Šta je novo?

GA-P55A-UD3 Boot Problem

overclocker

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2004
Poena
309
Imam jedan mali, ali iritirajuć problem sa navedenom pločom. Kada se računar startuje uradi normalno POST screen, ali kada stigne do poruke "Loading operating system" ugasi se i posle neke 2 sekunde se sam upali i onda normalno startuje operativni sistem. Znači problem je u tome što se svaki put kada se računar startuje, restartuje jednom pre nego što normalno podigne OS. Računar je tek sastavljen i sistem je tek instaliran, tako da računar i nije normalno radio. Inače kada se OS podigne računar radi sasvim normalno.

konfiguracija je:

- i5 760
- GA-P55A-UD3 (rev 2.0)
- 3 X 2GB Ram-a
- ATI HD5750
- Samsung F3 1TB
- Chieftec CFT-650

Ono što sam za sada pokušao da uradim je to da sam update-ovao bios na poslednju verziju (F11), ali ništa se nije promenilo.

Hvala u napred za svaku ideju za rešenje ovog dosadnog problema:)

Kad si abdejtovao bios, da li si stiklirao Clear DMI Data Pool (ciscenje setovanja starog biosa), pa namestio kako treba novi bios.

Kad si abdejtovao bios, da li si stiklirao Clear DMI Data Pool (ciscenje setovanja starog biosa), pa namestio kako treba novi bios.

Update-ovao sam BIOS uz pomoć Q-Flash utility-ja sa USB Flash memorije i odradio sam Load Optimized Defaults nakon update-a. Koliko znam, a tako piše i u user manual-u to je sve što treba da se uradi. Mislim da ni nepostoji opcija da se uradi Clear DMI, ali hvala na savetu u svakom slučaju.

Pokušao sam još jednu stvar, a to je da podesim first boot device dvd drive i da boot-ujem linux live cd, i nakon natpisa Loading operating system se opet ugasi, tako da definitivno nije problem u Windows-u, što sam bio skoro siguran i pre nego što sam probao live CD. Nemam ideju u čemu bi mogao da bude problem jer motherboard posle tog prvog restarta radi sasvim normalno i računar radi sasvim stabilno, tako da ne znam da li je moguće da ipak treba reklamirati ploču ili šta?

Probaj da izvadis mem module i grafu, pa ih vrati na svoje mesto. Meni je to jednom pomoglo na caletovoj konfi.

Probaj da izvadis mem module i grafu, pa ih vrati na svoje mesto. Meni je to jednom pomoglo na caletovoj konfi.

za ovaj problem ti je pomoglo vadjenje memorije? :d to prakticno nema nikakve veze jedno sa drugim (i da mu je jedan memorijski modul neispravan ne bi trebao da ima ovaj problem)

ako je to novo u garanciji reklamiraj (posebno sto u prvih par dana bi morali odmah da ti zamene plocu koja je moguci problem- bez da cekas servis/reklamaciju od 45 dana)

Kod gigabyte-a imas program @Bios, fleshovanje iz Windowsa, online bios ili iz fajla, sa kvacicama za load optimize default i clear dmi data pool.
No tebi se desava nesto kao kad klokujes masinu, ili podesis tako da sistem ne moze da bootuje, pa se sam restartuje, i onda podigne Default (Optimized default).
Pogledaj malo sta stoji u biosu, mozda je promakla neka glupost, pa ne moze da podigne po zadatim setovanjima onda se uvek vrati na default.
Ako nista ne vidis sumnjivo, onda ako se razumes, skini sve sa auto, stavi na manual, konfigurisi bios sam, nema tu neke velike mudrosti, pa onda vidi da li je sve isto.

Sutra ću da ispitam ploču sa par drugih komponenti pa ako se opet bude isto dešavalo, nosim je na reklamaciju.

Jedan modul sam prebacio iz dimm 4 u dimm 3 i to je to :) Ploča je prepoznavala svih 6GB-a i radila ok, ali je pravila taj glupi problem. U dokumentaciji nije ništa pisalo o tome u kom socket-u treba da stoji treći modul, a redom idu dimm 1, 2, 4, 3, tako da je početna pozicija u koju sam ih složio bila 1,2,4.

Nazad
Vrh Dno