Šta je novo?

Gainward HD3850 512 DDR3

jakim

Slavan
Učlanjen(a)
26.09.2008
Poena
304
Uzo sam pre negi dan ovu karticu i sad me zanima nesto. Graficka radi ok, ali cini mi se da mi je naoajanje lose. Evo sta se desava, kad upalim komp treba mu jedno 5-6 sek da se cuje ono beep i da pocne da ocitava i da se upali monitor. Za to vreme graficka nekako radi ubrzano bucnija je, tek posle onog beep se smiri.. Kao da ventilator na njoj radi 2 puta brze! Inace posle nema nikakvih problema, ali me sad zanima da li je to normalna pojava ili? Inace imam napajanje od 400w staro 2 god.

A koje napajanje? Ako je neko kinesko, + staro 2 godine, neće na dobro da izađe.

neko ANS 400w, kako mislis nece na dobro da izadje? sta moze da se desi? da menjam to pod hitno a? znaci graficka ne bi trebalo tako da se ponasa prilikom podizanja sistema?

Za to vreme graficka nekako radi ubrzano bucnija je, tek posle onog beep se smiri.. Kao da ventilator na njoj radi 2 puta brze! Inace posle nema nikakvih problema, ali me sad zanima da li je to normalna pojava ili?
To je normalno. Ventilator radi na maksimalnoj brzini dok kontrola obrtaja ne proradi.

To ANS je najgori krs od napajanja menjaj to pod hitno. Za 40e imas da kupis LC Power 550w koje ce ti vrsiti posao ili za 50e OCZ 500w. Ispod toga nikako ne idi.
E sad, to sto ti je graficka bucna kad upalis komp je savrseno normalno. Moj Palit 8800GT se isto tako ponasa, naime kad upalim komp ventilator se zavrti na 100% sve dok ploca ne POST-uje. Ali bez obzira na ovo, cak i da nemas drugih problema, menjaj to napajanje dok ne bude prekasno.

ok. menjam napajanje!! e sad bi da vas pitam jos nesto. u ati catalyst-u mi pokazuje da je gpu clock 300mhz a u everestu, a po defaultu bi trebalo 670mhz. cini mi se da je neki bug, evo sad sam skino gpu-z i pokazuje mi 668mhz. kome da verujem sad? ima li neko slican problem? ati catalist sam skino juce. pre ove imo sam nvidiu 6200 mislim da je ona radila na 300mhz, mozda zbog toga brka. prilikom upgrejda sam samo deinstaliro nvidia driver i ubacio atijev.

ok. menjam napajanje!! e sad bi da vas pitam jos nesto. u ati catalyst-u mi pokazuje da je gpu clock 300mhz a u everestu, a po defaultu bi trebalo 670mhz. cini mi se da je neki bug, evo sad sam skino gpu-z i pokazuje mi 668mhz. kome da verujem sad? ima li neko slican problem? ati catalist sam skino juce. pre ove imo sam nvidiu 6200 mislim da je ona radila na 300mhz, mozda zbog toga brka. prilikom upgrejda sam samo deinstaliro nvidia driver i ubacio atijev.

ATI Catalyst tako pokazuje jer ti GPU u 2D modu tj. u Windowsu radi na 300MHz, a kada udjes u 3D mod odnosno u neku igru tada se GPU podigne na fabrickih 668MHz.

Znam da je pitanje malo off ali kakav je kvalitet izrade ovog Gainwarda i koliko se greje.

hladjenje je odlicno, evo sad sam izaso is test drive unlimited i temperatura je 26, do sad mi nije isla preko 43. Graficka je odlicna.

evo npr. kuciste mi je otvoreno i kad stavim ruku jedno 10cm od graficke oseti se strujanje vazduha. ne znam kolko ti ovo znaci :)

Ok. Znaci mi dosta. Pitao sam zato sto nisam nasao valjanu sliku te kartice na netu. Hvala.

http://www.gainward.com/product/product_detail.php?products_id=171Nadam se da je dovoljno valjana ;)Inače ja imam 3870 nekih mesečak dana i više sam nego zadovoljan,bio sam malo skeptičan jer je Gainward ipak bio Nvidijin partner ali grafika radi jako dobro i kuler(isti kao na tvojoj 3850) je daleko bolji od sličnih dualslot rešenja naročito u poredjenju na "rerne"koje su ugradjivane na prve serije 3xxx kada se pojavila!Nema buke nema velike temperature ni cimanja oko podešavanja vent-a !Ostaje samo pitanje zašto nisi uzeo 3870 pošto je razlika u ceni mala?Ja sam imao pre ove 3850 sa 256mb ddr3 i razlika se oseti naročito sada kada sam promenio monitor mada je to i dalje nedovoljno za full detalje u 1680x1050 ali pašće cena 4xxx polako;)

Poslednja izmena:
Ja sam menjao moj XFX 9600GSO za ovog Gainwarda i pomak je u performansama vrlo veliki!!!Ali mi se cini da je bucniji od GF koji poznat po tome da je bucan....Sutra otvaram kuciste da vidim sta je...Inace prezadovoljan sam!

On je imao onaj stari XFX sa 1.4 memorijom, ali o5 mislim da razmena nije imala smisla jer skok performanisi nije mogao da bude toliko revolucionarlno velik ;)

Poslednja izmena:
On je imao onaj stari XFX sa 1.4 memorijom, ali o5 mislim da razmena nije imala smisla jer skok performanisi nije mogao da bude toliko revolucionarlno velik ;)

Sinoc sam pregledao rezultate sa Benchmarka (3800 i 8800 round-up).
Direktno poredeci Asus 3850TOP i Asus 8800GS TOP na istoj test masini, skroz su egal. Ista klasa. Ipak je ovo iskustvo iz prve ruke, ali stvarno mi nije jasno gde je primecen taj "veliki pomak u performansama!!!". :wave:

Ako je cena tačna(mada sumnjam)ova grafička je bestbuy definitivno !EDIT:Samo kuler vredi 50% vrednosti ako ne i više ali ipak mislim da je greška neka:D

Poslednja izmena:
Da,moj XFX9600GSO je bio sa 1,4 GHz memorijom,cekao sam verziju sa 1,8GHz,ali sam na kraju izgubio zivce cekajuci na Pakom,kod mog prodavca,presao na Pinsoft,trazeci Gainwardov 9600GSO,nabasao na ovo(6800din)...Ovo cudo ima magistralu od 256 bita,ima 512MB GDDR3 na 1,6GHz...Ati mi daje nekako bistriju sliku od GF(subjektivan osecaj!)Samo XFX je Mercedes za ovog Gainwarda i po opremi i po pakovanju i po kvalitetu izrade!Doduse ovo je referentni model....Uglavnom ulece ovde Zalman 100%,ubi me buka na 8% obrtaja ventilatora!
Na ATItool "cupava" 3D kocka sa 9600 GSO 616 frejmova,sa ATI 3850 850 frejmova prosecno,obe merene na difolt kloku!

Prilozi

• 3850 max.gif
    3850 max.gif
    16.4 KB · Pregleda: 75
  • oc2.gif
    oc2.gif
    16.6 KB · Pregleda: 71
  • Zalman VF900-CU Quiet Copper VGA Cooler.jpg
    Zalman VF900-CU Quiet Copper VGA Cooler.jpg
    21.3 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Samo XFX je Mercedes za ovog Gainwarda i po opremi i po pakovanju i po kvalitetu izrade!Doduse ovo je referentni model....

Nemozesh isto da kazesh i za GS modele koji imaju kvalitetan hladnjak ( moja 8800GT ima hladnjak sa heatpipeovima ) i gde je pakovanje bogato... ;)

Nemozesh isto da kazesh i za GS modele koji imaju kvalitetan hladnjak ( moja 8800GT ima hladnjak sa heatpipeovima ) i gde je pakovanje bogato... ;)
To je tacno,moj dobar drug ima HD4850GS,ali kod XFX svi imaju "neku opremu",neke kablove,dodatke,igrice,itd...
Dobar je ovaj moj,samo bucan!(drugim recima ako hocete dobar Gainward,kupujteGS modele...To bi trebalo da zakljucim,po Gainward marketingu...)

Skinuo sam(kum mi pomogao,njegova je ideja...) ventilator sa hladnjaka od grafe(bilo je lako,ima samo 3 srafcica) i navrnio cheiftec-ovu sesticu i tako dobio triple slot grafu ;) ,sa puno tisine....Posto vrti sporije,namestio sam mu u Experttool ventilator na 100% i za sada je sve OK
Kakvi su vasi utisci o tom ventilatoru?Moj bio,ali,preterano bucan :mad: !!!

Skinuo sam(kum mi pomogao,njegova je ideja...) ventilator sa hladnjaka od grafe(bilo je lako,ima samo 3 srafcica) i navrnio cheiftec-ovu sesticu i tako dobio triple slot grafu ;) ,sa puno tisine....Posto vrti sporije,namestio sam mu u Experttool ventilator na 100% i za sada je sve OK
Posle svega,ipak je morao ZALMAN da upadne(sada je 26 stepeni u Idle)....Evo nekih rezultata(GPU je jos mogao gore!) :

Prilozi

• ATI.jpg
    ATI.jpg
    79.7 KB · Pregleda: 57
Posle svega,ipak je morao ZALMAN da upadne(sada je 26 stepeni u Idle)....Evo nekih rezultata(GPU je jos mogao gore!) :

Prilozi

• max.gif
    max.gif
    16.4 KB · Pregleda: 60
  • maxean.gif
    maxean.gif
    10.8 KB · Pregleda: 48
  • ATI.jpg
    ATI.jpg
    79.7 KB · Pregleda: 48
A kakva je 3850 Palit/XpertVision PCi 512 m/ddr3 tv-out/dual DVi/hdtv/fan za 6730 dinara

Da ne otvaram novu temu pitacu vas ovde...
Video sam na pakomu slicnu graficku ,samo od drugog proizvodjaca
http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9012427
pa me zanima da li je to prava cena i sta joj fali,s obzirom da je ista grafa ,samo od drugog proizvodjaca skuplja?

hahahaha koji trip brate.Na Pakomovom sajtt em sto stavljaju pogresne slike,em stavljaju i pogresnu cenu i podatke...tipicna navlakusa.Po ceni bih rekao da je to 3650 a ne 3850...

Nija navlakusha, nekoliko ljudi sa foruma je kupilo tu karticu, po toj ceni ;) ali im je naprasno posle toga kartica nestala sa lagera :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno