Šta je novo?

FX procesori

Zašto preporučujete da se ne dira HT, a vidim da ovi Rusi dižu HT i na 3000?

2133 moze sigurno (ako ti je 2 stika ram), za vise - lutrija. I cpunb obavezno ici ne ispod 2500 za takav ram, u idealu 2600.

Zbog toga sto nema potrebe ako ne ganjas vise uparenih top grafickih (1070/1080 sli naprimer).

Caridze, šta meni preporučuješ.
Imam fx8350 i gigabyte 970A-UD3P, ram je neki hyper x na 1866, oc sam to davno još i sve je stabilno na 4.5Ghz. Međutim samo preko množioca sam oc, jer mi je bilo najbrže i najjednostavnije. NB mi je po default na 2200 a HT default 2400.
Dal je dovoljno da samo ram dignem na 2133, to mi je najbrže i najlakše bez narušavanja stabilnosti. Ili da dižem i nb i ht, i koliko bi vredelo, s obzirom da onda narušavam stabilnost i treba više zezanja sa testiranjem, i stres testovima.

Poslednja izmena:
Ja sam tu Savage memaru uzeo u Bench Shop_u kad je bila na akciji,2 modula od po 4gb na 2400mhz.
Od tog momenta do danas rade na Asrock a88x u komb. sa A10 6800K.
Po difoltu su isle na 2133,samo sam odabrao 2400 i tako i sada stoje.

Brz ram se udara o zid (cpunb). Tako da dizi cpunb minimum do 2400/2500, ako hoces ram 2133. I proveravaj u igrama da li i koliko ti raste min fps (zavisi dosta i od graficke). Ti si vec blizu nekog maximuma za fx (4700cpu/2600cpunb/2133ram) - a to se na fx83** stabilno dostize samo uz dobro hladjenje cpu i vrm na maticnoj + naponima koji su blizu preporucenom maximumu za 24/7. Tvojih 4500 je dobar rezultat za tvoju plocu. Ali ako zbog stabilnosti cpunb i ram moras da spustis cpu na 4300-4400 - bolje uradi to (bice lakse maticnoj, jer ces spustiti i napon cpu, a u igrama ces cak i dobiti).

Posto mi stigla graficka, resio sam da OC FX 8300 ali imam problem sa citanjem temperatura. Probao sam HWmonitor, AIDA64, HWinfo64 i sve brljavi. Pipnuo sam i rukom NB i mogu reci da je topao dosta. Pre ove ploce sam imao 990FXA-UD3 trebalo bi da su to fakticki iste ploce ali tamo nisam imao ovih problema. Da li ima neko ovu plocu i problema sa temperaturama ?

Evo i slike temp.jpg i naponi su van svake logike.

Poslednja izmena:
Vidi samo koja je revizija ploče i nadogradi bios.Mod mene se desilo,dok sam imao PII x4 945,da su brljavile temerature.Samo sam prekucao isti bios i posle su senzori dali realan prikaz

Revizija je 3.0 i ima noviji bios vec. Skinuo sam hladnjak od NB, a tamo bukvalno pozar..
409b2affc08b55ce34d2b281c2c131c9.jpg

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Odradih danas ovaj nb i ht oc.
NB sa default 2200 sam digao na 2600, morao sam i nb voltažu dići na 1.285, za 2400 je išlo i sa defaut nb voltažom od 1.65.
Usput sam i HT sa default 2400 digao na 2600, i ram sa 1866 digao na 2133.
Ram timings je sam odredio na 11,13,11,31 prije na 1866 su bili 9,9,9,27.
Dal da čačkam oko rama i timinga ili je i ovako dobro?
CPU i dalje kako je i bio na 4.5Ghz preko množioca 22.5 voltaža 1.35.

Kratko sam testirao benchmark iz gta v i stvarno se vidi razlika i u min fps i u max fps, u nekim scenama je za 2 fps u nekim i 20 i više fps razlike.

Odlicni rezultati oc. I ram je ok. Mozes cackati jos malo ram, ali to je vec fino sminkanje i nema bas potrebe. Tako da uzivaj uz "novi" cpu.

Posto mi stigla graficka, resio sam da OC FX 8300 ali imam problem sa citanjem temperatura. Probao sam HWmonitor, AIDA64, HWinfo64 i sve brljavi. Pipnuo sam i rukom NB i mogu reci da je topao dosta. Pre ove ploce sam imao 990FXA-UD3 trebalo bi da su to fakticki iste ploce ali tamo nisam imao ovih problema. Da li ima neko ovu plocu i problema sa temperaturama ?

Evo i slike Pogledajte prilog 224428 i naponi su van svake logike.
Rečeno milion puta, samo: http://www.techspot.com/downloads/4645-amd-overdrive.html

Odlicni rezultati oc. I ram je ok. Mozes cackati jos malo ram, ali to je vec fino sminkanje i nema bas potrebe. Tako da uzivaj uz "novi" cpu.

Hvala tebi što si ukazao na ovaj problem sa fx procesorima.
Vjerujem da većina fx korisnika ne dira NB kod oc, a stvarno ima benefita i to osjetnih.

Meni je fx već dosadio i svrbi me da u skorije vrijeme predjem na Ryzen.
Al pošto ne igram mnogo mp igre (too old for this) i u budućnosti planiram ići na 4k 60fps, vjerovatno neće ni biti potrebe da mijenjam ovaj fx.
Jedino da igre krenu sa razvojem u drugom smjeru, manje grafičkih bling bling džidža i više fizike i cpu zahtjevnih kalkulacija.

@ X-calibar
I na mojoj ploči je hladnjak od NB vreo...Nzm koja je temperatura,ali na dodir baš vruće.Kada bi skinu hladnjak,verovatno bi bilo kao i kod tebe,zagaravljeno...Mada,takva je temperatura od kada je kupljena ploča -2012.

@ X-calibar
I na mojoj ploči je hladnjak od NB vreo...Nzm koja je temperatura,ali na dodir baš vruće.Kada bi skinu hladnjak,verovatno bi bilo kao i kod tebe,zagaravljeno...Mada,takva je temperatura od kada je kupljena ploča -2012.
Namontirao sam privremeno jedan mali ventilator. Jeste da izgleda lose ali posluzice [emoji1]
e180afbe9034547380f86ad79477d730.jpg

fd3d8f3f8e894c0b11cfa019165580ca.jpg

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Hehe,bitno da je "svrsishodno"!

Ljudi zar moguće da još ne pada cena KRŠ FX 8370 procesora?

Ovde kod mene u Nemačkoj košta još uvek oko 170 evra. Preskupo zaista za jedan tako slab procesor....

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Pa sto bi pala cena?

Josuvek nema Zen procesora u tom cenovnom rangu, nema na osnovu cega da mu padne cena.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pa sto bi pala cena?

Josuvek nema Zen procesora u tom cenovnom rangu, nema na osnovu cega da mu padne cena.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Pa dobro, tačno je da nema, ali sam mislio da će mu brzo pasti cena sada.

Dakle to će se desiti onda tek sredinom maja, početkom juna, kada izađu AMD Ryzen R5 6-core procesori.

Moj drug poludeo, kaže hoće obavezno da svoj stari Phenom nadogradi na FX 8370, jer nema para za Ryzen niti će imati skoro.

Pa sa Phenom-a, specijalno onih nižih to je odličan upgrade. Osim toga ne treba mu 8370, 8350 je bolji deal.

Pa dobro, tačno je da nema, ali sam mislio da će mu brzo pasti cena sada.

Dakle to će se desiti onda tek sredinom maja, početkom juna, kada izađu AMD Ryzen R5 6-core procesori.

Moj drug poludeo, kaže hoće obavezno da svoj stari Phenom nadogradi na FX 8370, jer nema para za Ryzen niti će imati skoro.

A neki polovan fx 83** ? Kakva je situacija sa njima ?

Ma pašće mu brzo cena, ne verujem da toliko mator proizvod može da drži tu cenu do juna.
Ja sam ga pre godinu dana pazario za 120EUR i to sam smatrao realnom cenom za tako matoru arhitekturu.
Ne znam ko bi danas dao 170EUR za taj CPU, jedino ako neko koristi PC samo za rendering i ništa drugo pa za njega ima OK value...

Neka uzme neki polovan, tu će morati da se odrazi nedostatak potražnje na cenu.

Da li taj lik zna da stock ram za i5 2500k je 1333MHz, dok za fx83** 1866MHz (odnosno 1600MHz za dual rank)? Fx su uvek gusili namerno sa 1333MHz ram. A i gde mu je frametime?

Poslednja izmena:
Čak je primetio da je manje input laga i da igra ide glađe na i5 u BF1. Takođe je u komentarima rekao na opasku oko frame time - I talked about stuttering, the FX-8370 was by far the worst of the lot.. Što se tiče memorije, rekao je da FX je radio sa 2400Mhz memorijom a i5 sa 2133 Mhz. I još nije ni klokovao procesore, a 2500k bi time još povećao prednost.

Panonski, na svakom linku koji si kacio stoji Null i nista se ne vidi.

Ako je ubo 2400mhz memoriju u plocu i nije nista podesavao, radila je na 1333.

I ako je fx testiran na stock, naponi su vrsljali, klok je obaran, procesor je throttlovao i obarao klokove. Fx se ne testira ni koristi na stock, da je bar pogasio power saving, turbo i ukljucio HPC, nije morao da klokuje.

Edit:

Rado bih probao Bf1 kod mene na Fx-u i kod druga na 4460, nemamo ni on ni ja BF..

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Mnogo cudno. Za statere sam cuo i na i5 4460. Tu nesto ne stima. Kako li je ram naterao na 2400, pogotovo ako nije dirao cpunb. Cak i da je uspeo da nagruva ram na 2400 (u sta sumnjam, video sam samo par puta cifre preko 2200, i to se vec dostize uz solidan oc sa podizanjem napona na cpunb), stock cpunb ne daje nikakvu korist ramu preko 1866MHz. A ako doticni je samo ubacio ram i nije nista pipao vise - bios je stavio po default 1333MHz. Ponavljam jos jednom 2400MHz nije mogao dobiti bez OC. I 2133MHz za i5 2500k je OC. Tako da prica o stock cpu ne pije vodu. Ako je OC ram na 2500k, onda mora i oc cpunb na FX. A ako se ide na oc FX, onda se pali HPC mode. Pa ja sam skoro kacio video i7 2600 vs fx8350. https://forum.benchmark.rs/showthread.php?356491-FX-procesori&p=5014503&viewfull=1#post5014503

Poslednja izmena:
@ivanbass1, linkovi rade, ne znam zašto kod tebe piše null. Ka youtubu su svi. Pitao sam ga za memoriju, tu je lik online i odgovara na komentare brzo. Uputio je na isto vreme u videu koje sam i ja linkovao gore, na 5:22.

Ne znam koliko moze da se veruje ovakvim testovima ali..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno