Da malo sam pretjerao s usporedbom, ali to mi je palo na pamet, jer je baš danas na predavanju pregorio projektor! Ispričavam se zbog ove glupe usporedbe.....

Evo još jednog primjera zašto gasiti komp! Prije nekih godinu dana moj prijaatelj je ostavio komp upaljen, baš u prolječe, skido je neke mp3-ce s neta preko isdn-a! Vrjeme je bilo ljepo, ali naglo se naoblačilo i počelo je grmit, grom ne samo da mu je skurio modem, nego i matičnu(ata kontrolere), memorije i disk, jedino je proc osto nekim čudom živ! Šteta je bila preko 500 eur-a! Možda se ne isplati gašat, ali ja to ipak činim zbog ovakvih i sličnih primjera....

Poslednja izmena od urednika:
U takvom slucaju i da je bio ugasen isto bi bilo. Grom ga je verovatno udario preko telefonskih kablova pa kroz modem, pa sprzio ceo komp. Jedino bi bilo od pomoci da je svaki put vadio kabl iz modema, kao sto sam i ja sam radio.
Inace, slazem se da je windows potrebno restartovati kadkad, bas zbog tog praznjenja memorije jer se zaglupi pa stuca.....ili staviti linux:p

pa sto nije stavio UPS izmedju racunara i uticnica.

Moze i sto ja koristim produzni sa sa zastitom od groma.

Ja ga ukljucujem ujutru i gasim uvece ( eventualno restartujem u toku dana , ako se nesto zablokira)
E sad , kada ga iskljucim , to uradim potpuno ( iskljucim i napajanje na dugme i ekran iz stand by-a)
da li je ovo OK, pretpostavljam da nema potrebe da bude pod naponom

I ja radim slicno, ja ga iskljucim komplet na produznom. Sigurnije je kad nije pod naponom, nikad se ne zna kad se moze desiti neki "kurslus".

Moj glas ide za NE GASENJE.
Stvar je vrlo prosta. Pretpostavljam da vecina nas ima racunare koji su sa komponentama starosti do godinu dana (vecina distributera daje toliku garanciju).
Ukoliko pogledate krivu otkaza videcete da ona ima oblik "kade" i da je broj otkaza u pocetku najveci, da bi se vremenom on smanjio, kada se ulazi u tzv. stabilan rad sistema i na kraju posle izvesnog vremena ulazi se u zonu tzv. "kriticnih otkaza" kada otkazuju kljucne komponente (maticna ploca npr.). E, sad niko ne moze sa pouzdanoscu da kaze koliko traje koja od faza, ali vecina eksperimenata pokazuje da ova prva faza, "faza decijih bolesti" traje prvu godinu eksploatacije. Dakle, ako treba da se pokvari nesto onda je bolje da to bude u godini garancije. Da bi se to desilo, racunar mora i da radi, zar ne?

Kada udjete u fazu stabilnog rada, verovatnoca da ce doci do otkaza je najmanja, pa zasto onda da ne radi?

Kad udjete u zadnju fazu, "faza kriticnih otkaza", tada ni Bog a ni gasenje ne moze da vam pomogne, osim naravno ako racunar ne drzite non-stop ugasenim, jer, onda ne moze nista ni da se pokvari :) Ili se vec pokvarilo ali vi ne znate.

QualTubCurve.gif

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, ne gasim PC, a i restartujem samo kad neka instalacija zatraži.
A sad sam ga prvi put i ostavio samog nedelju dana ;). Bio u inostranstvu, preko kamerice nadgledao stan, curkao mi neki dugačak download (SuSe 10.1 DVD), anti-spam program ubijao viškove u sandučetu da bih telefonom lakše čitao mailove u roamingu... ništa mu nije falilo. Naravno, imam APC strujnu zaštitu, kvalitetno napajanje, taštu u blizini ako zatreba...

Davno, kad sam imao BBS, napravili smo bili mali uređaj vezan za napojnu sklopku. Uređaju je preko serijskog porta jedan rezidentni program stalno slao impulse. Ako impulsi ne stižu nekoliko sekundi - sklopka je prekidala napajanje računara...

Vrh Dno