Šta je novo?

Gaming konfiguracija do 42 000 maximum.

dablin

Cenjen
Učlanjen(a)
27.04.2012
Poena
160
Planiram da kupim racunar za gaming.Od komponenata imam vec HDD WD 750 GB sata2,imam kuciste imam monitor.Znaci treba mi Maticna,procesor,napajanje,ram memorija,dwd rezac,graficka.
Sta uzeti pitanje je sad a budzet za ovo sto mi treba je maximum 40 000-42 000.
Kao moze ko predlaze amd i intel da ponudi za poredjenje.

Definitivno je danas najbolji izbor Intel, nema tu šta da se puno priča.

Kupiš lepo neku Asus, Gigabyte ili ASRock Z77 matičnu ploču, u rangu do 120-140 evra i imaćeš odličan izbor. Pošto već imaš gore navedene komponente, odlično je da ti ostaju sve ove pare za ove komponente.

Evo moj predlog:

Matična uži izbor:

Procesor, tu nema dvoumljenja, kupi Intel Core i7 3570K, ili, ako ti ne treba najbolje, onda uzmi 2550K ili 2500K. Ali imaj na umu da je 3570K predstavljen pre koji dan, dakle to je poslednja reč tehnioke od strane Intela, a kad već kupuješ nov komp predlažem da ideš direktno na Ivy Bridge, glupo je sada kupovati Sandy Bridge. Doduše, kažem, i 2500K je dobar izbor, ali ne tako dobar kao 3570K.

Evo procesora:

Procesora Core i7 3570K trenutno još uvek nema u Srbiji, pa se ne zna tačna cena, ako nećeš da čekaš, kupi lepo 2550K i uživaj.

Napajanje, gledaj da kupiš neko do maksimum 550 W, ne verujem da će veća snaga da ti treba. Gledaj marku napajanja Seasonic ili ovo iz liste, pogledaj:

RAM memorija: Danas je glupo uzimati bilo šta ispod 8 GB, pa evo predloga za 2x4 GB kit:

DVD rezač je danas potrošna roba i bilo koji da uzmeš nećeš pogrešiti. Evo predloga:

I, na kraju, grafička. Evo nekog mog izbora pa pogledaj šta možeš da izabereš iz budžeta:

Evo to su ti moji iskreni predlozi, preporučujem ti da sada odvojiš nekoliko desetina minuta da sve pogledaš, da izračunaš cene i vidiš šta se sve tačno uklapa u tvoju cenu sa linkova koje sam ti dao, i verujem ti da ćeš lako naći ono što ti odgovara.

AMD ne bih više nikom preporučio da kupuje, jer je Intel ubedljivo bolji za samo malo novca više.

Pa ja sam ti zato i predložio ovde mnogobrojne komponente, možeš da se snađeš valjda za toliko. Ukalkuliši sve to i moći ćeš, ne brini. Nisi onda precizno sve pogledao šta sam ti predložio, imaš tu i jeftinijih rešenja. Samo treba da sedneš i da izračunaš sve.

Imaš i još jeftiniju Z77 matičnu ploču, košta svega ovoliko: http://www.emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-lga1155-gigabyte-ga-z77-ds3h.11.html?productId=22238

Sa tim ćeš moći da sklopiš sve ono gore, ako kupiš ovu najjeftiniju matičnu sa linka iznad.

Evo ovako, ovo je 43.866 malo prelazi budzet ali ako bash nemash kesh onda stavi grafu 6850

Prilozi

• konfig.JPG
    konfig.JPG
    71.6 KB · Pregleda: 195
Poslednja izmena:
Ova grafička koju sam mu ja predložio je dosta bolja, a i ploča koju mu predlažeš je dosta slaba, ispod ove Gigabyte gore nikako ne bi smeo da ide, kao ni ispod ove grafičke.

http://itsvet.com/proizvod/powercol...-gddr5-ax6870-1gbd5-2d/comp_comp_vga/260/3111 Dakle kupi ovu grafičku, mnogo je dobra za ove pare.

Ploču uzmeš lepo onu Gigabyte od gore, a za procesor možeš i taj što ti je predložio Peđa, pa da kad imaš pare, kasnije, kupiš neki Ivy Bridge 3570K.

Kako sam skontao i3 2100 radi sad posao sa dobom grafickom,,a kasnije da upgradujem novu klasu procesora.ok Hvala

Da, dobro si shvatio. Bitno je da uzmeš matičnu ploču sa Z77 čipsetom, kao ovu gore navedenu za 9930 dinara, jer ćeš posle puno lakše moći da uradiš upgrade na Ivy Bridge varijante procesora, što je pitanje da li je tako lako sa starijom generacijom čipseta, Z68. Ovo što sam ti ja predložio, plus taj procesor i3 2100 je najbolja kopmbinacija za tebe.

Samo gledaj da odabereš kvalitetno napajanje, neko od onih sa linkova koje sam ti dao, nemoj tu da fušerišeš.

Ova grafička koju sam mu ja predložio je dosta bolja, a i ploča koju mu predlažeš je dosta slaba, ispod ove Gigabyte gore nikako ne bi smeo da ide, kao ni ispod ove grafičke.

http://itsvet.com/proizvod/powercol...-gddr5-ax6870-1gbd5-2d/comp_comp_vga/260/3111 Dakle kupi ovu grafičku, mnogo je dobra za ove pare.

Ploču uzmeš lepo onu Gigabyte od gore, a za procesor možeš i taj što ti je predložio Peđa, pa da kad imaš pare, kasnije, kupiš neki Ivy Bridge 3570K.

E a што му ти лепо не купиш те компоненте с почетка теме? Лепо је човек написао колики је буџет. Коме сад треба Бршљен процесори који нису ни стигли на наше тржиште. И шта ће му 8гб РАМ ако се не бави неким графичким дизајном и сл.?
@даблин конфигурација је ок само што мораш узети 6850 и неко ЛЦ напајање до 550 вати да спустиш цену до 42000

Poslednja izmena:
Kosta, stvarno mi nije jasno zasto lozis coveka. Zasto mu je neophodan BAS Z chipset? Sta fali Z i P? Imaj na umu da je coveku ogranicen budzet i da ne moze da ide na neku "jacu" Z77 i IB.
A tu PC 6870 slobodno moze da zaobidje jer su ljudi prijavljivali dosta problema sa njom kao i sa bukom iste.
Pedjina konfiguracija je sasvim ok, samo sto bih ja zamenio graficku (preskupa je ta 560-ica za ono sto nudi). Ukoliko ne mozes da uklopis neku normalnu 6870 idi na ASUS DC 6850 (tiha, hladna, ne cuje se). Napajanje Seasonic 400ET, a ako ostane para onda 430GB.
8GB mu je potrebno ako misli da pored igranja radi jos nesto na kompu a i cene su dobre tako da nema razloga da ne uzme.

Poslednja izmena:
Prvo ja ne ložim čoveka, zato sa mu i dao razne predloge,. on je mene posle kontaktirao jer je čovek video da ja nešto znam, za razliku od nekih ovde koji samo miniraju i ništa pametno ne kažu...sve to što sam rekao sam objasnio putem PP-a članu dablin, prema tome šta se vi sekirate.

Dablin, nemoj da padaš u vatru i da pod uticajem raznih "stručnjaka" menjaš svoj prvobitni izbor od pre dan ili dva, ono što si bio sastavio i poslao mi putem privatne poruke je najbolje moguće rešenje za tebe, i sa tim možeš da nekad u budućnosti napreduješ i dograđuješ komp. Ako se odlučiš za tu Asus P67 ploču, kaži zbogom svakom budućem updateu, jer je ploča stara i nije više podržana, za razliku od one Gigabyte od 9930 dinara ili 9100 koju si sam izabrao.

Na svemu drugom možeš da režeš cenu, ali ne na matičnoj ploči, ona je mnogo bitna za budućnost.

Samo cu reci da pogleda malo bolje tvoje postove i neka proceni koliko si kompetentan. Sa tobom nemam sta da diskutujem...
@Dablin, kada gledas plocu nemoj da se lepis samo za chipset jer je bolje imati bolje opremljenu P plocu nego osakacenu Z plocu. Razmisli dobro pre konacno odluke.

Poslednja izmena:
@dablin, dobro si se setio da sam pogledas. Naravno da imaju podrsku za Ivy i P67 i Z68 ploce, i naravno da je tacno da je bolje uzeti dobru P67/Z68 plocu nego osakacenu Z77. Posebno kad uzmes u obzir da je sto se update-a tice, Z77 vec sada zavrsena prica, nakon Ivy-ja nista novo neces moci da stavis na nju, tu je kraj, Haswel ce vec traziti novi socket.

Inace, ja ti uopste i ne savetujem kupovinu Ivy-a, a razloge ces lako pronaci i sam, pogledaj teme o Ivy Bridge procesorima na ovom i drugim forumima i vrlo brzo ce ti biti jasno zasto.

Znaci moj savet ti je ono sto u poslednje vreme redovno, nazalost, savetujem: NE slusaj savete na ovom forumu, nego odvoji nekoliko sati vremena, pa u istrazivanje i dekuacija na nekim drugim mestima.

Do koliko novca si spreman da ides? Moji neki predlozi bi izgledali ovako:
1. Asus P8P67 PRO ~120E
2. Asus P8Z68 V ~140E
3. Asus P8Z77 V ~150E
Ukoliko ne zelis/mozes da izdvojis ovoliko reci pa da potrazimo nesto jeftinije. Takodje, moras reci i koji procesor planiras da stavis (ako ide neki bez K oznake onda mozemo i H chipset).

moj budzet za matičnu trenutno je oko 13k dinara,trenutni proc je i3-2100 sa tendencijom prelaza na i5-2500k. A grafa powrcolor 6850,i napajanje (znam da je krsh ali *** budzet LC Power 600H-12 600W)... Da ne bude da hijackujem temu može odgovor i na pp ali mislim da bi i pokretaču teme odgovaralo isto rešenje kao i meni.

Nemojte da zbunjujute čoveka sa tolikim predlozima...bez obzira da li je u pitanju osakaćena ploča, čovek NEMA PARA za te bolje ploče i zato je sam izabrao tu Gigabyte Z77 ploču, možda ona nije savršena ali ima svojih prednosti: 3D Bios, nativna 4 USB 3.0 porta.

U krajnjem slučaju, ta Asus p67 ploča je dobra, ali ja prosto ne vidim svrhu da neko kupuje ploču toliko stare generacije, kad za samo malo veće pare može uzeti sasvim solidnu ploču, ne možda toliko dobru kao Asus ali kad čovek nema para tako je kako je.

OWERKLOKER, ti si neki baš čudan čovek, da znaš, namerno si zbunio čoveka i sada garant ne zna šta da radi. Ali kako hoćeš, to je tvoje i neću da ti se mešam u tvoje neobične pisanije na forumu...

niko ne zbunjuje coveka. to sto je nesto poslednje generacije NE ZNACI i da je dobro. njemu treba ploca za overclock, tako da treba da naponska vredi necemu. a gigabyte je pokazao vrednost i na mnooogo skupljim modelima, a kamoli ovde, hah. i p67 ima uefi bios. ima i bluetooth(koji ume da bude jako koristan, barem je meni bio). ima i 4 usb3.0 porta preko asmedia kontrolera. sta joj fali??? tu plocu koju si predlozio bi MORAO da menja za iole ozbiljan oveclock. ovu nece morati. pri promeni ploce je izgubio novac. i gde je onda?

Ok, slažem se sa tobom, turok, ako je ploča za overklok naravno da je ta Asus P67 ploča daleko bolja. Ali ja nisam stekao utisak da će dablin da klokne mašinu, nego sam stekao utisak da će kloknuti malo ili nimalo, barem takav utisak sam stekao na osnovu njegovog prvog posta, pa i kasnije.

Ako ima para, može i sa Z68 čipsetom da uzme, podrazumeva se.

Nemojte da zbunjujute čoveka sa tolikim predlozima...bez obzira da li je u pitanju osakaćena ploča, čovek NEMA PARA za te bolje ploče i zato je sam izabrao tu Gigabyte Z77 ploču, možda ona nije savršena ali ima svojih prednosti: 3D Bios, nativna 4 USB 3.0 porta.

U krajnjem slučaju, ta Asus p67 ploča je dobra, ali ja prosto ne vidim svrhu da neko kupuje ploču toliko stare generacije, kad za samo malo veće pare može uzeti sasvim solidnu ploču, ne možda toliko dobru kao Asus ali kad čovek nema para tako je kako je.

OWERKLOKER, ti si neki baš čudan čovek, da znaš, namerno si zbunio čoveka i sada garant ne zna šta da radi. Ali kako hoćeš, to je tvoje i neću da ti se mešam u tvoje neobične pisanije na forumu...
Moze da se uglavi P8P67 ploca koja je bolja od tog tvog Gigabyte-a. Stare generacije?! A koju to prednost ima taj GA u odnosu na ovaj Asus?
Ne, pokusavam coveku da pomognem da ne napravi glupost i juri po svaku cenu Z chipset kao sto si mu ti preporucio. Bolje nemoj da preporucis nista nego da pises cisto onako. Uostalom , kao sto vec magny cours rece neka pogleda sam po netu i neka vidi sta mu vise odgovara.

Pa korigirao sam gore iznad moj stav, ali pošto mi je on rekao da nema prara za bolju ploču, šta drugo sam mogao. OWERKLOKER, dugujem ti izvinjenje, nadma se da smo ok.

Ok, u svakom slučaju čekamo da se dablin oglasi i da pojasni da li hoće da klokne mašinu i do koje mere. Inače, svakako da je ta GA ploča daleko inferiornija od Asus ploče, to je tačno.

Pa korigirao sam gore iznad moj stav, ali pošto mi je on rekao da nema prara za bolju ploču, šta drugo sam mogao. OWERKLOKER, dugujem ti izvinjenje, nadma se da smo ok.

Ok, u svakom slučaju čekamo da se dablin oglasi i da pojasni da li hoće da klokne mašinu i do koje mere. Inače, svakako da je ta GA ploča daleko inferiornija od Asus ploče, to je tačno.
Ne planiram nista da klokujem.

i5 2400 i ne mozes da klokujes, mozes nesto malo preko b bclk. Xcentrik je ta kodje pitao. kod njega vazi klok. a za tebe sam napisao...
moj bi izbor, u svakom slucaju, bio taj asus. jeste ova ploca novija, i to niko ne spori, ali je ona ploca pouzdana.
izvinjavam se ako sam te zbunio, i srecna kupovina sta god uzeo. pozdrav

@Kosta10;
Nema frke. ;)

@Dablin;
To drasticno menja situaciju. S' obzirom da OC-a nece biti onda slobodno mozes da ides na dobro opremljenu plocu sa H chipsetom. Moj predlog je Asus P8H67 B3.

Vrh Dno