Šta je novo?

Gamepad - kako steći naviku?

NAS

Slavan
Učlanjen(a)
01.06.2009
Poruke
4,955
Poena
355
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 3600
Matična ploča
ASRock B450M Pro4 R2.0
RAM
Kingston FURY KF432C16BBK2/16
GPU
ASUS DUAL-RX580-O4G
Storage
Crucial P1 1TB i LEGEND 710 PCIe Gen3 x4 M.2 2280 Solid State Drive
PSU
RM650x 80 PLUS Gold Fully Modular ATX Power Supply
Kućište
ASUS Prime AP201 MicroATX Case
Monitor
27UL550P-W 27" 4K UHD IPS
Miš & tastatura
Logitech MK235
Mobilni telefon
Menjam ih ko čarape :)
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav,

90-ih Sega i džojstik, naviknem se i igram satima.

2000-ih CS u igraonici, prvo tastatura sa strelicama, posle prešao na wasd.

Nakon toga je na red došla kupovina prvog kompa, zatim gamepad sa kojim sam uvek igrao trke a sve ostalo preko k+m.

Stigao mi je nov Microsoft controller ali navika je navika, igram minut, bacam gamepad iz ruku i prelazim na k+m.

Mislio sam da kupim XSS i pređem na igranje iz fotelje ali prvo da vidim da li mogu da se prešaltam na gamepad.

Nisam MP igrač, igrao bih neki SP naslov, trke i fudbal.

Probao AC Odyssey i treba malo vremena da se pohvataju komande i daleko je lakše ciljanje (luk i strela) kada se Aim Assist stavi na Full.

Imate li savet kako se što lakše navići na gamepad?
 
Third person ciljanje i pucanje je uzas kako god okrenes i tu prakticno nema navikavanja. First person moze relativno lako da se navikne i bas bude dobro onda, mada i zavisi od igre kako je uradjeno.

Za fudbal ja recimo nikad nisam mogao da se naviknem da se krecem na analogne, samo d-pad sam mogao da koristim..
 
Ma samo treba da se koristi, mozak će da odradi svoje vremenom, isto je kao bilo koja druga manuelna veština. Ja više skoro ništa ne igram na k+m osim fps-a a sećam se kad sam se zainatio da se naviknem na gamepad kao ti oplakao sam prvi nivo u Killzone, ceo dan mi je trebalo prvi nivo da pređem.
 
  • Like
Reagovanja: NAS
Repeticija i nemoj odustajati.

Ja sam PC only gamer od 2000ih. Malo sam ganjao PS2 ali ubrzo nakon toga PC. Prvu konzolu uzmem tek prije godinu dana, PS5 i mozes misliti koliko mi je tesko bilo. Ali nemoj odustrajati. Ja vec nakon pola godine igram na 100% senzitivitetu.

image.png



Ono sto mi je zao, sto meni nije niko rekao kada sam pocinjao osim "keep it up":

Smanji deadzone na svakoj igri na kojo mozes. Ako mozes stavi na 0 i nema veze sto ces imati stick drift. Gotovo nikad ne drzis palicu na "nuli"

Iskljuci akceleraciju bilo koje vrste. Neka bude sto vise "prirodnije".

Gasi aimbot/aim assistant bez obzira koliko budes los.

Od starta koristi sto vecu brzinu, koliko god budes los. Ako krenes, kao ja, sa 35-45% pa kao ono, vremenom povecavaj, svaki put ces imati problem i period navikavanja da ti proces ucenja samo uspori. Ja sam ironicno, na zayebanciju povecao na 100% kao "PRO", i pomalo, ostao na tome.

Bez obzira na stil igre, gledaj da ti je kretanej jednak aimu. Ako stavis "camera view" na 80%, stavi i aim na 80%. Nemoj razdvajhati. Ja sam smanjivao, kretanje 100%, aim 50% ali to su dvije razlicite verzije za navikanje. Opet, samo ti uspore proces ucenja.

Izbjegavanj igre koje imaju "defektne" komande i los aim da novac zaradjuju, bjezi od njih. A jedna od njih su Metro igre. Ne znam sta je sa tim studijem. Imas 4 vrste senzitiviteta na metro exodus, i nemas pojma koji sta radi osim da su sva 4 idiotska.

Metro Exodus has such bad gamepad controls it's actually kind of fascinating that they could screw it up this bad

GTAV isto nije neka sreca, ako ugasis aim assist, igra usporava kada ciljas na osobu cak i ako su to suigraci. Jako smeta.

Cyberpunk 2077 ima katastrofalne komande ali ima dosta opcija da se podesi po zelji pa probaj naci neki tutorijal. Overol je problem sa igrama sto svaki developer misli da je on izmislio sta je controller pa svako ima filozofiju "kako treba da radi". Svi developeri zive ispod kamena kada je controller u pitanju.

Ja nisam, ali za pocetak mozes probati neki ekstender na palici. Cisto da imas vise osjecaja. Vidim i ovi YT fejkeri, pardon, PRO igraci koriste iste:

image.png


Znam da te ne interesuje MP, ali ako bas zelis da brze naucis, upali ponekad Battlefield ili Rainbow 6 siege. Imaju najbolje kontrole (BF1, BF5 ili BF 2042). Par partija u MP igrama te nauci vise nego par sati u RPG igrama.

Savjet isto za Division 2. Sjajne komande.
 
Ja sam dao sve od sebe, kupio PS4 Pro, prešao na njemu RDR2 i GoW, igrao još nekoliko igara i nisam mogao da svarim kontroler. Jednostavno mi ne odgovara ma koliko sati ga koristio, osim u slučaju Mortal Kombata.
 
Ja sam sve igrao M+K, pa sam polomio ruku, uzmem skinem parce gipsa kod sake i tako pocnem gamepad da koristim. Evo vec 6 godina rokam na xbox gamepadu sve osim FPS, RTS, al zato igre iz treceg lica deeerem, auto aim i udri
 
U kojim igrama koristite vibraciju, u kojim isključujete i da li vam LT vibrira isto kao i RT (meni LT jače vibrira u odnosu na RT)?
 
U kojim igrama koristite vibraciju, u kojim isključujete i da li vam LT vibrira isto kao i RT (meni LT jače vibrira u odnosu na RT)?
Na PS5 mi je bio uključen uvek na default. Sad na XSS sam isključio na početku skroz, nema nikakve poente za razliku od onog za PS5...
 
  • Like
Reagovanja: NAS
Ja sam već punih 6 godina isključivo na gejmpadu, prvo PS4 pa sad PS5... igram i FPS online bez ikakvog problema. Ne verujem da ću ikad da se vratim na miša i tastaturu, jednostavno udobnost igranja se ne može porediti. Grbavim se na poslu za monitorom svaki dan, samo mi fali da nastavim kući :)
 
Najvaznija stvar je promena razmisljanja, da ne ocekujes da igras na nacin na koji si igrao na misu. Neces nikad biti jednako brz i precizan, ali ne znaci da ti nece biti zabavno, naprotiv. Meni je bas bila potrebna neka takva promena u odredjenoj gaming fazi posle hiljadu godina "jednog te istog" i kad mi se sve smucilo, od igara do stola/stolice itd. Igraces na neki novi nacin i mozda ce ti biti osvezenje kad naviknes.

Samo igraj i predji nekoliko SP igara koje su dobro resene i vremenom ces se navici. Cak ce ti povratak na misa posle toga mozda delovati previse brzo i sa prelakom kontrolom na sve strane, a nekad i "prazno i jeftino", zavisno od igre.

Za neke igre je i prednost odsustvo munjevitih pokreta, posebno kad igra nije dizajnirana za to. Cesto je tako u third person igrama. Bas sad sam to doziveo u TLOU na PC-u, kad u takvoj igri mozes onako nekontrolisano brzo da okreces pogled, izgubi se nesto, kao da je neki demo ili spectator mod u pitanju. Igre kao Mafia ili GTA isto.

Na misu si kao robot koji ima idealno brzo 360 okretanje cevi na glavi i u danasnjem game dizajnu se to cesto svodi na prosti point n click. Nanisaniti jednog protivnika je bukvalno to, a na joypadu je svako nisanjenje dostignuce za sebe, da tako kazem, posebno kroz razlicita resenja kontrola. Skroz drugi pristup i osecaj. Nema smisla porediti brzinu i efikasnost, naravno.

Postoji i stvar modernog game dizajna gde je 99% cak i fps igara dizajnirano za konzole i gamepad, pa i ako ti se cini da je prirodno da igras na misu, sve osim pogleda i nisanjenja je cesto uradjeno jako lose. Kombinacije tastera, drzanje jednog, a radjenje neceg drugog itd.

Ima i nesto dobro kod ogranicenja kontrolera, a to je sto svako mora da osmisli svoju verziju i svaka igra pruza drugaciji osecaj samog okretanja kamere i nisanjenja. Nema onog "sve je uvek isto - raw mouse input" momenta, nego ti sama interakcija uvek deluje drugacije i sveze. Cesto i lose reseno, doduse, ali bar je svaka igra novo iskustvo.

Ovo je kad hoces nesto pozitivno da kazes na tu temu, naravno da moze da ti dodje neki quaker ili counteras i da ti se smeje na to, ali nije to poenta, svi smo bili u toj fazi ovde. Kad se dodje u neke godine, pocne da te boli uvo za najefikasniji ili najbrzi nacin, bitno ti je samo da uzivas. Posebno vazi ljude koji ne igraju multiplayer vise, kao ja npr.

Moze da se uziva na kontroleru ako to zelis, naravno. Trazi vremena...
 
Džojped koristim isključivo za vožnje ili za upravljanje vozilima u Sajberpanku i sličnim igrama.
Sve ostalo igram pomoću miša i tastature. Da se patim na džojpedu, neću ni da pokušavam.
 
Pa da si pokušao možda ne bi to video kao "patnju", pogrešno je stvoriti čvrst stav o nečemu bez dovoljno iskustva.
 
Igre igram isključivo na PC-u. Nijednu od konzola nikad nisam posedovao, niti planiram da kupujem skoro bilo koju.
Je l' treba da koristim u pucačinama i RPG-evima auto nišanjenje i slične idiotizme, koji te lišavaju bilo kakvog truda i korišćenja mozga? Nemojte me zezati.
 
"Ima i nesto dobro kod ogranicenja kontrolera, a to je sto svako mora da osmisli svoju verziju i svaka igra pruza drugaciji osecaj samog okretanja kamere i nisanjenja.

Ovoi je najveci minus konzola, cak i od 30FFPSA i od visokih cijena za igre. Svaka igra ima svoj ufilozofiju sta je kontroler da dovodi do ludila. Ono sto konzolama treba jeste bas taj RAW input i da prestanu da kenj*ju. Upravo iz razloga sto nije svakome 12 godina, nemam cijeli dan slobodno da stimam i testiram komande da bi nakon 20 sati skontao da su kontrole krš. Evo upravo TLOU na PC-u ima kastastrofalne komande za gamepad zbog deadzonea da nije igrivo. Ja se ne lomio deset sati sa aimom koji izgleda kao da igram na dpadu.

Nije mi jasno zasto sony nema standar kada su kontrole u pitanju. Recimo TLOU PT1 ima par svjetlosnih godina bolje kontrole od Metro, Hell let Loose ili 2077. Ne kontam zivota mi.
 
Ja sam igrao par igara sa tastaturom i mišem na PS4pro, zavisi od igre do igre.

Mislim ok, igranje na gamepadu mi nije neko zadovoljstvo, ali nije ni da bih ga bacio..

Stavi onaj autoaim na max i rokaj. Tako sam ja prešao par igara i bilo mi je ok.
 
  • Like
Reagovanja: NAS
Ja sam sa DS4 prvo odigrao Witcher 3 i zamisli iako sam koristio gamepad istovremenno sam koristio i mozak tako da za kolegu koji misli da su te dve stvari nespojive - veruj mi moguce je i nije problem navici se.

Posto nisam toliko okoreli gamer plus imam more obaveza sledeca igra koju sam instalirao je Elden Ring koju sam probao sa M+K i posto u ovim godinama zelim da odigram opusteno i onako kako mi odgovara prvom prilikom prelazim na igranje sa DS4.
 
Ukratko iskrene prednosti i mane za mene koji sam imao PS2 i PS3, za FPS koji je dobro uradjen moze da se navikne i bude fino iskustvo, a neke stvari su dosta cool tipa prolazi tenk pored tebe u battlefieldu a gamepad zavibrira, ili tako neki immersive efekti su mi bili jako cool.
Evo sad igram BF2042 koji ima crossplay, cesto su xbox i ps5 igraci na serveru i ne vidim da se nesto muce ili da ih "dominiramo" sa misem, a koliko znam nema neki auto-aim ili je preslab na konzolnim verzijama..

Za third person pucanje je mucenje i tu nema stvarno sta da se diskutuje. Ne znam u cemu je razlika da u FPS mozes da se naviknes i bude super a u third person ne, barem je to moje iskustvo bilo..
 
  • Like
Reagovanja: NAS
Ja mislim da će ljudima baš first person biti veći problem, third person igre su često pravljene 100% za joypad u svakom smislu. Moderni tps je isto kao fps, imaš ADS i usporavanje nišanjenja, cover i sve ostalo.

Znam sta si hteo da kažeš, ali to više ima veze sa tim što često u third person igrama mehanika pucanja nije jednako napredna i sa dobrim osećajem, nego sa perspektivom.

Ljudi često stave Rockstar igre u prvi plan kad je third person u pitanju, oni su stvarno najgori u industriji u tom segmentu.

Stare "PC" tps igre su bile skroz drugačije, sa mnogo "primitivnijom" kamerom koja izgleda jednostavnije, nema drmanja, simulacije neke inercije pokreta kamere itd. Imao si lika na centru ekrana, ne over the shoulder pogled sa lošim fov-om, sve je bilo drugačije. Izgledalo je prostije, ali je bolje funkcionisalo na mišu,pogotovo uz primitivniju mehaniku pucanja.

Danas bi takva kamera delovala jeftino, posebno u igrama kakve teže da prave. Ja sam za tu staru varijantu, čisto da se zna, ali uz moderniji pristup.

Sve ovo pričamo zbog nekoga ko bi da se udalji od stola i igra udobnije, ako se igra u klasičnom pc fazonu, i ja bih izabrao miša i tastaturu, čak i tamo gde je gore.

Ovi komentari tipa "šta ima da probam" nisu za ovu temu uopšte.
 
Poslednja izmena:
Igram sa gamepad vise nego sa M+T, ne na konzoli doduse.
Navikne se covek. Ali da znate da gejmpedi imaju svoj dupli levi klik.
Uzmite neki sa hall effect senzorima i dobrom baterijom.
 
Ovo je odlična tema :)
Već pola godine imam Series S i igram se na kontroleru. Igrao sam Witcher 3 na starom kompu i sad na konzoli. Gde je bolje? Pa rekao bih da mi oba načina odgovaraju, drugačije je potpuno i ne znam šta bi pre preporučio. Možda blaga prednost kontroleru.
Platformeri, vožnje, sportske igre... Tu džojped stvarno dominira u odnosu na glodara i tipkalicu. Ali...
Pre par dana sam probao Far Cry 5. Samo ću ovo reći. Došlo mi je da plačem :cry:
 
Hehe, farcry 5 i kontroler tragedija. Na kompu sam jedino gta 5 igrao sa kontrolerom sve ostalo t+m, fps nisam ni pomišljao da pokušam uopšte.
Od nedavno igram i na konzoli i baš sam se zainatio da izbacim tastaturu i miša, posebno kad vidim koliko dobrih igrača koristi kontroler u warzone 2 koji najviše i igram. Nakon nekih tutorijala i podešavanja, warzone sam doterao do te mere da igranje bude komforno dok za neke igre jednostavno to nije moguće u toj meri
 
Jel ima neko da koristi xbox series s/ x controller za PC ali preko bluetootha? Ne preko Wifi adaptera.
 
  • Like
Reagovanja: NAS
Koristim ja i fino radi. Kupio sam kontroler sa wifi adapterom ali još nisam koristio taj adapter jer lap ima bluetooth.
 
Jel ima neko da koristi xbox series s/ x controller za PC ali preko bluetootha? Ne preko Wifi adaptera.
Koristim ja XBOX series X model, sve pet. Samo ne mozes koristiti 3.5mm izlaz. Ne moze ni na XBOX One. Mora biti onaj originalni risiver.
 
Ne treba mi to, krastavac zeznuo sam se kad sam kupovao, al sta sad krastavac, pa rekoh sad da uzmem BT resiver ubodem u usb i teram, nadam se da nije veliki lag
 
Hit or miss ti je sa bt adapterima za xbox kontrolere. Jedino gde u 99.9% slučajeva radi super jeste sa njihovim wifi adapterom, dok bt dok ne probaš ne znaš nažalost. Nekome radi ok, nekome laguje.
 
Ja sam uz kontroler kupio TP-Link UB500 blutut adapter i nisam primetio nikakvo kašnjenje, a baš ganjam Prodžekt Kars 3 u poslednje vreme.
Probao sam i WRC Generations i ni tu nisam uočio da ima laga.
 
Hvala na odgovorima, sutra isprobam da vidju dal ima laga :)
 
Ja imama dva TP-Link UB500 na dva razlicita racunara. Na jednom koristim Xbox One controller kao miš preko Steama jer je skopcan na TV, na drugom Serises S. Nema kasnjenja.
 
Nazad
Vrh Dno