Šta je novo?

GA-P35-DS3L rev 2.0 Problem sa vracanjem clock-a

overclocker

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2004
Poena
309
Imam problem sa napomenutom plocom koji me dovodi do ludila. Problematika je sledeca...

Imam E2200 Koji mi radi na 3.0Ghz veoma stabilno, vise puta sam testirao sa Intel BurnTest-om. Medjutim iz nepoznatog razloga nekada kada restartujem komjuter magistrala mi se vraca sa 8x375 na 8x200! Tj. frekvencija magistrale vraca na default! i onda mi procesor umesto na 3.0 ,logicno radi na 1.6Ghz, a ram na 400mhz.To mogu samo da vidim na post screen-u, medjutim kada udjem u bios da vratim stvari na normalu sve stoji kako sam i podesio (8x375). Za sada jedini lek da opet vratim clock na 3.0Ghz je da uradim clear cmos i podesim sve u biosu iz pocetka. Problem je u tome sto mi se to relativno ucestalo desavaj i svaki put treba da otvaram kuciste i to me uzasno nervira.Prvo sam mislio da je do lose verzije biosa pa sam probao verzije f7, f8 i sada f9a ,ali sa svakom verzijom se desava ista stvar! Jos jedna stvar koju sam primetio je da taj put kada restartujem komp i zabaguje se bios, treba mu jedno 2sec. da se ukljuci kao kada nesto menjam u biosu, a kada se normalno restartuje (bez baga), restartuje se momentalno.

PS. Poludecu vise od otvaranja kucista i clear cmos-a, ljudi pomagajte, ako pomoci ima:(

Hvala u napred

To se desava i meni, srecom veoma retko, tri puta za godinu dana, za resenje ne znam, ako saznas, javi :)

eh da se meni desilo 3X za godinu dana ne bih ovde postovo, ali je vise kao 3X na nedelju dana :( Smor...

Poslednja izmena:
eh da se meni desilo 3X za godinu dana ne bih ovde postovo, ali je vise kao 3X na nedelju dana :( Smor...

hehe tako vam i treba kad ocete performanse za DZ :d

Salu na stranu, it is weird.... da "salta" multi reko bih speedstep, ali ovako...?! Ko ce ga znati, jeste probali da cimnete giga-byte i da pitate? Mozda neki beta BIOS da roknete na MB? ili mozda najnoviji final release BIOS?

Jesi probao da sejvujes profil pa samo da ga ucitas kada udjes u bios?

Poslednja izmena:
Meni se dešavalo isto to, samo malo redje, sa E2180 procesorom. Kad sam stavio E7200 više nemam problema, šljaka Ok, još ni jednom nije vratio podešavanja.

Poslednja izmena:
и ја сам имао сличних проблема али није толико често да бих се бацио на неко истраживање. што рекоше, пробај да ставиш нови Bios. ја сам пре неки дан ставио F8 али нисам приметио ништа за сада.

Kao sto sam napisao gore, probao sam i F9a bios koji je zapravo poslednji i to beta bios. Njega trenutno koristim...

Kao sto sam napisao gore, probao sam i F9a bios koji je zapravo poslednji i to beta bios. Njega trenutno koristim...

Ne znam sta reci, baci e-mail u Giga-Byte pa da vidis sta mudro imaju da kazu? Ili mozda Intelu isto e-mail?

Evo mozda ovo:

Citiram sa foruma:
"Guys - new DS3L owner here - I tried reading thru this thread to see if what I am about to post has already been tried or attempted...but this thread is a crazy mess (no offense!)

Had my board <24hrs. Flashed to F7. Cleared CMOS, all that jazz. All was good.

Started overclocking, noticed after a few intentional reboots (initiated thru windows XP) that the board "lost" my overclock settings...seemed a lot like what you guys are talking about.

BUT it was easily fixed, for me at least. When I change my BIOS settings (say FSB to 333MHz, etc) I exit the submenu's to get back to the main BIOS screen (push escape key) and then I press F11 to save my bios.

Pick any save slot, type a name and hit enter. Pressing enter pops you back to the main menu again. Then I press F10 to save and exit.

Viola, no lost OC settings anymore. Everytime I tweak a BIOS setting I make sure and save the BIOS with F11 (over-write an existing one if needed) and then F10 to save and exit.

Hope that helps if my problem was indeed the same as yours."

A bas me zanima, jel ti se ista stvar desava pri manjem overclocku?

E sad mozda si ti to vec probao, al posto nemam pomenutu plocu nisam 100% siguran da si mislio na ovo kad si rekao da "sacuvas" profil... Dosta ljudi kaze da im je to resilo problem. A jos sam procitao na Anandu, da probas mozda resetujes CMOS, udjes u BIOS, povecas magistralu za 5Mhz i da probas... ako ti se opet revertuje na deafult, velika je verovatnoca da je MB defektivna... Sta ja znam, probaj pa javi...

Poslednja izmena:
Hmmmm, razmisli o ovome: "If you change BIOS settings, say change FSB from 300MHz to 333MHz, etc and for whatever reason you reboot the computer (press reset button, or even just tell windows to do a restart instead of a shutdown) before you do at least one hard shutdown then the BIOS assumes the prior BIOS settings were unstable and it lapses back to stock settings."

Da li si pri overclocku prvi put uradio Shut Down ili Restart? Makes sense!!! ko zna mozda i ovaj nonsense ima smisla... sa ovim nasim hakerajom se nikad ne zna :D

Malo je reci da me je zainteresovao tvoj problemcic :cheers:

Poslednja izmena:
HAHA... sad bas procitah da vecina ljudi koji imaju ove probleme imaju neku vrstu USB uredjaja ukachenu u komp kad ga restartuju (ext HDD, USB drive, Mis...) i da problemi nestaju kad iskace USB uredjaje...

Sta da vam kazem... miseve i tastature na PS/2 pa da vidimo sta se desava :d

EDIT: iskljuchite "detect legacy usb device" u BIOS-che!

Poslednja izmena:
Milose, prvo da ti se zahvalim sto si se iscimao ovoliko oko mog problema:)

Sto se tice tvog prvog citata sa foruma oko cuvanja profila, to sam bas i uradio, ali nije pomoglo oko problema. Jedino mi je olaksalo da ne moram svaki put da manuelno podesavam sve vec samo ucitam moj profil. Da li sam privi put kada sam overklokovao uradio shut down ili restart se ne secam ,ali mislim da to nije ni bitno. Medjutim koliko sam primetio (ako se dobro secam) ni jedanput mi se taj bag nije dogodio kada idem na shut down ,vec iskljucivo kada restartujem sistem. Sto se tice usb uredjaja, i mis i tastatura su mi na usb-u, tako da cu da probam da ih prebacim na ps/2 i da ugasim detect legacy usb device, pa javljam ako se nesto promeni...

Poslednja izmena:
Milose, prvo da ti se zahvalim sto si se iscimao ovoliko oko mog problema:)

Sto se tice tvog prvog citata sa foruma oko cuvanja profila, to sam bas i uradio, ali nije pomoglo oko problema. Jedino mi je olaksalo da ne moram svaki put da manuelno podesavam sve vec samo ucitam moj profil. Da li sam privi put kada sam overklokovao uradio shut down ili restart se ne secam ,ali mislim da to nije ni bitno. Medjutim koliko sam primetio (ako se dobro secam) ni jedanput mi se taj bag nije dogodio kada idem na shut down ,vec iskljucivo kada restartujem sistem. Sto se tice usb uredjaja, i mis i tastatura su mi na usb-u, tako da cu da probam da ih prebacim na ps/2 i da ugasim detect legacy usb device, pa javljam ako se nesto promeni...

Fala, fala.... nego procitao sam da bas p35 koji ti imas ima problema sa legacy USB uradjajima... covek bi pomislio da ce tu glupost da rese preko BIOS update, ali ne... cak stavise, 5-6 ljudi je reklo da su kontaktirali Giga-Byte povodom ovog problema i da oni explicitno iskljucuju da ima neki issue sa plocom (citaj: prave se ludi) sto me jako iznenadjuje i nervira u isto vreme, jer sam godinama bio fan Giga-Byte i imao gomilu njihovih proizvoda... Sve mi radilo super...

nego vidi ti to pa javi :wave:

Samo da kazem da od kada sam iskljucio "detect legacy usb device" problem mi se nije javljao, a proslo je vec oko nedelju dana. Tako da verujem da je problem resen. Ako mi se opet desi ista stvar javljam. Nadam se da ce ovo biti jos nekome od koristi...
Hvala svima jos jedanput.

Ma kazem ti ja provereno resenje :D...
Lepo sto ti je resilo probleme...

Kao da sam poslednjim postom izbaksuzirao sam sebe:)
Opet mi se desila ista stvar. Tako da iskljucivanje "detect legacy usb device" ne resava stvarno problem. Smor.
Mislim da mi je ovo prva i poslednja gigabyte ploca. ASUS mi nikada nije pravio probleme. Bolje da sam uzeo P5K.

Poslednja izmena:
Bolje da sam uzeo P5K.

Verovatno :)
Probao sam sa Gigabyte-om i nije islo. Model je bio GA-P31-DS3L. Imas temu na Benchu, razvuklo se na 10+ strana. Masovno smo imali probleme sa tim vracanjem na def vrednosti. Takodje je pri FSBu visem od nekih 333MHz frekvencija PCIe skakala i nije mogla da se fiksira na 100MHz.
Do nekih 320-333MHz nije bilo problema kod mene, ali svakako ja to nisam hteo da oprostim Gigabyte-u i uzeo sam DFI :)
Stavi CPU multi na 10, a FSB na 300 i ne bi trebalo da imas problema...

Poslednja izmena:
Sada sam setovao na 9X333. Nadam se da nece praviti probleme... Hvala na savetu, ako opet bude vracao clock dajem plocu na oglas.Moram nekog da usrecim:)

Nazad
Vrh Dno