Šta je novo?

FX-6100 vs i3 2120

Pokušaj da na netu nađeš testove i mišljenja na forumima o tome kako jedan i drugi rade u onim programima koji su tebi važni.
Ovako, za generalnu upotrebu izabrao bih i3 koji i sam imam.

U suštini, i3 2120 je bolji kada programi nisu dobro multitridovani jer ima 2 jaka jezgra. Kod dobro multitridovanih programa (WinRAR, x264) 6100 sa 6 jezgara je bolji izbor.

@The Stig
Ako ti treba procesor za multimediju (obrada i kompresija) uzmi FX-6100. Sa druge strane, ako ti je primarna upotreba kompjutera za muziku, film, internet, office i igre, I3-2120 je bolji izbor. Sintetički testovi su beskorisni osim ako ti cilj nije overklok i javno hvalisanje rezultatima pa ih zanemari. Kada kupuješ procesor gledaj kako se pokazao u programima i igrama koje ti koristiš.

Ja sam imao slicnu dilemu samo i3 2100 vs Phenom II 955 i isao sam na amd opciju jer sam eto, hteo da promenim malo a i volim da oc-ujem. Takodje radim u Vegasu, malo audio, foto obrade.. jednostavno sam hteo 4 jezgra na 4Ghz :D I mogu da kazem da sam zadovoljan, veoma brz multitasking ogranicava samo to sto nemam ssd, kada hdd krene da koci nece pomoci ni Intel procesor od 1000e :)

Ali.. kao sto su ti vec rekli, taj i3 2120 je odlican, multimedija, igre.. ima da lete a po mom misljenju najveca prednost i3 je to sto kasnije mozes da pazaris neki polovan i5 2500k :) Samo iz tog razloga mi je zao sto nisam uzeo i3 i intel plocu.

Bulldozer je tezak fail, jedini koji se mozda isplati je 8120 ali uz hladjenje od 60e i ludacki jako napajanje. Taj fx6100 sigurno zavrsava ogroman posao na 4Ghz uz neki kuler od 25e, i igre i multimedija, ima sve da klizi, ali kao sto rekoh, pitanje je sta ces posle da bocnes u tu plocu..

Da za sebe biram kupio bih polovan Thuban x6 1090T i Asus M5A99x evo, naklokovao bih na 4Ghz i 3Ghz NB i uzivao bar 2 godine :)

Ali tebi, osim ovog predloga, mogu da savetujem da batalis taj BD jer mislim da su i polovni Phenom II 955/965 bolji, jeftiniji i brzi izbor. Ako nisi raspolozen za ovu Thuban 1090T opciju idi na i3 a kada taj procesor postane slab za igre i graficke iz nize srednje klase [recimo za 1,5-2 godine] lepo bocnes i5 2500k i zavrsio si sve poslove :)

Poslednja izmena:
A kako se ponasa 6 jezgara sa multitaskingom, ako mi je mnogo aplikacija otvoreno, sto u pozadini, sto direktno?

I koja je ploca za 6100 ono sto je Z77 sa Sandy? :D

Nema da se kupi 1090 nov, a posto uzimam gotovu konfiguraciju, ne mogu je uzeti bez procesora.

Poslednja izmena:
Ma brate imas krs testova po netu, Phenomi 955 i 965 na 4Ghz i 2,6Ghz NB su brzi od fx6100 cak i kada predje 4Ghz.. taj procesor mozda ima 6 jezgara ali vidis da je cesto sporiji od Intela sa 2 jezgra na 3,1Ghz :d

Phenomima 955/965 x4 moze da se oprosti to sto su tek na preko 3,6Ghz brzi od I3 jer su ti procesori matori ali BD je najnovija tehnologija :d koja trosi vise od stare, vise se greje a kao bonus- i sporija je :d :d :d

Moj savet: ako hoces AMD onda polovan Thuban 1090t i da ga nalokujes na 4Ghz/2,8-3Ghz NB, taj procesor ubija za te pare, postoji jos opcija polovnog Phenom II 955. Ovo samo u slucaju da volis da ocujes i eksperimentises i da te nece mrzeti da sve menjas za 2 godine :D

U svim ostalim kombinacijama, uzmi i3, radice super jos do 2 godine, 1-1,5 god. realno, posle kupis polovan i5 2500k i zavrsena prica :) naravno, uz ovo ide i dobra ploca.

Znaci pogresna soba :) A i najbolje da izneses na svetlo dana za sta bi najvise koristio masinu? da li bi sutra izvrsio upgrade proc-a ako iskrsne neka dobra ponuda?

Zahtevna video, foto itd obrada je ovde argument kao za taj fx 6100.. Ok. A ja kazem da je i u tom slucaju Thuban x6 polovan mnogo bolja opcija od raspalog BD. Sto se mene tice imas iskren savet da razmisljas ili o i3 ili o 1090t Thubanu, batali BD. Ako ti treba samo za muziku, filmove i malo igranja- i3, kraj price [mada ce i sve ostalo i3 da radi brze, isto ili malo sporije od fx6100, od 1090t je vec sporiji primetno].

Va milos, zasto bi uzeo oc ubogi x6 1055t kada za samo 15e vise moze da uzme 1090t koji se i lakse i bolje ocuje?

Poslednja izmena:
1090T polovan i ocovan. ;)

Gledaj ovaj test, 1100T x6 vs 8 core :d BD 8150 [najjaci BD]. Dakle stari amd procesor sa 6 jezgara na 3,3GHz protiv najnovije amd tehnologije :d sa ''8 jezgara'' na 3,6Ghz.

http://www.anandtech.com/bench/Product/203?vs=434

Ok, cesto je jaci BD u ovim testovima ali nista posebno, da bi fx8150 otisao na 4,5Ghz moras da imas napajanje od 800w i to kvalitet suvi :d, kuler od 50e i plocu od bar 130e.

x6 1100T je prakticno 1090T samo na malo visim klokovima.. a fx 6100 nema na anandu pa sam iskoristio najjaci BD.

1090t ce da ide na 4Ghz/3Ghz NB sa kulerom od 40e, na kvalitetnom napajanju od 550w i na ploci od 110e. I na tim klokovima je jednako brz kao fx 8150 na 4Ghz, 1090t polovan kosta 110e a fx 8150 oko 200e jos uvek + veci troskovi oko napajanja, kulera, ploce + potrosnja i grejanje.

E sad ako se 1090t ovako dobro drzi sa najjacim BD [a sto se tice troskova i pobedjuje] zamisli onda koliko je bolja kupovina od fx 6100 :D

Da se ogradim odmah, nisam lik koji je sve ovo probao i testirao ali mislim da imam dobru moc zakljucivanja na osnovu testova po netu :D a mislim da ce se vecina ljudi sa foruma, koji se mnogo vise razumeju od mene, sloziti sa ovim sto sam napisao :)

Poslednja izmena:
Kao sto je neko rekao, FX6100 je uporediv sa Fenom II x4, s tim sto je i od njega ponekada slabiji.

I3-2120 je klok za klok svakako bolji, ali tamo gde su aplikacije striktno singl ili dual-core orjentisane.

FX-6100 je svakako bolji izbor, jer se i overklokuje.

Ja bih uzeo i3 bez razmisljanja.
Ako sistem koristis za igre i3 je definitivno najpodobniji jer je brzi i od FX6 i od X4 procesora od AMD.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2120-2100_5.html#sect0

Bez obzira na dva fizicka jezgra i3 ima i HT i veruj mi da se odlicno ponasa!

A ako vec hoces na AMD onda kupi X4 960T pa jos probas da ga otkljucas.
Bulldozer zaobidji u svakom slucaju.

Poslednja izmena:
Igre ne vide 2 vestackih jezgra.

Vezano za igre sam zavrsio sa tim linkom,HT sam pomenuo iz drugih razloga.
Naravno da igre ne vide HT kao ravnopravna fizicka jezgra pa da to u igrama koje vide 4 jezgra (koje su by the way jako retke) bude
znacajan boost.
U principu HT nit odmaze a nit pomaze mada negde kao ima nekad neki uticaj kao recimo ovde :

2mrips0.png
6fa5vn.jpg

30uah7a.png
1609bav.png

Poslednja izmena:
Igre ne vide 2 vestackih jezgra.

ne slazem se sa tobom,ima tema koju sam ja otvorio o i3 2100,pisalo se o tome,recimo bf3 sam testirao razlike izmedju fps-a bez HT-a i sa HT-om je cak do 50%,gpu usage sa gtx 470 i navedenim procesorom bez ht-a je 70-ak % a sa ht-om zakuca na 99%,cpu usage bez ht-a 100% a sa ht-om 75-80% sve naravno BF3,benefit HT-a u slucaju i3 (ne odnosi se na i7) je po meni ogroman-licno sam sve testirao :smoke:

Ja necu nista da te savetujem, osim jedne stvari: konsultuj se malo van ovog foruma, savetujem ti da posetis par ozbiljnijih mesta tipa extremesystems i slicnih, cisto da ti posle ne bude zao sto si uzeo dual core mesto six core procesor na bazi misljenja koja si procitao ovde.
Dakle-ako jos nisi uzeo konfiguraciju, pogledaj ti na jos par mesta kako stoje stvari, prijateljski savet. ;)

Ja necu nista da te savetujem, osim jedne stvari: konsultuj se malo van ovog foruma, savetujem ti da posetis par ozbiljnijih mesta tipa extremesystems i slicnih, cisto da ti posle ne bude zao sto si uzeo dual core mesto six core procesor na bazi misljenja koja si procitao ovde.
Dakle-ako jos nisi uzeo konfiguraciju, pogledaj ti na jos par mesta kako stoje stvari, prijateljski savet. ;)

Narucio. Vidicu kako ce se pokazati, pa se moze lako zamijeniti. :)

Nazad
Vrh Dno