Abdee je napisao(la):
1. Ne kaze se "veci zum" vec duzi objektiv.
2. G1 ili maleni 3100 imaju 3MP a S7000 napravi 12MP. Probaj da smanjis 12MP fine soft fajl ili RAW sa S7000 na 3MP pa ces videti kako sum nestane. Ne samo da nisi u pravu sto se tice suma na S7000 vec cu ja biti slobodan i reci da na ISO vrednostima na kojima "deluje", S7000 ima najmanje suma. Da si se imalo potrudio da po netu procitas prikaze sadasnje prosumer palete shvatio bi koliko je sa porastom broja pixela porastao i sum. Tvoj primer ne mogu da uzmem kao merodavan jer fotke nisu podjednako exponirane. Nisi naveo ni rezoluciju u kojoj si fotkao ni sharpness setovanje ni blendu ni ekspoziciju ni ISO vrednost (ne znam sta od toga uopste moze da se vidi na 3100)...Sad ce ispasti da ja branim Fuji zato sto ga imam... Da tako je.
P.S. Jes' gledao te fotke sto si ih poredio na ekranu, pa jos 100% ili si ih stampao?
Veci zum se kaze ako "narodnim" jezikom pises, svejedno je koji termin upotrebljavamo. Upravo u 12M modu Fuji je los, sa jos vise suma. Da, citao sam sve testove o Fuji S7000 i u vecini testova je jako lose prosao sto se tice suma, upravo mu je to najveca mana. Sto se tice podataka - otvori u Photoshopu, stavi na 100%, File Info (Camera Data1 i Advanced), videces sve sto te zanima. Fotke ne mogu da budu podjednako eksponirane, slikane su u razlicitim uslovima, cak bi Nikon trebao da ima vise suma jer je zimsko svetlo, dosta je bilo tamnije a i slabiji je blic. Na stampi je Nikon bolji. Nikakav shaprness nije koristen ni na jednom aparatu. Fuji 6M (dakle ne ona njegova interpolirana rezolucija od 12M koja haos napravi od ivica), Nikon 3,2M (Highest quality mod). Nema nikakve veze rezolucija, u stampi ti ide 100% kako god okrenes. Pa tek u manjoj rezoluciji Fuji isto ima suma, nikakve tu razlike nema. Inace, da se razumemo, imam i ja Fuji S7000, dobro ajd ima ga brat, al to mu dodje isto

Ali je vec 3 meseca na servisu (u garantnom roku na svu srecu). Kupljen u Kanadi, radio par meseci, samo jedno jutro nije hteo da se upali (vece pre toga je slikao normalno). Izgoreli neki kontakti, kako - u servisu nemaju pojma, samo su zamenili tu plocicu koja je izgorela. A lepo sam rekao bratu da uzme neku G seriju Canona, al covek hoce da zumira pa to ti je. Ne kazem da je los aparat, ima odlicnu dinamiku slike, boje, dobar objektiv, jak blic, brz fokus (mada ume nekad da zeza kad je slabije svetlo), ali jednostavno u svim rezolucijama i modovima sum je velik, barem za mene, i u odnosu na aparate slicne rezolucije.
dpreview:
"The S7000 image also has that grainy speckled appearance we've come to associate with SuperCCD (not particularly attractive)."
dcresource:
"Like all of Fuji's SuperCCD-based cameras, you should consider the S7000 as a 6 Megapixel camera with a 12 Megapixel mode that should only be used for making large prints. Viewed at 100%, the 12M images are very noisy"
http://www.dcresource.com/reviews/fuji/finepix_s7000-review/index.shtml
Nadjoh slike u 2848x2136 sa Fuji-a da bih realnije uporedio sa Nikonom:
Pogledajte primer na dimnjaku (rezolucija Nikona je 2048x1536). Cak nisam ni maksimalno zumirao tad sa Fuji-em dok sa nikonom jesam, a na telephoto-u se itekako moze videti sum kod svakog aparata. Kad sam prvi put skinuo ovu sliku sa aparata mislio sam da sam zeznuo setovanja. Ali - jok, uvek su bili isti rezultati i na 6M i u 12M, sa svim mogucim podesavanjima, uvek sam dobijao sum na Fuji aparatu.
Zatim sledi primer u low light uslovima (kako objasnjavas ovoliki sum). Isto je slikano 2848x2136.
Probao sam sve svetlosne uslove i napolju Nikon nije dao ovoliki sum, dovoljno je samo pogledati tamne delove slike.
Dinamicki raspon kod Fuji-a je veci, to stoji, bolji objektiv, veca rezolucija, podesavanja, mozes svasta da dobijes. Medjutim, sum je velik kako god okrenes, pa cak i kad se uporedjuju slicne rezolucije u odnosu na ostale aparate. Pogledaj samo plavi kanal u Photoshopu, sve je jasno. Ove slike sto sam poslao su jako teske za svaki aparat i tu se vidi moc aparata. Poslacu i ja slike sa svadbe koju sam slikao Canonom, videces kakve su (ako bas ne verujes). Na dobrom svetlu svaki aparat ce dati korektnu sliku, ali kad stvari krenu nizbrdo... tu se vidi snaga aparata. A posto imamo Fujia duze vreme i slikano je milion slika, potvrdjujem da su mu slike sa dosta suma, u odnosu na istu klasu (pa i neku nizu klasu). Ipak, pravili smo odlicne slike, a ako neko dodje u posed kalendara Zmajarskog kluba iz Pazove, videce da su slike odlicne i da se Fuji snasao u svim tim uslovima (vetar, visina, drmusanje zmaja, zum, sumrak...). Samo je moja zamerka preveliki sum i to je to.
Pozdrav