Šta je novo?

Fuji F11 - once again

jeli bad habbit, jel ovo histologija ispod case?

Poslednja izmena:
Za pochetak, kreni da fotkash u 6mpx, jer cesh tako videti prave mogucnosti aparata. I kreni da chitash sve iz pochetka, a kada ukapirash osnove, odnosno kako aparat radi uopshte, bice ti sve lakshe, razumecesh zakone fotografisanja pa necesh praviti greshke. I slikaj shto vishe, to je bar dzabe :)

@martins

Da, histologija je.

@driver

Da li mislis da treba da slikam u 6MP zbog obrade slika, ili postoji neki drugi razlog? Pitam te ovo zato sto kao sto sam rekao imam 16 mb karticu i dok je ne promenim nije mi bas zgodno da slikam u 6MP. Na sta mislis kada kazes da citam sve iz pocetka? Uputstvo ili sta?

Zanimala me ta histologija, htedoh malo da isčitam ;)
Ne zameri...

Prilozi

• DSCF0201b.jpg
    DSCF0201b.jpg
    203.4 KB · Pregleda: 60
kibicer je napisao(la):
Zanimala me ta histologija, htedoh malo da isčitam ;)
Ne zameri...

Pretpostavljam da si hteo da kazes da si resize-ovao sliku i obradio je? Ako je to bila poenta, slika izgleda super. Mada, izgledala je vec i u originalu super, samo sto nisam hteo da je resize-ujem dok ne vidim kako to da uradim kako ne bih gubio na kvalitetu, prilikom kompresije u jpg. Koju si kompresiju koristio i koji program za resize?

Poslednja izmena:
Ljudi, sta mislite o sledecem predlogu? Mislio sam da bi pametno bilo da se otvori jedna tema, po mogucstvu sticky, u kojoj bi ljudi poput abdee-a, driver-a, alexandra i ostalih koji znaju dosta o fotografiji, kada imaju vremena, napisali po neku recenicu za nas pocetnike. Znaci to bi mogla da bude neka vrsta kursa za pocetnike, koji bi vremenom prerastao u nesto ozbiljnije.

Ovo pitam i zato sto je ova tema inicijalno posvecena fuji-u f11, a sada diskutujemo o obradi slika na f10. Meni ne smeta, ali mislim da bi ovako bilo preglednije i veoma korisno za daleko veci broj ljudi.

Evo ja sam sada primenio ovo sto mi je Abdee rekao za obradu slika u ps i to je super, medjutim voleo bih da citam i dalje, sta i kako raditi, pa bi jedna takva tema bila idealna.

Sta kazete?

Google je tvoj prijatelj.

@kibicer

Tek sam sada malo pazljivije uporedio moju originalnu sa ovom tvojom, tacnije mojom slikom, koju si ti obradio i stvarno si napravio sjajan posao. Slika je veoma mala, a izuzetno ostra. Ajde ako nije tajna pojasni kako si to izveo?

Koju xD karticu bi mi preporucili da uzmem? Da li postoji vise tipova i da li se po necem razlikuju? Da li je bitno ko je proizvodjac ili ne? Koji bi bio najbolji odnos velicina-cena?

xD uzmi bilo koju, 512MB je oko 45 evra...

Shto se tiche 6mpx, naravno da ce slike biti bolje, imash vishe detalja, vishe mesta za obradu, crop. Nije to duplo bolje od 3mpx, ali je bolje primetno...

Na jednom mestu, nasao sam sledecu stvar

1024mb (1GB) XD kartica type M najbrza - 70E!

Da li je u pitanju marketinska stvar ili zaista postoji neki M tip kartice i da li je ona stvarno najbrza. Takodje me interesuje da li aparat radi brze ako ima manje kartice, ili to nema veze?

Poslednja izmena:
Tek su sa M tipom kartica dostigli 1 GB tj. ako uzimas 1 GB mozes naci samo M tip. Manji kapaciteti se proizvode i obicne i M tip.

Ali koja je prica sa M tipom? Citao sam nesto po netu i otprilike koliko sam shvatio to je neka tehnologija koja omogucava snizenje cena tih kartica i cija mana je upravo manja brzina. Znaci, ako sam dobro shvatio aparat bi trebao da radi sporije sa tim tipom kartica. Jel to tacno? Da li postoji razlika u brzini rada aparata kada su u pitanju xD kapaciteta do 512 mb? Jos konkretnije, da li ce mi aparat raditi sporije sa 512 mb, nego sto sada radi sa 16 mb?

Poslednja izmena:
Odgovor na poslednje pitanje, neće. Kartice koje dolaze sa Fuji-em od 16MB su extremno spore i bilo koja normalna kartica većeg kapaciteta će biti brža od te.
Ovo za M i brzinu prvi put čujem

Znaci hoces da kazes da sve do 512 mb bi trebalo da radi brze od ove fabricka na 16 mb? Sta kazes za M od 1gb, nisam bas shvatio? Jel mislis da nema razlike u brzini, odnosno da je brzina kao na 256 ili 512 mb?

Zashto imam osecaj da cesh sada karticu da kupujesh kao aparat 6 meseci :D

Pazi, ta m tip kartica od 1 gb kosta 70 eu, sto ni malo nije jeftino. Necu da dam 70 eur za nesto sto ce posle da mi radi sporo ili da me zeza na neki drugi nacin. Sumnjivo mi je i sto na fuji-evom sajtu nude samo kartice do 512 mb. Znaci intereseuje me, odnosno interesovalo me je kakava je brzina kartica, sto sam saznao za kartice od 512 mb. Sada me interesuje samo jos koja je prica sa tim M tipom kartica, tacnije njihovom brzinom i pouzdanoscu i to je to.

Inace, ti bar dobro znas zasto sam aparat "kupovao" 6 meseci. "Kupovao" sam ga ne 6 meseci vec 18 meseci i to zato sto mi je toliko bilo potrebno da prodan olympus c760.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem. Juce sam gledao i nije je bilo, a danas je tu.

900.jpg

Nije mi jasno da li je greska ili je nesto drugo u pitanju, posto na kartici pise SD.

Cena je svega 6922 dinara, a nigde se ne spominje M tip. Mislite o tome.

Takodje i ja prvi put cujem za manju brzinu M tipa kartica. Ja imam dve ne M, od 256 i 512MB i mogu ti reci da nema razlike u brzini u zavisnosti od kapaciteta. Mozda je bitno ko je i proizvodjac (obe od 16 MB koje su mi dosle uz aparate (1x Fuji i 1x Olympus) su Toshiba a ove vece su Samsung). Iskren da budem, ja sam jurio 1 GB ali je tada nije bilo a bilo je neizvesno kada ce i biti pa sam presekao i uzeo ovu od 512 MB. Obzirom da S5500 pravi slike do 2MB staje od 260-270 slika na karticu i to je sasvim dovoljno ali ako snimis neki filmic u vecoj rezoluciji ode kartica dok si rek'o keks. Ako mene pitas, obzirom da F10 sigurno pravi "gabaritnije" slike, uzmi 1 GB.

Bad Habbit, samo mogu da ti kazem da se ne opterecujesh i da kupish odmah karticu za koju imash pare. xD nije SD ili CF pa da se sklapaju u kineskim shupama, ne mozesh da pogreshish bilo koju da uzmesh..

Bad Habbit je napisao(la):
Ne mogu da verujem. Juce sam gledao i nije je bilo, a danas je tu.

900.jpg

Nije mi jasno da li je greska ili je nesto drugo u pitanju, posto na kartici pise SD.

Cena je svega 6922 dinara, a nigde se ne spominje M tip. Mislite o tome.

Ovo što si video je SD kartica, i to nije standard koji tvoj aparat podržava. Traži xD tip kartice.
Najveća prednost xD kartica u odnosu na ostale tipove je njena brzina, koja se može meriti sa najbržim cF i SD kartama. Kao što driver kaže, proizvođači xD kartica su uglavnom velike firme i kod njih nema problema sa kvalitetom. Bilo koju da uzmeš veću od 128MB nećeš pogrešiti. Cena od 70€ za 1GB za xD je ekstra povoljna, jer su xD najskuplje kartice na tržištu. Ako je nađeš za te novce uzimaj.

untitled26lq.jpg

Fuji je po ovoj slici svrstao u xD kartice. Opet pise SD - secure digital, tako da sam zbunjen. Inace, naravno da znam sta je SD, xD i ostali standardi, nisam bas toliko neiskusan. Videcu jos da li da uzmem 512 ili tu M od 1 gb, valjda joj nista ne fali pa da zavrsim sa time.

Ja bih ipak razmislio :D:D:D

Ova poslednja u xD redu nije xD, prvo shto nije tog oblika, a onda zato shto je oblika SD i pishe josh na njoj :) Stvarno ne znam zashto komplikujesh i jednostavno ne kupish taj xD. Shta je sledece, baterije ? :D

Nemoj da me izazivas. Svasta meni moze da padne na pamet. :) Ne znam, mnogo mi je nesto da dam 70 eur za karticu, a opet razlika izmedju 512 mb i 1 gb je u ovom slucaju 20 eur, tako da cu jos malo razmisliti pa cu uzeti jednu od njih. Ako bude spora ili joj nesto drugo bude falilo, sta da radim.

Ma bre habbite, jel ti spora ta od 16 ? :) To je najsporija xD koja postoji, bilo shta da kupish bice munja. Shto se tiche ovo za 70e, pa nikad niza cena nije bila, ja sam toliko platio 512 pre 6 meseci..

Hahaha, šta će biti kad se budeš ženio? :D
***e, al' si komplikovan, gori si od moje devojke kad krene u kupovinu :) NHF

Uzimaj tu od 1GB, stvarno je povoljna kupovina za te novce. Do pre par meseci toliko je koštalo 512MB. Sasvim je sigurno da ni jedna neće biti spora.

Poslednja izmena:
Uzeo sam 512 mb. Imao sam povoljnu ponudu preko jednog druga. Ovo od 1gb sam zvao i covek koji prodaje mi kaze da to ne valja nista, da radi samo sa novijim aparatima i to i na njima cesto pravi probleme, narocito kada je video u pitanju. Posle toga sam odlucio da uzmem 512 mb posto sam imao po dobroj ceni i to je to. Nadam se da sada razumete zasto sam se toliko raspitivao oko te od 1 gb. Da sam je uzeo, sigurno bih pogresio.

Nazad
Vrh Dno