Šta je novo?

Gadan problem, verovatno virus

topuz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.07.2004
Poena
650
Poznanik je izgleda zakacio neki gadan virus. Bio sam sad kod njega, kaze od pre par dana ne moze da ostvari nikakav protok preko interneta. Ima EUnet ADSL, normalno se konektuje, ali ne moze da napravi nikakav protok. Znaci, ni jednu stranu da otvori, email ne radi, nista...
NOD32 sa najnovijim bazama ne nalazi nista, iako sam siguran da je do nekog virusa.
Cuo sam se sa covekom iz EUneta i kaze da su svi portovi zatvoreni, i da zato ne moze da se ostvari protok. On sumnja na Spacer ili MSblast.
Takodje, virus je obrisao sve bookmarks-e i ne dozvoljava pristup task manageru.

Da li je neko imao slicna iskustva, i ima li neko preporuke?

LSP-Fix ce ti najverovatnije pomoci oko protoka>> download , dok za ciscenje virusa mozes da iskoristis sledece alate:
SUPERAntiSpyware Free
SpyBot S&D
AVZ AntiViral Toolkit

Malo pojasnjenje oko AVZ AntiViral Toolkit-a: to je program koji ne zahteva nikakvu instalaciju, moze se update-ovati, koristi Kaspersky potpise virusa i moze da stoji pored glavnog Anti-virusa (ne pravi konflikte). U prevodu, sluzi za ciscenje inficiranih masina na kojima je vec instaliran Anti-virus.
Preporucujem ti da ga podesis na sledeci nacin:
Pod karticom "File types" ukljuci opciju "All files" (skeniranje ce trajati duze ali je sigurnije). Pod karticom "Search parameters" heuristiku podigni na maksimalni nivo i ukljuci "Extended analysis".
Sa desne strane ces videti "Healing method">ukljuci "Perform healing" a podesavanja u okviru "HackTool" i "RiskWare" stavi na "Ask user" (proceni sam da li je fajl koji je detektovan kao "HackTool" i "RiskWare" stvarno maliciozan posto je na pr. mIRC detektovan kao "RiskWare").
Posle svega ovoga izvrsi update baza (File>On-line automatic update), otkaci koje particije hoces da skeniras i klikni na "Start".

Sto se tice SUPERAntiSpyware-a i SpyBot-a, oni ce ti otkloniti vecinu modifikacija koje je malware nacinio (onemogucen Task Manager je primer).

Naravno, treba izvrsiti update svih tih alata pre skeniranja (ukoliko je moguce, mada ce LSP-Fix verovatno popraviti izgubljenu konekciju ka internetu).

NEMOJTE coveku preporucivati Format!!!:smash: To nije resenje. Neka prvo isproba ovo pa u poslednjem slucaju neka odradi format (format je mozda jedino potreban kod "File infector" virusa (Parite je dobar primer) kada Anti-virus zakaze u dezinfekciji zarazenih .exe i ostalih fajlova... tada nijedan inficirani program nece raditi).

Javi da li je moja sugestija pomogla :) :cigar:

Probacu ovo sto si mi naveo, hvala na opsirnom odgovoru.

P.S Kolika je verovatnoca da LSPfix resi problem sa protokom konekcije, tj. da otvori portove?

Poslednja izmena:
P.S Kolika je verovatnoca da LSPfix resi problem sa protokom konekcije, tj. da otvori portove?

Velika (99% :d ), mada moze u retkim slucajevima da zakaze :smash:

Vise o programu i problematici pogledaj ovde

Poslednja izmena:
Format, format.... vreme win98 je prošlo davno.
To je kao da savetuješ da se u krivinama ne skreće i ne smanjuje brzina, već da se zakucava u zid, a zatim da se iznajme nova kola pa do prve krivine, pa ponovo....
Ako je čovek potrošio sate i sate konfigurišući i prilagođavajući win samome sebi, onda nije baš lepo kad to mora da radi opet. Ako nema ghost sliku win-a.... onda je druga priča.

Format, format.... vreme win98 je prošlo davno.
To je kao da savetuješ da se u krivinama ne skreće i ne smanjuje brzina, već da se zakucava u zid, a zatim da se iznajme nova kola pa do prve krivine, pa ponovo....
Ako je čovek potrošio sate i sate konfigurišući i prilagođavajući win samome sebi, onda nije baš lepo kad to mora da radi opet. Ako nema ghost sliku win-a.... onda je druga priča.
Pa lepo je to ako ti je dosadno da za svakakvu sitnicu radis format i reinstall, ali to nije resenje i tako nikad neces nista nauciti :S:
A ovo za Ghost/Acronis si u pravu jer nekad ne uspes brzo da nadjes resenje i nemas zivaca da lupas glavu ili prosto nemas vremena, pa moze i to da bude resenje, ali raditi svaki put sve s nule, a da pre toga ni ne pokusas da resis problem je glupo :(

Potavio sam temu nesto nize, slucaj kao tvoj...
Nikakvi antivirusi niti sl nisu pomogli. Osim na te tri masine imao sam slucaj na jos 2, mislio sam de je neki poznati novi virus il vec, sto mozda i jeste al niko nije zna valjda se nikom nije desilo a kako su ovi "moji" to pokupili nemam pojma...
Probao sam i taj LSPfix i nije pomogao ni na jednoj.
Na kraju sam nasao resenje koje sam primenio na svim osim na prvoj gde sam ponovo instalirao saistem...

Sestra mi je pokupila taj virus, sledio je reinstall i instalacija Ubuntua! Vrlo cudan virus, ali nije noviji... Cudno da ga nijedan AV program ne detektuje!

BTW, ja sam odustao od resavanja problema, jer je poznanik bio dovoljno drzak da mi kaze kako to sve mnogo sporo ide i kako njemu treba kompjuter odmah... Dzizs...(Kutija, moras da patentiras ovo, mnogo je jako) Tako da se sad on zeza sa njim.

Vrh Dno