Šta je novo?

Fujitsu Lifebook AH531 GFO problem

Psycho1993

Cenjen
Učlanjen(a)
30.11.2010
Poena
169
Imam navedeni laptop sa Intel i3 2310 procesorom, 2 GB DDR3 i GT525 grafikom. Instaliran je Windows 7 32bit. Problem je u igrama. Naime, svaka 3D igra secka. U pocetku, 5-10 sekundi radi dobro, a onda pocinje nenormalno da koci. NFS Carbon, Far Cry 2, FIFA 11, na minimalnim i maksimalnim detaljima isto koce. Reinstalirao sam sistem, stavio najnovije drajvere za graficku, ne znam vise sta da radim. Imate li vi neki predlog, voleo bih da se igram na ovom laptopu, a ne mogu? :S:

da ti nije preko "optimusa" iskljucena graficka GT525 a ukljucena interna HD3000.samo 2GB ram memorije ?

Sad sam u nVidia Control Panelu za NFS Carbon postavio da je kartica koja ga pokrece GT525M, i opet isto. Petnaestak sekundi radi odlicno, i onda pocne da zakucava. Zauzece RAM na maksimalnim podesavanjima je 1.15 GB, sto znaci da nije do RAM memorije. Ne znam vise sta moze biti...

Kolika je tempreratura graficke kartice? Da li imas drivere sa Fujitsu sajta ili Nvidia?

Sa nVidia sajta. Jel treba sa Fujitsu sajta da skidam? Nisam gledao temperature, mada ne bi trebalo da je velika, ipak nije ni u sobi vrelo... Izmericu i to.

Izgleda sam resio problem. Skinuo sam drajvere sa Fujitsu sajta, cini mi se da drajveri sa nVidia sajta nemaju Optimus u sebi, vec definitivno moraju da se skidaju drajveri sa sajta proizvodjaca. Instaliram sad FIFA 11, ako ona radi kako treba, onda znam da sve valja :) Hvala vam svima! Mnogo ste pomogli :)

Ipak nije uspelo. Secka sve i dalje. Imate li jos predloga?

Možda će zvučati kao glupo pitanje, ali, da li si prethodno, pre drajvera za nvidia grafiku, instalirao i drajvere za integrisanu intel grafiku? Dešavalo se da prilikom instalacije sistema ljudi naprosto zaborave na činjenicu da je neophodno da instaliraju drajvere za obe grafike, što je posledično rađalo brojne probleme u kasnijioj upotrebi, iako naizgled na početku sve radi sasvim korektno. Imaš ih sve na sajtu proizvođača (kao što nesumnjivo znaš, ali rekoh, da ipak pomenem, neće da škodi :)), na sledećem linku http://support.ts.fujitsu.com/Download/ShowFiles.asp .

Instaliraju se automatski, ima ih na instalacionom disku, ali ih nisam apdejtovao. Sad cu to odraditi. Vredi pokusati...

Ne vredi, nije ni to pomoglo. Ne znam vise sta da radim... Spasavajte :S:

Odradicu to, mada to nista ne resava. Sta god da pokazu testovi, igrice ce i dalje lose raditi. A ja ne znam sta da radim...

Igrao sam Carbon ponovo, nekad radi OK, nekad secka kao nenormalan. Mislim da je do nekih servisa u Windowsu, posto od programa imam instaliran samo Daemon Tools i Winrar. Nista drugo nisam instalirao, cak ni antivirus, da ne zauzima RAM dok ne istestiram. Imate li neki predlog?

Iskreno, jedino što mi pada na pamet je da probaš da deinstaliraš Daemon Tools, čini mi se da je upravo on umeo u izvesnim situacijama da pravi probleme (mada ne kod svih i ne u svim prilikama). Ne znam šta bih drugo mogao da ti predložim zaista.

Probacu i to naravno, ne kosta me nista.

E ovako, moj lap je takodje "Fujitsu Lifebook AH531 GFO" ali: CPU - i5 2430(2.4-3.0turbo), 4GB DDR3 i takodje GT525M. Posto kod mene sve radi savrseno, razmisljam u cemu je problem. NISAM stavljao driver sa Fujitsu sajta nego najnoviji sa NVidia sajta. Ja sam bas i izabrao kombinaciju sandy + nVidia da se ne bi smarao sa "nezrelim" AMD drajverima i dll fixevima. Znam buduci da imam i Asus K52 SX188 a do skoro i netbook Acer 522, kako su to softverski probirljive platforme...

Evo kako sam ja instalirao i kojim redosledom:
1) Instalacija Win7 SP1 64bit Ultimate
2) Instalacija najnovijeg Intel drajvera za HD3000 (win7_152252)
3) Instalacija najnovijeg nVidija drajvera za gt525 (Win7_285.62)
4) Gasenje upitnika sa Fujitsu CD-om
5) Power options - setovano na High performance
6) Nvidia Control Panel - Manage 3D settings - High-performance NVIDIA processor

I ovako podesen, "default" lap radi savrseno, brz je i daje 8.000 3D-2006 markova...

E sada ovo je pride:
7) Msi Afterburner 210_Setup
8) Osvezavanje DirectX-a

Posebno obrati paznju na stavku 6, posto vidim da nije spomenuta, a znam da je banalna! Ja bateriju uglavnom vadim iz lapa, pa mi skoro uvek na "high performace".

Sve igre rade savrseno. NFS-H.Pursuit na max, RAGE na max, fifa 2012 itd.

Sa MSI AF sam podigao gt525M sa 600Mhz na 780Mhz (gt 550 radi na 740mhz) a ram sa 900Mhz na 1120 i sa tim setovanjem imam oko ~ 10050 (2006) i 17150 (2005) 3D Markova! To su rezultati priblizni GT 555M (144 shedera) po notebookcheck.net

Ovo je zaista baba roga na rezoluciji od 1366 x 768.:eyebrows:
Mislim da nije preterano ako kazem da se ponasa slicno kao moja prethodna desktop konfiguracija sa full HD rezolucijom na 23' monitoru - E5200(3.5 ghz) sa 8800GT. I sa njom sam imao oko 17500 (2003) i 11500 (2006) markova. A sa tom masinom zaista sve radi pristojno cak i jedan BF3 :)

Odradio sam stavku 6. Moram pokusati sad da instaliram jos poneku igricu, mozda EA igrice imaju mentalnih problema sa mojim lapom :d

Fuel radi sjajno na max detaljima. Sad mi tek nista nije jasno...

Da ozivim temu, posto problem u nekom obliku postoji i dalje. Dakle, igre rade dobro kada je racunar na punjacu. Cim je na bateriji, seckaju. Ne razumem poentu, u Power Management sam postavio Power Options na High, sve podeseno da vuce struju kako ne bi usporavalo, i ne vredi. U cemu moze biti problem?

Pošto si u Windows-u podesio na High, pogledaj da li u Control panelu za Nvidia graficku postoji neko podesavanje koje, kad je laptop na bateriji, prebacuje na štedljiv režim rada.

Edit: sad sam se setio da neki laptopovi obore takt procesora kad su na bateriji, pa skini CPUZ da proveris da li se i to desava.

Poslednja izmena:
E ovako, na bateriji obara takt procesora, ali ga odmah povecava na 2.1 GHz, cim zatreba. Dakle, varira po potrebi, pa verujem da nije to problem. Nisam nista dodavao od hardvera, dakle, kako je kupljen, tako i radi. Probavao sam i reinstalaciju sistema, igrica, programa, drajvera, ali neuspesno. Nije mi jasno zasto na punjacu radi lepo, a na bateriji nece. Inace, GT525 je podesena kao primarna, ali ne vredi.

Sta moze biti, ima li jos neko neku ideju?

Nazad
Vrh Dno