Šta je novo?

Fuduntu - Blesavo ime ozbiljan distro!

momci slazem se sa vama....
pitao sam na irc-u juce i rekli su da nemaju za sad nameru da se bave time,sto ne znaci da nece.tako mi je receno.

Hvala za info. Zaista je neshvatljivo da neko pravi takve promašaje. Logično je da nek ohoće da proba d ainstalira nov linux OS da ga stavi poed Wina ali d amu se Windfows prvi podiže. I nema načina da to jednostavno odradi

evo kako

aplications>system tools>ailurus>gnome session>sa desne strane "kliknes"na configure autostart applications

Hvala puno.
Hteo bih da uradim nešto slično i sa jednom svojom ntfs particijom, kojoj često pristupam dok koristim Fuduntu.
Šta bi trebalo da uradim, tako da se automatski mountuje čim se Fuduntu podigne?

trebalo bi da je to automatski podeseno!?

Poslednja izmena:
trebalo bi da je to automatski podeseno!?

NIje baš.
Treba uvek prvi put ući u taj volume i tek onda ga Fuduntu mountuje i dozvoli pristup sadržaju.
Tek tada mogu da koristim ovu ntfs particiju iz nekih wine aplikacija, inače dobijam samo prazan folder.
Znam da treba da se doda još jedna linija u etc/fstab sa podacima za ovu particiju ali rešenje koje sam našao na netu za Fedoru, ovde ne radi.
Trenutno se u fstab nalaze samo podaci za osnovnu Fuduntu particiju i swap file.
Moja ntfs particija koju želim da auto mountujem je dev/sda6, znam i njenu putanju ali ne znam kako da ispravno to sve dodam u fstab jer izgleda Fuduntu koristi drugačiju sintaksu.

...
Treba uvek prvi put ući u taj volume i tek onda ga Fuduntu mountuje i dozvoli pristup sadržaju....

Hajde malo budi precizniji šta zapravo hoćeš. I na Windowsu kad hoćeš da pristupiš npr D particiji moraš u nju da uđeš

Hajde malo budi precizniji šta zapravo hoćeš. I na Windowsu kad hoćeš da pristupiš npr D particiji moraš u nju da uđeš

Da, ali Fuduntu prilikom prvog ulaska u tu particiju, prvo brzo obavi mountovanje i tek onda mogu da vidim sadržaj.
To na žalost ne važi ako prvi pristup toj particiji obavim iz neke wine aplikacije jer iz nekog razloga tada se ne obavi mountovanje, već mi pokazuje samo prazan folder.
Zato, svaki put kad se podigne Fuduntu, ja prvo mountujem ntfs particiju, dvoklikom na njen volume i tek tada, mogu iz one wine aplikacije da pristupim njenom sadržaju.
Nije to naravno neki strašan posao ali sam prosto želeo da automatizujem proces i da se ova particija automatski mountuje kod podizanja sistema.
Znam da sam to davno uspevao na pclinuxOS-u ili Suse, ne sećam se više, ali saveti koje sam našao recimo za Fedoru, ne uspevaju:
http://www.ehow.com/how_8265519_automount-partitions-fedora.html
http://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/how-do-i-auto-mount-a-drive-at-boot-73103/

Net je pun ovakvih pitanja, ali kokretno za Fuduntu nisam našao, kako editovati fstab, da se još neka particija auto mountuje na startu.

Poslednja izmena:
U međuvremenu sam pokušao da editujem fstab i dodao sam sledeću linju prema ovom uputstvu za fedoru:
http://jaisejames.wordpress.com/201...windows-partition-on-boot-login-fedora-15-16/

/dev/sda6 /path_to/mount_point ntfs-3g defaults 0 0

Umesto /path_to/mount_point stavio sam tačan mount point ntfs particije koji sam dobio komandom mount.
Zatim sam snimio fstab i uradio "mount -a" ali nakon reseta moja particija i dalje nije automatski mountovana, pomaže jedino ručna metoda tako što odem na Documents u task baru, odaberem ikonicu moje particije i mountujem je dvoklikom ili srednjim klikom.
Ne pomaže ni varijanta sa korišćenjem UUID za imenovanje particija, on i dalje automatski mountuje samo Fuduntu i swap particiju prilikom starta.

I ovde bi dobro došla alatka koja postoji za Ubuntu, ntfs-config gde se sve to odradi u grafičkom okruženju, ali ni toga još nema za Fuduntu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Мораш прво да направиш фасциклу, а после можеш да ставиш у fstab исто као што си написао.

Upravo to je bio problem, jer sam se ja oslanjao na mount point koji Fuduntu privremeno kreira, nakon što ručno mountujem ntfs particiju.
Nakon svakog butovanja, taj folder se izgubi i zato nije hteo da se automountuje.
Kada sam kreirao poseban folder baš za tu namenu, onda je sve proradilo.
Hvala tebi i kritici na pomoći.
Za ostale koji žele ovo da urade, evo kratkog uputstva:
U terminalu prvo kucati su da postanete root, zatim gedit /etc/fstab i dodajte liniju /dev/sda /mount/point ntfs-g3 defaults 0 0
Naravno umesto sda stavite oznaku vaše particije (u mom slučaju sda6), to proverite sa fdisk -l
Umesto mount point kreirajte jedan folder recimo /home/vaše ime/drive_d
Konačni izgled linije bi bio u mom slučaju /dev/sda6 /home/universe/drive_d ntfs-g3 defaults 0 0
Snimite izmene i kao probu otkucajte mount -a, vaša particija bi trebalo da se mountuje i otvori u posebnom prozoru.
Nisam pravio folder u mnt jer mi ga uvek obriše posle restarta, zato sam stavio u home i sve lepo radi, particija mi je mountovana i spremna odmah po dizanju sistema.

Па треба да иде у media, то је уобичајена пракса. Mnt је за привремено качење, врв. због тога брише фасциклу.

Ne sećam se tačno da li mi je i u media brisao folder ali ću proveriti, važno je da sada radi.
Još da se ratosiljam gnjavaže što svaki put kad ode u stand by, moram da kucam pasword da bi se vratio nazad u desktop.
Ostalo sam manje više podesio kako sam hteo, naravno ostaje taj problem sa Grub 2 menijem koji ne uspevam da editujem, a stavke se samo povećavaju.
Svaki ozbiljniji update, donosi novu stavku u meniju, od kojih su mi samo dve validne (najnoviji Fuduntu i win 7), dok slučajni ulazak u bilo koju drugu rezultuje zakucavanjem laptopa, a onda pomaže samo utikač u zidu. ;)

Poslednja izmena:
U međuvremenu evo i pomaka sa editovanjem Grub2 menija.
Za uklanjanje suvišnih Fuduntu stavki u meniju, treba otići u boot folder i obrisati sve stare verzije kernela, konfiguracionih fajlova i slično, a ostaviti samo one fajlove vezane za najnoviji kernel.
U etc/grub.d folderu treba učiniti neaktivnim sve nepotrebne skripte komandom chmod -x, a ostaviti samo 00_header i 10_linux.
Za stavke u meniju vezane za druge OS, koristi se skripta 30_os-prober, koju takođe treba deaktivirati na gornji način, a umesto nje ručno editovati skriptu 40_custom i učiniti je aktivnom sa chmod +x.
Odličan tutorijal kako to odraditi imate ovde:
http://www.youtube.com/watch?v=TDf_fRAophc

Promena vremena za odbrojavanje, deafault os-a i slična podešavanja se rade editovanem grub fajla u /etc/default, mada to još nisam prostudirao do kraja.
Kada obavite sve izmene, morate uraditii update grub.cfg fajla, kako bi vaše promene postale aktivne.
Otkucajte u terminalu beesu grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
To je to, resetujte mašinu i uživajte u preglednijem meniju.

Napominjem da rad sa ovim Grub fajlovima, može da pričini svakojake štete na računaru, uključujući i nemogućnost podizanja vašeg sistema, zato ih izvodite na svoju odgovornost i samo ako znate šta radite, nikako nasumično.

Poslednja izmena:
Kad vec krecu "od pocetka" nek' promene glupo ime, kao prvo... A ako ce da ga baziraju na Debian-u ili Ubuntu-u, ne moraju uopste da se trude, vec postoji milion takvih...

To je već standardan problem malih distribucija koje rade na entuzijazmu.
Nema para, mali broj ljudi i odličan projekat ili se potpuno gasi ili se cepa na više drugih pri čemu uvek po neka bitna karika nedostaje.

Poslednja izmena:
To se i očekivalo,svađali su se i pre nego su poceli bilo šta da rade.....

šteta

Da li je moguce osposobiti fuduntu na laptopu sada kada nema podrske. Potpuno sam nov na linuxu nasao sam neke komande za terminal ali nece. Puno mi se svidja jednostavno izgleda, brz je i sto je najbitnije ne greje se. Kad bih ubacio i pronasao par stvari sto mi trebaju...
Ima li nesto ovako stedljivo za bateriju ako moram da dizem ruke od njega?

Pa kazem ti slabo se razumem prve kontakte imam sa linuxom. Ali sam se malo informisao. Npr kad pokrenem yum install nece nista da instalira(The Fuduntu repositories have shut down due to the project closing up shop a few months ago, negde sam dobio odgovor na stranim sajtovima). E sada procitao sam da sve sto moze za fedoru trebalo bi i ovde da radi. Meni npr bi bio skype,spotify za muziku trebao, neki vpn kao tunnelbear, torrent...Planiram i web programiranje uskoro da krenem da ucim... Tako da sam hteo da vidim da li bi moglo to da se instalira i kako ili da batalim i predjem na npr mint koji ima podrsku.Hvala ti ako si raspolozen za pomoc

Evo sta izadje i tako stalno
$ sudo yum install alsa-lib.i686 libXv.i686 libXScrnSaver.i686 qt.i686 qt-x11.i686 pulseaudio-libs.i686 pulseaudio-libs-glib2.i686 alsa-plugins-pulseaudio.i686 qtwebkit.i686
Loaded plugins: fastestmirror, langpacks, presto, refresh-packagekit
Adding en_US to language list
Loading mirror speeds from cached hostfile
Could not retrieve mirrorlist http://packages.fuduntu.org/repo/mirrors/fuduntu-stable-rpms-2013 error was
14: PYCURL ERROR 6 - ""
Error: Cannot find a valid baseurl for repo: fuduntu

Nista onda probaj mint
koliko sam procitao sledeci fuduntu ce se bazirati na opensuse

Poslednja izmena:
Ne znam kakvu konfiguraciju imas, ali mislim da je budziti nesto, cemu je istekla podrska, totalno gubljenje vremena.
Kao totalnom pocetniku u svetu linuxa preporucujem neko od Mint izdanja
http://www.linuxmint.com/

Vidi kakvo okruzenje ti se dopada, pa odaberi izdanje sa tim okruzenjem.

Nazad
Vrh Dno