Šta je novo?

Gašenje 3G mreže

Ne mogu da provalim jel si ovo stvarno uradio, posto nisi mogao besmisleniju stvar da uradis 😅 Band 20 ima najmanji kapacitet, sluzi da pokrije "mrtve zone", verovatno si im pojeo pola bazne stanice na youtube 😄 Ne znam koliko baterije moze da se ustedi, da toliko vredi da i sebi i njima ubijes performanse.

Probaću da vratim na sve band-ove, da vidim koliko će trošiti bateriju onda, mada mi se čini da mi sad 4G manje jede bateriju, signal je jačine oko -85dBm. Vrlo malo trošim mobilni internet, oko 1-2MB na dan, uglavnom za čitanje vesti i e-maila, slanje poruka i da vidim kad ide prevoz. Primetio sam da brzina jeste opala što sam i očekivao, ali za ove stvari funkcioniše. Naravno, ako bude bilo potrebe za većom potrošnjom ili pri odlasku u inostranstvo, vrlo se lako vraća na upotrebu svih band-ova.

Ja sam zbog najavljenog ukidanja 3G mreže uputio A1 zahtev za raskid ugovora bez naknade, iako me njihov agent u korisnickom servisu ubedjuje da nemam prava a ukidanje 3G mreze je promena uslova pod kojima je ugovor zakljucen te u skladu sa zakonom imam pravo na raskid, ako odbiju sledece je zalba RATEL-u
Da li si uspeo da raskines ugovor bez penala?

Zato što na njegovom uređaju ne radi VoLTE servis, pa mu je usluga telefoniranja degradirana na bar 3 načina:
  • Nemogućnost da se koristi internet u toku poziva
  • Degradirana dostupnost prilikom dolaznih poziva (dešava se zbog ograničenog kapaciteta 2G mreže)
  • Degradiran kodek (kvalitet razgovora) - ne uvek, zavisi od zauzeća mreže

Meni nije jasno zašto je od svih operatera baš A1 taj koji ima najmanje podržanih uređaja na kojima radi VoLTE, umesto da puste mnogo šire VoLTE uslugu, naročito zato što su ugasili 3G.

Nisu samo operateri krivi. Deo odgovornosti za podršku VoLTE snose i proizvođači uređaja. Iz nekog razloga, neretko ograničavaju VoLTE podršku samo na operatere sa kojima su urađeni testovi. Valjda se plaše lošeg korisničkog iskustva u slučaju da puste VoLTE pa se posle ispostavi da ima problema u radu.
Bio je neki dokument o tome na GSMA portalu, al' ne uspevam sada da ga nađem :(
Pozdrav
P.S. Našao sam dokument (GSM Association, VoLTE Implementation Guide, July 2023.). Citiram:
"However, a number of practical problems have been reported in the testing of VoLTE/Roaming:
• OEM Blocking of VoLTE – open market devices deliberately disable their VoLTE/IMS capability on insertion of a SIM indicating a network (MCC/MNC) that has not been tested sufficiently. Such blocking is carried out by the OEM to prevent a bad user experience when connecting to an « untested » network and resulting reputational damage to the device. Such blocking also tends to impact to a greater extent on smaller MNOs."

Poslednja izmena:
Problem je u tome što je VoLTE budževina.

Au kakav spor. Znaci ne pali ako se pozovem na to da su promenjeni uslovi koriscenja i da jednostavno ne dobijam uslugu za koju sam potpisao ugovor npr?

Onda mi je mozda i laksa opcija da platim i raskinem 😁
Ne, pozivaju se na to da je to unapredjenje, da sam kupio 4G telefon, da je lokacija gde živim pokrivena 4G mrežom, rasprava traje od novembra jer RATELu treba mesec dana da dostavi njihov odgovor, sledeći put ako odbiju verovatno pokrećem vansudsko rešavanje potrošačkih sporova

Meni se povremeno dešava na A1 pripejdu da ne radi internet i čim spustim signal na 3g, proradi. Izuzev danas kada ni to nije pomoglo, ni na 3g nije bilo neta nekih 10-15 min. Žena koristi isto A1 ali postpejd, ista lokacija, njoj normalno radi net.

Skoro su mi menjali karticu kako bi mogli VOLTE da aktiviraju, aktivirali su ga ali se desi ovako na svakih 5-6 dana da ne radi internet neko kratko vreme. Na mom Poco F6 Pro i nema opcija za direktno aktiviranje VOLTE usluge, nego se kuca onaj kod. Kako se objašnjavaju ovakvi povremeni problemi sa netom 🤔

Nisu samo operateri krivi. Deo odgovornosti za podršku VoLTE snose i proizvođači uređaja. Iz nekog razloga, neretko ograničavaju VoLTE podršku samo na operatere sa kojima su urađeni testovi. Valjda se plaše lošeg korisničkog iskustva u slučaju da puste VoLTE pa se posle ispostavi da ima problema u radu.
Bio je neki dokument o tome na GSMA portalu, al' ne uspevam sada da ga nađem :(
Pozdrav
P.S. Našao sam dokument (GSM Association, VoLTE Implementation Guide, July 2023.). Citiram:
"However, a number of practical problems have been reported in the testing of VoLTE/Roaming:
• OEM Blocking of VoLTE – open market devices deliberately disable their VoLTE/IMS capability on insertion of a SIM indicating a network (MCC/MNC) that has not been tested sufficiently. Such blocking is carried out by the OEM to prevent a bad user experience when connecting to an « untested » network and resulting reputational damage to the device. Such blocking also tends to impact to a greater extent on smaller MNOs."
Ovo mi bas zanimljivo. Elem, ja se macujem sa a1 zbog VoLTE na Nothing 1 danima. Na istom telefonu radi VoLTE u Yettelu i MTSu ,a u A1 ne. Ok,NP ogranicio kako god ali kako selektivno ogranicio? Mislim 2 provadjera pustili, a treceg ustrojili. Zar nije logicno(bar meni) da provajder (a1) nemam pojma npr saradjuje sa proizvodjacem telefona i srede problem sa IMS? Nije samo Nothing problem, POCO, PIXEL i jos telefona ima problem (veccinom sa A1) . Mislim nijsam u materiji bas ali nisam ni neuk (zavrsih neku elektrotehniku pre 30god).

Jeste logično da operater sarađuje sa proizvođačima telefona, ali to košta. Neko treba time da se bavi: da organizuje kontakte sa proizvođačima, uvoz testnih aparata, samo testiranje, itd... Ako telefon nije zvanično predviđen za prodaju na našem tržištu, zašto bi operater ulazio u taj trošak? Kad je telefon zvanično prisutan na tržištu, deo posla preuzima kancelarija proizvođača koja pokriva to tržište, brža je komunikacija, manji troškovi.
Ne znam da li se nešto promenilo u poslednje vreme, ali Pixel nije zvanično dostupan ovde, zar ne? Zašto bi onda A1 testirao telefon, koji ovde ne može ni da se kupi legalno? Kako da uveze testni primerak, ko će da plati homologaciju (ukoliko je potrebna)?
Ono što je dobro je što se vremenom povećava broj uređaja koji su "otvoreni" i na kojima usluga nije zabranjena u "ne-podržanim" mrežama.
Pozdrav

Ako su Pixel telefoni radili u trenutku potpisivanja ugovora (i dalje rade na ostalim mrezama) a sad vise ne rade onda je njihova obaveza ili da omoguce da rade (omogucavanjem VoLTE ili ponovnim ukljucenjem 3G mreze) ili raskid ugovora bez penala, sta tu nije jasno?
Da li je uopste neko od vas njih kontaktirao u vezi VoLTE i nepodrzanih uredjaja, ima reklamaciju i odgovor u pisanoj formi?

Ja sam kontaktirao i rekli su mi da je volte omogućen kao što i jeste omogućen. Radina xiaomi-u mi 12 ali ne radi na noting phone 1.

Samo još da dodam u jetelu je bio zvanično u ponudi nothingfon 1, a u mts-u nije ali ipak u mts-u radi volte

Kad danas svako pravi telefone, i još krene da zaobilazi ionako labave standarde...
Pozdrav

^ Kad je prioritet kakve fotografije pravi uredjaj, a ne kako podržava telekom standarde, svašta se desi.
Drugi deo poruke nisam baš najbolje razumeo. Kakve kolege u A1? Nešto si pobrkao...
Pozdrav

Ja sam zbog najavljenog ukidanja 3G mreže uputio A1 zahtev za raskid ugovora bez naknade, iako me njihov agent u korisnickom servisu ubedjuje da nemam prava a ukidanje 3G mreze je promena uslova pod kojima je ugovor zakljucen te u skladu sa zakonom imam pravo na raskid, ako odbiju sledece je zalba RATEL-u
Samo da proverim da li si uspeo da raskines ugovor?

Od juče meni, sestriću, komšiji i dvema komšinicama unapređivanjem ukinuše zlotvori 3G mrežu.

Beograd: Senjak, Banovo brdo, Žarkovo, Košutnjhak....

Da li postoji neko zvanicno obavestenje kada se kod operatera gasi 3g mreza?
Zanima me kod mts i yetela?

Pa ostali nisu objavili svoj plan.

Uglavnom razmenio sam par mejlova sa A1 na temu raskida ugovora zbog gasenja 3G.

Zakljucak, ne moze bez placanja penala:
  • ovo je unapredjenje
  • VoLTE je podrzan na svim uredjajima i nema nikakvih ogranicenja sa njihove strane

Za sada nisam imao problem sa pozivima na Pixelu tj 3G mi je jos uvek dostupan ali prvi problem kada se desi placam sta treba i gasim.

Nerealan nacin poslovanja gde ja njima kazem da oni gase uslugu koju ja koristim i da prosto onda placam nesto cega nema, to je unapredjenje i nikom nista...

Pozivao se na razne zakone, u zakonu jasno pise da ako se usluga promeni ja imam pravo na raskid ugovora.

Ali uzalud, teraju svoju pricu i to je to.

Nisam pravnik ali ako sutra uvedu 5G da li ce ljudi raskidati ugovore jer migriraju na novu tehnologiju?
Da li u USA gde sad samo ima 4G/5G ljudi raskidaju uslugu jer nemaju vise 2g/3G?
Mislim i preostala 2 operatera ce uskoro gasiti 3G, vec negde i jesu, i gde cete onda preci?
Naravno ako neko ima probleme i ne otklone mu pa svakako ce Ratel presuditi.

Nisam pravnik ali ako sutra uvedu 5G da li ce ljudi raskidati ugovore jer migriraju na novu tehnologiju?
Da li u USA gde sad samo ima 4G/5G ljudi raskidaju uslugu jer nemaju vise 2g/3G?
Mislim i preostala 2 operatera ce uskoro gasiti 3G, vec negde i jesu, i gde cete onda preci?
Naravno ako neko ima probleme i ne otklone mu pa svakako ce Ratel presuditi.
Ako migracijom na 5G ugase 4G a moj telefon ne podrzava / ili kao sto je sad slucaj da ne radi zbog operatera 5G onda je logicno da i u tom slucaju raskinem ugovor jer sam ja ugovor potpisao za 4G koji je ugasen.

Ja ne znam jel ti botujes ili si stvarno ovoliko naivan, logicno da ako sam potpisao ugovor i obavezao se da placam nesto 2 godine - necu hteti da ga placam kada ta usluga nestane.

Ostalim operaterima VoLTE radi na svim uredjajima dok A1 tvrdi da radi na svim uredjajima ali ne radi.

Ako migracijom na 5G ugase 4G a moj telefon ne podrzava / ili kao sto je sad slucaj da ne radi zbog operatera 5G onda je logicno da i u tom slucaju raskinem ugovor jer sam ja ugovor potpisao za 4G koji je ugasen.

Ja ne znam jel ti botujes ili si stvarno ovoliko naivan, logicno da ako sam potpisao ugovor i obavezao se da placam nesto 2 godine - necu hteti da ga placam kada ta usluga nestane.

Ostalim operaterima VoLTE radi na svim uredjajima dok A1 tvrdi da radi na svim uredjajima ali ne radi.
Ne vidim razlog da nekoga oslovljavas kao bot ako ima razlicito misljenje od tebe, ali hajde to je tebi na cast. Valjda je danas najlakse tako uraditi kako bi nekoga diskreditovao.
Zaista ne zelim dalje da ulazim u diskusiju jer vidim da je bespredmetna.

Srecno svakako.

Migracijom neće ugasiti 4G mrežu.

5G NSA je rešenje za 5G mreže gde je mreža podržana postojećom 4G infrastrukturom.

Nazad
Vrh Dno