Šta je novo?

ga-ex58-ud5 - HDD i bootup problem

petar k

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poena
304
Sta da radim: maticna mi nikako ne prepoznaje sata hdd (baracuda 320gb 16mb)?
trenutno radi sa seagate-ovim IDE starim diskom koji je kao master ali tek na zanjem, valjda 5 mestu. Da li su u pitanju neki jumperi ili sta vec?
Drugi problem, prilikom podizanja sistema led lampice pored ddr-a se sve upale, pocne da pisti i kuler na grafickoj mnogo brze radi nego obicno, a posle 5sec, kada se upali monitor i krene da `boota` sistem, sve led lampice se ugase i radi normalno (za ovo `normalno` nisam siguran, barem mi see tako cini).
Da li je to mozda zbog ddr-a kojeg imam samo 2x1gb, a ne 3x kako bi trebalo?

unapred hvala na pomoci

Lampice ti sluze za "energy saving" mogucnost koju podrzava tvoja ploca (to je ono "E" u oznaci). I normalno je sto se ugase. Nema to nikakve veze sa ddr-om. Takodje ubrzanje kulera graficke karte pri butovanju je takodje normalno, s obzirom da se vecini njih u tom trenutku ubrza fan na 100% nakon cega se smanji na potrebnu brzinu. Znaci za drugi problem ne brini jer ga nema, a za prvi ti predlazem da cekas savet nekog drugog, posto ga ja nemam:-D sem kao krajnju opciju update biosa koji bi verovatno resio problem. Poz

huh, dobro je, bar sto se tice napona. kad startuje sistem zalaufa se ko da ce da poleti.
posto mislis da je bios u pitanju - ja imam neku ``F2`` verziju...

Menjaj bios odmah na f4, taj koji imas je ocajan, i ja sam ga imao i nisam mogao da udjem ni u bios jer nije umeo da se izbori sa mojom memorijom(ocz 1600 3x2gb), pa sam morao da stavim neku sporiju da bi mogao da flashujem plocu...

bas sam malopre updateovao bios f3,f4,f5,f6a, ali nista. i dalje ne prepoznaje hdd. za ostalo nisam siguran, sve mi je nekako isto (i onako, nisam imao s nicim drugim problema), a i tek 2 dana koristim ovu konfiguraciju, tako da ni ne znam sta se to konkretno promenilu updateovanjem biosa. uglavnom, hdd ne `dise` - cak se nije ni upalio.

sa tim prvim biosima , ljudi su imali dosta problema, od ciklicnog restartovanja do ne prepoznavanja memorije, a sa HDD -om sam procitao da su ljudi imali problema pri instalaciji Win-a pa su morali da loaduju driver za HDD itd. Probaj za pocetak neki drugi sata HDD i pazi gde ga prikljucujes na sata a ne na gsata..kreni od 0 ili 1

povezao sam ga sata2_0 ali i pre bilokakve instalacije nije ga prepoznao

U fazi testiranja sistema mi se dešavalo na istoj ploči da ne prepoznaje diskove samo kada sam čačkao vrednosti u sekciji "Integrated peripherals". Tada sam pokušavao da podignem diskove u AHCI modu. Kod mene je F4 revizija rešila sve probleme (podizanje iz Sleep npr i nemogućnost rada u AHCI režimu) - Win 7 x64 je OS.

Uzgred, da li je nekom prošla instalacija Intel inf?

sata kontroler ti je verovatno u AHCI modu i ti imas xp ili hoces da instaliras xp. ako je to slucaj onda imas nekoliko varijanti
1. u bios-u setuj da ti sata kontroler radi kao ide (ne bas najbolje resenje, neces imati hot swap
sata diskova) i trebalo bi da instalacija prodje bez problema
2. ostavi sata u AHCI modu i boot-uj sa diska koji si dobio uz plocu, verovatno ima opcija da ti
napravi floopy sa drajverima za AHCI, ako napravis taj floopy kreni u instalaciju xp-a i na
pocetku ce ti traziti da ubacis floopy sa drajverinma (u jednom momentu treba da stisnes F6
ako se dobro secam zato citaj sta pise)
3. vidi koji ICH imas pa skini drajvere i sa nlite-om dodaj u instalaciju xp-a, u tom slucaju bi xp pri
instalaciji trebao da prepozna disk bez floopy-a

ja sam instalirao xp, ali na stari ide disk. problem je u tome sto nikako ne prepoznaje ovaj novi baracuda sata disk (ne pali se, ne vidi ga u biosu - ko da ne radi, a trebao bi jer je nov).
probao sam sa svim opcijama: ahci, sata, ide, raid - enable/disable, i konektovao sam ga na sve sata2 kanale ali nista. prepoznaje samo ovaj stari na valjda 6 kanalu. da nisu u pitanju neki jumperi na ploci i dali je rizicno povezivati jumpere na ploci?

pa i ne bas, mislim, trebo bi danas da odem kod prijatelja da ga probam. ali, racuna, nov je...
da li nesto govori sto svaki put na samom pocetku podizanja sistema, jedno 5 - 10 puta tiho se cuje 'beep'?

nisam primetio nikakvu tabelu bipova, znam samo za tabelu kodova koje mi pokazuje maticna prilikom podizanja sistema. kada pokusam da podignem sistem sa novog sata diska, stane na kodu 68 - u manualu za plocu pise da je to problem sa hdd-om, sto je evidentno i ovako...

problem je pronadjen, u pitanju je napajanje. rikno je i jedan modul ddr-a i graficka mi je nesto sumnjiva jer se cudno cuje dok je na tom napajanju.

a koje napajanje je vrisnulo?

Spire Juwel serija, 750W, navodno realnih - sertifikovano.
mislim da nije riknulo jer nije bilo razloga za to, nego je u pitanju fabricka greska.
samo, i dalje mi nije jasno zasto je riknuo jedan modul ddr-a koji je fizicki povezan sa maticnom, kako se nije nesto desilo maticnoj i dimm-ovima?!

(cim sam video ono `Juwel`...)

Ploča o kojoj pišeš mi je zadavala velike glavobolje. Dve za redom sam vratio i na kraju odbacio GA kao proizvođača za te kombinacije, daleko je bolje uzeti Intel ploču (Intel by Intel) ili ASUS.

s druge strane, ja sam "genije" koji je spalio tri diska na toj ploči (od čega je na jednom bilo otvorenog plamena). I portovi i kablovi rade i dalje. Ceo sistem, (Win7 x64) izuzetno čvrsto i stabilno, i što je najvažnije, brzo izgleda.

haha, kako si to uspeo? izgleda da je ploca neunistiva, sve oko nje crkava samo ona ne, ko da je `mrtva` pa ne moze opet da `umre`. zombi ploca

modularno napajanje... kako sam gurnuo kabl u pogrešno mesto na napajanju ni sam ne znam, pošto je na napajanju crvena boja za grafiku, a crna za PATA i SATA uređaje. Ustvari... i dalje ne znam kako se to desilo :sceptic:

Vrh Dno