Šta je novo?

FSB, Multiplier ???

IvanGrozni

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2004
Poena
309
Imam Athlona 2200+ i Epox-ovu 8rda plocu. Ono sto me muci je sledece, naime FSB frequency je podesena na 133Mhz, a Multiplier je na Defaultu (prilagodjava ga na *13,5) sto daje konacnu frekvenciju 133*13.5=1814Mhz. Interesuje me da li moze da mu se poveca FSB a da ne dodje do nekih nezeljenih rezultata i da li to moze da ubrza masinu. Takodje me interesuje i Ram memorija, po startovanju racunara iscitava se sledece Memory frequency is at 133MHz (DDR266) da li i ona moze da se poveca (inace imama 256 RAM-a)? a da bi vam bilo jasnije prilazem i slike (buni me ono sto je uokvireno crvenim).

Prilozi

• cpu-z Procesor.jpg
    cpu-z Procesor.jpg
    61.7 KB · Pregleda: 111
  • cpu-z Memorija.jpg
    cpu-z Memorija.jpg
    50.2 KB · Pregleda: 118
Meni se čini da memorija radi presporo. Ako je zaista PC3200 ona bi trebalo da radi na 200 MHz, a to onda znači da bi zaista trebalo povećati FSB. No, da čujemo nekoga ko ima konkretna OC iskustva sa ovim hardverom, pošto ja nemam.

Naravno da moze.Memorija ti radi na AUTO,pa je zbog toga sinhrona sa FSB-om.Mozes da probas da podizes FSB sve dok ne osetis nestabilnost sistema.U svakom slucaju,ako ti mnozilac nije zakljucan,mozes njega da smanjujes a povecavas FSB.Onda ti brzina zavisi iskljucivo od toga koliko ti ploca trpi FSB.Inace,bolje manja brzina procesora a veci FSB.Probaj ga na 10X200,2400+ uglavnom rade na tom setovanju(naravno otkljucani).Dobices veliku razliku u performansama.

Poslednja izmena:
CPU na expert stavis 10x200, memorija na bySPD i igrash se sa vrednostima CAS i ostalima. Probaj prvo 2.5-3-3-8 pa obaraj.
Proveru vrsis preko prime95>torture test>blend (za memoriju) i small FFT-s a CPU.

nema sanse da naguras taj procesor na 10*200.Najvise sto ces moci je fsb do 160 da radi stabilno

macke je napisao(la):
nema sanse da naguras taj procesor na 10*200.Najvise sto ces moci je fsb do 160 da radi stabilno
Licno sam ga zimus terao na 11X166.Nisam probao na 200 jer je ploca bila A7V8X-X budjavka.Covek ima 8RDA tako da moze da proba i na 200.

Fsb???

Uspeo sam da RAM memoriju nateram da radi na 200MHz(DDR400), ali FSB procesora ne mogu da povecam na vise od 133. Pokusao sam na 166 i kada sacuvam vrednosti po ukljucivanju racunara pocinje da pisti (zavijajuci ton), tako da moram da resetujem BIOS na ploci. Ima li neko predlog???

IvanGrozni je napisao(la):
Uspeo sam da RAM memoriju nateram da radi na 200MHz(DDR400), ali FSB procesora ne mogu da povecam na vise od 133. Pokusao sam na 166 i kada sacuvam vrednosti po ukljucivanju racunara pocinje da pisti (zavijajuci ton), tako da moram da resetujem BIOS na ploci. Ima li neko predlog???

166x13.5 ~ 2.25GHz, vecina XP-a radi na toj frekv. sa max. 1.65/1.7V (uglavnom manje).

Znaci lepo digni napon na 1.7 i FSB na 166, ostavi RAM sinhrono i probaj. Naravno obrati paznju da ne bude prevelika temp. za CPU sa ovim naponom.

Ne sekiraj se da ces nesto da spalis, ako mu je vruce uvek mozes da ga vratis na default ciscenjem CMOS-a :d

Ja bih licno isao nesto laganije, prvo da dostigne npr. 12x166, memoriju sinhrono, kako rece Stojcha. Pa onda ga ljuto maltretiraj da se vidi da je potpuno stabilan na toj frekv. Posle ces lako moci da ides i na vise.

Dakle kljucna stvar je da promenis mnozioc, koliko se secam taj proc. je otkljucan pa to moze da se menja. Ako nije, onda moras onako kako Stojcha kaze - 13.5x166, uz dizanje voltaze i povecano zagrevanje.

Poslednja izmena:
Prvo, kod overklokovanja, uvek podigni FSB, da bi se podigla i brzina memorije. To se ne postize povecanjem mnozaca. Drugo, proveri da tvoj procesor nije vec overklokovan, jer moj procesor AMD 2600+ radi na 1814MHz, a nije overklokovan. U svemu tome, vodi racuna da li ce napajanje izdrzati, a takodje i da li ce kuler dovoljno hladiti procesor pri podizanju brzine njegovog rada.

Nazad
Vrh Dno