Šta je novo?

GA-Z170-HD3P dva puta kratko beep i vrti se u krug

Spooky Man

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2005
Poena
310
Uzeh novi desktop racunar:

• CPU: Intel Core i5-6500 Processor
  • MB: GIGABYTE GA-Z170-HD3P (rev. 1.0)
  • CPU FAN: LC-Power Cosmo Cool LC-CC-120
  • RAM: Kingston HyperX FURY Memory Black 8GB Module DDR4 2133MHz
  • HDD: WD Blue
  • PSU: Antec VPF550

(nemam dodatnu graficku, i nemam dodatni RAM modul trenutno)

Povezao sve uredno, upalim racunar, na ekranu nista, kuler na kucistu i na procesoru pocne da se vrti, ploca zasija, cuje se dva puta kratko beep i ugasi se, pauza nekoliko sekundi pa ponovo isto, i tako u krug. Vrti se u krug sve dok ne izgasim napajanje.

Sledeci test, ostavim samo plocu, procesor, napajanje na plocu i kablic do ploce za paljenje, izvadim i memoriju, i isto se desava. Probao sam ovu kombinaciju i sa memorijom (testirao sam sva 4 slota) i isto se desava.

Probao sam da resetujem CMOS, i isto se desava.

Za AMI UEFI BIOS nadoh ovo: http://www.bioscentral.com/beepcodes/amibeep.htm
2 short beeps - Memory parity error (A memory parity error has occurred in the first 64K of RAM. The RAM IC is probably bad)

Da li neko ima ideju sta bi moglo da zeza osim memorije i eventualno ploce? Da li je neko imao slican problem sa nekom od poslednjih GIGABYTE ploca?

Posto nemam drugu plocu koja podrzava DDR4, niti imam drugi DDR4 modul, videcu sutra sa Emmi-jem da li su voljni da istestiram kod njih pre vracanja komponenti, prvo memoriju pa plocu.

Jel ti izlazi nesto na ekranu ili je samo crn? Ako je samo crn moguce je da nisi lepo namestio proc ili da nisi lepo stavio pastu(razliva se sa strane)...meni se ovo drugo desavalo sa phenom ii x4 955

Najverovatnije da ti je neispravna RAM memorija

Sve prenocilo, raskacio sve, povadio, pregledao detaljno svaki milimetar ploce, procesora i memorije (radi potencijalnih fizickih ostecenja), vratio sve, povezao sve, i radi.

Da me neko pita sta se desilo, pojma nemam. I prvi put sam uradio sve kao i kad je proradilo. Nije mi prvi put da sklapam racunar i ovo je prvi put da nije proradilo iz prve. Generalno sam detaljista, obracam paznju na svaki detalj i sitnicu.

Instaliran je privremeno win 8.1 radi testiranja, pa cemo videti. Za sad sve radi kao sat.

Hvala svima na odgovorima u svakom slucaju. Pozdrav.

Zaboravih, ekran je bio crn, apsolutno nista.

Pasta (Arctic) je uredno stavljena, zrno velicine graska (+/-) tacno na sredinu i lepo rasporedjeno. Takodje procesor je uredno stavljen (zarezi gore levo i desno, i trougao dole levo), takodje zakopcano po propisu.

Bitno da sad radi.

S tim u vezi,imam Asus M5A97 plojku,socket am3.
Ubacim proc,neki dual core Athlon II,jedan modul memare i prikacim grafu jerbo nema integrisanu.
Ploca se pali na napajanje,ne reaguje na zice power a ni reset.Clear Simosa radjen,vadio i bateriju.
Tester izbacuje uglavnom C5,ponekada i 60.
Neko resenje ?

Još samo da Gigabyte izbaci nove biose i da te bog vidi ;)
Samo ću reći gremlini šta drugo.

@Spooky Man kako se LC cc 120 nosi sa procesorom jesi li pustao nesto sto opterecuje procesor kakve su temeperature? Razmisljam o istom procesoru a vec Lc 120 imam pa bi ga zadrzao ako moze info?

@B-ZiGER Na ploci je inicijalno bio BIOS verzija F2 (2015/07/29), flesovao sam na poslednji F4 (2015/10/21), i za sad sve fino sljaka.

@goldi Mislim da se nosi odlicno. Testirao sam na brzinu sa Primer95 (par prolaza), LinX, IntelBurnTest, ... Bez nekog znacajnijeg opterecenja temperature su do 25-28 stepeni, a sa opterecenjem (ovi programi), nije prelazilo 47 stepeni.

Generalno, komp je uzet za matorce. Do kraja sledece sedmice bi trebalo da ga istestiram detaljno (jos agresivniji testovi procesora, test memorije i test harda), posle toga da utegnem Win 8.1 i predajem matorcima na koriscenje :) Ako te interesuje neki konkretan program i neki konkretan test ti javni da istestiram (program da je free ili trial).

Bios sam pomenuo jel ako nisi čitao 6500 može da se oc ;) a za to je potreban novi biosi koji to omogućava.Asrock I msi su izbacili

Dovoljan je Prime95... super znaci LC ga drzi ledenog :)

@B-ZiGER promakla mi je ta vest za oc. Korisna info. Hvala.

@goldi Na Primer95 ne prelazi 38 stepeni, a IntelBurnTest max opterecenje ne prelazi 47. Radi kao sat (offtopic, jedino sto je Win 8.1 kilav - nisam koristio Windows vekovima ali imam utisak da Windows 7 kod drugara na mnogo matorijoj masini radi bolje :/)

Vrh Dno