Šta je novo?

gasenje hdd-a

Johnny Bravo

Slavan
Učlanjen(a)
29.12.2004
Poena
319
Rekao bih da je problem softverske prirode, mada ne mora da znaci. Imam c: (2x250 raid 0) i d: (80). Prvo je problem bio samo sa tim od 80 al' se sada izgleda rasirio. Kada pokusam da pristupim nekom fajlu hdd se ugasi i pojavi mi se onaj plavi ekran "ako prvi put vidis ovo pravi se lud, a ako je drugi put onda proveri hardver" i resetuje se komp. Ja rek'o neka glupost i probam opet da npr. obrisem isti fajl i opet se isto dogodi, i opet probam al' sad uspem. ALI probam ti ja sada neki drugi fajl (copy, delete...), kada ono - opet se resetuje. Smor. Onda nekako posle jedno 5 resetovanja uspem da prebacim sve fajlove na c: i formatiram d:. To je bilo pre jedno 2 nedelje. Kad juce - opet! I to mi se cini da je sada na bilo koji (odnosno svaki) fajl poceo da se resetuje. Sada nisam uspeo da prebacim sve podatke sa d: na c:, nego sam ih srezo na cedeove (i pritom nije pravio probleme), a one koje sam prebacio su pri kopiranju sa c: na c: (u drugi dir) izazivali gasenje hdd-a i reset. Formatiram d: iz Partition Magic-a 7.0 (prvo sam ga formatirao iz windowsovog disk managera), opet vratim podatke na d: i rek'o to je to. Kad sad pre 30 min. uzeo da defragmentujem c: i ponovo se ugase diskovi!

Znaci, prvo je problem bio samo sa d:, a sada je i sa c: i sa d:. Mislim da je problem zapravo uvek i postojao sa oba diska nego se nije manifestovao. Oba su NTFS, instaliran je SP2 cim sam instalirao XP, iskljucen je system restore, iskljucen onaj drive-indexing-vec-kako-se-zove i za c: i za d:. Sistem je (skoro) maksimalno optimizovan i maltene da nemam nijedan service aktivan koji mi ne treba.

ploca: asus P5LD2/DL
hdd: 2x250 WD sata RE, 80 WD sata

Jel' neko mozda zna resenje? Mislim, cini mi se da mi definitivno ne gine format c:, al' necu ponovo da instaliram gomilu softvera i da se posle 2 nedelje javi isti problem.

I jos jedno pitanjce: jel' nekako moguce instalirati raid driver (F6 pri instalaciji XP-a) sa CD-a, tj. da ne ubacujem flopi, niti da ga integrisem s enlajtom?

Probaj neki live linux ili neki boot disk (npr Hirens Boot) ako imas mogucnost, da vidis da li se sa njima desava isto.
Za drugo pitanje: Tesko, ako ne i nemoguce

proveri i konektore napajanja. meni se desavalo da se hard ugasi i upali sam od sebe i na kraju sam promenom molexa resio problem.

Imao sam problem sa hdd-om da se iz cista mira sam ugasi dok comp jos radi ili da se resetuje kad pokrenem neku zahtevniju igricu. Onda sam oborio clock memorije koju sam overklokovao i sve je posle toga radilo normalno. Ako si overklokovao mashinu onda ili povecaj voltaze za memorije ili cpu ili vrati na default pa onda probaj ako ne .... :whip:

Hvala na odgovorima, komp nije oc, konektori su ok (doduse simptomi nisu pokazivali da nisu ok, mada sam proverio). Najverovatnije da je problem do moje "(skoro) maksimalne optimizacije"🙂. Od sad nema (mnogo🙂) cackanja po registry-ju i servisima. Ako bude sve u redu kada stavim sav softver, onda je to to.

Ponovo pitanje u vezi sa F6/instalacijom win-a: da li xp moze da prepozna usb flopi i da sa njega instaliram raid driver? (posto nemam flopi u kompu)

@Johnny Bravo: potrazi program nLite. Sa njim se mogu ubaciti sata driveri na instalacioni disk M$-ovog OS-a. Ne znam da li ces moci da ubacis drivere za raid (nisam nikad koristio raid), mada ti ne gine da probas. I jos nesto: Google is your friend! :type:

Aj javi ako ti uspe usb-floppya, meni je standardni floppy crkao, a odavno nisam formatirao bratovu gaming mashinu. Chisto da znam shta me cheka - mrzi me da ubacujem sa nlite-om.

Pozdrav,
Daniel

gugl, enlajt, sta je to? 🙂 driveri za raid mogu da se ubace, ali kao sto rekoh u prvom postu "jel' nekako moguce instalirati raid driver (F6 pri instalaciji XP-a) sa CD-a, tj. da ne ubacujem flopi, niti da ga integrisem s enlajtom?"
ocigledno cu morati da uzmem neki flopi, ako to bude usb, javicu da li sam uspeo

poz

Ne bih da te plasim ali moj maxtor Bog da mu dusu prosti je pred rikavanje davao takve simptome, cijese ono ttkkk kao kad ugasis komp i totalno blokira i samo restart je pomagao...
Poz i srecno :wave:

Nazad
Vrh Dno