Šta je novo?

GA 7VRXP i opticki misevi

Vlada

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
620
Imam pomenutu plocu (rev 2.0) i Logitech OEM opticki mis i jedan interesantan problem. Naime i kada se racunar iskljuci mis i dalje svetli, ako ga pomerim jace svetli tj. ponasa se isto kao i kad je racunar ukljucen. Kako eliminisati ovu pojavu? Na ploci je najnoviji BIOS (F10), iskljucene su opcije u Power Management sekciji koje se ticu Wake by tastatura i mis. Inace posto je mis USB/PS/2 a ovo se sve desava kad je prikljucen na PS/2 port probao sam ga preko USB-a i radi normalno, bez ovih vizuelno-svetlecih efekata. Svaki predlog dobrodosao.

P.S. Nadam se da se nece naci puno onih koji ce mi savetovati da misa trajno prikljucim na USB ili da ga odstranim iz konfiguracije ;)

hm, ja imam doticnu plocu bez raid-a, i microsoft intelimouse explorer, lepo radi prikacen i na usb i na ps2.

nego, stvarno, sto ga ne ostavis da radi na usb-u? :)

Ovu "pojavu negasenja svetla" na misu ces eliminisati tako sto ces iskljuciti komp potpuno (pozadi na napajanju, cupanje kabla iz zida i slicno). Daklem, to je normalno.

Primetio sam na Gigabyteovim plocama 7vrxp i 8iexp da kada su ugasene ostanu da svetle LED diode na mreznom HABu kao da su upaljeni kompjuteri a u trenutku paljenja kompjutera ugase se pa se ponovo upale posle POSTa racunara.Isto tako svetle i sve tri diode na tastaturi kada je komp iskljucen doduse samo tinjaju nisu popaljene do kraja kao na HABu.

identicno stanje i na tusl2-c, podseca te da je najbolje da iskljucis pc iz mreze:D

Znaci resenja fakticki nema. Mali minus ali nece pomutiti sveukupni pozitivan utisak (buduci da GA nije jedini na kome se ovo javlja). Hvala na savetima.

P.S. Voleo bih da pozajmim jos nekog optikanera pa da vidim da li ce se isto desiti tj. da li je do GA, Logitech-a ili ova kombinacija pravi probleme.

Miroslav je napisao(la):
nego, stvarno, sto ga ne ostavis da radi na usb-u? :)

Tako ce i biti, samo me je zanimalo da li se ovo nekako moze resiti ili ne, mada mi je nebitno, USB portova ima 8, tesko da cu ih ikad sve iskoristiti.

Ne, nije do GA i Logitecha; stvar je ATX napajanju i drugacijem konceptu "sta se desava sa naponom kada se masina 'ugasi'" - kada gasis masinu sa ATX napajanjem, onda nije skroz ugasena, dok ne iskljucis samo napajanje prekidacem na njemu ili izvuces napojni kabl iz struje.

Istu situaciju rade i npr. MS-ovi misevi, na sasvim razlicitim platformama.

Opticki misevi svetle sa kt266/333 plocama iz prostog razloga sto te ploce imaju podrsku za "paljenje" kompa mishem (kao i tastaturom) pa mish ostaje aktivan i posle gashenja kompa. Naravno na obicnim kuglicnim mishevima se to ne vidi posto na njima nema nista sto svetli kad mish ima napon...

A na ploci postoji LED koji svetli kada je ploca pod naponom, cisto da te upozori. Mislim da je prisutna kod svih novijih modela maticnih ploca

Sumnjam da je problem oko upaljenih dioda u napajanju jer na tom napajanju (leadman 400w alu) nije bilo problama sa Asusom a7v133 niti sa Microstarom sa starim BX chipsetom

stevan je napisao(la):
Sumnjam da je problem oko upaljenih dioda u napajanju jer na tom napajanju (leadman 400w alu) nije bilo problama sa Asusom a7v133 niti sa Microstarom sa starim BX chipsetom

Nisi pazljivo procitao:
Ne postoji nikakav problem sa napajanjem, niti sa bilo chim
Ja sam samo napomenuo da na novijim plocama postoji led koji svetli kad god atx napajanje nije fizicki iskljuceno, tj kadaje na mrezi, znaci dioda je NA ploci,
ajd zdravo!

Nazad
Vrh Dno