Šta je novo?

Hardver Gaming konfiguracija (~1.500 eur)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

boras_bb

Zapažen
Učlanjen(a)
26.01.2023
Poena
22
Zdravo svima,

Dugo radim na laptopu i nisam sklapao konfiguraciju zadnjih 6-7 godina.
Interesuje me, da li za budžet od 1.500 eur, mogu da dobijem nešto bolje od navedenih komponenti:

Procesor: AMD Ryzen 7 7800X3D 4.20GHz AM5 BOX 100-100000910WOF
Grafička: SAPPHIRE 11335-03-20G Radeon RX 7700 XT 12GB GDDR6 PURE PCIE
M. ploča: ASUS ROG STRIX B650-A Gaming wifi
M2: SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V9P1T0BW
Napajanje: SEASONIC Focus GX 1000W PCIe5 white
RAM: G.SKILL 32GB Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3040F1
Hlađenje: ARCTIC COOLING Liquid Freezer III 420 A-RGB white
Kućište: NZXT H5 Elite

Unapred se zahvaljujem svima na odgovorima. :)

Planirao sam na KP-u da nađem sve, u radnji da kupim kućište i eventualno hlađenje.
Postoji šansa da poručim nešto iz Nemačke, samo ne znam gde bih tamo mogao da gledam tehniku i da li je uopšte jeftinije od KP-a. Ako imaš neki predlog ili znaš provereni sajt, možeš da mi pošalješ u PP.

U H5 ne staje 420mm, moze samo napred 280mm ili gore 240mm,

Napajanje moze 850W, mozda nesto jeftinija ploca, a da ostatak ulozis u jacu grafiku...

H6 trenutno ima sjajnu cenu u srb ako nisi fan argb.

I Asus b650 ploče se nisu dobro pokazale... Slabije napajanje možeš, ako igraš na rezoluciji većoj od 1080p idi na slabiji proc tipa 7700X a uzmi jaču grafiku, možda možeš i 9070xt....

H6 trenutno ima sjajnu cenu u srb ako nisi fan argb.
Video sam sad, još bolja opcija. Hvala za predlog :)
I Asus b650 ploče se nisu dobro pokazale... Slabije napajanje možeš, ako igraš na rezoluciji većoj od 1080p idi na slabiji proc tipa 7700X a uzmi jaču grafiku, možda možeš i 9070xt....
Našao sam malopre FSP Vita GM 850W, deluje mi kao dobro napajanje. Takođe, našao sam i neku varijantu ploče koja će da mi završi ono što mi treba (ASROCK B850), dosta je jeftinija od ove koju sam prvobitno našao. Šta misliš o ovome?

U kom smislu se Asus b650 ploce nisu dobro pokazale?

Elem, ja bih uzeo neko jeftinije napajanje, normalniji ssd a ne taj precenjeni samsung, i malo jeftiniju plocu i tu ustedu ulozio u malo jacu grafiku.

Elem, ja bih uzeo neko jeftinije napajanje, normalniji ssd a ne taj precenjeni samsung, i malo jeftiniju plocu i tu ustedu ulozio u malo jacu grafiku.
Slažem se...
Jeftinija B650 ploča (B650 Pro RS na primer), 850W napajanje ako razlika u ceni nije mala, ID Cooling Frozn A620 Pro SE kuler, jeftiniji SSD (mada razlika u ceni između ovog i recimo Kingstona KC3000 nije drastična), u pare uložiti u jaču grafičku.
Čak bih išao i na jeftiniji procesor ako nije u pitanju 1080p da bih eventualno iscedio dovoljno para za RX 9070 ili 7900XT ako ih još ima negde...

Asrock ima neki problem i dalje sa 9800x3d ceo net bruji o tome, spaljuje ih. Pa pazi ako se slucajno odlucis.
Sto se tice kulera ne nasedaj da se 7800x3d lako hladi i da malo trosi, raznosi ga to sto su jezgra dole. Meni je sa nekim id-coolingom 224 isao na 90 stepeni koliko ne sme da ima.
Asus b650 meni normalno radi. Mislim RADI, ne vidim probleme pakovao sam neku masinu pre 10-tak dana detetu b650 i 7800x3d i eto kuler ispao problem.
Ja i dalje hvalim be quiet pure power 12 iz hu 850w za 95e.
Nadam se da si h6 nasao za 9999 dinara ;)

id-coolingom 224 je teski budzetlija, nije realno poredjenje jer 620 koje Jurodivi predlaze zavrsava posao

Ali i 7800x3d ne treba da "trosi mnogo", a 224 xts je 220w kuler makar na papiru. Hladi po GN mnogo vece potrosace, nije bash 15e kuler, nego 35e kuler.

Moj previd, zamenio sam ga sa 214, koji je maltene ista stvar kao lc power cc120.
X3d procesori su zbog arhitekture zahtevni za hladnjenje, nije sve u potrosnji...
Ne znam za id, ali bih za amd recimo izbegavao neke arctic kulere (redimo duo 35) iako su i visa klasa u odnosu na id224, jer baza kulera ne pokriva ceo cpu, sto po meni donekle smanjuje performanse na amdu.

imaš malo pojašnjenja i generalno sjajan video o b650 pločama.

@weedman984

BUDZET Asus ploce su se lose pokazale si hteo reci, ne SVE Asus ploce. Ogromna razlika.

Tako je ili bolje reći TUF je onako, ROG je dobar ali opet i one u svojoj cenovnoj klasi imaju bolje izbore...

Ne pamtim kad je Asus u bilo kojoj kategoriji bio najbolji izbor, ali imaju brend i to naplacuju.

Video sam sad, još bolja opcija. Hvala za predlog :)

Našao sam malopre FSP Vita GM 850W, deluje mi kao dobro napajanje. Takođe, našao sam i neku varijantu ploče koja će da mi završi ono što mi treba (ASROCK B850), dosta je jeftinija od ove koju sam prvobitno našao. Šta misliš o ovome?
To napajanje je skorz ok priča, pogotovu što ima 10god garancije. Mana bucniji ventilator, nekome smeta nekome ne.

Sve to stoji, ali NIKAKO ne vredi 17000 dinara!!

Poslednja izmena:
Izmenio sam sve, ovakva je trenutno situacija. Kako vam se čini?

Procesor: AMD Ryzen 7 9700X
Ploča: ASRock B850M-X
Hlađenje: ID-COOLING FROZN A620 PRO SE
RAM: 32GB 6000 CL30 kit G.Skill Flare
M2: 1TB Apacer
Grafička: RX 7800 XT 16GB ASUS Dual OC
Napajanje: FSP Vita GM 850W

Meni deluje bolje nego prvi put :)

A dobro,neki ljudi vole da imaju zadnji model procesora/grafike. Ali generalno da, nista se ne gubi sa 7700 a oslobadja se 8-10000

9600x je 6 core, to ne bih preporucio. A ne moze za 90e da uzme grafiku vise klase, sem ako nekako moze da dobaci do rx 9070. Ako moze za toliku doplati,jedino tad se isplati 9600

Ako se vec baca toliko para nekako mi je prazno da se ne stigne bar do RX 9070.
200e je razlika, pa ako je to puno makar ustedeo nesto od toga na ostalom.

Nazad
Vrh Dno