Šta je novo?

Full ili Quick format particije

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
Prilikom reinstalacije sistema, kada se gazi c particija na kojoj je vec bio sistem dali preporucujete da se radi full format umesto quick formata, ako da onda koji su razlozi.

Nije potrebno samo ćeš duže da čekaš. Full format valjda prepiše potpuno i proveri disk ali ako ti je prethodni sistem radio bez nekih kritičnih problema koje bacaju sumnju na hdd, samo quick je dovoljan.
A ako želiš da proveriš disk najbolje da mu očitaš smart i proveriš namenskim ozbilljnijim alatima, recimo mhdd.

Ma gazi quick format, samo ces izgubiti brdo vremena umesto kojeg si mogao da instaliras svez OS.

+1 za kvik :)

Necu ja na poluispravan hard da instaliram sistem, no posto se prilokom brzog formata ne brisu podaci neznam dali oni smetaju posle naknadno instaliranom sistemu, skoro sam instalirao neki komp, pregazio sam uz pomoc quick formata, sistem se s?ebao vrlo brzo, prethodno je vec par puta bio instaliran sistem, onda sam odradio doduse ne full format, vec write zeroes iz wd hdd alata i sistem na tom hardu sada radi primtno bolje iako je hard bio prethodno potpuno ispravan.

Brišu se podaci i prilikom brzog formatiranja ;) prikači ga na neki win pa ćeš da vidiš da je particija prazna :), fajlsistem svež i spreman za unos novih podataka/windowsa whatever. To što stari podaci nisu fizički na ploči prepisani nečim pa zatim windowsom, nego će direktno biti windowsom :) to nema nikakve veze, samo jedan ciklus pisanja manje. Ono što kažeš je samo bila čista slučajnost ništa drugo.

sto bi rekli ovi iz microsofta,
prilikom formatiranja harda kada stavljas xp moguce je izabrati :

Format the partition by using the NTFS file system (Quick)
Format the partition by using the FAT file system (Quick)
Format the partition by using the NTFS file system
Format the partition by using the FAT file system
Leave the current file system intact (no changes)

ako se odlucis za " normalno " formatiranje, disk ce se proveriti ( pored uklanjanja fajlova ), i da li poseduje bad sector-e, operacija proveravanja da li postoje losi sektori na hardu je odgovorna za duze vreme formatiranja.
ako se odlucis za " quick " , postojeci fajlovi ce se isto pobrisati, ali se disk ne proverava da li na njemu postoje bad sector-i.

kod opcije quick formata provera harda na bad sector-e moze i naknadno da se odradi iz win-a komandom chkdsk /r.

preporuka da se quick format koristi za hard koji je vec bio formatiran, a za koji si siguran da nema ostecenja, a " normal " za nov hard, ( ili za hard koji sadrzi bad sector-e, tj. ostecen je )

Nazad
Vrh Dno