Šta je novo?

GamePort problem ... ne radi !!!

Nuc

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
620
E od skoro sam primetio da mi gameport na ploci ne radi ... ali kapiram da je do problema doslo jako davno kada sam ubacio Audigy 2 ... mislim nemam ja bas neke potrebe za joystickom ali eto ovih dana mi dosla u ruke jedna stara igrica i da bih je igrao (pokrenuo) neophodan je joystick ... e ne daje mi se sad jedno 30e za USB joystick ... a i igrici tesko da je potrebno vise od dva dugmeta ...

evo sta sam ja preduzeo ...

neko mi je rekao da je neophodno da u BIOSu ukljucim OnBoard sound controler ... i nisam nesto siguran u to jer cini mi se da je radilo i bez toga ... ali ukljucio sam

isto tako u biosu pise da gameport koristi 201 (imam jos opciju za 209), i u device manageru standard gameport kao radi bez problema i konflikata

instalirao sam poslednje drivere za intel chipset ... nije pomoglo

probao sam joystick na drugoj masini ... radi

sta jos da probam ... pomozite ...

Za pocetak napises koja je ploca u pitanju , konsultujes njen manual ,
da slucajno ne postoji neki jumper za enable / disable game port ...

Poz

Ploca je Chaintech 6OJA3T a ne seceam se da sam dirao neke jumpere ... ipak pogledacu

nisi rekao o kom midi portu pričaš - o integrisanom na ploči ili o midi portu koji ide uz audigy, da li si ga uopšte instalirao. pogledaj u cont.panel/system/.../sound,video etc. ako ti je instaliran audigy game (midi)port a konektor ne reaguje na džojstik (ili klavijaturu) otvori kućište i proveri da li ti je kablić od audidžijevog midija povezan sa midi konektorima na matičnoj ploči ili na zvučnoj kartici. pošto ti je integrisana zvučna karta diseblovana u biosu, isto uradi i sa integrisanim game portom i nek ti radi samo onaj na pci zvučnoj kartici. ja sam imao skoro iste probleme samo sa klavijaturom pošto su mi u servisu prilikom instalacije pogrešno spojili kablove...

trebalo bi da u bios-u moze da ukljuchi samo midi/game port za zvuchnu dok sama integrisan zvuchna moze biti iskljuchena...ali ako je i audigy tu bilo bi pozeljno sve u bios-u da iskljuchi da mu se sluchajno ne kolje to 201 ili 209 sa audigy game portom...i da to zakachi na audigy game port...jedino ako mu adigy nema neki jumper ali ne verujem...

Vrh Dno