Šta je novo?

GA 5486SL rev.2a

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
Imam neki stari komp na kome je radio tkzv Win97

Hteo bih da znam zasto , kada sam pokusao u nju da utaknem 64Mb Edo ram-a, ploca nije mogla da ih prepozna. Da li je trebalo nesto u Biosu da odradim :sceptic:

Zanima me i sta su 32 Pci slotovi (navedeno na slici dole). Zar nisu tad korisceni ISA i VESA.

Nasao sam na netu ovaj nacrt za dzamperisanje (ali to nije GA 5486AL rev.2a, vec neki njen slichnjak)

http://stason.org/TULARC/pc/motherboards/G/GIGA-BYTE-TECHNOLOGY-CO-LTD-486-GA-5486AL.html

EDIT : Evo slike http://acoustiq.ro/vintage/Parts/Mainboard/Gigabyte GA-5486AL Rev.2A.jpg

Poslednja izmena:
GA 5486AL je jedna od najboljih 486 ploca tog vremena, (inace GA znaci Gigabyte), to je pci/isa ploca sa winbond cipovima, svojevremeno uz amd 5x86 133mhz procesorima apsolutni best buy na nasim prostorima, sto se memorije tice dali si siguran da je ona ispravna?, mozda ploca nece da radi sa modulima razlicite brzine pristupa (npr samo 60ns ili slicno)

Sto se tice PCI slotova, to su normalni PCI slotovi u kojima su radile prve PCI kartice
tada uglavnom samo graficke a posle i po koja zvucna ...
Ploce sa kombinovano VLB (prosireni ISA) & ISA karticama su "stariji" modeli
a ovo su bile "novije" ploce, mogle su se koristiti tada zmaj kartice S3 Trio & Virge, Voodoo i
slicne ...
Vezano za memoriju postoje tri moguca odgovora:

1. ako si probao samo jedan modul, logicno je zasto nece da radi
posto su se SIMM 72pin memorije u plocama ubadale u parovima
edit : sad vidim da si napisao ploca nije mogla da ih prepozna tako da ovo otpada

2.Moguce je da ploca radi samo sa NON-EDO memorijama

3.Tada je 64MB SIMM bio teska ekskluziva pa je moguce da je ploci
potreban BIOS update za takve module

Poslednja izmena:
Jeste sa zakašnjenjem ali...

GA 5486AL ploča ne radi sa EDO RAM modulima, već samo sa FPM RAM-om.

Pozz

Jeste sa zakašnjenjem ali...

GA 5486AL ploča ne radi sa EDO RAM modulima, već samo sa FPM RAM-om.

Pozz

iiiiijaaaaaoooo imao sam ovu plocu :)

AMD 5x86 133 gurala na 160MHz (4x40MHz)
Tada ljudi jos nisu ni znali za overclock kad sam ja to budzio hahaha.
To je bilo taman dovoljno overclockinga da pogura MP3 :d!

Koristio sam FP RAM, i ne secam se da li je gutala EDO varijantu.

Inace, nije Winbond chipset, nego ALI

To je bilo taman dovoljno overclockinga da pogura MP3 :d!

Mda. Cak ni trgovci nisu znali da zbog spora sa intelom amd obelezava 100mhz procesore kao dx80, pa ih nisu overklokovali :p
-niko nije ni znao da "vozi" vesaLB na 50mhz
Svi su cekali samo da se pojavi amd "P75" i ploca sa "Ali cipovima da oveklokuju, ali nisu znali :wave:

Poslednja izmena:
^^cool down^^
why so serious? moju recenicu si verovatno samo ti shvatio ozbiljno.

btw, chemu spamovanje teme? U tvom postu se i ne pominje ploca ili memorija...

Poslednja izmena:
^^cool down^^
why so serious? moju recenicu si verovatno samo ti shvatio ozbiljno.

btw, chemu spamovanje teme? U tvom postu se i ne pominje ploca ili memorija...
koja ti je ovo tura na benchu posle ban(ova) kad znas toliko dobro pravila :p
Za razliku od tebe koji se seca "toliko dobro" jer mu je to jedina, ja sam ih sklopio par stotina komada i ne secam se jer je to bio samo posao, a sem toga ko je kupovao 486 plocu kad su Pentiumi vec "harali"...
u to vreme bar 100 malih dilera je kupovalo robu od te firme i svi su znali da je ta mb overkloker, tako da nemas razloga da izmisljas toplu vodu

btw jedini razlog koji moze da bude sa to plocom (a obicno jeste sa svim starim plocama)
treba ponovo da se flesuje bios...

^^ok genije, blago tebi, sad stvarno iskuliraj
necu se spustati na tvoj nivo diskusije.

molim moderatore da reaguju, jer nepotrebno hejtuje.

ako mislis da moderatori treba da zastite "tvoj lik i delo" trebao si da pritisnes
report.gif

ovako samo koristis priliku da me omalovazis pritom pozivajuci moderatora u pomoc
"cudan" user raste od tebe...

^^iskuliraj, po treci put.
apsolutno te nicim nisam omalovazavao.
ako imas neke komplekse, resi to sam, a ne istresaj se po forumu.
procitaj temu od pocetka, pa razmisli o svojim komentarima.

ovo nisu normalni PCI slotovi. Mnogo su duzi a standardna nova PCI kartica ne moze nikako da se ugura.

Kakavi su ovo slotovi o_0

ovo nisu normalni PCI slotovi. Mnogo su duzi a standardna nova PCI kartica ne moze nikako da se ugura.
radi li ta ploca ili ne?

-sa bilo kojom memorijom i video karticom pci/isa ?

i jel ova slika sto si ti slikao ili si nasao negde na netu?

ploca i proc. rade , graficka je S3 Trio V2. Imam jos Rockwell modem i Opti zvucnu , ali ja ne znam (duduk sam) kakvi su to slotovi . A potrebno mi je da znam.

Slika je sa neta, ali identicna je ploca (pise i ovo Ali i ovaj broj i sve isto izgleda)

ploca i proc. rade , graficka je S3 Trio V2. Imam jos Rockwell modem i Opti zvucnu , ali ja ne znam (duduk sam) kakvi su to slotovi . A potrebno mi je da znam.

Slika je sa neta, ali identicna je ploca (pise i ovo Ali i ovaj broj i sve isto izgleda)

onda su to normalni PCI slotovi

nove kartice idu u slot PCI-E(xpres) i naravno da nemozes da je stavis u PCI slot

ta tvoja ploca se pojavila na zalasku 486 tehnologije kada su proizvodjaci hardvera pokusavali da izvuku jos malo para od ljudi kojima su Pentium platforme bile preskupe i zvala se u narodu "pentium za siromasne"

neznam sta planiras sa njom ali jedinu primenu vidim da je koristis kao mp3 plejer stim da nabavis zvucnu karicu Creative AWE 32/64 ISA i da koristis Winamp Plug-in - AWEamp by Yilard - AWE32/64 native plugin http://www.winamp.com/plugins/details/48284

AWE32/64 native plugin (ver 1.10final)
AWEamp is a WinAMP output plugin allowing to play Winamp's output through AWE32/AWE64 wavetable MIDI interface. You may ask why to use such break-neck way to play wave audio, when wave-out plugin works good. Here are listed some of the benefits which AWEamp brings:- Audio data are played through AWE midi interface so wave-out output is still available for other sounds (system sounds, games - I've tried Need for Speed 3 for instance and works good except starting of song when WinAMP took 100% of CPU time. Btw. tested on Pentium III 450 MHz & AWE32).- AWEamp controls AWE builtin DSP processor (emu8000) so you can use variety of audio effects similar to those of SB Live!- High quality Chorus and Reverb effects with lots of presets.- Presets compatible with AWEFXWorkshop.- Hardware bass and treble equalization.- Stereo channel positioning (left-center-right).- Hardware lowpass filter.- Tremolo, Vibrato and filter sweep.- Control panel can be invoked quickly by using tray menu.

Poslednja izmena:

Crne boje, stari ISA slot ... Opti 929/930/931 su ISA zvucne kartice
Modem je verovatno 33.600kbps, opet ISA kartica

jeste, ja sam to kupio jer je pentium bio skup.
procesor moze da vrti mp3-ice ali se sve blokira, narocito na 160 Kps - sto mu je i maximum.
Mozda je procesor slobodniji pod damn small linuxom o_0
Postoji i varijanta overclocka, al to je nesto komplikovano, treba mi neko podnozje od nekog drugog socketa, a i nemam veze s tim.

0) Mogao bih da ostavio DOS i da se zezam sa DOS programima, ili da emuliram ZX ili C64. Ili neki takav antikvitet :D

1) Mogu da stavim Damn Small Linux , al to bi mi bilo korisno ako bi Open Office najnoviji mogao da radi na tome (?)

2) Win 95/ 97 ili mozda cak 98 bih stavio zbog jednog p2p programa Soulseek i to bi radilo , pod uslovom da postoje mrezne ISA karte koje mogu da ostvare iole normalno brzinu potrebnu za DL/UL. U sta ne verujem, ali mozda moze neko i da kaze nesto o tome... ja se ne razumem u ISA Lan karte, jedino vidim da ima razlicitih standarda.

jeste, ja sam to kupio jer je pentium bio skup.
procesor moze da vrti mp3-ice ali se sve blokira, narocito na 160 Kps - sto mu je i maximum.
Mozda je procesor slobodniji pod damn small linuxom o_0
Postoji i varijanta overclocka, al to je nesto komplikovano, treba mi neko podnozje od nekog drugog socketa, a i nemam veze s tim.

0) Mogao bih da ostavio DOS i da se zezam sa DOS programima, ili da emuliram ZX ili C64. Ili neki takav antikvitet :D

1) Mogu da stavim Damn Small Linux , al to bi mi bilo korisno ako bi Open Office najnoviji mogao da radi na tome (?)

2) Win 95/ 97 ili mozda cak 98 bih stavio zbog jednog p2p programa Soulseek i to bi radilo , pod uslovom da postoje mrezne ISA karte koje mogu da ostvare iole normalno brzinu potrebnu za DL/UL. U sta ne verujem, ali mozda moze neko i da kaze nesto o tome... ja se ne razumem u ISA Lan karte, jedino vidim da ima razlicitih standarda.

zaboravih da pitam koji CPU imas (zato sam ti i rekao za varijantu zvucne sa AWE)
ako mozes da nakupis 32mb rama win98se i Office 97 ce da ti rade bez problema

a sto se tice LAN ISA karte i najsporija koju mozes da nadjes radi na 10mbita sto premasuje brzinu internet konekcije ;)
neznam dal rade pci 10/100mbit realtek 8139 na 486 platformi (nasao sam jednu UMC 486 plocu sa amd 133mhz (P75) ) pa cu da probam (pod uslovom da nije 'zvekno' bios na toj ploci jer nije paljena godinama)

AMD 5x86 133 gurala na 160MHz (4x40MHz)

Ako me secanje dobro sluzi bila je nedokumentovana opcija na ploci da radi na 50MHz magistrali pa sam 120ku vozio na 3x50 sto je malo extremno za PCI magistralu ali je radilo :D

Realtek 8139D sam probao , ali to nikako ne moze fizicki da stane.

Ipak su to ISA slotovi, sta cu corav sam pa ne prepoznam.

Bitno mi je ovo sto si rekao , da je i najsporija ISA karta brza od net konekcije.

Realtek 8139D sam probao , ali to nikako ne moze fizicki da stane.
Ipak su to ISA slotovi, sta cu corav sam pa ne prepoznam.
ma kako nemoze da stane stavi to u jedan od tih belih slotova

cisto da znas Realtek 8139 radi na 486ploci

instalirao sam danas UMC 486plocu sa AMD 133mhz, EDO ram 64mb (4x16mb) sa windows 98SE, i instalirao Realtek 8139
zakacio na ruter skinuo SoulSeek Client 156c (zadnja beta puca) i to radi

jedini je problem sto je platforma slabasana i ogranicen si brzinom diska jer sve 486 ploce rade samo PIO modu (i nesecam se kad sam zadnji put seo za 486plocu)

Da skratimo, ploca podrzava EDO memoriju. Sta vise, u BIOS setup-u, pod "Chipset feature setup"
imas opciju enable/disable "EDO, 60ns DRAM or 40MHz CLK", koju treba postaviti na Enable (ne da bi omogucio nesto od navedenog, nego kao, zbog performansi :d).

Meni nije jasno na koju foru ti ne uspevas da ubodes standardnu PCI karticu u PCI slot?

Lepo ti Boza rekao, BELI SLOT = PCI slot. Ne guraj PCI kartice u crne (ISA) slotove, pobogu covece. Ovde se svi trude da ti objasne, a ti se ne trudis ni da malo bolje pogledas.

Overklok te ploce je ekstremno jednostavan:
da bi pogurao 5x86-P75 133MHz na 160MHz (4x40), jumpere postavi ovako:

JP10: stavi jumper
JP9: jumper na 2-3
JP8: jumper na 2-3
JP7: jumper na 2-3

Poslednja izmena:
@Ben Dover , bila je shuma kablova preko slotova i mislio sam da je S3 trio karta u VLB ali to , i svi ostali su PCI ( nisam verovao da je tada postojao pci). Ispremestao sam kablove za misa, serijski , i paralelni gore, i onda je postalo dostupno i ubo sam Realtek kartu. Da li kada dzamperisem, treba da povadim sve kablove i kartice ? EDIT : vidim sad sa slike da cu morati eventualno da izvadim graficku, svi dzamperi koje si pomenuo su jedan uz drugog.

@BoZZaP

Sad, PIO mode... to je problem... jer to dovoljno makar za surf nekakav, koliki je tu transfer ?
Jel postoji neki isa/pci UDMA kontroler? Koliko tako nesto optereceuje napajanje?

Poslednja izmena:
Nece tebi PIO mod biti brzinsko usko grlo, nego SVE ostalo.
Radice ti u PIO4 modu svaki hdd. Brzina teorijski ~16.66MB/s.
Kakve pobogu transfer ima veze ima sa surfom?
Kolje te sve ostalo osim transfera. Ne pomisljaj da ces na toj masini ikad uspeti da otvoris recimo Benchmark.rs, bez intenzivnog iskljucivanja svega po firefox-u, dakle forget about flash, javascript, etc..

Daj malo konkretizuj tvoja pitanja i ciljeve sa tom mashinom.

Shto Boza reche, WIN98SE ce korektno raditi sa 32MB ram, kao i Office97. Uz doterivanje registry-ja itd., radice sasvim lepo.

Dodajem da ce MP3 normalno raditi tek na 160MHz.

Poslednja izmena:
@BoZZaP

Sad, PIO mode... to je problem... jer to dovoljno makar za surf nekakav, koliki je tu transfer ?
Jel postoji neki isa/pci UDMA kontroler? Koliko tako nesto optereceuje napajanje?

Da PIO je problem cak i najnovijim plocama kad se greskom ili pogresnim softverom iskljuci UDMA
Iako je teoretska brzina vise nego dovoljna u realnom radu na ploci kao tvoja i istim CPU to izgleda ovako
133.JPG

Jednostavno CPU je prespor da "potera" disk da radi punom brzinom a kad dodas na to mreznu komunikaciju,video prikaz..
Kad startujes Soulseek drlja nonstop po disku sa CPU zauzeca 100%
E sad za surfovanje radi
Firefox 2.0020
Opera 9.64

Ali ako planiras da surfujes moras obavezno da dodas i antivirus/antispyware programe tako da kad to sve pojede memoriju radices sa hard diska

Upravo zbog diskova koji su radili u sporom PIO modu SCSI tehnologija je imala veliki uspeh jer je SCSI kontroler preuzeo kontrolu diskova i rasteretio CPU
Naravno postoje i PCI-ATA kontroleri (imam i ja jedan) ali jednostavno na tu platformu se neisplati stavljati nista jer je prespora za danasnje potrebe

Jedino da se dokopas neke makar Pentium 1 ploce (imam ja par komada al ove sto sam testirao danas imaju ispraznjen bios a trenutno fleshovanje biosa je kao 20 p1 ploca)

Mogao bi i da das oglas: Primam Pentium 1/CPU plocu na poklon ;)
Sigurno ima gomila ljudi kojima to stoji kao meni ali su ih kasnije "ugasili" pa im je bios jos ziv

Vidim da si se zezao dosta s ovim.
Sad , nadam se da nisam ja inicirao :d
Zanima me kakvo napajanje si koristio?
Ja imam neko mini PC kuciste (ili baby AT), u kome je to sve smesteno , i onda napajanje je AT.
U tom slucaju mi mozda za koriscenje pomenute realtek karte u PCI , predstoji nekakvo lemljenje ? (A i drugih kartica PCI tipa, jer postoje neki standardi 2.2 i jos neki, nije za svaku dosta ista kolicina struje)

Ti si Bozzo , to povezao na ATX?

Zasto si stavio Win 98 a ne Win 95/OSR2 97. koliko ja znam Win 98 je bio bitno zahtevniji, mozda stoga i drljanje. Sto se tice soulseek-a, on je prilicno bagovita aplikacija ali je postala stanard za win sharing audio zapisa. Prespostavljam da si Win 98 stavio jer ti je bio pri ruci...

Ben, Jos uvek nisam isprobao (osim sto sam probao live dsl sa 16 mb , i install na hd, ali X se bas posteno koci) niti znam namenu za to.
Ako mi se bas nista ne bude dopalo , onda uz neku bezicnu mreznu kartu (i lemljenje najverovatnije) ovo moze da posluzi kao AP. al za pocetak mislim da cu ce igrati sa DSL i Open Ofis 1.1. mp3 mi nije toliko bitan , i stvarno je zalosno da mora da se klokuje radi toga. Ja se secam da je mogao da se pokrene do 16okbps mp3, uz kocenje cele masine.

Vidim da si se zezao dosta s ovim.
Sad , nadam se da nisam ja inicirao :d
Zanima me kakvo napajanje si koristio?
Ja imam neko mini PC kuciste (ili baby AT), u kome je to sve smesteno , i onda napajanje je AT.
U tom slucaju mi mozda za koriscenje pomenute realtek karte u PCI , predstoji nekakvo lemljenje ? (A i drugih kartica PCI tipa, jer postoje neki standardi 2.2 i jos neki, nije za svaku dosta ista kolicina struje)
nisi ti uzrok ti si posledica ;) (imam gomilu tih retro pc delova pa reko da proverim pre nego sto pobacam)
pci-video.JPG

SCSI.JPG

Ma nesekiraj se za struju ta kartica smesno trosi
Ti si Bozzo , to povezao na ATX?
486/Pentiumi1 rade na AT napajanju
Zasto si stavio Win 98 a ne Win 95/OSR2 97. koliko ja znam Win 98 je bio bitno zahtevniji, mozda stoga i drljanje. Sto se tice soulseek-a, on je prilicno bagovita aplikacija ali je postala stanard za win sharing audio zapisa. Prespostavljam da si Win 98 stavio jer ti je bio pri ruci...
Pa kad sam vec to sastavio reko' da vidim jel moze da radi nesto korisno
Obzirom da si ti pominjao soulseek i surfovanje po internetu naravno da sam probao Win98SE jer je (po meni) on minimum za neki internet rad i obzirom da Microsoft nema vise podrsku za win98 (a kamoli ranije) i ostali proizvodjaci softvera su prekinuli da prave programe za retro OS
Kad na win98se dodas antivirus, antispyware, firewall (predpostavljam da imas kablovski modem) i ako startujes jos soulseek, firefox ili operu...
jednostavno presporo je

iz bezbednosnih razloga za internet bar P2-celerona/128mb rama i neke od mini WinXP instalacija +svi sigurnosni patchevi (a ja sam iza rutera)

e sad ako hoces tu 486 da koristis u lokalu to je druga prica bice to super "pisaca masina" ;)

Poslednja izmena:
Mm... ja klokovao to na 160 i ugurao 64 mb rama (ne znam da li je to maksimum, vise nisam uspeo).

1) Dok sam petljao sa memorijom, ispao mi je kabl od flopija. Kada sam ga vratio, na post screenu je prijavljen flopi , ali ne grebe, i ne pali mu se lampica pri startu racunara. Bez flopija je neupotrebljivo te pitam sledece:
Je li moguce da sam naopacke okrenuo data kabal? Da nije mozda vrisnuo kontroler za flopi ili sam flopi? Ako je vrisnulo nesto , zasto se biper ne oglasava , a flopi uredno je prijavljen kod post screen-a.

2) ako se , kao sto kazes, AT napajanje koristilo samo za 486/PI sisteme - da li to znaci da kada mi dotraje takvo napajanje imam problem gde da ga nabavim ?

Mm... ja klokovao to na 160 i ugurao 64 mb rama (ne znam da li je to maksimum, vise nisam uspeo).
pa ako je ono na pocetku uputstvo od tvoje ploce: pise da moze 128mb dvostrane memorije
imas tablele u kojim kombinacijama memorije rade
OC? pitanje je sta moze da radi na toj magistrali od 40mhz
nemam uputstvo za bios da vidim kako se setuje odnos magistrale/pci/isa slotova
ako se nesto od kartica "ubija" smanji magistralu na 33mhz
1) Dok sam petljao sa memorijom, ispao mi je kabl od flopija. Kada sam ga vratio, na post screenu je prijavljen flopi , ali ne grebe, i ne pali mu se lampica pri startu racunara. Bez flopija je neupotrebljivo te pitam sledece:
Je li moguce da sam naopacke okrenuo data kabal? Da nije mozda vrisnuo kontroler za flopi ili sam flopi? Ako je vrisnulo nesto , zasto se biper ne oglasava , a flopi uredno je prijavljen kod post screen-a.
najverovatnije si pomerio kabal levo/desno za jedan par pinova (desava se na tim plocama bez slota za floppy/hdd)
da si okrenuo kabel bila bi ti upaljena lampica od flopija stalno
2) ako se , kao sto kazes, AT napajanje koristilo samo za 486/PI sisteme - da li to znaci da kada mi dotraje takvo napajanje imam problem gde da ga nabavim ?
AT napajanja su se koristila za 486/P1 ali bilo je i prozvodjaca P2 ploca koje su imale kombinovano AT/ATX napajanje sa slot1/s370 za cpu (imao sam par komada i sve su sretno udomljene za download/linux ruter makine)

u svakom slucaju dok tebi AT napajanje crkne cene P4 konfiguracija ce biti iste ko te tvoje 486 sada ;) dzabe

Ma ne treba mi P4 , ne zelim da budem rob potrosackog drustva u propadanju. Ideja mi je da koristim ovaj racunar. sa 64 Mb mogu staviti i prosireni paket DSL-N i Open Ofis 1.1.
Sa 128 i 2.x (ali kako obrad rece , ova ploca ne podrzava edo. Tako da treba da vijam dva dvostrana modula od 64mb 72-memorije, a to cu naci malo morgen). Sigurno je da mogu surfovati. AV/AS mi ni ne treba (Ako stavljas Win , stavi Clam win AV a valjda ima i AS).

Izgleda da sam u jednom momentu okrenuo ovaj kabal, pa je svetlo stalno sijalo.
Bilo kako bilo , flopi je dovidjenja i treba da trazim novi.

joc je svojevremeno klokovao ovo dalje, ovako mi je napisao
Overklok na 200 Treba ti ploca na kojoj mozes da postavis fsb na 50
mhz,posto 5x86 ima mnozilac 4x.Trebas naci i proc koji ce biti spreman
za saradnju.Cooler treba da budzis od socketa 370(pentium3).Ne verujem
da se isplati,ali ako bas imas volju..samo napred.Pravac buvljak.

Mislim da je nesto ovde pogresio, napravio neki typo. Jel ploca ga5486 ima mnozilac drugi?
Uostalom, ako prati nek napise sta je uradio, chisto se zanimamo malo ovde jer se umrtvila
ova sekcija foruma.

Poslednja izmena:
Vrh Dno