Šta je novo?

Frontier Aurora 09 Black...

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Sta mislite o ovom kucistu? (desno)
09a_01_w.jpg

Prvenstveno me zanima kakva su vasa iskustva sa njim, tj da li je lim dobar i kakvo je napajanje, kao i generalan utisak koje je kuciste ostavilo na vas. Planiram da ga kupim u PC Centru (cena ~24 evra). Samo bez komentara stekaj pare, kupi nesto skuplje - svidja mi se ovo kuciste i planiram malo da ga "sredim" ;)

Poz

P.S. Nasao sam ovaj mini-review na srpskom gde je pre skoro godinu dana bio "Best-Buy"
http://testovi.tehno-trend.co.yu/cases/frontier-aurora/

Poslednja izmena:
MA uzmi slobodno, ja to imam na drugom racunaru koji brat koristi i jednostavno je prelepoooooooo ali stvarno. Mozes jedino napajanje da promenis kasnije, ako za to bude bilo potrebe.

Dori, imam ga ja vec godinu dana, samo u beloj boji. Kuciste je super, onako malo vece, dva usb-a napred, pored njih imas i prekidac da ugasis to plavo svetlo, nazad imas mesta na kucistu za veeliki kuler, napajanje je ok ako se ne varam 400W {pishe} za sada radi bez problema, nije bucno... I to je otprilike to, ako hoces mogu da obesim neke slicice da vidis kako izgleda u praxi.
EDIT: Manje vise sve sto sam ti rekao pise na linku, sad sam video. Ali generalno je skroz ok, jos ako ti se bas svidja, nemoj uopste da razmisljas. :)

Poslednja izmena:
Imam isto takvo kuciste ( belo)
Sta reci , rado bih ga zamenio nekim Chieftecom , kao sto sam vec ucinio sa napajenjem ( doduse nisam imao problema nekih godinu i kusur dana :type: )
Bice ti problem ako zelis da stavis neki fan u kuciste , moze samo jedan od 120mm :crash: , ali cini mi se da sada ima i nekih novijih modela kod kojih moze da se stavi i jedan fan sa strane da ubacuje ;)

Ja imam to kućište (crno) i nisam nezadovoljan. Slaba tačka mu je to što ne može da se stavi ništa da duva s prednje strane (a teorijski bi trebalo baš tako da bude). No, bočni ventilator (koji izduvava) vuče vazduh kroz proreze sa suprotne strane i to se pokazalo u praksi kao prilično dobro rešenje za hlađenje (naročito za hardove, verovatno i za memoriju).

Frontier napajanje se kod mene u praksi pokazalo kao odlično (ja sam mogao da se zakunem da je 400W ali danas sam baš nešto petljao po hardveru i vidim da je ipak 350W). Ne znam kako bi se pokazalo sa jačom grafičkom karticom. Uradio sam upgrade memorije na 1 GB i još uvek napajanje ne pokazuje nikakve znake slabosti. To je, inače, starinski tip napajanja, sa ventilatorom pozadi i prorezima za vazduh s prednje strane.

Meni od dva prednja USB-a nikad nije jedan ispravno radio (a danas se ne setih da konačno pogledam u čemu je problem, imao sam preča posla - otkazivanje memorijskog modula - pa nisam ni razmišljao o USB-u).

Obrati pažnju na neprijatno oštre ivice lima unutra, ja sam zaradio gadnu posekotinu kad sam montirao drugi HDD, jer uopšte nisam razmišljao o tome. Sam lim od koga je kućište izrađeno je uzorno kvalitetan (plastika bi pak mogla biti i bolja), tu nemam primedbi. Obe stranice se drže sa po tri šrafa pozadi i prilično lako i brzo se skidaju i nameštaju.

Za te pare, veoma dobro kućište, u celini uzevši.

Poslednja izmena:
OK, definitivno cu ga uzeti, ali steta sto nema providnu stranu :S: Nije bitno - ubodna testera i pleksiglass stupaju u akciju, tako da cu dopustiti sebi da budem malo kreativan :) Razmisljao sam i da iskoristim i air spray u "tribalske" svrhe, ali vise o tome kada zapocnem mod ;)

Javljam utiske u ponedeljak cim kupim kuciste (ako ga jos uvek imaju na lageru)...

Pozdrav!

dr.Tiristor je napisao(la):

Da probam ja da ti odgovorim.

Kuciste je od lepsih u odnosu na sva ostala iz te klase, tu mislim na Kineze sve ispod 25e. Ali da se razumemo, ne mozemo porediti to niskobudzetno kuciste i Chieftec npr. Naravno tu dodje i Antec koji je prakticno isti Chief., pa CM koji ima par zanimljivih modela (cak i jeftinijih), a na kraju je tu TT sa cenama preko 150e.

Ovo kuciste je obican limenko, svako ko je malo ozbiljniji bi mu u startu promenio napajanje (iako radi dobro, rizik je to), a i nije isto drzati njega i Chieftec-a ;) . Decko je verovatno izgustirao to kuciste, mozda mu je ponestalo prostora (kao i meni pa sam razmisljao o LBX-u)... Onaj kome je estetika bitna dileme nema, dace i tih 60e vise ali ce imati kvalitet. Lim debljine 1mm, masu od 12+kg, prostor, estetika na vrhunskom nivou...sve su to prednosti. Ali nije svakome to bitno i ja to razumem.

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
Meni od dva prednja USB-a nikad nije jedan ispravno radio (a danas se ne setih da konačno pogledam u čemu je problem, imao sam preča posla - otkazivanje memorijskog modula - pa nisam ni razmišljao o USB-u).
Mozda pinovi nisu dobro zabodeni?

Dorry je napisao(la):
...
P.S. Nasao sam ovaj mini-review na srpskom gde je pre skoro godinu dana bio "Best-Buy"

Par dopuna:
Aurora kuciste koje se sada prodaje na nasem trzistu (uvoz zadnjih mesec-dva) je unutra (dosta?) losije uradjeno od modela pre par meseci...
Izbaceno je dosta lima, mada jos uvek mogu da se ugrade dva ventilatora napred, dosta je lakse i "cvrstina" kucista je smanjena...
Uveden je dodatni lim koji "pokriva" AGP/PCI kartice, koje sada ne mogu da se usrafe, vec ih lim "pritiska"...
Na bocnoj stranici je mesto za montazu ventilatora...
Napajanja su 400W i pristojnog kvaliteta...

Paja je napisao(la):
Par dopuna:
Aurora kuciste koje se sada prodaje na nasem trzistu (uvoz zadnjih mesec-dva) je unutra (dosta?) losije uradjeno od modela pre par meseci...
Znači šta vrede saveti ljudi koji ga imaju, kad se to stalno menja.

Paja je napisao(la):
Izbaceno je dosta lima, mada jos uvek mogu da se ugrade dva ventilatora napred
To sa ventilatorima napred je bezveze... Oni "mogu da se ugrade" jer se ista limarija verovatno koristi i za druga Frontier kućišta. Ali odakle će da vuku vazduh kad prednja maska nema nikakve otvore? Drugim rečima, ugradnja tih ventilatora je besmislena.

Moje kućište ima, kao što rekoh, providnu bočnu stranu i bočni ventilator. Kupljeno je u PC Centru pre oko godinu dana.

@dr.Tiristor

Dobro su zabodeni. Problem je negde drugde, verovatno tamo gde se kablovi spajaju s prednjim USB priključcima, a taj deo i nije baš nešto lako dostupan.

Poslednja izmena:
pisali smo vec o ugradnji ventilatora u ovo kuciste... znaci ugrade se i vuku vazduh negde ispod, a pritom i dosta prasine... prednje svetlo vuce struju sa molexa
meni se isto najvise svidja od svih krs kucista, ali ja vise nikad ni jednu masinu nikom necu sastaviti u jeftino kuciste, moji prsti ipak vrede vise od toga...
nije mi jos ni jedno napajanje izgorelo od tih 400w
porediti sa nekim postenim kucistem je kao porediti jugo sa golfom ili meckom...

Dorry je napisao(la):
Sta mislite o ovom kucistu? (desno)
09a_01_w.jpg

Prvenstveno me zanima kakva su vasa iskustva sa njim, tj da li je lim dobar i kakvo je napajanje, kao i generalan utisak koje je kuciste ostavilo na vas. Planiram da ga kupim u PC Centru (cena ~24 evra). Samo bez komentara stekaj pare, kupi nesto skuplje - svidja mi se ovo kuciste i planiram malo da ga "sredim" ;)

Poz

Imam crno vec preko 18 mjeseci,istina sa DTK 400W napajanjem od prvoga dana i mogu ti reci da je veoma lijepo i to ne kicasto lijepo i sasvim dovoljno kvalitetno i prostrano za presjecno zahtjevne korisnike racunara.Za te pare se sigurno neces pokajati,mada razmisli malko kasnije mozda o boljem napajanju,pogotovu ako kupujes malo jachu konfiguraciju...

Poslednja izmena:
wiz011 je napisao(la):
a taj deo i nije baš nešto lako dostupan.
Wiz, ta stampana se drzi na dva srafa. Nije tesko skinuti, manji srafciger, i odvrci.

danijel00 je napisao(la):
vuku vazduh negde ispod, a pritom i dosta prasine
Istina, imaju odakle da vuku vazduh, ali ja sam to drugacije resio.
Stavio sam jedan hard {onaj vazniji} na gornje mesto za flopi, SVE proreze i rupe dihtovao sa providnom folijom, i otvorio {skinuo plastiku sa mesta za flopi} a imam poveci vent na zadnjoj strani tako da tuda uvlaci i hladi hard, a taj nazad i onaj sa napajanja vuku napolje preko proca.... I sve hladno...

LG CD/RW, DVD ili Combo uredjaj ne mogu da se upasuju napred kako treba, cisto da znas ako imas neki od navedenih uredjaja (ona serija sa kao nekim dizajnom na vratancima), treba malo turpijanja sa strane...

Inace, kuciste je barem po meni najbolje od svih krseva, materijal je skroz ok, mnogo manje opasno za ugradnju od nekih drugih kineza, posekao sam se samo 5-6 puta na 50-60 sklopljenjih Aurora... :)

Napajanju sve pohvale, za toliko para nema bolje. Tera dosta jake konfiguracije, medjutim predlozio bih ti neko jace, barem Chieftec... Cisto da budes siguran i mirno spavas :)

Wiz, ta stampana se drzi na dva srafa. Nije tesko skinuti, manji srafciger, i odvrci.
E, jeste mi teško, ispred te ploče je jedan od hardova. Znači, prvo bi trebalo da izvadim hard pa onda dalje. Ma nije bitno, kad ću ja da koristim oba prednja USB-a istovremeno? A srediću to kad-tad. Danas se stvarno toga nisam setio (mahom sam bio preokupiran čišćenjem ventilatora i prašine).

Istina, imaju odakle da vuku vazduh, ali ja sam to drugacije resio.
Kod mene je onako kako sam gore ispričao i hardovi se stvarno ne greju mnogo, nisam ih stavio u susedna ležišta nego sam ostavio razmak i to se pokazalo kao sasvim dovoljno i za hlađenje po letnjim vrućinama.

Ako plavo svetlo na prednjoj maski nije presudan faktor ja bih uzeo
model Impress 09.Prednja maska je bolje odradjena nego na modelu Aurora.Unutrasnjost je identicna.

Kroz ruke mi je proslo i par Aurora..Ima malih razlika izmedju starijeg modela i ovih sto se trenutno prodaju.
Problem kod Aurore su vratanca koja pokrivaju USB konektore.Vrlo lako ispadnu iz lezista ili se slome jer su veoma lose odradjena.
Sto se boje tice ja bih pre uzeo belo kuciste jer se prasina i otisci prstiju mnogostruko brze poznaju na crnom pa ga je neophodno stalno glancati.

Frontier napajanja ( i 350 i 400W ako uopste postoji razlika ) su najbolja u klasi napajanja koja kostaju oko 10€.

U svakom slucaju OK izbor za 25€.

sasa022 je napisao(la):
Problem kod Aurore su vratanca koja pokrivaju USB konektore.Vrlo lako ispadnu iz lezista ili se slome jer su veoma lose odradjena.
E, da, ta vratanca su bedna... To sam zaboravio da kažem.

Osim toga, ja sam imao problem i sa "staklom" iza koga je plavo svetlo, hteo sam da očistim prašinu iza tog stakla i nisam ga pravilno skinuo (sad znam kako treba, al' kasno) te sam slomio oba ispusta s donje strane. Nije neki problem, "staklo" stoji sasvim OK i bez njih, ali hoće sad malo da se izvuče ako se nepažljivo otvore USB vratanca.

Inače, meni se to plavo svetlo baš mnogo sviđa. :smoke:

Sto bi se reklo , nije uzrok , ali je povod , ne mogu da stavim 2 opticka uredjaja :crash:
Oba sam stavio gore , jedno ispod drugog i sada ovaj kabl ( ne znam kako se zove :p , ne moze da dohvati) , a da jedan spustim nize , nije izvodljivo , jer udara u memorijske module :wall: :wall: :mad:

Ko IDE?:d

Nego imam ja LG i NEC unutra, samo je meni udarao nec u kondezatore, pa sam otisao do prodavnice u uzeo duzi OTISAO {IDE} kabal, montitao i zaboravio, sada ima jos viska.

E, da, ja sam slomio vratanca, doduse pale mi kombinirke na njih, ali i dalje stoje normalno...

Poz ljudi!

Dakle, kupio sam danas kuciste Frontier Aurora kao sto sam naveo u prethodnim postovima - cena mu je bila 2340 dinara u PC Centru. Za divno cudo (i na moju srecu), nisu vise imali onaj, pretpostavljam stariji model bez providne strane, vec ovaj novi sa providnom stranom i ventilatorom u ljubicastoj boji sa 4 coloured diodama :) Zadovoljan sam sa kucistom, vidi se da se razlikuje od ostalih kineza, a i pakovanje (ekstra srafovi i jos neke sitnice) je pristojno imajuci u vidu cenu (27 evra). PSU se ne greje i vrednosti su mu bolje od prethodnog kineza (350W).

ALI

Nije sve "happy" ili "odlicno". Ne sitnice me nerviraju:
1) Cini mi se da je kuciste malo manje od ostalih, ili se zesce tripujem...
2) PowerOn dugme ponekad ostaje unutra kad se malo jace cimne
3) LIM UBIJA! Moj drug se gadno posekao :)
4) Malko bolje su mogli da urade vratanca za USB

Takodje malo me nervira sto pise PC Centar, ali sta je tu je... Ionako skoro sve kupujem od njih, pa red je da ih malo reklamiram :p :D

BTW, preporucio bih svima ovo kuciste - tj. samo onima koji zele da kupe nesto skroz ok za male pare....

-Dorry

Nazad
Vrh Dno