Šta je novo?

Fuji 5700

Bilo je kasno kada sam otvorio temu. Hteo sam da pitam kad stize kod nas, cena...
Mozda sam i pogresio, ne treba da ide u "sta da kupim" al' nema veze, mozda ga neko i kupi uskoro:)

Prethodni modeli su bili best buy, a neki odneli prestižne nagrade - neki će reći nezasluženo, ja sam imao S5600 i čudom se nisam mogao načuditi šta se dobijalo za taj novac. Verovatno će ista priča da bude i u ovom slučaju. U pitanju je vrlo kvalitetna linija aparata, koja otvara vrata ozbiljnom slikanju za veoma male pare, a po mom skromnom mišljenju predstavlja poslednju pametnu kupovinu pre kupovine DSLR. Već sledeća klasa prosumera košta bezobrazno blizu DSLR+kit opciji, da ne vredi dodati još malo novca i otvoriti vrata jednoj potpuno novoj dimenziji fotkanja i pristupa fotografiji uopšte.

U svakom slučaju donosi pregršt kvaliteta koje je nasledio od prethodnika, uz nedostatak stabilizacije, koja po mom skromnom mišljenju nije dovoljan razlog da bi se odrekao robusnog tela odlične funkcionalnosti, već standardno najboljeg senzora u klasi za najmanju količinu novca.

Mnogo lepog donosi ovaj novi S5700...

Play dugme - konacno! Odlicno kompaktno telo, lep displej... I totalno dobra cena.

U svakom slučaju donosi pregršt kvaliteta koje je nasledio od prethodnika, uz nedostatak stabilizacije, koja po mom skromnom mišljenju nije dovoljan razlog da bi se odrekao robusnog tela odlične funkcionalnosti, već standardno najboljeg senzora u klasi za najmanju količinu novca.

Picture Stabilization mode: A selectable mode, Picture Stabilization uses the heightened sensitivity of the FinePix S700 and high-speed shutter settings to reduce blur caused by hand-shake or subject movement. It allows the camera to automatically choose the correct light sensitivity and optimal shutter speed to produce clear, blur-free images.

Malo sam zbunjen - jer ima ili nema stabilizaciju ?

Poslednja izmena:
Samo jedna mala ispravka, aperat je model S 700, dakle bez 5. Greska je i na dpreview i ovde u naslovu. Pogledajte malo bolje sam aparat pa cete videti da pise na njemu :D.

S' obzirom da ima obican CCD (i samim tim prosecne ISO performanse) a i dalje nema stabilizaciju definitivno je manje mocan od Sonija i Canona... Ali bitno je da ima mnogo piksela i zuma za malo para...

On je stigaao!

Video sam da je stigoa kod Axela. Jel ga neko drzao u ruci, slikao? Cena 250e.
Za 300e ima 6500 sa 6mp naspram 7. Ali, uvek ima ali...

...jel hoces da kazes da je bolje uzeti S5600 s obzirom da mi ne treba 7M?

Ako je stari CCD, tj. iz prethodne generacije i jos uz to je iste velicine kao i na S5600, a izvukli su 7M iz njega, to obecava i veci shum. Bolje dodaj jos 50 (kako predlazu ovde), ili za slicnu/manju cenu uzmi S5600.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Koji stari ? Pa moze da bude bilo koji, generaciju je za superCCD HR. Glavna prednost fujija je bash taj chip, i bez njega to je samo pola aparata, zato je bolje uzeti S5600. Razlika izmedju 6 i 7mpx je u korist 6 u ovom sluchaju.

Poslednja izmena:
@vladimir
Rekao si par postova ranije da se ne razumeš baš najbolje u aparate i karakteristike.
Verujem da tek krećeš da se "igraš" sa fotografijom, tako da nećeš osetiti razliku između 5600 i 5700.
Aparat koji sada budeš kupio treba da ti posluži kao učilo i ne verujem da će ti biti interesantan više od par meseci (pitaj nidzu :D). Takođe, ako si prosečan korisnik, više će ti značiti u prvom momentu 2.5" ekran na 5700 (umesto 1.8" na 5600) i eventualno podrška za SD kartice (5600 ima samo xD koje su duplo skuplje).

Bitno! Ja nisam stručan da ti kažem koji je bolji aparat, ali mislim da je bolje dati 20e više za aparat novije generacije koji ćeš posle par meseci - godinu dana, kada se zasitiš i uzmeš nešto zaista bolje, moći da prodaš bolje nego 2-3 godine star model.

Poz.

Ne valja ti razmishljanje :)

1. Fujijima cena pada nenormalno, pa je bolje da kupi stariju generaciju, uvek ce manje izgubiti para.
2. CCD se ne moze porediti sa SuperCCD HR, tako da najveca prednost S5500 i S5600 se potpuno gubi u S5700, jer novi aparat se sada kida sa konkurencijom, a ima i onih koji imaju stabilizaciju.
3. Izrada novog modela je sigurno najloshija od sva tri.
4. Svako ce da provali razliku izmedju upotrebljivog i neupotrebljivog ISO400, a to je neka vrednost koja je potrebna za previshe situacija..

Vrh Dno