Šta je novo?

fx5200 vs gf3ti200 ???

Moja logika:
Ako neko kupuje tako skupu graficku, lozice se na AA i Ansio.
Kada to ukljuci, XT se bolje ponasa, dakle to sam uzeo u obzir.

Pozdrav!

Ne treba uopste potencirati FSAA niti AF na GF3, jer iz mog iskustva cak ni pre 2 godine ova karta nije mogla bez problema da radi sa ovim opcijama, ipak je 200 MHz relativno malo i cak i tamo gde je FPS dobar neko vreme (a uglavnom jeste u vecini igara ovako), cim dodje do recimo explozije, dima isl particles efekta ona se ugusi jer nema fill rate za tako nesto ako je ukljucen FSAA i naravno bar 1024@32...

srdjan_r je napisao(la):
...

Hehe, potpuno je jasno da dečko treba da zaboravi i na GF3 i FX-a i kupi sebi lepo Radeona. :twisted:
Pa kako mislis da ubodem i drugog ATI-ja u masinu??? :mrgreen:

Mare je napisao(la):
Ne treba uopste potencirati FSAA niti AF na GF3, jer iz mog iskustva cak ni pre 2 godine ova karta nije mogla bez problema da radi sa ovim opcijama, ipak je 200 MHz relativno malo i cak i tamo gde je FPS dobar neko vreme (a uglavnom jeste u vecini igara ovako), cim dodje do recimo explozije, dima isl particles efekta ona se ugusi jer nema fill rate za tako nesto ako je ukljucen FSAA i naravno bar 1024@32...

Meni se taj Quicnux iskreno jako svidja. Misljenja su jako razlicita, ali Quicnux meni izgleda bolje nego 4x. A malo je situacija da sam video da ne moze da se igra sa Quicnux. GF3 generalno kao i GF4 pati od problema Anso filtera. Nije brz, ali izgleda korektno.

Uglavnom mislim da je GF3 u sirovoj snazi znacajno jaci od bilo kog FX5200. Finese vec su druga prica. Opste je poznato da je GF3 bio losije optimizovan na temu AA i Anso. Iskreno verujem da je GF3 uz koriscenje Quicnux FSAA alogaritma jako upotrebljiv.

I dalje imam GF3 i nemam igre koja ne radi apsolutno igrivo. UT2003 1024x768 + Quicnux = igrivo + lepo

M

Nije stvar da li mi se svidja ili ne vec je stvar upotrebljivosti, jednostavno ja nikad ni igram ispod 1024@32 a to vec samo po sebi trosi sngu karte tako da je svaki fsaa u toj rez. slide show... ne bas ali i pad od 30% se i te kako oseti... jer u pre svega min frame rate ode i do 50% dole u odnosu na varijantu bez a to vec ne valja.

Mare je napisao(la):
Nije stvar da li mi se svidja ili ne vec je stvar upotrebljivosti, jednostavno ja nikad ni igram ispod 1024@32 a to vec samo po sebi trosi sngu karte tako da je svaki fsaa u toj rez. slide show... ne bas ali i pad od 30% se i te kako oseti... jer u pre svega min frame rate ode i do 50% dole u odnosu na varijantu bez a to vec ne valja.

Cisto zaradi merodavnosti

NFS-U, 1024x768x32, Det 53.03 MAX detalji

Non-FSAA: 33 fps avg
Quincnux: 28 fps avg

Mereno FRAPS-om 2.0 bez overlay vec samo average.

Ako uzmemo u obzir da ja ovu igru igram na R300 to bi trebalo da znaci da bih svaku razliku itekako trebao da osetim. Jedina razlika je da se sa FSAA na samom pocetku dok one ribe masu rukama igra malkice uspori i to je jedina razlika koja se oseca.

my 2 cents

M

Mare je napisao(la):

Ja ne znam koji ti imash GF3 ni koje drajvere upotrebljavash. Kod mene x2 AA mod radi odlichno, drajveri su Creative 44.04. OS Win98se, 512MB Ram-a, Celeron II 1.2GHz.
U ovim igrama moj GF3 ti200 (200/460 MHz) radi perfketno :happy: pri 1024x768 i x2 AA:

Unreal II the Awekening
Comanche 4 (nekad zna malo da shtucne :), dodushe samo kad igram online shto znachi da moze da bude do loshe linije tj. visokog pinga)
Splinter Cell
C&C Generals
MOHAA
Call of Duty
NBA Live 2004
Fifa 2004
Broken Sword 3

Detalji su u svim igrama na high. Quicnux mod nisam probavao ali vjerujem da bi i u tom modu dobro funkcionisalo. Po meni x2 AA dovoljno dobro izgleda.

Tako da mi nije jasno kad tvrdish da se sa GF3 nemoze upotrebljavati AA to jest Anti Aliansing. :eye: :cuss:

Da, perfektno... COD secka meni sa GF3 na XPu na 2+GHz, tebi sa celeronom na 1.2 (FSB 100 SDR :d) radi perfektno, pa još sa AA 2x... Unreal II isto, kod mene na granici, tebi na 2x sporijem kompu radi perfektno, opet uz AA 2x :d

Vojkan je napisao(la):
Da, perfektno... COD secka meni sa GF3 na XPu na 2+GHz, tebi sa celeronom na 1.2 (FSB 100 SDR :d) radi perfektno, pa još sa AA 2x... Unreal II isto, kod mene na granici, tebi na 2x sporijem kompu radi perfektno, opet uz AA 2x :d
Ma ne obracaj paznju na njega :beat:

Vojkan je napisao(la):

Call of Duty
Nivo: PowCamp

Rezolucija: 1024x768x32
FSAA: Quincnux

Rezultat: 42 fps avg

Tesko da ovo mozes da nazoves stucanjem

M

Znam, mnogi se chude kad dodju kod mene i vide kako sve radi. Imaju brand mashine +2GHz i razne grafichke a kod mene em bolje izgleda em nema seckanja.

Shta da ti kazem, vjeruj mi na rijech kad ti kazem da Call of Duty ne samo da radi perfektno vec LETI ;) . Mislim da je tajna u tome shto za igrice upotrebljavam samo Win98se. Znachi CHIST Win98se, directx9.0b, Creative detonators 44.04, i Creative live value! drajveri. To je to. Ni manje ni vishe. cheers

Za ozbiljne stvari (programiranje tj. studije) upotrebljavam windows 2000 server. Windows XP takodje imam instaliran i upotrebljavam ga najvishe za zafrkanciju i da budem u toku.

Nije sve u hardveru, mashinu morash znat i da nashtelish. type;

Pozdrav! :wave;

E da zaboravih da imam i chetvrti OS, Linux Suse 8.2, samo shto nije trenutno instaliran (nema se vremena).

I dva seagate-a 80 + 120 GB. Ukupno nekih 12 particija od 2 do 48 GB (Fat32). Prva particija na vecem hardu (ima 8MB cash memorije) je 2GB i upotrebljavam je samo za virtualnu memoriju tj. swap file. Mozda i to ima neke veze.

Last but not least:
U System.ini-u imam stavku ConservativeSwapfileUsage=1. Mozda i to ima neke veze.

,)

A1200 je napisao(la):
Nije sve u hardveru, mashinu morash znat i da nashtelish. type;

Pozdrav! :wave;

Bravo care majstor si, a mi neki retardi pa ne znamo ni windows posteno da instaliramo, a tek da ga podesimo, nema sanse.

Sve zavisi koliki su kome kriterijumi. Ako je tebi ok da igras igru sa 15 fpsa prosecno onda ok, tvoja stvar ali nemoj nama da pricas da na takvoj masini radi unreal 2 i slicno super kad ja sa znatno jacom masinom ipak nisam zadovoljan kako se ista ponasa

@ miha/zero
To što si na jednom nivou ili čemu već izvukao 42 fps *average* ne znači ništa. Možeš ti konstantno da imaš tih 42fps, onda da skoči na 74 ali da posle padne na 10. I dalje imaš prosečno 42 fps, ali ******, secnulo je. Tako mi ne pada na pamet da igram, fps mora *u svakom trenutku* da bude iznad 25-30.
BTW kako to meriš FPS, hoću ja da probam. Moguće da mene guši samo 256MB RAM-a.

@ A1200
Da skratimo priču :), koliko ti na tom letećem W98SE imaš 3d markova? 2001, naravno. Jer sam siguran da mašinu znam da podesim više nego dobro. Biće da je u pitanju koliki je čiji kriterijum, kako Mladen reče.

Pozdrav svima.

Ja sam lepo rekao da kod spec. ef. frame rate pada, a to ne volim i to average je jako gadno ako min bude average/2 ili vise... ne ide to lepo pricajte sta hocete, a karta je Leadtek zaista vrhunska ali nije to bitno kad je na njoj GF3 takav kakav jeste.

A1200 je napisao(la):
Znam, mnogi se chude kad dodju kod mene i vide kako sve radi. Imaju brand mashine +2GHz i razne grafichke a kod mene em bolje izgleda em nema seckanja.
Će mi prodaš tvoj komp? :beat:

Moja masina je jos bolje tvikovana jer ja i na starom i na novom OS imam razliku od svega 0.5% nekad i manju... kao da ti treba 2GB swap fajl :D

Mogu da se opkladim da vama kojima shtucaju igrice imate WinXP i igrate te se u njemu. Win98se za razliku od winXP daje resurse explicitno procesima (npr. igricama) tj. 100%. WinXP uvjek ima implicitne procese tj. u pozadini ce te uvjek imati desetine nekih master procesa (services) koji uzimaju resurse. To se na novim kompima ne primjeti ali na starijim i te kako.

Elem, za igrice od win98se nema boljeg OS-a. U 3dmark 2001 moja mashina dobije oko 5000 marka default a sa x2 AA oko 4600. Razlika shto se tiche 3dmarka u winXP je nikakva dok se u realnom radu (tj. igricama) i te kako primjeti.

Ps Razlog shto mi je particija za swap file 2GB je shto XP i win2k imaju default swap file od 750MB (isti swap file za XP i win2k). I njega se choek nemoze da otarasi.

U win98se je swap file vecinom 0 MB. (D)

Ovo je nemoguce!!!

Vojkan je napisao(la):
Nema sanse da na tvojoj masini to secka, problem je do windowsa, drajvera, .... znaci nije podeseno kako treba. COD koristi q3 engine (doduse zestoko modifikovan) ali je on sigurno manje zahtevan od Unreal2 naprimer. Recimo kod mene XP2000+, R9600np, 256MB Ram COD radi apsolutno bez trunke seckanja u 1024x768 4X AA i 4X AF. Dok na 3dmark2001se imam po defaultu negde oko 7900 poena (mislim da tu gf3 moze i vise), doduse kod mene radi mnogo brze AA i AF.

Mladen je napisao(la):
...
...Ako je tebi ok da igras igru sa 15 fpsa :rolleyes: prosecno onda ok, tvoja stvar ali nemoj nama da pricas da na takvoj masini radi unreal 2 i slicno super kad ja sa znatno jacom masinom ipak nisam zadovoljan kako se ista ponasa

Pa neznam, moj utisak je da mi framerate nikad ne pada ispod 30 fps. U gore nabrojanim igricama. Sa 2x AA i Geforce3. Na "loshoj" mashini od 1.2GHz i 512MB Ram-a.

Kompijuterima se bavim od ZX Spectruma pa do danas. Inache ove godine uzimam Bachelor Degree in Computer Science. Tako da vjerujem da sam vjerodostojan kad tvrdim da bih primjetio razliku izmedju 15 fps i 30 fps u igrici.

A razliku izmedju 30 i 45 fps vec nisam siguran da bih primjetio. :mrgreen:

Vojkan je napisao(la):
@ miha/zero
To što si na jednom nivou ili čemu već izvukao 42 fps *average* ne znači ništa. Možeš ti konstantno da imaš tih 42fps, onda da skoči na 74 ali da posle padne na 10. I dalje imaš prosečno 42 fps, ali ******, secnulo je. Tako mi ne pada na pamet da igram, fps mora *u svakom trenutku* da bude iznad 25-30.
BTW kako to meriš FPS, hoću ja da probam. Moguće da mene guši samo 256MB RAM-a.

Prvo: Nije miha/zero vec miha\zero

Drugo:
U pravu si za Average, ali to ne znaci da mi je igde secnulo. Nivo koji sam igrao je jedan od retkih gde ima puno, ali puno puno svih efekata i gde su upravo ti dynamic efekti izrazeni. Ako mi nije stucalo tu onda je to najrealnije zlostavljanje karte. Ako se secas i u NFS-U sam rekao gde mi jedino stucka, a to je kada one ribe masu prsticima, cim mahnu odmah ide normalno.

Ustvari, ja licno mislim da A1200 igra sa medium detaljima ili makar da mu je dynamic light iskljucen, jer je doticni efekat ipak CPU bound. Nema tu optimizacije ili neoptimizacije ovog ili onog windows-a. Dynamic Light kalkulacija je u procesoru i obrni okreni zavisan je od brzine procesora.

M

A1200 je napisao(la):
...

Inache ove godine uzimam Bachelor Degree in Computer Science. Tako da vjerujem da sam vjerodostojan kad tvrdim da bih primjetio razliku izmedju 15 fps i 30 fps u igrici.

Mozda igrice detektuju ko ima BD? Ja mislim da je definitivno presudno to sto ti je major CS :beat:

Znam da ce sada da me napadne jedno 20 ljudi istovremeno uz povike "bando pokvarena", "vratite nam pare" i "na kolac", ali ... ups, pogresni slogani. Znaci uz povike tipa "a onda je mrmot zavio cokoladu" i "bilo jednom u americi", ali ja igram sada COD na GF3-ci u 1024x768x32 sa SVIM detaljima i FSAA modom 4x + 9tap. I iskreno gledam frejmove i ne pada mi ispod 25 fps, a maximalni broj frejmova za sada mi je peak-ovao negde oko 290 fps (da, gledao sam u zid u datom trenutku, tj bio u bunkeru). Znaci ne pricam ovde vise o Average vrednostima, nego gledam min i max vrednosti.
A sad na prosecne vrednosti. Generalni utisak je da je tu negde oko 34-35 fps. Ja sam skroz zbunjen ovime sto sam sada video, ali pretpostavljam da je u pitanju znacajna optimizacija OpenGL drajvera od strane nVidije za q3.

Sto se razlike u FSAA modovima tice, 4x9tap mod izgleda odlicno, ali i Quincnux je tu negde blizu (psihovizuelni dozivljaj, ne tehnicki aspekt), ali uz manje smanjenje performansi.

Iskreno FX5200 nema sta da trazi u ovom poredjenju.

M

Broz je napisao(la):
...
Mozda igrice detektuju ko ima BD? Ja mislim da je definitivno presudno to sto ti je major CS :beat:

Pa Broz, bar ti kao bravar bi trebao malo respekta da pokazesh. ;) :mrgreen:

Ja chitam engleske, shvedske kao i ovaj nash srpski forum i chesto nailazim na postove tipa:
"Da li cu moci da igram HL2?" a ima mashinu od P4 2.4 GHz, ATI 9800 pro, 1 GB Ram-a itd.

To su pomeni vecinom klinci koji se pale na marketinske fore. Vecina igara je optimizovana da radi na Geforce 3 i Geforce 4 Titanium a tek poneka na Geforce FX 5700/5900. Ista situacija je i sa ATI-jem.

A sad ako imash para za ATI 9800pro ili FX 5950 samo napred, od vishka glava ne boli. Ja samo tvrdim da Geforce3 nije nimalo neupotrebljiv kako to neki ovde tvrde, naprotiv, biti ce sasvim dovoljan i za toliko ochekivani
HL2.

A kamoli za COD. :banana:

A1200 je napisao(la):
...
Inache ove godine uzimam Bachelor Degree in Computer Science.

Uf, sad si nas ubedio ;)
Sto Broz rece, mora da ti komp radi 2x brze samo zato sto ces zavrsis "kompjuteraski" fax ;)

Pozdrav!

A1200 je napisao(la):
...

Pa neznam, moj utisak je da mi framerate nikad ne pada ispod 30 fps. U gore nabrojanim igricama. Sa 2x AA i Geforce3. Na "loshoj" mashini od 1.2GHz i 512MB Ram-a.

Pa masina ti i jeste losha za danasnje igre Ja imam duplo jaci procesor, isto memorije ali na 180 fsbu i ti4200 pa ni ne pomisljam da ukljucim AA a ti naravno sve igras sa njim. Daj bre prestani vise sa tom pricom, preterujes sa glupostima

Mladen je napisao(la):
...
Pa masina ti i jeste losha za danasnje igre Ja imam duplo jaci procesor, isto memorije ali na 180 fsbu i ti4200 pa ni ne pomisljam da ukljucim AA a ti naravno sve igras sa njim. Daj bre prestani vise sa tom pricom, preterujes sa glupostima
Da se nadovezem na ovo tvoje... 240x10, u Dual Channel-u sa 512 mega memorije, graficka Ti4200 na 325/625... pa mi nikad na pamet nije padalo da palim AA i Aniso.
Jednostavno, ne zelim da dodjem u situaciju da mi u BILO KOM trenutku igra stucne...

Kad ne znate da optimizujete mašinu :d
A treba vam i W98SE :d

CAR je napisao(la):
...

Da se nadovezem na ovo tvoje... 240x10, u Dual Channel-u sa 512 mega memorije, graficka Ti4200 na 325/625... pa mi nikad na pamet nije padalo da palim AA i Aniso.
Jednostavno, ne zelim da dodjem u situaciju da mi u BILO KOM trenutku igra stucne...

Ajde sad, znamo svi kakav primerak ploce imas :D :D

Vrh Dno