Šta je novo?

Full objašnjenje u vezi PROXY-ja

zokii

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
319
molio bih one koji su zaista dokoni i koji imaju dobre volje da mi ovde napišu sve u vezi proxy-ja.....ali bukvalno od početka - šta je to, čemu služi i sl....

Prilično sam siguran da nema nikoga ko je baš toliko dokon. =)

Da si malo guglao, našao bi gomilu informacija. Možda za početak možeš da pogledaš ovo

A server that sits between a client application, such as a Web browser, and a real server. It intercepts all requests to the real server to see if it can fulfill the requests itself. If not, it forwards the request to the real server.
Proxy servers have two main purposes:

Improve Performance: Proxy servers can dramatically improve performance for groups of users. This is because it saves the results of all requests for a certain amount of time. Consider the case where both user X and user Y access the World Wide Web through a proxy server. First user X requests a certain Web page, which we'll call Page 1. Sometime later, user Y requests the same page. Instead of forwarding the request to the Web server where Page 1 resides, which can be a time-consuming operation, the proxy server simply returns the Page 1 that it already fetched for user X. Since the proxy server is often on the same network as the user, this is a much faster operation. Real proxy servers support hundreds or thousands of users. The major online services such as America Online, MSN and Yahoo, for example, employ an array of proxy servers.
Filter Requests: Proxy servers can also be used to filter requests. For example, a company might use a proxy server to prevent its employees from accessing a specific set of Web sites.
-----------------------------------------------------------------------
Za tako opšte i jednostavne stvari, treba ti 2 minuta na google-u da nađeš.

znam i ja da guglam :), sve je to kul, hvala u svakom slučaju....

ali sam mislio nešto na srpskom, onako, objašnjenje za totalnog *****a :sceptic:

Proxy (ili Cache kako ga još zovu) je namijenjen da u sebi čuva određeni broj podataka koje korisnici čitaju na Internetu. Ako je proxy server uključen u Web čitaču, a korisnik pošalje zahtev za čitanje podataka, čitač kontaktira proxy server i gleda da li u njegovom sadržaju već postoje ti podaci. Podatke koji postoje na proxy serveru korisnik tada preuzima kao da su u lokalnoj mreži, koristeći pri tome samo njihovu verifikaciju na Mreži. Ovo ubrzava prenos podataka od servera ka korisniku, jer se u tom slučaju gubi potreba za prenošenjem kompletnog sadržaja sa Mreže. Proxy sa te strane zna biti veoma koristan.
------------------------------------------------------------------------
Slabo nešto googlaš. Ako ti treba još detaljnije, trebalo bi da znaš engleski, a što se tiče podešavanja, to moraš da vidiš sa ISP-om ako hoćeš njihov da koristiš.

Ovo oko keširanja stranica je prvobitna namena proxy servera, kada je internet jos bio nerazvijen (ovo se doduše još uvek koristi kod nas zbog dialup korisnika). Danas se proxy serveri najčešće koriste za povećanje bezbednosti LAN mreža od upada spolja.

Za razliku od NAT-a gde napadač može da skenira saobraćaj i utvri koji računar šalje zahtev iz lokalne mreže, kod proxy-ja može da se omogući samo protok podataka višeg sloja kao što su HTTP,FTP,SMTP itd. E sad imas npr. web proxy koji radi na principu klijent-server aplikacije gde klijen unutar mreže šalje proxy serveru zahtev za neku web stranu a potom proxy server kao klijent šalje zahtev na javni server. (znaci da taj neki javni server misli da je proxy server ustvari klijent). Još neke od funkcija koje može da radi proxy server su:
1. Skrivanje klijenata (ovo je već objašnjeno)
2. Blokiranje URL-a (npr da se blokira pristup p0rn sajtovima od 8-15h u nekoj firmi)
3. Filtriranje sadržaja (može da blokira ActiveX i JAVA applete ako se smatra da su rizik)
4. Proveravanje doslednosti (proverava se sadržaj poruke u smislu da li ima veze sa protokolom koji se koristi)
5. Blokiranje usmeravanja (Paketi transportnog sloja se ne moraju rutirati zbog toga što se zahtevi kompletno regenerišu. Ovo eliminiše eksploataciju slabosti transportnog sloja, kao što su Source routing, fragmentacija i razne vrste DoS napada)
6. Beleženje i alarmiranje (dakle da pravi logove o aktivnostima i da obaveštava o eventualnim napadima)

Eto jel ovo dovoljno opširno? ... da neko ne misli da sam ovo brbljao iz glave, većina je iz nekog seminarskog koji sam pisao.

p0z

Ako ides preko proxy-ja kod provajdera (kao ja kod SBB-a), moras u vecinu programa rucno da ukucas proxy da bi ti radili. U domenu provajdera razlika kad ides bez i sa proxy-jem je samo sto ako ides sa se ne vidis direktno na Netu, znaci svi koji koriste proxy kod tvog provajdera imaju istu IP adresu. Ovo je ogranicenje u smislu da ne mozes da koristis nijedan p2p program tipa Kazaa, DC++, bilo koji torrent, emule i vecinu chat programa tipa mirc. Od chat programa radi ICQ, i messengeri (MSN, yahoo, google, windows i sl.). Mirandu, Skype nisam probao. Download i upload idu normalno s tim sto kod rapidshare-a i megaupload-a ces malo duze cekati na slobodne slotoveza skidanje. Bilo je pitanja (i odgovora) da se i preko proxy-ja mogu koristiti neki p2p programi, sa otvorenim odredjenim socks kanalima, ali meni to nije uspelo.
Realno, ako ne koristis p2p programe i mozes da zivis bez ovih odredjenih chat programa dovoljan ti je paket sa proxy-jem kod provajdera, kao sto ja koristim vec vise od godinu i po dana. Mnogo bolje nego paketi ograniceni na potrosnju u MB.
untitleduy0.jpg

e hvala vam ljudi, to je ono što mi je bilo potrebno, te neke osnovne informacije tipa ''šta i kako, prednosti i mane'' :)......

e sad....sa ortacima iz ulice sam odradio jednu lan mrežu, preko koje, naravno, delimo i internet....imamo isdn....e sad, zanima me, pošto nisam ja taj na čije ime se vodi isdn, da li on mora da podense zahtev provajderu za uvođenje proxy-ja ili može svaki računar u mreži posebno da ''odradi'' proxy??

Nazad
Vrh Dno