Šta je novo?

GA-P35C-DS3R Problem

forp

Slavan
Učlanjen(a)
16.01.2007
Poena
319
Kupio sam ovu plocu u imtelu pre jedno 10-ak dana dodjem kuci namontiram je krenem da dizem sistem, formatira prodje onaj prvi deo, i kad pocne onaj drugi deo dodje do 35-og minuta i tu se restartuje i tako u nedogled, menjao sam sve od cpu-a, memorije napajenje grafike, hdd-a, drugog xp-a ali uvek isto. Pogledam u biosu sistem monitoring kad tamo vcore pise FAIL, napon na difoltu, inace napon na e 6300 je 1.325v, stavim ja na 1.4 isto Fail, tek na 1.5v pise za vcore OK, dignem sistem i svi moguci programi ga ocitavaju kao 1.2v, pa i sam bios, tek na 1.7v u biosu dobijem napon od 1.3v, znaci katastrofa, stavim najnoviji bios ono isto, odnesem plocu kazu da joj je neispravan cipset i dobijem drugu u roku od 20 minuta, e sada se javlja ponovo problem ali ne isti, napon za cpu je koliko toliko ok, u odnosu na staru plocu, kada je u biosu 1.325 on ga ocitava kao 1.3, kada je u biosu 1.45v on ga ocitava kao 1.4v, ali to mi ne pravi problem, PROBLEM je u naponu memorije, def napon na memoriji mi je 2.1v, bios ga cita kao 2.0 v, kad stavim na +0.1 on ga cita kao 2.05v, na +2 ga cita kao 2.147v, na +3 ga ocitava kao 2.27v, ALI KAD STAVIM bilo na +0,4, 0,5, 0,6, 0,7 komp se stalno restartuje, znaci samo crni ekran, ne udje u post, STA DA RADIM da li da nosim plocu na reklamaciju ponovo, i koju drugu mi predlazete da uzmem u ovom rangu, napominjem da oni imaju samo asus i GA, GA necu definitivno.

Dobro za plocu, ali da li je u redu da mi ne dize sistem na +0.4 za memoriju, da li da je reklamiram.

Dobro za plocu, ali da li je u redu da mi ne dize sistem na +0.4 za memoriju, da li da je reklamiram.

Pa iz kog razloga podizes voltazu za memoriju toliko? Ako ti radi kad podesis na +0.3V ostavi tako i pusti Orthos Blend test nekoliko sati, ako prodje ne diraj. Naravno manuelnom metodom proveravaj temperaturu memorije i ako je potrebno postavi jedan Fan da duva preko nje.

Koju memoriju imas i na koliko radi (freq., timings, voltage)? Na modulima imas nalepnicu na kojoj pise kako treba da podesis u biosu.

Poslednja izmena:
Ploča ti radi baš kako i treba, mali Vdrop je normalan. Mene samo interesuje odakle ti ideja da toliko dižeš napon memorije? Ako ti je default čak 2.1v onda nije ni čudo da ne možeš preko +0.3v, budi srećan da je nisi spalio :)

Napon za memoriji je od 2.1-2.4V, znaci nije do ploce to sto nece da se dize na +0.4.

Poslednja izmena:
Napon za memoriji je od 2.1-2.4V, znaci nije do ploce to sto nece da se dize na +0.4.

Ti ga malo pretera. I na tarbi je nacrtano "ono" pa je neko... :d.
Mislim +0.7V. Ocesh ddr1 da terash.
Ako je def 2,1v za nju sa +0,3 vozish je na 2,4v ali da li ce stvarno biti toliko je druga stvar.

Vdroop je normalna stvar i tu nema da se cimash.

Ako si mislio stvarno da idesh sa na neke visoke klokove onda GA zaboravi.
Uzmi ABIT, ASUS deluxe, DFI lanparty i sl.

Ja imam istu plochu i ok je. Jedino shto nema memorijski mnozioc 2,66 nego 2,40.
Uostalom da imam bolji ddr2 ne bi bio problem uopshte taj mnozioc.

Poslednja izmena:
Kad postavim u biosu opciju na auto za ddr voltazu, bios je ocitava kao 1.984, ako stavim +0.1 bios je ocitava isto 1.984, tek kad stavim +0.2 bios je ocitava 1.128, a sa +0,3 ocitava je 2,240, inace memorija je geil ultra i ako je na pon na auto postavljen sa latencijama 4-4-4-12 komp se restartuje i da bi radio moraju da se olabave latencije na 5-5-5-18, tek sa povecanjem od 0,2 radi neko vreme normalno bez restarta pa pocne da se restartuje, a sa povecanjem od 0,3 radi normalno. Stvarno ne znam sta da radim.

Kad postavim u biosu opciju na auto za ddr voltazu, bios je ocitava kao 1.984, ako stavim +0.1 bios je ocitava isto 1.984, tek kad stavim +0.2 bios je ocitava 1.128, a sa +0,3 ocitava je 2,240, inace memorija je geil ultra i ako je na pon na auto postavljen sa latencijama 4-4-4-12 komp se restartuje i da bi radio moraju da se olabave latencije na 5-5-5-18, tek sa povecanjem od 0,2 radi neko vreme normalno bez restarta pa pocne da se restartuje, a sa povecanjem od 0,3 radi normalno. Stvarno ne znam sta da radim.

Probaj da odfleshujesh bios. Najnovi je F6 pa vidi shat se deshava.
Koja je revizija PCB-a. 1.1 ili 2.0. Ja imam 1.1 i ona ima paralelni port dok 2.0 nema.
Ako ti ne radi kako treba reklamiraj shta drugo da ti kazem. Da se obratish lokalnoj kancelariji gigabyte-a? :p

Stavljen je najnoviji bios, probao sam sa svim biosima i nema poboljsanja, rev je 1.1

@ivica
Ako ti nije tesko da li mozes da mi procitas sta ti bios ocitava za memoriju kada je napon na auto, i kad ga povecas za npr.0.2

Ako je def 2,1v za nju sa +0,3 vozish je na 2,4v

Ovde malo nisi u pravu. Kad se u biosu postavi voltaza za memoriju +0.3V onda memorija tek radi na 2.1V, jer ploca daje memoriji 1.8V + tih 0.3V to je 2.1V.

Ako ti je default čak 2.1v onda nije ni čudo da ne možeš preko +0.3v, budi srećan da je nisi spalio

Pa nije bas da nije cudo. Kad postavi u biosu +0.3V tada memorija dobije tih 2.1V. Trebalo bi da radi i kad postavi vece voltaze pogotovo posto kaze da mu memorija radi izmedju 2.1-2.4V.

Cudan je i taj pad voltaze za memoriju u Windows-u. Cime ocitavas voltazu memorije?

Cudan je i taj pad voltaze za memoriju u Windows-u. Cime ocitavas voltazu memorije?
Voltazu ocitavam u samom biosu, ja ne znam da li ima pada voltaze ili ne dok je pod opterecenjem ali znam kad udjem u bios i kad mi je voltaza na def. sistem monitoring mi je ocitava kao 1.984v, ako stavim +0.1 bios je ocitava isto 1.984v, tek kad stavim +0.2 bios je ocitava 2.128v, a sa +0,3 ocitava je 2,240v

Ovde malo nisi u pravu. Kad se u biosu postavi voltaza za memoriju +0.3V onda memorija tek radi na 2.1V, jer ploca daje memoriji 1.8V + tih 0.3V to je 2.1V.
Po tome znaci ako je napon po def. 1.8, a ja mogu da dodam samo =0.3 memorija mi radi na 2.1, jer ako dodam bilo sta drugo 04,5,6,7 sistem se ne dize.

Ta memorija radi na 5-5-5-18 na 1.8V, a za 4-4-4-12 joj treba 2.1V
Vidi ovde http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=134343
Inace, nemam tu memoriju. Kod mene PQI radi na 5-5-5-16 na 1.8V (by SPD)
Znam, i na samoj memoriji pise 2.1 4-4-4-12, ali kad mi je napon i veci od 2.1 zna da restartuje, inace do memorije nije 100 posto probao sam i corsair i druge dve ultre koje mi se nalaze u drugom kompu, inace menjao sam i procesor, u ovoj problematicnoj masini mi je E6600, pa sam ga zamenio sa E4300 iz druge masine, ali problem ostaje, menjao sam i napajanje ali i dalje ide katkad restart masine.:mad:

EDIT:
Jos nesto, u biosu podesim 378X9 i procesor mi radi na 3.4Ghz, sa malim podizanjem voltaze cpu, memoriju stavim na 2.4 tako da radi na 378X2.4 odnosno 906Mhz pri latencijama 5-5-5-18, pustim orthos small FFTs prioritet 9, i zajedno dok on radi ide i orthos Blend test prioritet 9, tako je radio jedno 12 sati bez problema, temperature merene ct 0.95 nisu prelazile 62-63 za oba jezgra, ja mislim taman sve je super, tako radi dan dva, i tipa otvaram operu i dok se jos nije otvorila startujem mikro torent npr, kad ono restart, ali i kad NISTA NIJE KLOKOVANO ovo se desava.

EDIT2:
Evo sta sam nasao na http://www.ocworkbench.com/2007/gigabyte/P35C-DS3R/g5.htm
DDR2/DDR3 overvoltage control. Over here you can add voltages of up to +0.7v of default. for DDR2, it woul dmean 1.8v+0.7v=2.5v

Poslednja izmena:
Ako u Orthosu prolazi 9 sati testa onda je najverovatnije ispravna, ali koliko vidim nisi testirao memoriju sa MemTest-om ili nekim drugim slicnim alatom. Ako MemTest pocne da izbacuje greske onda je memorija neispravna ili nije dobro podesena, u suprotnom nije do memorije.

Probano je i sa geilom i sa corsairom i sa transcendom, i isto, problem je resen tako sto sam vratio plocu oni meni par, uzeo sam drugu plocu ali ne GA i sve sljaka super.

Vrh Dno