Šta je novo?

fx 8320 i 65c u idle

Ljubavnik1

Cenjen
Učlanjen(a)
11.01.2014
Poena
159
Oborio sam sistem na racunaru, posle toga podigao novi win7, kuler procesora je vrteo svaki put na 100%, to sam namestio tako sto sam ukljucio u biosu smart cpu fan u biosu ( uz pomoc clanova foruma). Ali sada imam drugi problem, mislim da mi se procesor pregreva pre mi je u igricama isao max do 56c a sada u mirovanju ide preko 60c i vidim u programu control center da radi uvek na 3.7-4.0 Mhz. a to mu je boost...Molim za pomoc i da resimo ovaj problem. Racunar je iz mog potpisa i kupljen je nov pre 6-7 meseci.

edit: Pre nego sto sam oborio sistem bio sam cackao nesto u control centre oko overlocka i isao sam na load i tamo je bio neki file i ja ga ubacim zatim mi je ovde pisalo x35 i zabode mi je racunar, posle toga vise nisam mogao da ga upalim, kad dize siste dodje do ucitavanja windows i samo se pojavi neki plavi ekran i restrauje se, zbog toga sam i oborio sistem. Mozda je sve ovo povezano, mozda je on i posle podizanja sistema sacuvao neke overclockovane parametra pa zbog toga da vrti tako visoko i greje se...? Da li moze sve da se vrati na fabricko stanje ? Pomoc

Poslednja izmena:
Uđi u bios napravi load setup default postavi smart cpu fan i ugasi mu turbo core. Torbo Core mu automatski diže i voltažu i frekvenciju ovisno o opterćenju procesora a koliko se vidi iz slike voltaža ti skače do 1.4v radi toga se i grije a još i ove vrućine mu dodatno dižu temperaturu.
Fiksiraj voltažu u biosu na 1.3v i ugasi turbo...i provjeri usput dali kuler sjedi dobro na procesoru a možda moraš malo i ispiriti vent ako se nakupilo prašine...

Evo mislim da sam uradio sve kako si rekao, slikao sam sve a ti molim te proveri i reci mi da li je dobro:

i evo kako sada izgleda, vise ne cujem ventilator od procesora ( ili sam ogluveo posto je stock ).,a kupicu neki cim budem dosao do para tu do 5 hiljada. Reci mi sad ja sve ovo sto sam uradio, da li cu izgubiti na jacini samog procesora, mislim da li ce biti dovoljno za igranje igrica ( samo world of tanks ), da li ce mi se racunar gasiti ?

Obrati paznju, voltaza na 12V grani ti je katastrofalno visoka. Vidi u BIOSu koliko ce da ti pokaze, 13.8V je premnogo.Ako je tolika, sprzice nesto sigurno.Ako imas neko drljavo napajanje, rizikujes ceo racunar zbog toga. Ne ide CPU od 150e i grafika od 150e na napajanje od 20e.

Sta da radim povodom toga ? Ovo je 'Napajanje 600W Raidmax RX-600AF, 80PLUS Bronze/PFC/12cmFan/Andyson

evo u biosu je postavljeno na auto, mada ne znam ni gde da gledam jer su svi na auto ovde se ocigledno nesto ne slaze jer ova dva programa pokazuju razlicite napone

Sto se tice kulera-stock ocigledno je da sam ja onda navikao na to, jer zna on mnogo jace da vristi. Ako moze preporuka da kupin neki do 5000 dinara, nema veze moze i tacno 5k :), mislim da bude dobar, ne planiram da clockujem procesor

Aha, sve ok, HW Monitor pobrljavio. Zato sam ti i rekao da vidis u biosu, tu je najpreciznije. Inace, sto se kulera tice, ako neces OC ili ces neki umeren overklok, moze CM 412S za oko 4000.

Da li ovo moje napajanje dobro ili da menjam i njega da mi ne ode nesto :)? Sto se tice tog kulera, bas sam i ja bacio jutros oko na njega, da li ce on raditi tiho u odnosu na ovaj stock ? I naravno da li moze da se ugradi u ovo kuciste ?
1. tu sam stavio jedan vent od 120mm da ubacuje vazduh u kuciste na molex od napajanja
2. drugi vent od 120mm izvlaci vazduh iz kucista na 3pinski konektor od ploce
3. Ovde gore nije kao na ovoj slici, vec imam rupice celom duzinom i tu imam mesta za jos 2 venta od 120mm
Oba ova ventilatora sto imam za provetravanje su od 350 dinara. ako moze i neki predlog da promenim i njih da stavim neke kvalitetnije oba da budu do 2500 dinara max

Edit.
Sto se tice ovog program hwmonitor, da li to znaci da njemu ne mogu verovati ? i iz kog razloga brljavi ?

Poslednja izmena:
Da li ovo moje napajanje dobro ili da menjam i njega da mi ne ode nesto :)? Sto se tice tog kulera, bas sam i ja bacio jutros oko na njega, da li ce on raditi tiho u odnosu na ovaj stock, da li posle mogu da vratim da radi u turbo modu i onaj napon sto sam stavio na 1.3v da vratim na auto? I naravno da li moze da se ugradi u ovo kuciste ?
1. tu sam stavio jedan vent od 120mm da ubacuje vazduh u kuciste na molex od napajanja
2. drugi vent od 120mm izvlaci vazduh iz kucista na 3pinski konektor od ploce
3. Ovde gore nije kao na ovoj slici, vec imam rupice celom duzinom i tu imam mesta za jos 2 venta od 120mm
Oba ova ventilatora sto imam za provetravanje su od 350 dinara. ako moze i neki predlog da promenim i njih da stavim neke kvalitetnije oba da budu do 2500 dinara max

Au bre pa jer moguce da pored tolikih overklokera niko da kaze coveku da isprazni cmoss......... :wave:
Najpre kad ne znas kako funcionise o.c ne diras nista, poslednje sto zelis da uradis je da brljas iz fabr SW proizvodjca plojke....... Kad si ucitao o.c fajl u biosu ,boot nije uspeo i velika je verovetnoca da nije resetovao sve vrednosti koje je profil-fajl promenio....posto nisam uspeo da otvorim ni jednu sliku sem onih iz prvog posta....predlozicu sledece.....izvuci strujni kabl.....jedan jedini preostali dzumper na ploci stoji na prve dve od 3 iglice(ili ti na iglici 1 i 2), skini ga i zakaci na druge dve (dva i tri) sacekaj 5 sekundi pa vrati na pocetnu poziciju 1 i 2, ukljuci kopm , iskljuci ponovo turbo ,power menagment ostavi na auto i resio si problem. Sledeci put ako bilo sta cackas u biosu najpre pitaj ovde pa "obaraj sistem" jel su danasnji windowsi dosta zilaviji nego modeli iz ere obaranja sistema tipa W95 ,XP... Sem ako ti kuciste nije potpuno zatvoreno i nema nikakve ventilacije i/ili si skidao vent i nisi dobro vratio ,soket nebi smeo da ide na 76c sa sve turbo ukljucenim i rucnim klokom na 4.0g, def voltaza je prilicno visoka(1336v) mada dok ne ispraznis cmos, ne znamo sta je zaista u pitanju i sta je sve bilo promenjeno i samim time pitanje je dali procesor radi sto ti kazes punom snagom ili trotluje. Kad to sve zavrsis izvrti LinX 10 ak krugova sa svom memorijom i ukljucenim HW monitorom ,pa ce vidimo dalje.

Dovoljno je dobro to Raidmax napajanje, ali zaboravi na OC tog procesora, jer mislim da daje oko 450W na 12V, sto je blizu potrosnje tvog sistema u full loadu. Bice dobro 412S, ne brini.Ne treba ti boljih ventova, cak i toliko je previse. Reci mi, jesi li ucitavao BIOS defaults kao sto ti je predlozeno?Iz biosa, a ne iz windowsa kao sto si do sad radio preko MSI tweak utility

Dok sam vozio msi plojku desavalo se da F7 ne resetuje latencije memorije, tako da je cmos bio jedino resenje a bsod koji je dobio je obicno indikacija problema na relaciji DRAM, DRAM-CPU-NB, CPU-NB.

i evo kako sada izgleda, vise ne cujem ventilator od procesora ( ili sam ogluveo posto je stock ).,a kupicu neki cim budem dosao do para tu do 5 hiljada. Reci mi sad ja sve ovo sto sam uradio, da li cu izgubiti na jacini samog procesora, mislim da li ce biti dovoljno za igranje igrica ( samo world of tanks ), da li ce mi se racunar gasiti ?

Mislim da mu neće biti potreban clear cmos...za početak ukloni ovaj msi-jev program (deinstaliraj) i ubuduće sve postavke radi iz biosa..jenostavno je a imaš i ovdje u podforumu ako baš želiš malo klokati kako šta postaviti u biosu.. dali ćeš izgubiti što na premformansama između 3.5ghz i 4.0ghz ..
Manje više razlike nisu velike tako da nemoj se opterećivati sa tim...radi on i na 3.5ghz jako dobro...što se tiće napajanja biće dovoljno za taj proc...eventualno za neki klok do 4.0 ghz ide bez problema...kao što su dečki gore naveli nebi bilo loše da se dokopaš nekog boljeg kulera za fx-a tipa gore navedeno Cooler master 412s ili eventualno nekog novog ili polovnog hyper-a 212evo..daleko tiši i efikasniji od stock kulera..što se tiče igranja neboj se igraćeš normalo igre i nebi bilo loše ako ti neće nitko dirati komp da skineš bočnu stranicu na kompu (kod mene je to uvijek otvoreno)..ipak ćeš dobiti bolji protok zraka i manje zagrijavanje a pogotovo ako promjeniš onaj tvornički drk od kulera..Uglavnom ugasiš turbo stavi fiksnu voltažu na 1.3v podesiš smart fan kako želiš..i gas-))(naravno podesi sve to iz biosa...) eh da ja sam svoj držao na 4.0 ghz do sada pa sam ga spustio sad radi ovh vrućina na default klok znači 3.5ghz i mogu ti reći nisam primjetio nikakvu razliku u svakodnevom radu manje više je to skro pa isto...u krajnjem slučaju možeš napraviti ovo što je stilgar predložio pa lijepo sve podesi i to je to...

evo slikao sam http://www.dodaj.rs/f/L/BS/22wUXQmK/cam00851.jpg i da li je ovo jumper sto je prikacen na oznaku jfp2 ? ako jeste na koju oznaku trebam da ga premestim i posle 5 sekundi da ga vratim ponovo na jfp2. Da li ovu radnju radim sa iskljucenim kablom od racunara, tj. bez napona ? http://www.dodaj.rs/f/38/WY/2Y72ynvn/untitled.jpg nemam tu opciju za power menament da stavim na auto ? jedino ima ovde ta podesavanja ali su sve izgleda na auto ako je to to http://www.dodaj.rs/f/3N/8a/3wvWWfh5/1.jpg

iscekiraj kuler,resetuj cmos kao sto kaze drug clan stilgar,digni malo ako mozes minimalan br obrtaja (nekih 45 posto je na stock kuleru optimum izmedju buke i hladjenja koliko se secam) pa javi jel' bolje.za ove temperature napolju pozeljno je da je neki voltage downgrade u idle upaljen,nemam pojma kako je to na MSi plojkama reseno,konsultuj menjual za plojku sta su oni skuvali od softvera za to i/ili ima u biosu.

Pošto nisi baš sigran oko jumpera evo jednostavnije rešenje ugasi komp otkači sve kablove naravno i onaj naponski izvadi bateriju iz ploče ostavi jednu minutu-dvije ploču bez nje ...vrati bateriju nazad prikopčaj sve kablove nazad upali komp udji u bios postavi vrijeme i datum napravi load setap default...restartuj komp uđi ponovo u bios i onda napravi fino podeševanje iz gore navedenih odgovora...

Evo me :) Nema ja taj jumper sa tri iglice, moj ima dve...,morao sam da skinem graficku da bih dosao do baterije i uradio sam ono kako je receno. Stavio sam ahci mod, cpu smart target, iskljucio turbo i da li jos nesto trebam ? naravno sve ovo sam iz biosa uradio.

treci put,pogledaj neku stednju,epu ili kako vec to MSi naziva,popali c1e,c6 i ekipu.stednju ne da bi ustedeo,vec da bi sam procesor obarao klok i voltazu u idle-u sto ce rezultovati manjim temperaturama.

Umart ja tebe ne razumem, kako to da uradim, gde to da uradim ? to je vezano za podesavanja procesora ?

posto je tebe mrzelo da izlistas menjual a mene da se objasnjavam dalje,redom idi po biosu i popali c1e,hpet,cpu phase control i probaj sa amd cool'n'quiet u igrama i vidi kako ce da se odrazi na performanse.u menjualu ne kaze ali vidim na sajtu da je neki control center sotver zaduzen za "greenpower" tj verovatno ti on omogucava da rucno podesavas smanjivanje voltaze ili da je bar stavis na auto,ako ne daje vec profile.

opet te savetujem da ne budes lenj i da detaljno izlistas menjual od svoje plojke.sto se tice turbo core-a,bar kod mene on ne greje previse komp dodatno,ali ja imam drugu i plocu i cpu i kuler.mozes prvo kad namestis sve da ga izgasis,vidis kako ce da se ponasa,pa upalis i da vidis razliku,stvarno sumnjam da on drzi proc na bust kloku svo vreme i dize temperature u idle-u,kod mene se to nikad nije desavalo i na prosloj plojci.da imam istu plocu verovatno bih mogao detaljnije da pomognem,ovako tapkam u mraku jer nemam pojma kako ta ploca reaguje na razlicita podesavanja.

Pošto dečko nije baš spretan u mrdanju postavki po biosu dovoljno je samo da upali cool'n'quiet u biosu a dalje su mu automatski postavke podesene normalno pošto je napravio reset biosa..samo stavi fiksnu voltažu i podesi mu brzinu venta i to je to dovoljno za sada dok malo ne prouči manual od ploče...

Ovu postavku nađi u biosu i podesi...evo slika..msi.jpg

Izmeđuostalog cool'n'quiet djeluje po opterećenju procesora..dok miruje spušta voltažu i frekvenciju proca ..čim mu zatreba malo više snage diže voltažu i frekmu koliko mu treba... ovisno o aplikaciji koju korisnik pokrene..može varirati primjera radi govorim..od 1.4ghz stanje mirovanja pa do 3.5ghz ili 4.0 ghz ako je uplaljen turbo..bar je tako kod mene radilo na mojoj konfiguraciji ali..kao što je umart rekao sve ovisi od ploče do ploče...

Poslednja izmena:
ja sam uvek izbegavao cool'n'quiet jer mi je bas iritantan lag koji on izaziva u igrama tj onaj efekat dok se zaleti voltaza i frekvencija.prvi put ga koristim ko zna okad jer imam opciju da saltam unutar win-a profile koji ga pale/gase,inace bi me jako smaralo da restartujem komp svako malo da bi ga palio gasio ako nesto igram ili radim zahtevnije.definitivno treba videti dal taj control center daje neke slicne opcije.

da se izlista menjual se podrazumeva.mada,cudi me da na defaultima nisu popaljene power saving funkcije i da je otpanjen turbo core.

Iskreno govoreći nisam imao problema sa coolom barem ne dosada iako sam to isključio dok je bilo upaljeno nisam imao nikakvih problema sve je radilo ok koliko sam pratio to dok miruje to jest nekakav stand by spusti frekmu i voltažu dolje čim se nešto pokrene po potrebi diže frekvenciju i voltažu nekad na 2.0ghz nekad 2.5ghz nekad na 3.5ghz sve ovisi koliko se optereti proc od aplikacije koju pokreneš..po zimi to gasim jer nema potrebe za to a po ljeti upalim kad su ove sumare od vrućine ipak manji takt i manja voltaža daje manje zagrijavanje proca...

ne znam iz kog razloga stalno pali turbo mod vec 2 puta proveravam a iskljucim ga u biosu na disable pa f10 i restart, kad on opet posle stoji na auto :) evo ovo je stojalo samo ovako naso sam stavio sam napon na 1.3v

flesuj zadnji bios,ako nisi,mozda ti to resi taj problem,a mozda nesto od softvera koji si instalirao kad udjes u win ponovo pali turbo core jer je tako sacuvano.vidi i dal' nije neki dzamper/taster na plojci upaljen,ali to sumnjam da ima msi 970 ploca. :)

jedino sto posle upalim je control center, to sam dobio uz plocu i na njemu vidim da trenutnu radi
da ga ne pokrene ovaj program ? da ga uninstaliram pa vidim onda preko nekog drugog na koliko radi ?

izgasi ga i tu i sacuvaj,pa u biosu ga opet izgasi i sacuvaj (ali iz bios-a ne iz tog programa preko kojeg imas pristup biosu dok si u windowsu) pa vidi onda hoce li.ako bude isto,deinstaliraj taj softver,bios na default vati,butuj,restart pa sve u biosu lepo namesti,pa vidi kako se ponasa,pa onda eventualno taj control center da instaliras.

nema potrebe da rucno spustas voltazu zasad.prvo vidi hoce li i kako ce da radi amd cool'n'quiet i ostale powersavig opcije (hpet,c1e,c6,apm,cpu phase control) pa eventualno onda da se rucno korguje sta treba,a ne bi trebalo.

Taj softver bi ti savetovao da izbrises i neka ti sve kontrolise bios, ucitaj defaults, podesi latencije memorije (ako treba), ukljuci C&Q, i eventualno ugasi privremeno (dok ne dodje jaci kuler) turbo mod.. Mozes i najsveziji bios da stavis jer uvek donose neka poboljsanja i ispravke.. Obavezno jaci kuler, neki 212evo ili 412s a mozes i seidon 120v (nije skup a bolji od navedenih).. Taj 8320 se iz nekog razloga i kod mog druga grejao redovno 73c u igrama, dok moj fx 8350 dok mi je radio na box kuleru jedva doticao 60c u igrama, tako da prioritet je kuler, velike vrucine idu jos ako si u zgradi, to ima da bude...

zanimljivo,prvi put da cujem da 8320 se vise greje od 8350,mora da na turbo koru bas vuce napon,ne vidim sta bi drugo moglo da bude.sto se seidon-a tice,za pare koliko kosta nov,nije najbolja pazarina,tj nijedan taj CL najslabije klase nije pametno utrosen novac jer rade manje vise isto kao ponekad lepo jeftiniji vazdusni.konkretno izmedju seidona 120v i hyper 412 nije tolika razlika da bi se opravdao novac.seidon polovan ili povoljnije je sasvim druga prica,ja sam svoj na forumu nasao za 2600 din,to je vec tesko da se nadmasi.sa planiranim apgrejdima (dva cors sp120 hp venta) izadje jeftinije nego d14 a radi manje vise isto plus je bar po meni elegantnije resenje.

i ja bih brisao taj softver jedino ako ti ne dopusta da u win-u palis i gasis c'n'q i/ili ostale powersaving opcije.

Nazad
Vrh Dno