Šta je novo?

fx 60 ili C2 duo konf.

imam konfiguraciju iz potpisa ..dilema je sledeca : imam ponudu da dam moj procesor doplatim 280 evrica i dobijem fx-60 ili je pak pametnije da rasprodam ovo moje i predjem na c2 duo

p.s. zao mi memorije a i ploce zato mi se ne menja

Predji na C2D.

Prosta odokativna racunica:
Tvoj CPU, ploca i memorija djuture vredi oko 260e.

Sto se kupovine tice E6300, ploca i 1GB memorije ukupno oko 460e, znaci doplata oko 200e, a E6300 mozes lako da kloknes na nekih 2.7GHz (mozda i vise ako stavis neki dobar kuler ala TT Big Typhoon VX) cime dostizes i prestizes overklokovani FX60 na 2.8-2.9GHz. Za razliku u ceni do FX60 mozes skoro jos 1GB memorije da dobijes, pa je i vrapcima jasno sta je bolje...

Poslednja izmena:
...ma ici ce mu to (e 6300) i na 3ghz a mozda i vise...

Za 3GHz+ za svaki dan sa E6300 ti treba odlicna ploca (FSB od 430MHz+) i neki dooobar kuler (npr TT Typhoon VX)... Ja sam gledao da coveku predstavim neki prosecan OC koji i sa plocom od 170e i sa box kulerom moze sigurno da ostvari... U suprotnom, ako cemo tako, ima ljudi koji voze FX60 na 3GHz na vazduhu i 3.2GHz na vodi, sve 24/7 stabilno...

Elem, da se vratim na temu, C2D je bolje i isplativije resenje.

Poslednja izmena:
vidim prednosti c2 i jasne su mi...
ali kada pogledam da recimo moja ploca ima sb on board ,bezicnu karticu b,g i bluetooth
a da mi memorija ide i na 295 mhz (probano kod drugara na dfi )a na 250 ima cl 2,2,2,5
nekako da bi dobio isti kvalitet ovih komponenti sa c2 konfiguracijom cini mi se da treba velika doplata ne tih 460 eura ( to je predpostavaljam entry level ) pa se zbog toga lomim..

p.s. imam i zalmana 7700 Cu pa bih i njega iskoristio za hladjenje procesora

Poslednja izmena:
vidim prednosti c2 i jasne su mi...
ali kada pogledam da recimo moja ploca ima sb on board ,bezicnu karticu b,g i bluetooth
a da mi memorija ide i na 295 mhz (probano kod drugara na dfi )a na 250 ima cl 2,2,2,5
nekako da bi dobio isti kvalitet ovih komponenti sa c2 konfiguracijom cini mi se da treba velika doplata ne tih 460 eura ( to je predpostavaljam entry level ) pa se zbog toga lomim..

p.s. imam i zalmana 7700 Cu pa bih i njega iskoristio za hladjenje procesora

Mnogi od nas, ukljucijuci i tebe i mene, imamo boljku da kupujemo high-end komponente koje ne donose proporcionalno ubrzanje u odnosu na koliko kostaju (to se narocito odnosi na memoriju), tj. ne isplate se sem ukoliko overkloking i benchmarking nije primarna okupacija. Ako hoces high end komponente, to ce naravno da kosta. Npr Asus P5B i E6600 i 1GB DDR2-800 CL4 memorije, doplata (nakon sto prodas to tvoje) bi ti bila oko 450e a ne 200e. I to za samo 1GB memorije, sto bi bila greota za takvu konfu... dakle oko 600e doplate.

Ali ukupan dobitak u performansama ne bi bio proporcionalan. Za 300e doplate dobijes E6300 i Gigabyte DS4 i 2GB DDR2-667CL4 memorije. A za 600e doplate dobijes E6600 i Asus P5B i 2GB DDR2-1000CL5 memorije. Sve u svemu nekih 15-20% brzu masinu (recimo OC za svaki dan na 3.3GHz na vazduhu sa E6600 naspram 2.8GHz sa E6300) a doplata duplo veca. Isplati li se?

Dakle opet da se vratim na temu. I dalje mislim da se isplati da prodas to tvoje i predjes na E6300 AKO mislis da ti je brzina procesora kritican faktor (npr bavis se renderingom, obradom slike ili videa itd). Ako se prevashodno igras (buduci da imas X1900XTX to je verovatno tacno), onda slobodno doplati za FX60, siguran sam da ces biti vise nego zadovoljan performansama istog.

Poslednja izmena:
jedno pitanje za M_M-a
tako kloknut tvoj opteron i fx-60 nekloknut sta mislis kakav je odnos?

Nema razlike na istom taktu. FX60 su samo probrana Opteron dual-core jezgra koja se bolje klokuju, dakle 2.6GHz je 2.6GHz bio to FX60 ili Opteron dual-core. E sad na vazduhu Opteroni obicno idu u proseku stabilno, za 24/7, do negde 2.7-2.9GHz (moj oko 2.8GHz na primer), dok vecina FX60-tica moze na vazduhu do negde 2.9-3GHz. Nije velika razlika u brzini (recimo oko 5% u proseku) a razlika u ceni je do skora bila dva-dva i po puta. Ja licno volim "necujan" racunar, pa ga zato drzim na 2.6GHz i 1.36V.

A ivanbo2003 ima pravo jer memorija kod mene radi na nekih 235MHz (10x260 sa deliocom 200/180) a na defaultu kod FX60 radi na 200MHz. Dakle ako tako poredis bilo bi mozda 1-2% razlike. Ali i kod FX60 se moze smanjiti CPU mnozilac kako bi se povecanjem FSB-a ubrzala memorija a da pritom CPU klok ostane isti.

Poneta je da su jezgra, sto se njihove arhitekture tice, identicna, pa i imaju identicne performanse na istom taktu i mnoziocu. Razlika je jedino u overklokabilnosti (FX60 je nesto bolji) i u otkljucanim vecim mnoziocima kod FX60 (uglavnom potpuno nebitno ako imas dobru plocu i memoriju koja radi na visim taktovima).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno