Šta je novo?

GA 5486SL rev.2a

E owako.....
ploca je bila sa nekim opti chipsetom...sa 50mhz magistralom.jedna jedina koju sam nasao,a da stvarno radi na 50mhz.cpu je biran medju 20ak.cudim se da je integrisani ide radio...graficka je bila nekakva s3virge...al je povremeno izbacivala kockicu umesto kursora.mnogo muzickih sam izmenjao,ali svaka je krckala pomalo....negde sam postavio,al daaavno bese,sliku desktopa.dx diag je video procesor kao:"AUTHENTIC AMD PENTIUM 2".totalni nonsens...ako negde nadjem sliku...al mi ko zna gde...i da li je i dalje u zivotu...
ma ne zezaj se tim...do 160 je ok..200 je losa lutrija.

Mislim da je nesto ovde pogresio, napravio neki typo. Jel ploca ga5486 ima mnozilac drugi?
Uostalom, ako prati nek napise sta je uradio, chisto se zanimamo malo ovde jer se umrtvila
ova sekcija foruma.

Gledam sliku sto si postovao na pocetku:
http://acoustiq.ro/vintage/Parts/Mainboard/Gigabyte GA-5486AL Rev.2A.jpg

Clockovi su 25, 33 i 40MHz. 40 MHz verovatno 20x2.
Tom logikom da se dobije 50MHz magistrala bilo bi interesantno probati:
JP7 1-2
JP8 2-3
JP9 1-2
JP10 Short
i staviti mnozilac na 3x
Rezultat? :)

Mogao bi ovo BozzaP da najpre klokuje jer je pun tih 486 ploca a ja imam samo ovu jednu.
Pa da vidi da PC nije samo za knjigovodstvo , vec moze da ubija zombije malo :D

Imam nekih HW problema sa ovim , pa molim BozzuP ili nekoga ko zna da mi kaze:

- Zasto ne mogu da povezem dva harda na ovu masinu ? Na prvom kablu sam vezao HD Wd caviar kao primary master i cd rom . ....Kao sam na kablu, drugi HD marke WD, nece da proradi ni u kojoj varijatni dzampera (single, slave , special single ili slave) . Kad je sam na kablu onda je single zar ne? Da li je mozda kabal neispravan? Da li mozda treba da menjam dzamper na CD-u?

ili ovako... kako da izdzamperisem CD i ta dva HD-a , kako da povezem na ta dva kabla da bi eventualno radilo/ bila je neka prica da je jako tesko naterati dva WD caviara da rade u tim krntijama.

- Stavio sam i teacov 5'25'' flopi ali iako sistem prilikom inicijacije uredjaja drlja i po njemu, nema ga u post-screenu. Napamet sam promenio dzampere sa d1 na do, d2 i dalje ga nema. Zasto?

- Da li je moguce da ovde proradi PCI kartica sa 4 usb-a , makar 1.1? Ako ne gde da nadjem miniDin/Din kabal za misa ? (valjda sam dobro napisao)

Mogao bi ovo BozzaP da najpre klokuje jer je pun tih 486 ploca a ja imam samo ovu jednu.
Eh imam samo jednu 486 plocu a razlog je: poklonio sam prijateljici komplet P3 kad sam otisao kod nje i video da jos uvek ima tu 486-ticu
Da nije bilo tebe i tvojih problema nebih je nikad ni probao ;)
4x40mhz tj 160mhz je lep broj koji si postigao. Pitanje je koje pci/isa kartice bi radile na 50/25mhz ako stavis 3x50mhz
- Zasto ne mogu da povezem dva harda na ovu masinu ? Na prvom kablu sam vezao HD Wd caviar kao primary master i cd rom . ....Kao sam na kablu, drugi HD marke WD, nece da proradi ni u kojoj varijatni dzampera (single, slave , special single ili slave) . Kad je sam na kablu onda je single zar ne? Da li je mozda kabal neispravan? Da li mozda treba da menjam dzamper na CD-u?
WD kad je single

ili ovako... kako da izdzamperisem CD i ta dva HD-a , kako da povezem na ta dva kabla da bi eventualno radilo/ bila je neka prica da je jako tesko naterati dva WD caviara da rade u tim krntijama.
dusan.JPG

evo ti pregled kako se dzamperisu wd diskovi u zavisnosti da li su sami ili master/slave
CD kad radi sa diskom na istoj grani uvek stavljas da je slave
za taj disk sto nece da proradi iz biosa pretpostavljam da je veci od 8gb pa ploca nemoze da ga prepozna (nemoze ni da butuje sa njega) pa je jedini nacin da ga formatizujes iz Windowsa kad ga podignes i tada ce normalno raditi
u svakom slucaju napisi koje modele WD diskova imas
- Stavio sam i teacov 5'25'' flopi ali iako sistem prilikom inicijacije uredjaja drlja i po njemu, nema ga u post-screenu. Napamet sam promenio dzampere sa d1 na do, d2 i dalje ga nema. Zasto?
probaj da mu promenis mesto na kablu (pretpostavljam da imas onaj sa 2x3.5" i 2x5.25" konektora)
ili ti je floopy nekompatibilan sa tom plocom (da li je uopste bio za PC) ili si 3.5" flopijem ubio kontroler na ploci
- Da li je moguce da ovde proradi PCI kartica sa 4 usb-a , makar 1.1? Ako ne gde da nadjem miniDin/Din kabal za misa ? (valjda sam dobro napisao)
Koliko se secam prvi Windows koji je podrzavao USB je Windows 95 OSR 2.5 koji je isporucivan uz "brand name" PC (kod nas je bio popularan Win 95 osr 2.0 zvani win 97)
Da li ce ta PCI 4xUSB kartica da radi zavisi da li imas drajvere za OS koji hoces da podignes

ako imas PS2 prikljucak na ploci za misa (na slici koju si prilozio vidi se konektor podred DIN za tastaturu pretpostavljam da je PS2)
uz svaki usb mis je obicno dolazio i PS2 2 USB konvertor a izgleda ovako
1158q36E0CL._SL500_AA160_.jpg

imam par komada negde ;)

CD kad radi sa diskom na istoj grani uvek stavljas da je slave
za taj disk sto nece da proradi iz biosa pretpostavljam da je veci od 8gb pa ploca nemoze da ga prepozna (nemoze ni da butuje sa njega) pa je jedini nacin da ga formatizujes iz Windowsa kad ga podignes i tada ce normalno raditi
u svakom slucaju napisi koje modele WD diskova imas

Evo i ovu problematiku moram ponovo da ucim :D Dakle Primary ili Secondary grana zavisi od toga gde su na ploci utaknutni kablovi. tako bar predpostavljam - . Znaci jedan shteker je za primary uredjaje, drugi za secondary.
U primary grani sam na prvom mestu stavio WD AC2420H hard kao master, a na zadnjem mestu je CD rezac (ne znam kako stoji dzamper, koliko se secam kako god da se stavi on radi)

Na secondary grani sam na zadnjem mestu stavljao WD hard disk od 5 Gb (oznaka hm valjda 5136 nesto) , koji ima 9 pinova. Isprobao sam single (jer je sam) , i secondary (ovo sam se verovatno zeznuo hm). I to sve isto (utaknut u zadnje mesto na kablu :single i slave), ali po nekakvoj 2-dzampernoj shemi nacrtanoj na disku , oznacenoj zvezdicom kao 'sprecial settings required for some motherboards'.

Znaci disk je manji od 8Gb i ne radi. Koje dzampere prvo da diram, za CD ili za HD no2?

probaj da mu promenis mesto na kablu (pretpostavljam da imas onaj sa 2x3.5" i 2x5.25" konektora)
ili ti je floopy nekompatibilan sa tom plocom (da li je uopste bio za PC) ili si 3.5" flopijem ubio kontroler na ploci

Kako mislis "ubio kontroler"? Kabal ima na sebi 1x3.5'' i 1x5.25'' . Drzao sam u ruci 5.25'' i pali mu se lampica a i pomera napred nazad neki djavo. Radi sigurno ali ne znam zasto ga nema u post screenu. Mozda nije kompatibilan sa plocom. Ne mogu da se setim da li je ikad radio na toj ploci, radio je na nekom 486dx2/66.

Koliko se secam prvi Windows koji je podrzavao USB je Windows 95 OSR 2.5 koji je isporucivan uz "brand name" PC (kod nas je bio popularan Win 95 osr 2.0 zvani win 97)

Odlicno da si ovo napomenuo jer imam obe vezije, dobro da znam. Phff sad se setih da nisam instalio nikakav dos (imam 6.22 i free dos...sta je bolje?)

Da li ce ta PCI 4xUSB kartica da radi zavisi da li imas drajvere za OS koji hoces da podignes

Instalirao sam na HD sa live cd-a , DSL i to framebuffer verziju za laptope (Jer Xvesa nesto nece da radi uz normalne drajvere). Videcu jos, ne izgleda to lose.
Ako postoji kartica koja podrzava Pci usb na tome, ostavljam damn.

ako imas PS2 prikljucak na ploci za misa (na slici koju si prilozio vidi se konektor podred DIN za tastaturu pretpostavljam da je PS2)
uz svaki usb mis je obicno dolazio i PS2 2 USB konvertor a izgleda ovako
1158q36E0CL._SL500_AA160_.jpg

imam par komada negde ;)

mmm da.... trenutno je povezan serijski mis (al recimo da mi je potreban i skrol taster)... Znaci , ono sto mi treba je kabal/adapter -serial - ps/2(mini din).
Jel se to uopste moze naci?

Poslednja izmena:
Drajv je ipak 10-pinski , ali ona "special settings req'd for some systems" koriste dva dzampera.
Oznaka mu je 35 100 (ima 5136mb)

da napravis sam ako si vican secicama i lemilici 232 2 PS2
http://pinouts.ru/InputCables/MousePs2Serial_pinout.shtml

sho se tice tih WD diskova ja bih prvo ustanovio ispravnost pa onda isao dalje
poskidaj sve dzampere i zakaci samo jedan (ako ne proradi znaci @!@#$%)

PS imam negde taj 232 2 PS2 konvertor (isporucivan uz neke Genius miseve davno ali ga nikad nisam isprobao) al ko ga nadje njegov je ;)

Ako PS/2 zelite da prikljucujete preko adaptera na COM port (ako sam dobro skapirao)
to odmah zaboravite, posto misevi sa skrolom ne rade na COM portu...

Da, jako sam vican :D Nego, radi mi i mis Genius koji sam ovde pominjao , sad sam ga isprobao. Radi pod DOS-om i ovim linuksom. Tako da imam 2 misa , mislim da je dosta za pocetak a kabal moze da se nabavi u Bgd u blizini stadiona partizana valjda (ako otkrijem gde, javicu ovde - ako se ne kosi previse sa politikom foruma).

@Tarmi Ricmi
Onda mi je sto se tice scroll misa jedina varijanta pomocu 4xUSB PCI kartice.

Sto se tice HD-a, moguce je da nesto nisam dobro izdzamperisao. Jedino me zanima da li je neko stavljao noviju Wireless Lan PCI kartu u ovakva stare ploce na AT napajanjima?

Evo citiram nesto sa useneta, ali mi je prilicno glupa varijanta. Izgleda da se mora imati jos i dodatno ATX. ali tu je jos i lemljenje te sicjarije huh....

Koliko ja znam, novija PCI podnožja se razlikuju od starijih jednino po
tome koliku snagu napajanja (V) mogu da isporuče kartici koja je
ubačena.

Tako da pojedinci kojima ,na primer, bežične kartice nisu radile na
starijim pločama sa PCI, lemili su sa ATX priključka za napajanje
žičicom do određene iglice za PCI slot (sa donje strane ploče)
i time postizali da im na starijoj ploči radi kartiva koja
zahteva "noviji PCI" koji se svodi samo na razliku u struji, kako sam
rekao.
Naravno, distribucija struje u okviru samoh vodova na kartici može da se
razlikuje (više iglica na PCI nosi struju) pa ako su međusobno spojeni
na kartici onda će to da radi ali ako nisu onda bi trebalo na više
pinova dovesti napajanje.

http://www.wifihr.net/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=53

'Ajd jos samo ako ti nekom nesto padne na pamet u vezi ovog 5'25'' drajva koji radi ali ga nema u post screen, javni ovde.

Jos me zanima, da li kartica koja je utaknuta u plocu , sama po sebi , opterecuje napajanje?
Iz zezancije sam ub'o dve LAN karte , jednu na ISA , jednu na PCI :D

Poslednja izmena:
Jedino me zanima da li je neko stavljao noviju Wireless Lan PCI kartu u ovakva stare ploce na AT napajanjima?

Evo citiram nesto sa useneta, ali mi je prilicno glupa varijanta. Izgleda da se mora imati jos i dodatno ATX. ali tu je jos i lemljenje te sicjarije huh....
pa imas 2 varijante ili da "skines" sa 5v na 3.3v nekim regulatorom pa da napajas tu karticu ili da kupis ATX napajanje pa da buzis konektor na AT
'Ajd jos samo ako ti nekom nesto padne na pamet u vezi ovog 5'25'' drajva koji radi ali ga nema u post screen, javni ovde.
koji je to flopi upste SS/SD DD/DD HD ?
jesi ga probao na drugoj ploci i da li si probao da menjas parametre u biosu
Jos me zanima, da li kartica koja je utaknuta u plocu , sama po sebi , opterecuje napajanje?
Iz zezancije sam ub'o dve LAN karte , jednu na ISA , jednu na PCI :D

neznam koje je snage AT napajanje u tom mini kucistu ali i da popunis sve slotove nece biti problema ako je napajanje u pristojnom stanju

Pun je net tih prepravki na novije revizije PCI slota odnosno da stare masine podrzavaju novije pci kartice i kao sto je receno imas dve varijante pa koja ti se vise svidja (ako bas imas zelju da se igras). :)

Btw, Ovo je bila moja treca masina, Prvo jedna 286/12 sa 1Mb RAM-a pa jedna 386/40 sa 4Mb i onda azdaha... ga5486 sa 133(160) procesorom i 64Mb RAM-a...
Koje je to cudo bilo. :Klanjanje

Pitanje
br1) Znaci, morao bih eventualno da to budzim i za novu PCI 4x USB kartu?

br2)
Posto sistem ne moze da buta sa CD-a , ja koristim neku SBM boot disketu. Onda ubacim butabilni CD i instaliram. Tako sam instalirao Linux. ALi danas se pojavio problem. Hteo sad da stavim i Win OSR2. ali nesto nece da butuje (izgleda da covek koji mi je presnimavao taj,inace boot cd, nekako uklonio butabilnost tog cd-a, proverio sam na drugom racunaru)> kako od nebutabilnog cd-a napraviti identican ali da je cd boot?

.. i jos nesto... nakon instaliranja linuxa , ja mogu staviti i najpre dos pa i windows na racunar (ovo cisto informativno pitam)

Redosled je uvek prvo mikrosoft proizvodi po starosti a linux na kraju.Inace se komplikuju instalacije bespotrebno.

Ajd da probudim temu iz mrtvila.

Imam GA-586DX sa 2xPentium MXX @ 233MHz i 4x32MB EDO memorije. Stoji mi na polici već sigurno više od godinu dana. Svojevremeno sam na nju ubacio XP i LAN karticu, i za divno čudo, moguć je neki surf web-om ali YT nemože da radi.

Imam dva pitanja:
1) kod ćala u lokalu već sigurno 3 godine stoji jedan SCSI disk koji ima isti konektor kao što ima GA-586DX pod nazivom "ultra wide scsi", imao sam jedno vreme i kabal, ali nikako nisam uspeo da nateram disk da radi, Adaptec-ov kontroler jednostavno nije sarađivao. Inače disk je kapaciteta 8GB i vrti se "koliko se sećam" na 10K RPM. Može li neko da mi objasni kako da ga uposlim u toj mašini.

2)Koji OS da stavim (po mogućstvu Windows) a da se iskoriste oba procesora?

Unapred zahvalan na odgovorima.

@chupo92

gde ti nabavljaš sav taj egzotični matori hardver? :S:

za SCSI disk ne znam, a što se tiče OS-a, ili WinFLP ili neki nLiteovani XP sa warez sajtova (gamer edition i sl.)

Gde ga nabavljam?

Ploču sam dobio u zamenu za privezak, memoriju i procesore počupao iz nekih rutera kojima su crkle ploče, a hard sam uzeo iz nekog IBM-a koga je ubio grom.

Probaću taj Fundamentals, zvuči kao bolji izbor od Win 2000. Javljam utiske.

Poslednja izmena:
chupo , koju si Lan kartu ugurao u to?

jel si uspeo da instaliraš WinFLP? jel su hardovi u PIO ili UDMA modu?

jel problem naterati one PCI kartice sa 2 usb 1.1 prikljucka da rade na ovom? Vecina koju nalazim su OPTI-jeve.
OS koji je trenutno je damn small linux, a jos mi pada na pamet deli liunx (www.delilinux.com)
pa me za neki takav mini-distro i zanima da li je moguce nastelovati takvu karticu.

Pitam jer ne bih dzabe da kupujem ovu karticu ako ne moze da radi
Jos me zanima kojom bih velicinom usb diska bio ogranicen na ovoj ploci.

Poslednja izmena:
Apsolutno mi nije jasno zasto 5'25'' nece da radi na ovome. Mucio sam ga i dzamperima i nikako ga nema na post-screenu : [ Sija lampa, drlja, ali nema. Pocinjem stvarno da mislim da je data kabal neispravan. Gde naci data-kablove za starudiju? Prodaje li se to gde ali kao novo (Nedavno sam pazario jedan centroniks kabal kao nov ali je takav da bi svako video da je polovan )

Apsolutno mi nije jasno zasto 5'25'' nece da radi na ovome. Mucio sam ga i dzamperima i nikako ga nema na post-screenu : [ Sija lampa, drlja, ali nema. Pocinjem stvarno da mislim da je data kabal neispravan. Gde naci data-kablove za starudiju? Prodaje li se to gde ali kao novo (Nedavno sam pazario jedan centroniks kabal kao nov ali je takav da bi svako video da je polovan )

zakaci taj floppy na drugi pc
kablova ima koliko oces samo ih treba naci :d
cak i neotpakovanih centroniks (mozda i od 5 metara)

A ja bas hocu na tom da ga koristim :D

Jel moguce da nemam podrsku u vidu kontrolera za taj uredjaj _na_toj_ploci (cirka kraj'97-e) ,kako je to neko ovde pre pomenuo ? :S

nije moguce. pre ce biti da ti je 99% 5,25 floppy neispravan.
bocni mu samo napajanje, bez "data" kabla, verujem da ce se identicno ponasati, sto ne bi trebalo.
mogu da ti pozajmim provereno ispravan kabl, da proveris da li je do kabla. Dao bih ti ga, ali imam samo jedan sa konektorima za 5,25 pa ne bih da ga se odreknem iz čisto emotivnih razloga :D

Poslednja izmena:
A ja bas hocu na tom da ga koristim :D

Jel moguce da nemam podrsku u vidu kontrolera za taj uredjaj _na_toj_ploci (cirka kraj'97-e) ,kako je to neko ovde pre pomenuo ? :S

ma niko ne zeli da te spreci :d

evo i meni se desilo isto kao i tebi.
- nadjem jedan 'sexy' beli kablic za flopije samo sljasti
- zakacim 5.25" 1.2 floppy i on procita par disketa i zaglupi se
- restartujem nece ni bios da ga prepozna a kamoli OS (BX ploca neka P2-medocino@550) win XP
- ugasim upalim nece
- !@#%$%

- uzmem drugi kablic za floppy i zakacim prvo 3.5" 1.44 i radi
- zakacim umesto 3.5" 5.25" floppy i on mi procita svih 50 5.25 disketa bez problema (osim par komada jer su na njima verovatno igre sa commodorea jer su "izgrickane" sa obe strane)

eto

dodji na kafu po kabel :d ili smisli neki nacin kako da ti to posaljem ovaj provereni naravno (imam sigurno 10-15 komada mrzi me da trazim)

ta tvoja ploca sigurno ima kontroler za floppy

ja jos nisam smislio cemu ce mi ta masina a vec ocu da je friziram.
Zasad sam napisao 6 stvari koju bih da odradim s njom,
a prva je kabal . Windows 97/98, koji si predlagao ne bih da stavljam
.Mozda u okviru dual-boot ali bih da probam jos i Poopy-Puppy , i Deli linux
mozda takav neki DOS/linux(za net) sistem.
Kafu moram odbiti, sto kaze onaj "Dr", ne pijem kafu :D
A moglo bi stvarno da padne neko okupljanje antikvara, pa da se oformi neki 24/7 servis
ne mora biti nuzno na freelancerskoj bazi, moze neko i zaradi za to sto ce priskociti u pomoc
odmah kad zatreba nesto.

mozda takav neki DOS/linux(za net) sistem.
Kafu moram odbiti, sto kaze onaj "Dr", ne pijem kafu :D

hmm secam se u doba tvoje ploce (sredina 90tih) bila je QNX distribucija koja sa jedne diskete podigne OS u grafickom okruzenju i podigne drajvere za modem/mreznu i imas odmah internet (koristili klinci iz servisa kad odu kod korisnika koji je ubio os i nema drajvere)
neverovatno kako je to lepo radilo sa jedne jedine diskete
ne znam dokle su stigli sada, al siguran sam da bi neka starija distribucija tu lepo radila

steta sto ne pijes kafu: bas sam ovom kablu sto sam tebio namenio dao 'heavy' test (52 diskete odbraviti i zabraviti + CTRL R iz TC ;) )

obravis, zabravis, uz pomoc nalepnica.

E, vidis to su sjajne stvari, taj minimalizam - sve strpati na jednu disketu
i to jos DD :D Mada, je sad steta "akati" flopije, bolje optiku jer je lakshe za nabaviti
a cena uredjaj priblizno slicna, zar ne. zapravo , nov flopi i mozes nabaviti ali nov
cd mislim da ne (flopi - 3'5 , ali ne znam bas koliko su kvalitetni).
Mada, pravo da ti kazem , meni je DOS i vreme bez netovanja ostalo nekako u najboljem secanju.
WIMP GUI mi i nije bas bio potreban, pogotovu ne ovakvi , gde trosim 50 posto svog procesorskog vremna, na podesavanja. Sta cu, pregazi me vreme ; doslo neko novo mazo-sado vreme i nikako
da se makne, da ode

Poslednja izmena:
obravis, zabravis, uz pomoc nalepnica.

E, vidis to su sjajne stvari, taj minimalizam - sve strpati na jednu disketu
i to jos DD :D Mada, je sad steta "akati" flopije, bolje optiku jer je lakshe za nabaviti
a cena uredjaj priblizno slicna, zar ne. zapravo , nov flopi i mozes nabaviti ali nov
cd mislim da ne (flopi - 3'5 , ali ne znam bas koliko su kvalitetni).
Mada, pravo da ti kazem , meni je DOS i vreme bez netovanja ostalo nekako u najboljem secanju.
WIMP GUI mi i nije bas bio potreban, pogotovu ne ovakvi , gde trosim 50 posto svog procesorskog vremna, na podesavanja. Sta cu, pregazi me vreme ; doslo neko novo mazo-sado vreme i nikako
da se makne, da ode

jel si svestan da sad nije 1990. godina nego 2010? :D

Nazad
Vrh Dno