Šta je novo?

fsb limit!asus p5p43td!

deus2012

Cenjen
Učlanjen(a)
28.08.2011
Poena
151
ploca asus p5p43td

cpu Intel pentium dual core E5500 2.8ghz fsb 800,2mb L2,45nmm wolfdale

memorija-2 x samsung 1 gb ddr3 1066(1333) i 1xkingston 1 gb 1066(1333) obe su cl 9

graficka karta- radeon 5670 512 mb (4 ghz ddr5)

Problem je sledeci jedva sam uspeo da naguram fsb na 330 i da poguram vrednost rama na nominalnu brzinu ,odprilike 1320 mhz, iako ploca navodno podnosi 1600 i prilicno se dobro overklokuje kako pisu ljudi na forumima da dostizu do 400 cak imal jace fsb ja nisam uspeo da predjem 330 i to mnozilac 10,max mnozilac ovog procesora je 14 i jako je dobar za overklok.citao sam da ga ljudi dizu na 4 i preko ghz.ako mnozilac ostavim da bude veci onda fsb moram da smanjim da bi podigao sistem ,najstabilniji je bio na 3.5 ghz ,mnozilac 14 a fsb odpirlike 250.ima li neko sugstiju ,drugar ima istu plocu isti procesor i isti tj slabiji e5300 intelov cpu i dize ga na 4 ghz bez problema.i generalno kakva su iskusta sa ovim proc iz ove serije posto mu je temp na idle 39 a ume prilicno da se zagreje.

Probaj kod drugara tvoj proc. Mozda ti update BIOS-a pomogne.
Stvarno je chudno da matichna nece da digne FSB preko 250.

Obori mnozioc na 1 ili 2 pa probaj sa 333.
To bi sigurno trebalo da moze, a verovatno i 400.

Obichno jadne matichne(ipak je to p43 chipset i ko ti je rekao da je dobra za bilo shta taj te laze) stizu FSB limit na barem 420-430 i to sa quad-ovima.

Mozda je problem u razlichitim modulima. Probaj samo sa jednim.

probacu,uspeo sam a podignem na 330 fsb al mnozilac smanjio na 10 za sada radi,probacu da dignem na recimo 350 moguce da moduli zezaju,probavao sam sa nizim fsb al veci mnozilac i nije mogao da predje 3.9 ghz tu ga je jednom upalio jedva a memorija je radil na nizem taktu nego sto moze nominalnocim je fsb manji od 333.da kapiram da je p43 prilicno njesra al sto kazes trebala bi da ide bar do 400 ili bar 350.probavam ovo sto si mi rekao pa javljam,iskreno mene nervira samo ,nije mi sad do fsb ja bi bio zadovoljan da mogu da stavim fsb na 280 x14-3.9 ghz ili sl,ako mogu da ga upalim cisto da znam da moze da gurn skoro 4ghz.ovako sam se uvatio bar da izvucem maximum od fsb sto je bolje i zbog memorije i celog sistema kad vec nece da gura 4 ghz ili malo vise

Opusti latencije na modulima, mozda je i to problem.
Takodje im pusti malo vece napone, sve mi nekako deluje da je problem sa memorijom.
Proveri ponovo kako si postavio memorijske delioce.
Iskreno nemam toliko iskustva sa OC Core 2 Duo i DDR3 memorija(tek sam skoro preshao i sam na DDR3), ali trudicu se da ti pomognem shto vishe mogu.

Pored svega toga, kakvo hladjenje imash? Ne verujem da cesh u loshe provetrenom kucishtu sa BOX hladnjakom uspeti da ga doterash na 4GHz, jeste procesor dobar overkloker, ali mislim da bi ipak trebao da mu kupish neko najjeftinije hladnjenje tipa CM TX3 ili 212+, jer mozda imash neki primerak kome treba veci napon za 4GHz, a veci napon povlachi vishe grejanja.

Koje su ti idle a koje su ti Prime 95 load temperature na default-u i na kloku na kom ga trenutno drzish(3.5GHz ako sam dobro razumeo).

Sada sam ponovo seo i razmislio o svemu ovome shto si napisao i shvatio sam da je problem prost.

Stvar je u tome shto taj procesor ima ogroman mnozioc(14 je stvarno ogromno za Core 2 platformu) a ti si ga josh upario sa memorijom koja mu omogucava enormne vrednosti FSB-a, a nigde ne spominjesh hladjenje ni napone.

Tvoj problem je prost. Procesor ne moze da se izbori podeshavanjima koja si postavio.
Ili je CPU napon ostavljen na auto pa mu BIOS za te klokove daje ekstremne napone koji prevazilaze sve granice sigurnosti za 45nm procesore, pa se procesor prosto pregrejava ili mu pak BIOS postavlja previshe nizak napon za procesor, a procesoru jednostavno treba malo vishe struje da radi na tim radnim taktovima.

Shta je sada chiniti - eksperimentishi sa vrednostima napona izmedju 1.3v - 1.4v i gledaj da frekvenciju ne dizesh mnogo preko 4GHz - 4.2GHz jer je pri BOX hladjenju stvarno i to previshe. Kada nadjesh podeshavanja pri kojima ti se rachunar pali, skini 2 programa - Speed Fan i Prime95. Prvi ti meri temperature, dok ti drugi opterecuje procesor.
Upali prvo Speed Fan i proveri idle temperature. U sushtini onih 39 u idle je neka gornja granica, eventualno 39 - 42, sve preko toga ce se garantovano pregrejati u load-u. Onda pusti Prime95 i pusti jedan od njegova 3 ponudjena testa. Ako se rachunar odmah ugasi ili test prekine onda ti treba vishe napona za procesor, a ako se rachunar ugasi posle nekog vremena(a pritom ti SpeedFan u Core 0 i Core 1 temperaturnim merachima pokazuje vrednosti blizu 70 stepena celzijusove skale) onda ti se procesor pregrejava i tada trebash ili da mu smanjish napon ili radni takt(najcheshce oba) i to prosto znachi da mu je potrebno bolje hladjenje da radi na tim podeshavanjima. Takodje proveri sa programom CPU-Z koji je napon procesora dok je opterecen programom Prime95. Normalna je pojava da ta vrednost bude manja od one koju si postavio u BIOS-u. To se zove vDrop i mnoge ploche to rade. To samo znachi da ti je potreban veci napon u idle da procesor naterash da radi u zeljenom load naponu.

Shto se tiche hladjenja za procesor mislim da ne bi trebao da idesh na slabije hladjenje od Xigmatek Loki hladnjaka.
Svi modeli tog proizvodjacha su kvalitetni tako da necesh pogreshiti ni ako uzmesh neko skuplje reshenje.

hvala na savetima!nisam bio par dana tu ,tek sad vidim postove.misli mda si u pravu,naponi su svi na auto,mogu da probam da cackam,hladjenje je sigurno glupost,toga sam svestan.poenta je da ga ja upalim na recimo 4ghz ok on ce se pregrejati ako pusitm nesto poput prime ali mi je b itno da to mogu da zivedem dok ne resim neko hladnjenje,cuo sam da su xigmatekovi kuleri odlicni za te pare i da siju mngoo skuplje.pokusacu da anteram na 4 ghz necu ici preko toga.smanjiuc mnozilac a guracu fsb,default je 200 fsb a meni je potrebno bar 333 da bi pogurao memoriju na njenu vrednost koja joj je propisana nominalno 1333 mhz aj necu ni nju gurati nesto preko posto mi nije sad bitno neki maksimum iz nje u ovom trentuku koliko hocu da vidim zasto ne mogu da dignem sistem na 4 ghz.javljma sta sam uradio.da li b i bilo pozeljno da ugasim neke opcije cpu poput speedstep eist i sl opcija u biosu.

i da generalno je boz kuler ****** cim na default kloku i na idle ,temp je 39 al ok ,nije mi se gasio i na 3.5 ghz a dostizao je temp do pri full load 75 nekad i vise na onim torture testovima u prime 95 al cinjenica da je hladnjenje katasrofa i da moram staviti neki od coolera boljih.interesantno je da real temp nijednom nije prijavio mereci temp cak kad je dostizala i 83 da je termalni status hot ili sl ,uvek stoji ok ,a program kao obavestava o viskoj temperaturi u odnosu na nominalnu a usput se naravno gasio nekoliko puta zbog verovatno temp.

ok.uspeo da podignem 4.1 ghz.fsb 300x13.5 poceo prime temp dosla do 90 c ugasio .ok digao sam cpu vcore nb i malo vttcore.stvra jasna mora bolje hladjenje za tu dodatnu voltazu koju crpi pri toj frekvenciji.mogu da kombinujem mozda manje mnozioce i nesto veci fsb ali fsb nece preko 330 to mu je limmit.milsio sam da fsb moze bar 350 ova ploca da izdrzi kao sto kazu cak i 400 i malo jace da gura al kod mene nece.sad moram da nadjem neko optimalno resenje za fsb da bi gurao ddr3 do njene vrednosti a klok cu imati nesto nizi ,dok ne nabavim kuler koji ce uspeti da se izbori sa temperaturom.ne znam sta bi jos mogao da smislim da poguram taj fsb iznad te granice!

sto se tice fsb probao sam da bi izbegao probleme sa memorijom gurajuci fsb ,ja joj smanjim vrednosti tako da ne bude klokovana vise od svoje vrednosti znaci fsb lupam 340 memorija na 1ghz ili manje i opet i nije htelo,sto bi trebalo da znaci da nije problem i ogranicenje zbog memorij valjda?

Chekaj, probaj ti da postavish mnozioc na 7 i memoriju na 400, a memoriju prvo postavi da ide 2x FSB, a ako to hoce onda 3x FSB(ne secam se tachno kako idu delioci, ali shvaticesh, ako ne shvatish kazi da se podsetim). Tada sigurno procesor nece biti usko grlo jer je to procesorov default klok, po istoj logici ni RAM nece biti usko grlo, pa ako rachunar nece da radi normalno onda je ochigledno da matichna iz nekog razloga ne moze da izgura taj FSB, tada ti samo preostaje da ga terash na 1066 ili kom god kloku a da mu zatezesh latence shto je mozda i pametnije.

bice da si u pravu.probao sve varijante.ploca nece fsb preko 330.koliko god spustao mnozioc ,nije problem sto ti kazes nic u proc ni u memoriji jer mogu da guraju te klokover.nista ostaju mi latencije ,iskoristicu maximum fsb to je 330 za max brzinu memorije a mnozioc najstabilniji sa tim fsb za klok cpu-a,doduse puko mi kuler box ***** mojom zaslugom doduse tako da cu ubrzo morati nov i bolji kuler da stavim.razmiljam o zigmateku balder kazu da je zigmatek odlican za te pare a ovaj balder navodno drzao i5 na 4.9 ghz na 70 ,80 c.e sad jos samo malo pomoci sa latencijama kad budes imao vremena,tu se slabije snalazim,hvala jos jednom

jedino me cudi i zbunjuje sto ploca podrzava po specifikacijama fsb 1600 a ovde se telim da naguram memoriju do specifikacije,moguce da u kombinaciji sa ovim proc koji ima fsb 800 nesto ploca limitira.lep bios ima govance od asusa al ***.

Taj i5 mora da je neki mnogo dobar primerak chim je radio sa Balderom na 4,9GHz, ali to nema veze.
Ako te zanima mogu da ti prodam moj Z600 koji drzi moj Xeon x3380 na default-u pasivno, a sa Noctua ventom na 4,4GHz.
Temperatura se ne secam, ali bilo je Prime stable par chasova u izuzetno dobro provetrenom kucishtu.

tako rekose experti mozda su malo preterali 🙂ali je komotno drzao istu temp sa duplo skupljim kulerima ne testu .taj z600 vidim da je bas dobar.koliko ga ccenis ,vidim a je pasivan ali da mogu ventilatori posebno.sta miislis,da li bi sa nekim quadom iz q serije za 775 speo da poteram fsb van ove granice,obzirom da su njima mnozioci manji mngoo a fsb veci i naravno neka brza memorija. ili je ova ploca generalno dibidus njesra.doduse ne bi pravio ovu platofrmu nikad sa ovim chipsetom ,nego sam plocu dobio u nekoj trampi a ovaj proc sam uzeo za divljanje

z600 je bruka sa 2 kulera proverno, samo 2 kvalitetna kulera baca te u rang kvalitetnijih vazdusnih hladjenja.

Gledaj, iskreno, sumnjam da cesh na Core 2 Quad procesoru postici veci FSB nego na Core 2 Duo, takodje chisto sumnjam da ta plocha ima naponsku dovoljno kvalitetnu za bilo kakav super overklok, ali pazi sada, kvalitetne ploche za LGA775, iako retke u oglasima, kada se jave imaju cenu do nekih 40-60e(evo moja je placena 40 sa sve 2 DDR3 RAM memorijska modula), tako da bi mogao da razmislish o tome, poshto ce te sigurno manje koshtati od Phenom II varijante, a dobicesh performanse u proseku bolje za 10%. Shto se tiche same RAM memorije, moja 2 DDR3 sticka rade na jadnih 1066MHz i radi mi super. Pre toga sam ima 800MHz DDR2 RAM(koji sam klokovao do 1066, sa naravno mnogo manjim latencijama nego shto ih sad imam) i razlike u performansama, iako postoje, nisu uopshte toliko strashne. Shta vishe, klokovao sam ovaj RAM na 2 nachina, jednom sam ga dizao do 1600MHz sa ogromnim latencama, a jednom sam ga ostavio na 1066 a zatezao latencije i moram da ti priznam da vishe volim zategnute latence.

Ne znam gde zivish, ali ako zelish mozemo da se nadjemo neki vikend da ti ja ponesem moj proc i matichnu, pa da se zezamo malo sa OC-om, da nauchish neshto.

EDIT: Kao zadnji savet bih ti rekao da probash sa drugom memorijom. Koliko god P43 chipset bio losh trebalo bi da moze da potera FSB od barem 400 tako da ti je sigurno neshto ******o sa memorijom. Probaj sa drugim memorijskim modulima, a ako i dalje ne radi, reci cu tachno koja podeshavanja da stavish.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno