Šta je novo?

FX-8300 problem sa temperaturom

Raiden

Poštovan
Učlanjen(a)
30.01.2017
Poena
51
Poz, nov sam na forumu i hteo bi da se unapred zahvalim na odgovoru.

Imam mali problem i pitanje u vezi sa temperaturom procesora. Imam FX-8300 i plocu Asus 970 Pro Gaming Aura.
Procesor sam overklokovao na 4.2ghz pri naponu 1.3v. Problem je u tome sto mi je visok ''socket'' temperatura 45c na idle oko 65 pri opterecenju dok je ''package'' tj temperatura jezgra oko 30c idle oko 45 pri opterecenju.
Koristim Thermaltake Riing Silent 12 Pro a pre njega Hyper 212 Evo i iste su temperature. Pasta je Noctua NT H1 . Kuciste je dobro provetreno i ima 5 ventilatora. Sve sam proverio sto sam znao i nikako mi nije jasno zasto je
socket temperatura tako velika dok je temperatura jezgra u redu. Ako neko ima neki predlog bio bih mu zahvalan.

Preko cega meris temperature? Najbolji ti je AMD Overdrive koji prikazuje termalne margine, odnosno koliko stepeni ti je ostalo do gornje granice bezbedne temperature. Pod opterecenjem, ne bi trebalo da ode ispod 10 stepeni do granice.
Da li si sam montirao kuler? Meni kada su sklapali masinu, ostavili su nalepnicu na dnu.
Da li je ravna baza kulera?

45 temp jezgra je sasvim okej za taj napon, cpu i hladnjak.

Soket mi je malo topliji nego sto bi trebao da bude, obicno je 10c max razlika izmedju njega i cpu-a. Bar je tako kod mene ali imam Gigabyte plocu.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Temperaturu sam prvo merio preko HWMonitor-a a posle i preko AMD Overdrive-a. Oba pokazuju isto stim sto AMD Overdrive ne pokazuje socket temperaturu nego samo thermal margine za jezgra. Merio sam i preko drugih programa i isto pokazuju kao i bios.
Temperature jezgra su skroz ok ali je temperatura socketa viskoa ali mi uopste nije jasno zasto. Sam sam montirao hladnjak i odlepio sam nalepnicu sa dna. Sto se tice hladnjaka mislim da tu nije problem jer je isti slucaj i na proslom ( Hyper 212 Evo).
Sada jedino sumnjam da nesto nije u redu sa plocom ili eventualno sa pastom... Sve ostalo sam probao. Samo da dodam da mi je temperatura u sobi 25-26c.

Pasta je izmedju hladnjaka i procesora, ne znam kako bi ona uticala na temp soketa osim ako se procesor ne greje pa da se zato greje socket, ali to ovde nije slucaj.

Soket je uvek slaba tačka. Ne znam kakvo ti je kućište ali je potrebno da postaviš, moduješ, ako nemaš mesta na stranici kućišta da staviš neku osmicu ventilator da direktno duva na dno soketa i tako ga aktivno hladiš. Barem sam ja tako radio za moj fx 8350 ba 4.7 GHz svojevremeno ili da probaš da povećaš promaju u kućištu...

Kod mene je cpu fx 6300 na 4.5ghz 1.4v, na 47-50 u prime95, dok je socket na 53-56..

Doduse kuciste ima 5 ventilatora na sebi u push/pull kombinaciji i dosta je dobro provetreno.

Kuciste je Fractal Design R5 Blackout i ima 5 ventilatora tako da je dobro provetreno mada nikako nema nacina da ohladim zadnji deo ploce tj socket osim da skinem stranicu kucista i tu negde postavim ventilator...

Ne gledaj tu temp kroz programe i uzivaj. Aura je drzala jedan veoma los primerak fx8350 na 1.55v i 4500MHz uz temp VRM max 65 stepeni, izmereno optickim pirometrom. Sabertooth 2.0 je kipeo i trazio aktivno hladjenje, dok aura nista. Sto se tice te maticne sve do 1.45V nema sta da brines cak i 24/7.

Poslednja izmena:
Vrh Dno