Šta je novo?

FX procesori

Klokuj i NB

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока
Sad sam ga klokovao na 4.6 @1.45v i pogasio ova virtuelna jezgra, tako da je nativni tri-core i izvlaci 1360 u bencu IPC :)

Nisam u toku sa NB, na koliko moze da se klokuje i koje su voltaze?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

To nisu virtualna jezgra, to su prava, doduse osakacena(nemaju FPU i dele resurse, 2 jezgra po modulu).

Mozes samo losije performanse da dobijes ako ih iskljucis, u nove igre bas zbog 6 threada rade lepo na njemu.

Ipc je instructions per clock, to o cemu ti pricas je Single thread performans.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Bitan mi je samo IPC u prevodu - single core performance, jer igram samo 2 igre koje koriste po jedno jezgro :D

Onda prodaj cpu i plocu i ram i uzmi g4560,h110 plocu i ram uz minimalnu doplatu, u igrama koje koriste po jedno jezgro ces imati neuporedivo bolje performanse.

Realna stvar, ali ici ci na i7 do kraja godine..

Pravi prelaz ti je i5 pa na dalje. Ili ryzen 4/8 pa na dalje.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Za single-dual thread igre g4560 je isto sto i i5.
Zakljucan i5 moze posle da ubode, ako ih bude polovnih po nizim cenama, ili kad mu zatreba za nesto ozbiljnije.

Jeste i to realno, g4560 je fenomenalan procesor..

Za single-dual thread igre g4560 je isto sto i i5.
Zakljucan i5 moze posle da ubode, ako ih bude polovnih po nizim cenama, ili kad mu zatreba za nesto ozbiljnije.

Jos jednom da ponovim i5 pa na gore i ryzen 5 pa na gore mu je jedini smislen upgrade.

Izjava da je i3 vez avx instrukcija (pentium) isto sto i i5 u gamingu je nebuloza.

Pentium g4560 je odličan procesor, ali ne može da se poredi sa i5, tako su i cenovno raspoređeni.
Sent from my D6603 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Mozes da ponovis koliko puta hoces, za igru koja radi na jednom ili dva jezgra pentium je ista stvar kao i i5 i sta god ti pisao nece promeniti tu cinjenicu. Avx ne postoji u gaming svetu.

Za gaming uopsteno logicno je i5 bolji, za bilo sta sto koristi 3 ili vise threada.

Edit:

Poredim sa zakljucanim i5, ne sa 5ghz i5 [emoji4]

Avx u igrama ne postoji sad, ali ko zna sta ce biti za par godina. Pojasnjeno je vec na primeru phenoma 955 koliko znaci nedostatak instrukcija. A za pentium/i3 vs i5 stvarno nemam vremena da se raspravljam jer su tu stvari ocigledne.

https://youtu.be/mSU0UWFCa1Y

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ode tema u off, procitaj spoiler i ne zelim vise da vodim bespotrebnu diskusiju ni ja [emoji4]

Pa nema raspravke, slazemo se.

Jedino ako ne zelis da tvrdis za da igre koje koriste jedno jezgro rade dosta bolje na i5 nego na i3, kad jedina razlika moze da bude u kloku, a i5 zakljucan bustuje mozda malo preko takta od g4560.

Naravno, ako je otvoreno 50 aplikacija u pozadini to menja stvari u korist procesora sa prava 4 jezgra.
Nema potrebe da kacis testove zahtevnih igara, pricao sam o igrama koje koriste 1-2 threada.

Za par godina ce i danasnji zakljucani i5 i pentium biti 'obsolete'.

Poslednja izmena:
Naravno klip koji potvrdjuje moje tvrdnje neces komentarisati :) Ja kazem jos jednom sa fx 6300 jedini isplativ upgrade je i5 pa na dalje i ryzen 5 pa na dalje. Ovo se tice fx procesora konkretno - fx 6300 i nije off.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa necu da komentarisem jer nemam sta da komentarisem, u pravu si da je i5 bolji za gaming uopsteno, to je i logicno.

Covek nije trazio upgrade, pokusao je da postigne neki jak single thread na fx-u gasenjem jezgara, ja sam mu rekao da od toga nema leba i da ako hoce da igra igre koje koriste jedno jezgro predje verovatno bez ikakve doplate na g4560, ako ga samo single-thread igre zanimaju.

Ako je u pitanju generalni upgrade, normalno da su i5 i Ryzen 5 jedine opcije.

Evo malo sam eksperimentisao,
Kada se iskljuce logocka jezgra i cpu klokuje na 4.6 dobije se bust oko 5% u single thread..

Kada se klokuje NB na 2400mhz, nisam primerio nikakvu razliku..

Tako da sam vratio na stock oc varijantu, nb 2000, 6 core, 4.5ghz @ 1.425v.

Ipak se slažem sa Ivanom, prodaj taj procesor, ploču i memoriju dok još možeš za pristojnu cifru i bez doplate uzmi Pentium, ploču i memoriju. Kad skupiš novca, zameni Pentium nekim i7. Do kraja godine će cena FX platforme dosta da padne, ovakva Kaby Lake platforma neće, dok sami i7 procesori verovatno hoće (zbog Ryzen-a). Pentium je mnogo brži od FX-a u igrama koje koriste i do 3-4 thread-a, dok u multi-thread (4+ thread) igrama ne zaostaje mnogo i to u odnosu na FX-8350. AVX postoji još od Sandy Bridge-a i pre će ispasti iz priče nego što će se koristiti u igrama.

Jeste ali i taj G4560 nece da vredi nista do nove godine..

G4560 ne može da padne značajno manje od trenutne cene, on je i sada jeftiniji od pojedinih 2C/2T procesora, dok AMD i nije najavio procesore u tom rangu, bar ne skoro (APU će kasnije doći uz ko zna kakve performanse). Najslabiji Ryzen R3 je 4C/4T i koliko sam pratio, preporučena cena je oko 150 dolara u USA (bez poreza), ovde će biti značajno viša. Odnosno, biće više od duplo skuplji, tek nešto jeftiniji od i5.

G4560 ne može da padne značajno manje od trenutne cene, on je i sada jeftiniji od pojedinih 2C/2T procesora, dok AMD i nije najavio procesore u tom rangu, bar ne skoro (APU će kasnije doći uz ko zna kakve performanse). Najslabiji Ryzen R3 je 4C/4T i koliko sam pratio, preporučena cena je oko 150 dolara u USA (bez poreza), ovde će biti značajno viša. Odnosno, biće više od duplo skuplji, tek nešto jeftiniji od i5.
130e je preporučena i čisto sumnjam da će biti kao i5 cena tj nema šanse .

Sad pogledao, najmanje što se najavljuje je 120$ u USA, bez poreza za najslabiji model. Kod nas ispod 150 evra nema šanse da bude. Pogledaj samo cene novih FX procesora.

Sad pogledao, najmanje što se najavljuje je 120$ u USA, bez poreza za najslabiji model. Kod nas ispod 150 evra nema šanse da bude. Pogledaj samo cene novih FX procesora.
Pa dobro 150e je super.

Pa OK je, samo da dostignu i5 u performansama. Najjeftiniji bi trebao da bude na 3,1GHz. Ako najslabiji R3 bude mogao da parira najslabijem i5 procesoru (mislim na i5 6400) koji je 200 evra, onda je 150 evra super.

Međutim, G4560 je 65 evra i R3 mu nikako nije konkurencija, zato kažem da se cena kod njega (a i potražnja) neće značajno menjati u skorije vreme.

Vrati oc cpu_nb. I klokni jos ram. Sintetike u cpu-z se mani. U igrama je druga prica i ima osetno dobar boost za min fps.

Nece ni fx-u toliko mnogo pasti cena, nema ni on direktno konkurenciju.

Sad nov kosta 90e, tad ce nov kostati mozda 80e.
Mora se uzeti u faktor to da ima ljudi koji nemaju novca da menjaju celu platformu vec kupuju samo cpu, to odrzava cene polovnih malo.

Da je ista platforma, kao sto je g4560 prepolovio cenu polovnih i3-ja i da ima Ryzena u sub-100$ rangu, onda bi dosta pala cena FX liniji.

Pa OK je, samo da dostignu i5 u performansama. Najjeftiniji bi trebao da bude na 3,1GHz. Ako najslabiji R3 bude mogao da parira najslabijem i5 procesoru (mislim na i5 6400) koji je 200 evra, onda je 150 evra super.

Međutim, G4560 je 65 evra i R3 mu nikako nije konkurencija, zato kažem da se cena kod njega (a i potražnja) neće značajno menjati u skorije vreme.
Nema veze svi Ryzeni su otključani...
Pa tako po mn nema smisla uzimati ove najskuplje modele ako imaju isti klok kao Ryzen 1700 i 1800x....

Vrati oc cpu_nb. I klokni jos ram. Sintetike u cpu-z se mani. U igrama je druga prica i ima osetno dobar boost za min fps.
Daj taj link da vidim sta si cackao po biosu :)

Hvala.

Ljudi,za nekih mesec dana i manje mi stize fx 6300 za gigashit 970 gaming.
Da li su bacene pare s obzirom da je 2017 jel..?
Uzeh preko amazona u usa,pa ce mi rodjak doneti.
Vec sam pisao,imao sam najbolje fm1 i fm2 procesore i sve intelove sem i7,ali fx nikada.
Ne igram igre,malo photoshop_a i standard office koriscenje.
Masina ce imati ssd naravno,za pocetak staru ga 5830,za kasnije cu videti.

Ljudi,za nekih mesec dana i manje mi stize fx 6300 za gigashit 970 gaming.
Da li su bacene pare s obzirom da je 2017 jel..?
Uzeh preko amazona u usa,pa ce mi rodjak doneti.
Vec sam pisao,imao sam najbolje fm1 i fm2 procesore i sve intelove sem i7,ali fx nikada.
Ne igram igre,malo photoshop_a i standard office koriscenje.
Masina ce imati ssd naravno,za pocetak staru ga 5830,za kasnije cu videti.

Ma odlican, jos ako ne igras igre jos bolji :D mada mozes igrati igre opuste :)

Sto zoves Gigashit? :D

@ivanbass1

Pa oni nisu normalni ako i dalje budu drzali cenu FX-u npr 8350, 8370 kao R3 i R5 do 200e...
*** neka ih spuste malo :)
Presao bih na fx zbog tih instrukcija, verujem i da bi mi Phenom 955 bio dobar sa avx i ostalim cudimma :) ali prastar je.

Poslednja izmena:
Kacio sam vise puta u ovoj temi, i video i rezultate testova. U bios dizi nbcore na 2400-2600 (preko ratio ili fsb, zavisi kako se konkretno tvoja maticna na konkretno trenutnom bios ponasa), napon na istom do 1,3V za 24/7. Ram dizi na 1866-2133, napon do 1,6V (ma da moze i 1,65, ali ipak ja idem manje ako je moguce).

Hvala za Answer Deki :D
Nekada odigram Alien Isolation,ali nju picim i na dual core g1620,tako da to i nije vredno pominjanja...
Giga,bez onog shit,hehe.
I da...jos nesto,imam SAVAGE na 2400mhz,da li ce moci da rade u fulu na 2400 s obzirom da vidim da proc ide do 1866mhz :(

Nazad
Vrh Dno